woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:690/1096)

Koszyczki z ciasta francuskiego z musem z łososia 525

koszyczki: 2 op. ciasta francuskiego 200 g łososia wędzonego 1 szkl. majonezu 3/4 szkl. śmietany 30% 3/4-1 szkl. pokruszonych krakersów 1 mała cebula 1 łyżka żelatyny sok z cytryny 1 łyżeczka chrzanu pieprz Do dekoracji: czerwony kawior koperek ewentualnie plasterek wędzonego łososia pokrojony na cieńsze paseczki Ciasto francuskie rozwijamy. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Kółeczka z ciasta francuskiego umieszczamy(...)tatar). Kawałek możemy odłożyć do dekoracji. Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia. Po tym czasie podgrzewamy ją lekko – tylko do rozpuszczenia. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy majonez oraz pokruszone krakersy, łososia i cebulę. Doprawiamy sokiem z cytryny, chrzanem oraz solą i pieprzem. Łączymy z żelatyną. Mus przekładamy do rękawa cukierniczego. Napełniamy koszyczki z ciasta francuskiego

Smaki Na Talerzu
Sałatka Cezara 425

smażymy na patelni, na rozgrznym tłuszczu. W rondelku zagotowujemy wodę, a na rondelek stawimy większą misę, lub garnek. Do misy wbijamy jajko i dodajemy połowę oliwy, solimy, pieprzymy i dokładnie mieszamy, dopóki jajko powiększy swą objętość. Po zdjęciu misy z jajkiem z ognia, dodajemy pozostałą oliwę, oraz sok z cytryny (według smaku) bardzo dokładnie mieszamy, dopóki dressing zgęstnieje. Do wielkiej

Kuchnia Łukasza
Sałatka z jarmużu z quinoa z parowaru 220

łyżeczki oleju z cytryną i bazylią Przyprawy :  pieprz czarny  kardamon mielony  kminek cały  Buraka myjemy, obieramy i kroimy 2 średniej grubości plastry, które pokroiłem na "frytki", ale równie dobrze można normalnie pokroić :) Przyprawiamy kawałki buraka pieprzem czarnym, kardamonem mielonym i posypujemy całym kminkiem. Quinoa wsypujemy na sitko z drobnymi oczkami i przepłukujemy wodą. Następnie przesypujemy(...)wlewamy również wrzątek do pojemnika na wodę i włączamy parowar na 25 minut. Jarmuż przekładamy do pojemnika na ryż i dokładamy na 2 poziom parowaru na 5 minut przed końcem pracy urządzenia. Ser kozi kroimy w kostkę. Gdy urządzenie się wyłączy jarmuż przekładamy na talerz, polewamy olejem z cytryną i bazylią i kładziemy na niego buraczki i kozi ser. Quinoa

Parowar Faceta
Zupa chrzanowa 166

lubi ostre smaki około 2 łyżki mąki 2-3 łyżki smalcu śmietana  sok z cytryny liść laurowy, 4 ziarna pieprzu i ziela angielskiego sól, pieprz Przygotowanie: Mięso umyć, pokroić w dość drobną kostkę i przesmażyć na smalcu na rumiano Do 5 szklanek wrzącej wody, liścia laurowego , ziaren pieprzu i ziela angielskiego przełożyć mięso i gotować do miękkości  Warzywa(...)odłożone mięso Na łyżce smalcu przesmażyć mąkę- zrobić zasmażkę i  dodać ją do zupy -zamieszać energicznie i zagotować, ale uważać, by nie zrobiła się "klucha" Doprawić sokiem z cytryny ( ostrożnie, jeśli używaliśmy tartego chrzanu w occie), solą i pieprzem Już na talerzu można dodać łyżkę śmietany. Pomysł z "Zupy- pomidorowa, ogórkowa i wiele innych"Muszę przyznać, że zupa choć

Proste Potrawy
Sałatka z ośmiornicy i ziemniaków 189

ugotowane ziemniaki, pokrojone w dużą kostkę 1-2 dymki ze szczypiorem,  pokrojone w  plasterki łyżka posiekanej natki pietruszki do doprawienia: sok z 1/2 cytryny oliwa z oliwek sól i pieprz do smaku płatki ostrej papryki łyżeczka suszonego oregano przygotowanie Ośmiornicę, o ile  kupiliście  mrożoną,  rozmrozić, najlepiej przez noc, w lodówce. Rozmrożoną opłukać, oczyścić worek(...)przykryty, ok 35-40 minut. Po ugotowaniu ośmiornicę wyjąć z wody poczekać aż chwilę przestygnie.  Ramiona ośmiornicy pokroić w krążki. Do miski włożyć pokrojone w kostkę ziemniaki, na nich kawałki ośmiornicy, szczypior, pietruszkę. Wszystko posolić solą morską, posypać płatkami papryki, pieprzem, oregano. Polać obficie oliwą i sokiem z cytryny ( do smaku) Wymieszać. Smacznego

Stare Gary
Botwinka z pasztecikami 104

opakowanie ciasta francuskiego 500 g bigosu olej 2 łyżki czarnuszki cukier sok z cytryny sól, pieprz Przygotowanie Marchewkę i pietruszkę kroimy na talarki, seler w drobną kostkę, buraki z botwinki w kostkę zaś liście i łodygi siekamy. Marchew, pietruszkę, seler i buraki zalewamy zimną wodą (około 1,5 l ) dodajemy nakrojone jabłko wraz ze skórką, rozgnieciony czosnek, liście laurowe, ziele(...)czarnuszką. Zapiekamy 25 min w temperaturze 200°C . Z zupy wyciągamy jabłko, dodajemy majeranek, posiekane liście botwinki, gotujemy do miękkości. Do smaku doprawiamy cukrem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny

R'n'G Kitchen
Zupa buraczkowa z jabłkiem 148

jabłka. Wszystko dokładnie wymieszać, chwilę przesmażyć, po czym zalać wodą (ok 1 litr, lub tak, aby warzywa były zakryte), lekko posolić. Przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień i powoli gotować do czasu aż warzywa będą miękkie 30-40 minut. Zupę dokładnie zmiksować, doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i ewentualnie cukrem. Zupę buraczkową z jabłkiem podawać przybraną natką pietruszki

Codzienne Gotowanie
Grillowany dorsz na puree z warzywami duszonymi 197

batatem) obieram i gotuję w wodzie do miękkości. Następnie wylewam wodę z garnka, dodaję mleko i chwilę duszę całość aż płyn częściowo odparuje. Dodaję 1/2 łyżeczki soli, szczyptę gałki muszkatołowej i ugniatam ziemniaki, tworząc puree. Grillowany dorsz Mojito Rybę przyprawiam solą, pieprzem, przyprawą do ryb Mojito oraz sokiem z cytryny. Rozgrzewam patelnię grillową z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek

Mango Papaja
Tarta z ananasem i kremem jogurtowo – cytrynowym 223

opakowanie cukru wanilinowego 16g 1 żółtko Krem: 5 łyżeczek żelatyny 250g naturalnego jogurtu 50g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g starta skórka z 1/2 cytryny sok wyciśnięty z 1 cytryny 250g śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 puszka ananasa w plastrach około 7-8 mrożonych lub świeżych malin 1 jasna galaretka (użyłam brzoskwiniowej) Dodatkowo: poszatkowane pistacje do posypania(...)wymieszać. Dodać skórkę z cytryny, wymieszać. 7. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i wymieszać ją z jogurtem (krem powinien być w miarę gęsty, ale jak będzie bardzo rzadki, proszę wstawić go na chwilę do lodówki). 8. Gotowy krem wyłożyć na upieczony spód i wstawić na około 60 minut do lodówki. 9. Galaretkę rozpuścić w 250ml wody i odstawić do całkowitego

Mała Cukierenka
Tarta z ananasem i kremem jogurtowo – cytrynowym 372

opakowanie cukru wanilinowego 16g 1 żółtko Krem: 5 łyżeczek żelatyny 250g naturalnego jogurtu 50g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g starta skórka z 1/2 cytryny sok wyciśnięty z 1 cytryny 250g śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 puszka ananasa w plastrach około 7-8 mrożonych lub świeżych malin 1 jasna galaretka (użyłam brzoskwiniowej) Dodatkowo: poszatkowane pistacje do posypania(...)wymieszać. Dodać skórkę z cytryny, wymieszać. 7. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i wymieszać ją z jogurtem (krem powinien być w miarę gęsty, ale jak będzie bardzo rzadki, proszę wstawić go na chwilę do lodówki). 8. Gotowy krem wyłożyć na upieczony spód i wstawić na około 60 minut do lodówki. 9. Galaretkę rozpuścić w 250ml wody i odstawić do całkowitego

Mała Cukierenka
Wastwowa sałatka śledziowa z quinoą i domowym majonezem 173

rzepakowego tłoczonego na zimno 1 łyżeczka musztardy 4 łyżki soku z cytryny 1 cebulka 2 łyżki octu jabłkowego olej lniany  natka pietruszki świeżo mielony czarny pieprz sól Wykonanie:     Dzień wcześniej należy przygotować śledzie (w razie potrzeby, jeśli są zbyt słone, moczymy kilka godzin zmieniając wodę co jakiś czas), kroimy je w kostkę, mieszamy z plastrami cebuli(...)zielononóżek) myjemy i przelewamy skorupki wrzątkiem (ale niezbyt długo, żeby się nie ścięły). Jajka wbijamy do wysokiego pojemnika (takiego od blendera ręcznego), dodajemy olej rzepakowy, musztardę, sok z cytryny, pół łyżeczki soli i pieprz (według uznania). Wkładamy do  do samego dna pojemnika blender ręczny i włączamy na najwyższe obroty. Miksujemy wszystko dokładnie, aż do uzyskania pożądanej konsystencji (w razie

Quinoa Raz!
Cytrynowe risotto ze szparagami i krewetkami 137

łyżki masła – 1 łyżka oliwy – skórka z 1 cytryny – sok z ćwiartki cytryny – 1/2 łyżeczki papryki słodkiej – szczypta pieprzu cayenne i kurkumy – sól, pieprz Jeżeli używamy mrożonych krewetek , musimy je najpierw rozmrozić. Można zanurzyć je w letniej wodzie na ok. 20 minut, by przyspieszyć proces rozmrażania. Jeżeli używamy krewetek nieobranych , musimy pozbyć się(...)zewnątrz i twardawy w środku = al dente, nie powinien być wodnisty. Wraz z ostatnią łyżką bulionu dodajemy szparagi, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy krewetki, skórkę i sok z cytryny, porządnie mieszamy i odstawiamy z ognia. Dodajemy parmezan wraz z łyżką masła, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na chwilę. Podajemy z plasterkami cytryny, posypane parmezanem. Smacznego!   Artykuł Cytrynowe risotto

Be Fit Be Strong
Szarlotka z kremem budyniowym 2131

łyżeczki mielonych goździków 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny CIASTO KRUCHE: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru drobnego 250 g masła 3 żółtka 2 jajka 2 łyżki śmietany 2 łyżki kakao KREM BUDYNIOWY: 1 opakowanie galaretki cytrynowej 1/2 szklanki wody 1 1/2 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 opakowanie(...)czas przygotowywania jabłek. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. W garnku o szerokim dnie rozpuścić masło i wrzucić skrojone jabłka. Dodać cukier waniliowy, sok z cytryny i przyprawy. Jeżeli jabłka nie są wystarczająco słodkie można dosypać cukru białego. Prażyć, aż jabłka zmiękną, a sok odparuje. Odstawić do wystudzenia. Wyłożyć połowę jabłek na jedno z jasnych ciast, wyrównać

https:KKuchniaMniam
Placki z cukinii 163

zabierze) skórka otarta z jednej cytryny ½ żółtej lub czerwonej papryczki chilli posiekana bardzo drobno, bez pestek (można pominąć) sól, pieprz, gałka muszkatołowa, zata’ar – 1 łyżeczka (opcjonalnie). Cukinie porządnie wymyłam i starłam razem ze skórką, na dużych oczkach tarki. Przełożyłam na sitko i lekko posoliłam, zostawiłam na około godzinę, żeby puściła wodę. Po tym czasie cukinię przełożyłam na czystą(...)bawełnianą ściereczkę i porządnie wycisnęłam z resztek wody. W dużej misce zgniotłam za pomocą tłuczka do ziemniaków, biały ser. Zależało mi, żeby to nie była gładka masa, tylko fajne kawałki sera. Do sera dałam cukinię, posiekane zioła, rozgnieciony czosnek, przyprawy i jajka. Wymieszałam. Do tak powstałego ciasta dodałam mąkę pszenną, sok z cytryny i skórkę z cytryny. Mąki ma być

ladykitchen
Oktoberfest - przekąski z chrzanową chmurką 224

Piwo było obecne już w czasach Starożytnego Egiptu i Mezopotamii i nadal nie traci na popularności. W Monachium już od września organizowany jest Oktoberfest, czyli dożynki

SzczyptaSmaQ

Proponowane wyszukiwania