woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:680/1096)

Aioli – czosnkowy majonez z blendera w pół minuty 317

wodzie. Emulgator , czyli żółtko, źródło lecytyny, ma cudowną właściwość – jedna jego część przyciąga tłuszcz, druga – wodę. Majonez to trójkąt idealny Przynajmniej chemicznie.   Aioli to majonez który powstał w Prowansji, na południu Francji. Rolę zakwaszacza, zamiast musztardy, pełni w nim sok z cytryny lub ocet winny. Na południu Hiszpanii robi się go i bez żółtka – czosnek również posiada zdolności emulgujące(...)tłuszcze przez górny otwór miski. Po kilkudziesięciu sekundach miksowania majonez idealnie się zemulsyfikuje. I będzie bardzo gęsty. Żeby go rozcieńczyć, dodajemy 2-3 łyżki ciepłej, ale nie bardzo gorącej wody i ponownie miksujemy. Teraz powinien mieć prawidłową konsystencję.   Majonez w malakserze uda się, jeśli macie mały kuchenny melakser, do pojemności 1,2l. W większym od razu podwójcie proporcje podane

Karo in the Kitchen
Sałatka z kuskusem i warzywami 307

słonecznik 2 łyżki, dressing: oliwa z oliwek 6 łyżek, sok z cytryny 1 łyżeczka, zioła prowansalskie pół łyżeczki, czosnek 2 ząbki, sol i pieprz do smaku, Sposób przygotowania: Kasze kuskus przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Brokuła dzielimy na różyczki, zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez 3 min w osolonej wodzie, następnie odcedzamy i wkładamy brokuła do zimnej wody. Paprykę, pomidora(...)brokuła. Następnie na warzywach układamy ponownie kasze kuskus i pozostałe warzywa. Na wierzchu układamy oliwki. Oliwę z oliwek mieszamy z przyprawami, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek oraz sok z cytryny. Gotowym dressingiem polewamy sałatkę. Możemy również dodać do sałatki musztardę oraz sos sojowy. Na suchej patelni podprażamy słonecznik, następnie posypujemy nim wierzch sałatki

kulinarne odsłony pati
Tagine - marokanskie pikantne kefta z cytryną 143

cebula (posiekana), 2-3 ząbki czosnku (posiekane), Świeży imbir, 1 czerwone chilli, 2 łyżki kurkumy, Świeże liście kolendry (posiekane), Świeże liście mięty (posiekane), Sok z jednej cytryny, 1 cytryna pokrojona na 6 części (z usuniętymi pestkami). Przygotowanie: Do miski wkładamy mięso a następnie dodajemy cebulkę, przyprawy oraz zioła. Formujemy niewielkie kotleciki i odstawiamy do lodówki. Następnie w naczyniu do tagine(...)zbrązowieje. Dodajemy kurkumę, kolendrę i miętę. Dolewamy około 300 ml wody. Doprowadzamy do wrzenia a następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy 10 min. Delikatnie wkładamy kefta do garnka z sosem i gotujemy 15 min, obracając od czasu do czasu i polewając sosem. Kiedy mięso jest ugotowane wlewamy sos z cytryny i wkładamy kawałki cytryny. Gotujemy jeszcze 10 min. Podajemy

Smaki Przyprawy i Kolory
Sos holenderski 381

holenderski jest sosem na bazie żółtek, masła  i cytryny. Smak definiuje natomiast jakość i pochodzenie produktów, które wchodzą w jego skład. Prawdziwe masło wiejskie i jajka dadzą inna intensywniejszą barwę oraz smak. Jest idealny do łososia, jajek w każdej postaci, szczególnie po benedyktyńsku, czy do szparagów z wody bądź z boczkiem. Ja osobiście dodaje go do wielu dań(...)jadacie sos holenderski. :) Składniki: (na 3-4 porcje) 3-4 żółtka w temperaturze pokojowej- ilość w zależności od wielkości jaj; Ja użyłam 3 dużych jajek sok z 1/2 małej cytryny szczypta soli szczypta pieprzu- najlepiej białego pół kostki masła Przygotowanie: 1. Masło rozpuścić- podgrzać by było gorące- uważać by go nie przypalić 2. Żółtka ubić na puszystą pianę razem

KreatywnePiny
Tagine - marokanskie pikantne kefta z cytryną 134

cebula (posiekana),2-3 ząbki czosnku (posiekane),Świeży imbir,1 czerwone chilli,2 łyżki kurkumy,Świeże liście kolendry (posiekane),Świeże liście mięty (posiekane),Sok z jednej cytryny,1 cytryna pokrojona na 6 części (z usuniętymi pestkami).Przygotowanie:Do miski wkładamy mięso a następnie dodajemy cebulkę, przyprawy oraz zioła. Formujemy niewielkie kotleciki i odstawiamy do lodówki. Następnie w naczyniu do tagine(...)zbrązowieje. Dodajemy kurkumę, kolendrę i miętę. Dolewamy około 300 ml wody. Doprowadzamy do wrzenia a następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy 10 min.Delikatnie wkładamy kefta do garnka z sosem i gotujemy 15 min, obracając od czasu do czasu i polewając sosem. Kiedy mięso jest ugotowane wlewamy sos z cytryny i wkładamy kawałki cytryny. Gotujemy jeszcze 10 min.Podajemy z kuskusem

Kulinarna rozmowa
Sorbet Truskawkowy 200

kwestii lodów własnie sorbety to moja bajka, którą uwielbiam. Spotkałam się z opiniami, że sorbety to sama woda, otóż nie! Jeśli sorbet robimy sami w domu wrzucamy to co nam się podoba, mój sorbet to 100% owoców. Orzeźwiające, lodowate i nie przesłodzone, uwielbiam! Za chwilę przeczytacie w przepisie, że dodajemy do musu jedną łyżkę wódki, pewnie zaraz nasunie się(...)też, że w ogóle jest nie wyczuwalny. Przepis pochodzi z Moje Wypieki. Kurcze, robienie lodów uzależnia :) Składniki: 800 g truskawek (mogą być mrożone) 2/3 szklanki cukru sok z jednej cytryny 1 łyżka wódki lub ekstraktu waniliowego Wszystkie składniki umieszczamy w dzbanku blendera i miksujemy na gładki mus, który następnie wstawiamy do lodówki do porządnego schłodzenia. Ja użyłam mrożonych truskawek (akurat

Blondynka Gotuje
BIRJANI Z KURCZAKA 327

Jak wiedzą już pewnie wszyscy: moim wielki marzeniem jest podróż do Indii.Zanim jednak to się spełni Indie zapraszam do swojej kuchni i aromatyczne potrawy goszczą na

Ostra na Słodko
Makaron z Sosem Śmietanowym i Klopsikami 367

sól  pieprz ponadto:  bułka tarta do obtaczania olej do smażenia 300 g makaronu Sos Śmietanowy: 3 00 ml śmietanki 30% cebula 3 ząbki czosnku łyżka soku z cytryny 3 łyżki masła szczypta cukru sól, pieprz, gałka muszkatołowa 3 łyżki kwaśnej śmietany Makaron z Sosem Śmietanowym i Klopsikami - Sposób przygotowania: Klopsiki: Bułkę namoczoną w mleku dokładnie odsączamy. Cebulę(...)środku, a z zewnątrz było złociste i chrupkie. W tym samym czasie w osolonej wodzie gotujemy makaron - al dente. Sos Śmietanow y : Cebulkę kroimy w drobn ą kosteczkę i podsmażamy na maśle . Następnie dodajemy drobno pokrojony czosnek . Gdy się zrumieni wlewamy kremówkę , sok z cytryny, doprawiamy pieprzem, solą i szczypt ą gałki muszkatołowej oraz cukru. Podgrzewamy do momentu lekkiego zgęstnienia

Słodka Strona
Dżem truskawkowy. Domowe przetwory z truskawek, proste przepisy. Jak pasteryzować sloiki i nakrętki? 222

świeżych truskawek   * cytrynę   * cukru białego lub trzcinowego   * pektyny   * wersja nie mam czasu: zamiast cukru i pektyny kup zwykły Dżemiks   * wypasteryzowanych słoików i nakrętek     Jak należy pasteryzować słoiki i nakrętki?   Bezpośrednio przed użyciem słoiki należy dokładnie umyć z użyciem płynu do mycia, następnie kilkakrotnie wypłukać ciepłą wodą.   Następnie trzeba(...)minut.     Pasteryzacja "na sucho":   W piekarniku rozgrzanym do 180st.C słoiki prażymy przez 20 minut.   Nakrętki zawsze należy wygotować w garnku przez 10 minut , najlepiej w wodzie w której później będziemy pasteryzować przetwory (nie dotyczy dżemów bo ich nie pasteryzujemy).           Truskawki myję, przebieram i kroję w ręcznym blenderze.   Świeże truskawki powinny

IzaGotuje
Dżem brzoskwioniowy z cynamonem, imbirem i goździkami 231

cytryny (lub więcej jeśli owoce są bardzo słodkie)  1 opakowanie cukru żelującego (np. Konfitur-fix) Robienie dżemu rozpoczynam na przynajmniej 12 h przed jego robieniem, gdyż najpierw trzeba sparzyć, obrać i pokroić owoce, które zasypiemy na noc cukrem. Brzoskwinie przekładamy do sporych misek i sparzamy je wrzątkiem, dzięki czemu łatwiej będzie je obrać. Powinny spędzić w gorącej wodzie(...)minuty. Następnie zalejcie je zimną wodą. Brzoskwinie obieramy ze skórki, pozbywamy się pestek i kroimy je w ósemki.   Owoce przekładamy do dużego garnka z szerokim dnem i zasypujemy 0,5 kg cukru. Owoce zostawiamy na noc, rano powinny być zatopione w soku.   Do owoców wciskamy sok z cytryny i dodajemy cukier waniliowy, a następnie dodajemy do nich wszystkie

Cooking Monster
ROZGRZEWAJĄCA ZUPA KREM 176

korzenie pietruszki 1/4 bulwy selera 2 ziemniaki 300-400 g miąższu dyni 2 litry bulionu (warzywny lub mięsny) sól do smaku papryka słodka, wędzona i pieprz cayjenne sok z cytryny (1-2 łyżki) odrobina imbiru (ewentualnie) Sposób przygotowania: Por, cebulę obieram i siekam dość drobno. W dużym garnku rozgrzewam olej, wrzucam warzywa, ziele angielskie i liść laurowy. Przesmażam do chwili(...)jest jeszcze ciepła, miksuję dokładnie na gładki krem. Można dodać nieco przegotowanej wody, jeśli jest zbyt gęsta. Konsystencja powinna przypominać gęste ciasto naleśnikowe chyba, że wolisz gęstszą wersję. Doprawiam do smaku sól, paprykę słodką, wędzoną raz pieprz cayenne (z tym ostrożnie!). Warto doprawić imbirem oraz sokiem z cytryny dla podkreślenia smaku. Podaję z posiekaną natką pietruszki, octem balsamicznym oraz grzankami

W kuchni Karmel-itki
Chlebki Pita 254

suchych drożdży około 1 i 1/4 szkl. letniej wody 1 łyżeczka soli 3 łyżki oliwy Przykładowe dodatki: ok. 500 g piersi kurczaka przyprawa kebab-gyros 1 czerwona cebula 1-2 pomidory lub pomidorki koktajlowe 1 mini sałata rzymska Sos: 3-4 łyżki majonezu 3-4 łyżki jogurtu naturalnego Sok z połowy cytryny sól, pieprz 1 ząbek czosnku 1-2 łyżki

Smaki Na Talerzu
Kurczak pieczony w folii 195

mocniej doprawić i zagęścić mąką rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody.  Składniki: 1 cały kurczak (bez szyi) wagowo około 1,5 kg 2-3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 płaska łyżeczka kurkumy odrobina soku z cytryny sól, pieprz 2 łyżki oleju Dzień przed pieczeniem, kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami(...)zewnątrz jak i w środku (ostrą paprykę, pieprz cayenne, bazylię, kurkumę, sól, zwykły pieprz, olej, sok z cytryny i rozgnieciony czosnek wymieszać z olejem). Wstawić do lodówki, Następnego dnia, godzinę przed pieczeniem - mięso wyjąć z lodówki. Przygotowanego kurczaka przełożyć do folii, zawinąć ją i mięso wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Piec 1,50 godziny. Po upływie czasu, rozciąć folię

Ugotować
ZUPA DYNIOWA Z KOMPOTEM ŻURAWINOWYM I PIECZONYMI ORZECHAMI 160

kostkę . 1 litr bulionu (wywaru warzywnego lub wody) 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy 3-4 łyżki śmietanki 30 %  1/4 łyżeczki chili w proszku 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej sól morska świeżo zmielony czarny pieprz KOMPOT ŻURAWINOWY 2 szklanki świeżej lub mrożonej żurawiny 1/4 szklanki cukru skórka otarta z 1/2 cytryny (tylko żółta zewnętrzna część) sólo morska DODATKOWO: 2 szklanki

cool and minty