woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:680/1096)

Dżem truskawkowy. Domowe przetwory z truskawek, proste przepisy. Jak pasteryzować sloiki i nakrętki? 238

świeżych truskawek   * cytrynę   * cukru białego lub trzcinowego   * pektyny   * wersja nie mam czasu: zamiast cukru i pektyny kup zwykły Dżemiks   * wypasteryzowanych słoików i nakrętek     Jak należy pasteryzować słoiki i nakrętki?   Bezpośrednio przed użyciem słoiki należy dokładnie umyć z użyciem płynu do mycia, następnie kilkakrotnie wypłukać ciepłą wodą.   Następnie trzeba(...)minut.     Pasteryzacja "na sucho":   W piekarniku rozgrzanym do 180st.C słoiki prażymy przez 20 minut.   Nakrętki zawsze należy wygotować w garnku przez 10 minut , najlepiej w wodzie w której później będziemy pasteryzować przetwory (nie dotyczy dżemów bo ich nie pasteryzujemy).           Truskawki myję, przebieram i kroję w ręcznym blenderze.   Świeże truskawki powinny

IzaGotuje
Dżem brzoskwioniowy z cynamonem, imbirem i goździkami 247

cytryny (lub więcej jeśli owoce są bardzo słodkie)  1 opakowanie cukru żelującego (np. Konfitur-fix) Robienie dżemu rozpoczynam na przynajmniej 12 h przed jego robieniem, gdyż najpierw trzeba sparzyć, obrać i pokroić owoce, które zasypiemy na noc cukrem. Brzoskwinie przekładamy do sporych misek i sparzamy je wrzątkiem, dzięki czemu łatwiej będzie je obrać. Powinny spędzić w gorącej wodzie(...)minuty. Następnie zalejcie je zimną wodą. Brzoskwinie obieramy ze skórki, pozbywamy się pestek i kroimy je w ósemki.   Owoce przekładamy do dużego garnka z szerokim dnem i zasypujemy 0,5 kg cukru. Owoce zostawiamy na noc, rano powinny być zatopione w soku.   Do owoców wciskamy sok z cytryny i dodajemy cukier waniliowy, a następnie dodajemy do nich wszystkie

Cooking Monster
ROZGRZEWAJĄCA ZUPA KREM 193

korzenie pietruszki 1/4 bulwy selera 2 ziemniaki 300-400 g miąższu dyni 2 litry bulionu (warzywny lub mięsny) sól do smaku papryka słodka, wędzona i pieprz cayjenne sok z cytryny (1-2 łyżki) odrobina imbiru (ewentualnie) Sposób przygotowania: Por, cebulę obieram i siekam dość drobno. W dużym garnku rozgrzewam olej, wrzucam warzywa, ziele angielskie i liść laurowy. Przesmażam do chwili(...)jest jeszcze ciepła, miksuję dokładnie na gładki krem. Można dodać nieco przegotowanej wody, jeśli jest zbyt gęsta. Konsystencja powinna przypominać gęste ciasto naleśnikowe chyba, że wolisz gęstszą wersję. Doprawiam do smaku sól, paprykę słodką, wędzoną raz pieprz cayenne (z tym ostrożnie!). Warto doprawić imbirem oraz sokiem z cytryny dla podkreślenia smaku. Podaję z posiekaną natką pietruszki, octem balsamicznym oraz grzankami

W kuchni Karmel-itki
Chlebki Pita 273

suchych drożdży około 1 i 1/4 szkl. letniej wody 1 łyżeczka soli 3 łyżki oliwy Przykładowe dodatki: ok. 500 g piersi kurczaka przyprawa kebab-gyros 1 czerwona cebula 1-2 pomidory lub pomidorki koktajlowe 1 mini sałata rzymska Sos: 3-4 łyżki majonezu 3-4 łyżki jogurtu naturalnego Sok z połowy cytryny sól, pieprz 1 ząbek czosnku 1-2 łyżki

Smaki Na Talerzu
Kurczak pieczony w folii 212

mocniej doprawić i zagęścić mąką rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody.  Składniki: 1 cały kurczak (bez szyi) wagowo około 1,5 kg 2-3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 płaska łyżeczka kurkumy odrobina soku z cytryny sól, pieprz 2 łyżki oleju Dzień przed pieczeniem, kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami(...)zewnątrz jak i w środku (ostrą paprykę, pieprz cayenne, bazylię, kurkumę, sól, zwykły pieprz, olej, sok z cytryny i rozgnieciony czosnek wymieszać z olejem). Wstawić do lodówki, Następnego dnia, godzinę przed pieczeniem - mięso wyjąć z lodówki. Przygotowanego kurczaka przełożyć do folii, zawinąć ją i mięso wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Piec 1,50 godziny. Po upływie czasu, rozciąć folię

Ugotować
ZUPA DYNIOWA Z KOMPOTEM ŻURAWINOWYM I PIECZONYMI ORZECHAMI 177

kostkę . 1 litr bulionu (wywaru warzywnego lub wody) 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy 3-4 łyżki śmietanki 30 %  1/4 łyżeczki chili w proszku 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej sól morska świeżo zmielony czarny pieprz KOMPOT ŻURAWINOWY 2 szklanki świeżej lub mrożonej żurawiny 1/4 szklanki cukru skórka otarta z 1/2 cytryny (tylko żółta zewnętrzna część) sólo morska DODATKOWO: 2 szklanki

cool and minty
Szparagi w makaronie na pesto z groszku i rukoli 175

oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz Dodatkowo: 1 łyżka uprażonych ziaren słonecznika starty parmezan Przygotowanie: Spaghetti ugotować al dente. Odcedzić. Szparagi umyć i odłamać jasne, twarde końce. Młodych szparagów nie trzeba obierać, natomiast starsze obrać około 1/3 od końca. Gotować na parze lub w małej ilości lekko osolonej wody przez około 3 minuty. Nie dłużej

Oryginalny smak
Sernik nowojorski 602

gładki. Najlepiej wyjąć je z lodówki 2-3 godziny wcześniej. Druga ważna rzecz to pieczenie w kąpieli wodnej… trzeba dobrze zawinąć tortownicę, żeby nie było możliwości dostania się wody i jeszcze trzeba bardzo uważać wkładając całość i po upieczeniu wyjmując z piekarnika! Wymaga to trochę wprawy i dobrze sobie wcześniej wszystko zaplanować… Trud się na pewno opłaci(...)śmietanowej, ponownie zmiksować do połączenia. Dodać cukier, mąkę ziemniaczaną, wanilię, sok i skórkę z cytryny i miksować około 2 minut. 3. Tortownicę o średnicy 25 cm wysmarować masłem. Zawinąć tortownicę w folię aluminiową (zobacz np. tutaj: https://ugotujmyto.pl/sernik-czekoladowy-warstwowy-mokka/) używając 2 dużych kawałków folii aby woda nie dostała się do środka, ponieważ pieczemy sernik w kąpieli wodnej! Przelać masę

UgotujmyTo.pl
Steki grillowane na desce cedrowej – 2 wyjątkowe pomysły 203

desce cedrowej Składniki: 1 deska cedrowa 2 steki Rib-Eye 2 łyżeczki soli koszernej 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu oliwa z oliwek Przygotowanie: Zanurzyć deskę cedrową w wodzie. Moczyć ją przez co najmniej jedną godziną. W międzyczasie rozgrzać grilla do najwyżej 260 stopni i przygotować go do grillowania metodą pośrednią. Jeśli używamy grilla węglowego przesunąć żar w jedną stronę(...)oliwa z oliwek   Przygotowanie: W dużym szczelnym pojemniku połączyć sos barbecue, sok z cytryny, chrzan i rozmaryn. Steka umieścić w przygotowanej marynacie i odstawić do lodówki na minimum 2 godziny. W międzyczasie przygotować deskę cedrową. W dużym pojemniku zalać ją piwem i odrobiną ciepłej wody. Steka wyjąć z lodówki na pół godziny przed grillowaniem. Kilka minut przed grillowaniem rozgrzać

naRuszcie
Pstrąg pieczony z cytryną, czosnkiem i boczkiem 179

smak ryby. Cytryna, czosnek, pietruszka, odrobina koperku i chrupiący boczek - jest szybko, prosto i pysznie! Idealne danie na niedzielny obiad.  Pstrąg pieczony z boczkiem: 2 pstrągi patroszone 2 cytryny 100g miękkiego masła 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki pietruszki suszonej 1 łyżeczka koperku suszonego 100g boczku surowego wędzonego sól i pieprz Jeśli macie taką możliwość kupcie już wypatroszoną rybę, jeśli(...)Oczyśćcie także rybę z łusek. Umyjcie ją pod bieżącą wodą i ułóżcie na desce. Ponacinajcie skórę co ok. 2 cm z jednej strony. Do miseczki przełóżcie miękkie masło, dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zioła. Ja użyłam suszonych, ale śmiało możecie użyć świeżej pietruszki oraz koperku. Wymieszajcie wszystko dokładnie. Cytrynę sparzcie we wrzątku, a następnie pokrójcie w plasterki.  Dokładnie

Cooking Monster
Ziołowe burgery z piersi kurczaka z marynowaną czerwoną kapustą 279

wakacjami, z latem, z jedzeniem na świeżym powietrzu. Dziś proponuję moją wersję kurczak-burgera z chudego mięsa z piersi kurczaka, ze świeżymi ziołami, chili i skórką z cytryny. Uprzedzając pytania - nie, nie są suche! Wręcz przeciwnie - w  środku mięciutkie i wilgotne, a na wierzchu chrupiące. Ja podałam je z pełnoziarnistą bułką, sałatą i cienko posiekaną czerwoną kapustą zamarynowaną(...)mała czerstwa bułka lub pół dużej (namoczona w wodzie) 2 łyżki tartej bułki, najlepiej domowej 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanej melisy 0,5 papryczki chili (lub więcej, w zależności od tego czy chcemy mniej czy bardziej ostre burgery) skórka z połowy cytryny 2 cebulki dymki - bez szczypioru 1 wiejskie jajko sól, pieprz

Kulinarne Inspiracje
Sałatka drobiowo pistacjowa z grillowanymi warzywami 248

żółta) - 1 cebula różowa - 1 puszka czerwonej fasoli - 2 ząbki czosnku (dałam wędzony) - kilka listków botwinki - różowa sól himalajska - świeżo mielony pieprz kolorowy - 2 łyżki wina Mirin - sok z ½ cytryny - olej pistacjowy - oliwa cytrynowa (przepis na blogu) - orzechy pistacjowe (dałam niesolone)   Umyte bakłażany kroimy w grubsze plastry, smarujemy oliwą cytrynową, oprószamy solą himalajską i pieprzem – grillujemy (grill, piekarnik(...)suchej patelni), gdy przestygną – grubo siekamy. Fasolę płuczemy z zalewy pod bieżącą wodą – odcedzamy na sitku. Kurczaka kroimy na plastry (można też w większą kostkę), dodajemy: fasolę, pokrojone w paski surowe liście botwinki, grillowane papryki, cebulę, część zgrillowanych bakłażanów, pokrojony w drobną kostkę czosnek, sok wyciśnięty z cytryny, oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy olejem pistacjowym i winem Mirin. Całość delikatnie

mojewypiekiinietylko
Potrawka z czerwonej soczewicy 227

łyżki oleju roślinnego odrobina soku z cytryny sól, pieprz, ostra i łagodna papryka, szczypta kurkumy ryż basmati natka pietruszki Obie marchewki umyć i obrać. Jedną z nich pokroić w drobną kostkę, a drugą zetrzeć na tarce o małych oczkach. Na oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulkę, posolić i podlać niewielką ilością wody. Wrzucić pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, kawałeczki marchewki(...)ilość wody (powinna delikatnie przykrywać warzywa). Odpowiednio doprawić solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką, a także kurkumą - nada ładnego koloru i aromatu. Po zagotowaniu zmniejszyć moc palnika i trzymać potrawkę pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 10-15 minut. Pod koniec dorzucić startą marchewkę (zagęści całość), przemieszać i gotować jeszcze dwie minutki, następnie skropić sokiem z cytryny. Gotowe

Kuchnia Ellie
Pyszna sałatka z kurczakiem i awokado bez majonezu 276

łyżki oliwy lub oleju sałatkowego 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem: Sałatka z kurczakiem i awokado Przygotowanie: Pierś z kurczaka gotuję do miękkości mięsa, do gotowania dodałam sól, pieprz, paprykę słodką, paprykę ostrą, pieprz ziołowy, tymianek. Ugotowaną wyjmuję z wody i odstawiam do wystudzenia. Pierś możemy również upiec. Sałatę obieram(...)kawałki. Pierś kroje w kostkę, ser feta można pokroić w kostkę lub pokruszyć. Do sałatki dodaję wypłukaną i osączoną kukurydzę i przygotowuję sos. Do musztardy dodaję oliwę, sok z cytryny, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam – sos jest gotowy. Sosem polewam sałatkę, dokładnie mieszam, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam – sałatka jest gotowa. Sałatka jest gotowa, można podawać. Życzę

Uwaga Babcia Gotuje
Czy arbuz jest zdrowy? Przepis na szybkie lizaki lodowe bez cukru. 225

odmianach. Dodatkowym autem jest to, że sami kontrolujecie, czy większość ma stanowić woda, czy jednak owoce.   ARBUZOWE LIZAKI LODOWE Jednym z owoców świetnie nadających się do tego typu mrożonych deserów jest arbuz. Wystarczy zblendować jego kawałki (warto wcześnie pozbyć się pestek), ewentualnie dodać odrobinę soku z cytryny dla przełamania smaku i gotowe. Nie trzeba nawet dosładzać, bo arbuz(...)musiałam wtedy pamiętać o mieszaniu, a w efekcie uzyskałam pyszne lizaki lodowe. Prościej już chyba się nie da. CZY ARBUZ JEST ZDROWY? Arbuz kojarzony jest głównie z dużą zawartością wody. I słusznie, bo zawiera jej aż 90%, czasem nawet więcej. Ale to nie oznacza, że nie ma żadnych wartości odżywczych. Można powiedzieć, że ma ich całkiem sporo. Na szczególną uwagę

Powiedz dietom nie

Proponowane wyszukiwania