Podałam mój przepis na kandyzowaną skórkę z cytryny, a nie wspomniałam, że tak samo można zrobić skórkę z pomarańczy. Składniki: skórki obrane z 3 pomarańczy 1 szklanka wody 1 szklanka cukru Wykonanie: Wykonanie znajdziecie tutaj tylko zamiast skórki cytrynowej gotujemy skórkę pomarańczową:) Tak przygotowaną skórkę możemy przechowywać około miesiąca. Dodaję ją do ciast lub herbaty
Ciasteczkowy Potwóroliwek, sok z jednej cytryny, ewentualnie starta skórka cytrynowa. Przepis: Dokładnie rozmieszać cukier z 2 żółtkami. Dodać sok z cytryny (i ewnetualnie startą skórkę cytrynową). Dorzucić mąkę i oliwę z oliwek. Jeżeli ciasto nie jest wystarczająco plastyczne dolać odrobinę wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji). Dodać białka ubite na sztywną pianę. Całość przełożyć do posmarowanej masłem foremki. Włożyć do piekarnika. Wypiekać
MODA NA BIOduża pierś z kurczaka 300 g ciemnych winogron 1 puszka kukurydzy 3 łodyżki selera naciowego sok z cytryny 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu typu greckiego sól morska pieprz olej do smażenia Wykonanie: Pierś płuczemy pod zimną wodą, osuszamy ręcznikiem kuchennym, solimy i pieprzymy. Smażymy z obydwu stron na patelni na rozgrzanym tłuszczu. Odstawiamy do przestygnięcia
Kulinarne przygody Gatityczujnie pilnując, by cukier się nie przypalił.Zestawić z ognia.Dolać do rondelka wrzącą wodę (uwaga może pryskać - wrząca woda jest i tak chłodniejsza niż rozgrzany karmel), dosypać pozostałą mieszankę cukrów -waniliowy, biały, trzcinowy (razem 500g), dolać sok z cytryny i pomarańczy.Ponownie postawić na ogień. Rozgrzać, przemieszać, zmniejszyć płomień do minimum i gotować kolejne 45 minut.Po tym czasie przelać
W kuchni wieczoremmałej cebuli 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanej mięty marokańskiej sól 1-2 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżki oliwy z oliwek EV Wykonanie: Kuskus wsypujemy do sporej miski i zalewamy wrzątkiem, na tyle, żeby woda przykryła kaszę. Solimy i odstawiamy pod przykryciem do momentu, aż wchłonie całą wodę. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Ogórka
Kulinarne przygody Gatitysuchej patelni, aż brzegi placka będą się zawijały do środka. Składniki:2 pomidory, czerwona cebula, puszka tuńczyka w wodzie, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 2 łyżki czarnych oliwek,1/2 główki sałaty.Sos:1i1/2 łyżki oleju rzepakowego, ćwierć łyżeczki skórki cytryny, 2 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz. Warzywa umyć, osuszyć. Sałatę porwać na kawałki, przełożyć do miseczki, odstawić. Pomidory pokroić
Z miłości do słodkościserkami i mieszamy mikserem. Banany kroimy w plastry o grubości ciemnego biszkoptu i kropimy je sokiem z cytryny. Polewa: Masło roztapiamy w cukrem w garnku na piecu. Dodajemy kwaśną śmietanę i na koniec rozpuszczoną w łyżce ciepłej wody żelatynę. Czekamy aż masa lekko stężeje i możemy wylać ją na ciasto. Przełożenie: Na biszkopt jasny nakładamy ciemną masę z kakao
ciastkarnia na kruchym spodziegorgonzola garść orzechów włoskich, posiekanych dressing: 3 łyżki oleju z orzechów włoskich lub oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, 1/2 łyżeczki musztardy, 1/2 łyżeczki miodu, sól i pieprz Przygotowanie: Fasolkę blanszuj przez ok. 3 minuty w gotującej się wodzie. Następnie przełóż ją do zimnej wody i ostudź. Dzięki temu zachowa żywy zielony kolor. Przygotuj "wstążki" z cukinii odkrawając podłużne paski
Chilli Czosnek i OliwaWalentynki już tuż tuż ... pierwsza moja propozycja na ten wyjątkowy dzień ...Być może zewnętrznie nie wygląda powalająco , ale wnętrze zrekompensuje Wam to wybornym smakiem
Malinowa Kawiarenkałyżka soku z cytryny - oliwa z oliwek Rybę oczyścić, wysuszyć, posypać solą, pieprzem i tymiankiem oraz skropić sokiem z cytryny. Odstawić do lodówki na godzinę. Pora pokroić w piórka, usmażyć na oliwie z oliwek, po czym zalać 100 ml wody i dusić przez kilka minut. Doprawić solą i pieprzem. Gdy woda wyparuje a por będzie miękki dodać ricottę oraz gałkę
Zgrabne Gotowanieforemki i wstawiamy na godzinkę do lodówki. Puszkę z masa kajmakową wkładamy na kilka minut do rondelka z ciepłą wodą , po czym wylewamy na schłodzone spód. Banany kroimy w platerki i rozkładamy na kajmaku ( można skropic odrobiną soku z cytryny , aby nie ściemniały) Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i rozsmarowujemy na bananach. Czekoladę deserową ścieramy na tarce
Słodkości i nie tylkocytryny. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem oraz skórkę otartą z cytryny. Mieszamy na niskich obrotach miksera, krótko, tylko do połączenia składników. Łyżką nabieramy porcje masy i przy pomocy drugiej łyżki zsuwamy na blachę, zachowując odstępy (ciastka mocno urosną), po 9 sztuk na jedną partię. Zwilżonymi wodą dłońmi, lekko uklepujemy wierzch ciastek. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około
cool and mintyprzystanek Maroko i sałatka marokańska. Potrzebne nam będą: sałata, 4 pomidory, połówka cytryny, 250 g ciecierzycy, ser najlepiej kozi, 2 łyżki oliwy z oliwek, pieprz. Przygotowanie: Tu potrzebna nam będzie odrobina organizacji, bo ciecierzycę gotuje się długo. No i przede wszystkim musimy pomyśleć o zamoczeniu jej w wodzie na całą noc. Oczywiście można do tej sałatki wykorzystać już gotową ciecierzycę
MODA NA BIOpłatków migdałowych2 łyżeczki soku z cytryny2 płaskie łyżki malinowego kisielu w proszkuMasa rabarbarowa:500 g rabarbaru3-4 truskawki (opcjonalnie)1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru2 łyżeczki cukru waniliowego100 ml wody + 6 łyżek wody60 g cukruMasa śmietanowa:400 g zimnej śmietany kremówki 30% lub 36%2 łyżeczki cukru waniliowego2,5 łyżeczki żelatynyKiedy zobaczyłam ten przepis na stronie malacukierenka.pl stwierdziłam, że koniecznie(...)tortownicy, a drugą połowę do drugiej. Równomiernie rozprowadzić. Teraz czas na bezę. Jeżeli od razu robimy ciasto na dwie tortownice, ubijamy 4 białka z 2 łyżeczkami soku z cytryny - jeżeli na jedną, białka dzielimy na pół i ubijamy je z 1 łyżeczką soku z cytryny. Gdy masa będzie już sztywna, stopniowo dodajemy całą porcję (lub połowę) cukru
Świat Ciastacytryny (opcjonalnie) pieprz mały pęczek koperku (dwie garście) Przygotowanie : Boczek pokroić w drobną kostkę, wrzucić na zimną patelnię, ustawić na małym gazie i powoli smażyć, aby tłuszcz się wytopił i powstały ładnie przyrumienione skwareczki. W międzyczasie młodą kapustę przekroić na 4 części i poszatkować na grubsze paski, głąba wyciąć i wyrzucić. Pokrojoną kapustę przełożyć do garnka, zalać wodą (do połowy(...)mieszać, aby powstał gęsty sos, jeżeli jest zbyt gęsty dolać nieco więcej wody. Zasmażkę wlać do gotującej się kapusty, dokładnie wymieszać i gotować jeszcze przez chwilę. Zasmażaną młodą kapustę doprawić do smaku solą i pieprzem oraz w razie potrzeby cukrem i sokiem z cytryny - kapusta powinna być lekko słodko-kwaśna. Pod sam koniec gotowania dodać koperek, wymieszać i podawać
Codzienne Gotowanie