woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:667/1096)

Botwinka z młodą kapustą – przepis na pyszną zupę z botwiny 101

botwinkę z młodą kapustą (4 porcje): pęczek botwiny pół główki młodej kapusty 2 młode marchewki korzeń pietruszki 1,5 l bulionu (drobiowy lub warzywny) 2 łyżki soku z cytryny łyżka śmietany 30% po kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego natka marchewki (opcjonalnie) pęczek koperku sól, pieprz   Dodatkowo: młode ziemniaki, jajka ugotowane na twardo   Przygotowanie Do garnka(...)zmięknie i przekładamy do zupy. Całość gotujemy, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy sok z cytryny, śmietanę i posiekany koperek. Doprawiamy również solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze chwilkę. Zupę podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo i ziemniakami z wody. Botwinka z młodą kapustą – przepis na pyszną zupę z botwiny   Zobacz inne przepisy na lekkie zupy: Zupa krem

e-PrzepisyKulinarne
Świąteczny śledź w trzech odsłonach 118

przygotowania: 90 minut Składniki: 6 filetów śledziowych  Marynata: 1/2 szklanki octu 10% 1 i 1/2 szklanki wody 1 łyżeczka gorczycy 5 ziarenek ziela angielskiego 2 listki laurowe 4 goździki  Sos żurawinowy: 250 żurawiny 5 łyżek cukru sok z 1/2 cytryny 1 łyżka chrzanu Sos tatarski 2 jajka ugotowane na twardo 3 ogórki konserwowe pół słoika marynowanych  prawdziwków

Kulinarne przygody Gatity
SZARLOTKA "ZIELONE JABŁUSZKO" 182

obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka i dodajemy sok z cytryny. Gotujemy na małym ogniu, przez około 5-8 min., aż jabłka lekko zmiękną, ale nadal będą w całości. W 1/2 szklanki zimnej wody rozprowadzamy kisiele jabłkowe, a następnie powoli wlewamy do jabłek, cały czas mieszając. Trzymamy na ogniu do momentu

Kuchnia MagdaLeny
Hummus z pieczonymi burakami 211

Składniki: 3 średnie buraki 1 szklanka suchej ciecierzycy 1/4 szklanki oliwy z oliwek sok z 1/2 cytryny 4 ząbki czosnku 4 łyżki pasty tahini 1 łyżeczka sody oczyszczonej sól Sposób wykonania: Ciecierzycę wsypujemy do garnka, zalewamy 2,5 szklankami wody, dodajemy sodę oczyszczoną i odstawiamy do namoczenia na około 12 godzin (najlepiej na noc). Po tym czasie gotujemy ziarna

Qchnia po prostu
Przepis na lemon curd od cukierników Paulla Allama i Davida Mcguinnessa 152

Davida Mcguinnessa - 10 jaj ekologicznych - 200 g cukru pudru lub syropu cukrowego - 250 ml świeżo wyciskanego soku z cytryn - 300 ml śmietanki 36% W misie robota umieść sok, cukier puder i jajka, całość wymieszaj przez 2 - 4 minuty. W garnku zagotuj wodę i zmniejsz gaz, aby woda delikatnie się gotowała. Misę robota (metolową) umieść nad gotującą się wodą, misa

SMYKWKUCHNI
Grzanka z łososiem, jajkiem w koszulce miodowo- musztardowym dressingiem 172

czarne oliwki do dekoracji  dressing: łyżka miodu, musztarda francuska, oliwa z oliwek, sól, pieprz, sok z cytryny  duszony szpinak świeży, masło, czosnek, sól, pieprz  Jajko gotuję w koszulce, w niewielkim garnuszku, tworząc mały wir w zagotowanej, ale nie bulgoczącej wodzie przez minutę. Na maśle duszę czosnek i szpinak do momentu aż zupełnie zwiędnie. Doprawiam solą i pieprzem

Mango Papaja
Domowa apteczka, kwiaty czarnego bzu 193

temat. Oczywiście tradycyjnie można użyć soku z cytryny albo całych cytryn EKO pokrojonych w plasterki o takie teraz trudniej. Syrop z kwiatów czarnego bzu ·         1kg kwiatów z czarnego bzu / obcięte same końcówki /, ·         1litr wody, ·         1kg cukru, najlepiej użyć cukru

Leśny Zakątek
Sałatka z soczewicy czarnej i tuńczyka 264

ostygnięcia. Przygotować dressing. W moździerzu lub miseczce utrzeć kumin i kolendrę, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny, musztardę i oliwę. Odstawić na minimum 15 minut w chłodne miejsce. Pomidory pokroić w ósemki lub drobniej, odsączając na sitku z nadmiaru wody. Cebulkę bardzo drobno pokroić. Świeżą kolendrę posiekać – potrzebne są jej 2 łyżki, lub więcej jeśli ktoś bardzo

Dietolog
Bulion z makaronem naleśnikowo-bazyliowy 249

przepis na esencjonalny rosół. Składniki: Bulion: Litr rosołu, np. z tego przepisu Łyżka startej skórki z limonki, albo cytryny Dwie łyżki suszonego estragonu 2-3 łyżki siekanej drobno zieleniny: kolendry, pietruszki Sól Pieprz Naleśniki: 1 szklanka mąki 1/4 szklanki mleka ½ szklanki wody gazowanej 1 jajko 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie, ale dobrze jest dodać) Pół pęczka bazylii Pół szklanki

Niedzielny kucharz
Wzmacniający napój z marchewki i miodu 247

łyżeczki gałki muszkatołowej 0,5 łyżeczki kurkumy Marchewki myjemy. Pomarańcze i cytrynę obieramy ze skóry. Marchewki, pomarańcze i cytryny wrzucamy do sokowirówki. Do wyciśniętego soku dodajemy miód (jeśli nie mamy płynnego miodu możemy rozpuścić go w 1/4 szklanki przegotowanej i przestudzonej wody). Dodajemy przyprawy i mieszamy. Gotowe! Po wyciśnięciu soku z marchewki możemy odłożyć pozostałą w sokowirówce pulpę. Nada się

Dieta bez mleka
Makaron z puree z pieczonego buraka z dodatkiem koperku i cytryny. 265

Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odcedzamy go.  buraki miksujemy blenderem ze śmietaną, sokiem z cytryny i koprem na gładkie puree. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Chcąc uzyskać bardziej płynną konsystencję możemy dodać do naszego puree buraczanego wody w której gotował się makaron.  Kiedy mamy wszystko gotowe łączymy puree z makaronem dokładnie mieszając. Wykładamy danie

Malinowe Pocałunki
SZARLOTKA Z KOKOSOWĄ PIANKĄ 688

jabłek (najlepiej odmiana ligol, champion lub papierówki) 2 łyżki cukru kryształu cynamon  1 łyżka soku z cytryny Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy z gniazd nasiennych. Kroimy na mniejsze kawałki lub ścieramy na tarce o grubych oczkach, skrapiamy sokiem. Podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem do momentu, aż powstanie masa. Pod koniec smażenia dodajemy cukier i cynamon. Mieszamy. Gotową masę

Prosto i Smacznie z Anetą
Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów 165

pomidorów z żurawiną (z oleju) 1 średnia cebula 1 gałązka świeżej bazylii* 1 łyżka soku z limonki lub cytryny sól do smaku pieprz czarny i pieprz biały do smaku Sposób przygotowania: Ziarna słonecznika wsypujemy do dużej miski i zalewamy zimną, przegotowaną wodą tak, aby było jej 0,5 cm ponad powierzchnię ziaren. Odstawiamy na kilka godzin, aż spęcznieją i wchłoną

Kolorowy Przepisownik
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE MUSZTARDOWO-ŚMIETANOWYM 241

minuty z każdej strony, w międzyczasie doprawiając solą. Dodać masło, obydwie musztardy, natkę pietruszki, skropić odrobiną soku z cytryny i wymieszać. Dolać śmietankę kremówkę wymieszaną z sosem sojowym i zagotować. Pogotować chwilę aż sos trochę zgęstnieje. Jeśli zgęstnieje, można dodać więcej wody. PROPOZYCJA PODANIA: Ziemniaki gotowane, puree ziemniaczane, kluski śląskie ( przepis tutaj ) Surówka, mizeria, świeża sałata.  Jeśli spodobał

Calzonella.com
NAJLEPSZY SOS/DRESSING/DIP Z NERKOWCÓW, MIGDAŁÓW I PRAŻONEGO CZOSNKU 244

dzieci i matka szczęśliwi.  Składniki na 330 ml sosu: 3/4 szklanki nerkowców, 1/2 szklanki migdałów, 200 ml wody (lub więcej - w zależności od tego, jaką konsystencję pragniecie uzyskać), 7 ząbków prażonego czosnku, 2 łyżki płatków drożdżowych, 2 łyżki soku z cytryny, 1 1/2 łyżeczki musztardy pełnoziarnistej, 3/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu. Wykonanie: Ząbki czosnku oddzielamy nie obierając

Jeść, by żyć w zdrowiu

Proponowane wyszukiwania