soli Masa makowa: 500 g maku 1 litr wody 100 g masła 4 łyżki miodu 200 g cukru 5 białek parę kropli aromatu migdałowego bakalie opcjonalnie np.100g migdałów-posiekanych i orzechów włoskich 150 g rodzynek i/lub skórka pomarańczowa Lukier: 190 g cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny skórka z 1/2 cytryny lub pomarańczy (sparzone!) Do podgrzanego(...)Ciasto wyszło elastyczne i ładnie odchodziło od ręki. Przykryłam je ściereczką i odstawiłam na około godzinę, żeby urosło. Gdy ciasto rosło zabrałam się za masę makową. Mak zalałam wodą i gotowałam go około pół godziny. Odcisnęłam go przez gazę. Następnie dwukrotnie zmieliłam, przez sitko o małych oczkach. W garnku rozpuściłam masło. Wsypałam zmielony mak. Wymieszałam. Dodałam
potrawyregionalneszczypiorku lub dymki 1 pęczek koperku 1 litr kefiru 500 ml kwaśnej śmietany 2 cytryny ocet winny (opcjonalnie) sól, pieprz do smaku jajka (do podania) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Młode buraki dokładnie myjemy. Obieramy ze skórki, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą tak, aby tylko przykryła buraka. Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. 2. Liście(...)plasterki lub półplasterki. 5. Koperek i szczypiorek drobno siekamy. 6. Do ostudzonego garnka z ugotowaną botwiną dodajemy kefir, śmietanę, posiekane warzywa. Dokładnie mieszamy. 7. Zakwaszamy chłodnik sokiem wyciśniętym z cytryny i octem winnym (opcjonalnie). 8. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 9. Odstawiamy do lodówki, aby dobrze się schłodził. Chłodnik podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo - pokrojonym
W kuchni Katiełyżka miodu 1 łyżeczka musztardy dijon sok z 1/2 cytryny 1 ząbek czosnku, starty sól i pieprz do smaku Sos pomidorowy (do posmarowania na spód) puszka pomidorów bazylia, oregano, czosnek, sól i pieprz Sposób przygotowania: Na początku robimy rozczyn do ciasta. W tym celu rozpuszczamy drożdże w ciepłej wodzie, a następnie dodajemy 2 łyżki mąki (z podanej ilości), mieszając wszystko
Pyszny Duetząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz oliwa z oliwek jasny sezam do dekoracji Piersi umyć, osuszyć, pociąć na paski i przyprawić solą oraz pieprzem. Marchewkę obrać, umyć i pokroić w cienkie słupki. Fasolkę obrać (ewentualnie przeciąć na pół) i ugotować we wrzącej wodzie. Odcedzić. Na dno woka wlać odrobinę oliwy z oliwek
Ugotowaćmięty kawałek fety do posypania – opcjonalnie Do tego przepisu użyłam ziemniaków w skórkach ugotowanych dzień wcześniej – ziemniaki porządnie wyszorowałam szczotką pod wodą, aby pozbyć się odstającej skóry. Zalałam je w garnku zimną wodą, posoliłam i gotowałam do miękkości. Część zjedliśmy, pozostałe wstawiłam w całości do lodówki. Zimne ziemniaki pokoiłam na kawałki wielkości kęsa. Filety z kurczaka(...)dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, oczyszczamy z błonek. Kroimy je w kawałki wielkości kęsa. Przekładamy do miski, dodajemy do nich przyprawę gyros, sok oraz skórkę z cytryny oraz 2 łyżki oleju. Odstawiamy do zamarynowania. Przygotowujemy resztę składników – cebulę obieramy, przekrawamy, kroimy w grubsze pióra. Papryki myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paski. Oliwki przepoławiamy wzdłuż na pół
Smaczna Stronalodówce min. 24h (twarda, biała masa bez wody) 100g borówek + garść do dekoracji 40g orzechów pekan 40g migdałów 40g wiórków kokosowych 130g rozpuszczonego oleju kokosowego+1 łyżka oleju kokosowego 230g daktyli bez pestek 125ml mleka roślinnego (ja używam zamiennie migdałowego lub kokosowego) 70g syropu klonowego 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki karobu (zamiennie kakao) 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej (można(...)borówek oraz sok z cytryny dodaję do pozostałej masy i miksuję na gładko. 14 Po ok. 1-1,5 godzinie wyciągam formę z zamrażalnika i wylewam kolejną, borówkową warstwę sernika. 15 Znowu wstawiam formę do zamrażalnika na minimum 1 godzinę. 16 Pozostałą cześć borówek miksuję na mus i ponownie podgrzewam dodając ok. 20 ml wody. 17 W szklance
Book of spellsciemnej butelki. Można go zakonserwować sokiem z cytryny lub odrobiną spirytusu. Przechowywać w lodówce około 2 - 3 dni. Sok należy wypijać po 1 łyżce około 3 razy dziennie przez 2 tygodnie. Po tym czasie zrobić przerwę i ponownie można powtórzyć kurację. Aby poprawić smak można go rozcieńczyć niewielką ilością wody. Pulpę można zamrozić i przygotować tak samo jak szpinak
Zakątek rozkoszy kulinarnychjest wiele rodzajów ale nada się każda - po prostu będzie różniła się lekko smakiem i kompozycją przypraw w niej zawartych. efekt będzie podobny) 2 łyżeczki kuminu 2 łyżeczki cynamonu cytryna olej 3 liście laurowe sól pół łyżeczki gorczycy Jak robimy? marchewkę obieramy i kroimy w krążki. cebulę kroimy w kostkę, papryczki i czosnek szatkujem na małe cząstki. rozgrzewamy na patelni(...)podostrzyć jeszcze np papryką chilli w proszku. wrzucamy pomidory z puszki, 1/3 szklanki wody , dosalamy lekko, zagotowujemy i zmniejszamy ogień. dusimy aż marchewka zmięknie gdy już będzie miękka dolewamy mleczko kokosowe i gotujemy kilka minut aż smaki się połączą. skrapiamy lekko sokiem z cytryny i gotowe podajemy z ryżem . najlepiej z kilkoma innymi rodzajami curry w małych miseczkach
Snejkusiowe Przepisyszkl. soku jabłkowego + 3 łyżki laska cynamonu 2 duże jabłka garść rodzynek łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie) 3/4 szkl. orzechów włoskich 20 g masła 1 łyżka miodu 3 płaskie łyżki cukru Półtorej szklanki soku jabłkowego przelewamy do rondelka, podgrzewamy. Kaszę przepłukujemy zimną wodą, przekładamy do gorącego soku razem z laską cynamonu, po czym od razu zmniejszamy ogień. Gotujemy pod przykryciem(...)łyżkami soku jabłkowego i dusimy pod przykryciem do miękkości. Gdy jabłka są już miękkie, zdejmujemy z pieca i odkładamy do przestudzenia. Następnie blendujemy na mus i skrapiamy sokiem z cytryny (gdyby jabłka były mocno słodkie). Orzechy siekamy (nie za drobno). Do rondelka dajemy masło, miód i cukier. Roztapiamy na niewielkim ogniu, do momentu aż wszystkie składniki się połączą. Następnie dodajemy
Smaki Na Talerzuwęglowodanów oraz 6,5 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: Dla 4 osób. 8 średniej wielkości buraków 1 duża cebula 5 - 6 ząbków czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 1 cytryna 1 łyżeczka suszonego majeranku sól, pieprz do smaku 150 g roladki z koziego sera szczypta ziół prowansalskich SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Buraki myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na ósemki. Cebulę obieramy, kroimy(...)pieczemy przez około 40 - 50 minut. 3. Przekładamy upieczone warzywa do garnka, zalewamy wodą na wysokość około 3 cm nad poziom warzyw. Gotujemy przez około 15 - 20 minut na małym ogniu. 4. Za pomocą blendera miksujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy do smaku sokiem wyciśniętym z cytryny, solą, pieprzem i majerankiem. 5. Roladkę z koziego sera kroimy na plastry
W kuchni Katiewspółgra z pieczarkowo – serowym farszem. Czas wykonania: : 1 h 45 min Ilość porcji: 8-10 plastrów Składniki: 1 kg piersi z indyka 20 g masła sok z ½ cytryny 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu ½ łyżeczki ostrej papryki Farsz: 300 g pieczarek 100 g sera żółtego ½ łyżeczki pieprzu 1 łyżka soli 1 łyżeczka(...)przykryciem. Następnie zdjąć pokrywkę i smażyć do czasu, aż cała woda odparuje (około 10 minut). Gdy farsz wystygnie dodać starty ser żółty i wszystko wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Mięso: Pierś naciąć (patrz krok 3.) i rozbić na cienki plaster. Skropić cytryną i doprawić pieprzem i solą. Na roladę wyłożyć farsz
KuchniaWeDwoje.plcytryny Olej rzepakowy do smażenia Składniki – sos grzybowy: Grzyby np. prawdziwki lub borowiki – 1 szklanka Śmietana – 2 łyżki Czosnek – 1 ząbek Sól, pieprz Składniki – kluseczki: Ziemniaki – 6 sztuk Mąka ziemniaczana – zgodnie z proporcjami Masło – 1 łyżeczka Wykonanie – sos grzybowy: Grzyby kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju z dodatkiem czosnku. Dodajemy do nich śmietanę wymieszaną z 2 łyżkami wody(...)mieszamy. Z ciasta formujemy małe kluseczki i gotujemy w osolonej wodzie. Wykonanie: Karpia dokładnie myjemy i usuwamy łuski. Porcjujemy na mniejsze kawałki i usuwamy ości. Następnie nacieramy solą i pieprzem. Pozostawiamy na noc w lodówce. Karpia smażymy na oleju zaczynając od strony skóry i delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie odwracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę
Kuchnia Bon Appetitimbir; smażyć przez 30 sekund - Dodać pomidory i trochę wody - Doprawić garam masalą i solą, dodać fasolę, gotować przez 4 minuty - Jeśli używamy śmietanki sojowej, dodać łyżkę śmietanki pod koniec gotowania dalu - Dal lekko przestudzić (np. położyć na parapecie za oknem;) - Dodać posiekaną natkę i skropić sokiem z cytryny - Do kaszy dodać kostki awokado i wymieszać - Kaszę przełożyć na talerz
Wegańska kuchnia orientalnajabłek (u mnie babcine antonówki) 2 łyżeczki cukru trzcinowego 1 cytryna 2 szczypty cynamonu 5-6 łyżeczek konfitury z płatków róży (oczywiście nasze:)) 1 żółtko cukier do posypania Przesiewamy mąki i sól, dodajemy pokrojone w kostkę masło i cukier. Siekamy nożem do otrzymania grubej kruszonki. Dodajemy kilka łyżek lodowatej wody i wyrabiamy do otrzymania gładkiego ciasta. Chłodzimy 30 minut
les mirabellesHUMMUS / HUMMUS WITH BEETS Kolejna wersja hummusu z dodatkiem buraków, uwielbiam buraki, jako dodatek do hummusu też. Dzięki nim hummus ma idealną konsystencję bez konieczności dodawania zbyt dużej ilości wody. Ponadto ten kolor – mogłabym go jeść łyżkami. Another edition of hummus with beets, which I adore, as an addition to hummus too. Thanks to them, hummus has a perfect(...)buraków (2 średnie) 1 łyżka oliwy 2 łyżki pasty tahini sok z cytryny, czosnek, sól INGREDIENTS: 100 g dry chickpeas 300 g boiled beets (2 medium) 1 tablespoon olive oil 2 tablespoons tahini paste lemon juice, garlic cloves, salt Ciecierzycę namocz, najlepiej zostaw ją na noc w wodzie. Następnego dnia odcedź, zalej w garnku świeżą wodą i gotuj na małym
Martyna CooksHUMMUS / HUMMUS WITH BEETS Kolejna wersja hummusu z dodatkiem buraków, uwielbiam buraki, jako dodatek do hummusu też. Dzięki nim hummus ma idealną konsystencję bez konieczności dodawania zbyt dużej ilości wody. Ponadto ten kolor – mogłabym go jeść łyżkami. Another edition of hummus with beets, which I adore, as an addition to hummus too. Thanks to them, hummus has a perfect(...)buraków (2 średnie) 1 łyżka oliwy 2 łyżki pasty tahini sok z cytryny, czosnek, sól INGREDIENTS: 100 g dry chickpeas 300 g boiled beets (2 medium) 1 tablespoon olive oil 2 tablespoons tahini paste lemon juice, garlic cloves, salt Ciecierzycę namocz, najlepiej zostaw ją na noc w wodzie. Następnego dnia odcedź, zalej w garnku świeżą wodą i gotuj na małym
Martyna Cooks