woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:640/1096)

Makaron z brokułami i serem pleśniowym 318

cytryny 1 łyżka soku z cytryny ¼ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej 3-4 łyżki pokrojonych orzechów włoskich sól, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Z brokuła odrywamy różyczki wielkości około 3 cm (potrzebujemy ok.250 g) i gotujemy przez 5 minut na parze lub w wodzie. Osuszamy brokuła(...)blendujemy w malakserze na gładkie puree. W tym czasie w osolonej wodzie gotujemy makaron (ja użyłam pełnoziarnistych świderków) zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. W rondelku rozpuszczamy ser pleśniowy wraz ze śmietanką, na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy się rozpuści, dodajemy skórkę i sok z cytryny, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Następnie do sosu dodajemy brokułowe puree. Zagotowujemy. Przyprawiamy

Poezja smaku
Dżem morelowy II 170

pozbywamy się pestek. Przekładamy do garnka o grubym dnie, dodajemy odrobinkę wody i gotujemy na wolnym ogniu. 3. Gdy morele się rozpadną dodajemy cukier wedle uznania, następnie gotujemy na wolnym ogniu do uzyskania odpowiedniej konsystencji, często mieszamy, by owoce się nie przypalały. Pod koniec dodajemy sok z cytryny, kardamon lub cynamon. 4. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy

Kuchnia domowa Ani
Zapiekanka z tortellini, kurczakiem i brokułem w kremowym beszamelu 364

masła 2 łyżki mąki pszennej Ok. 750 ml mleka Sól Pieprz Gałka muszkatołowa Sok z cytryny Suszony koperek Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy przyprawą do gyrosa. Smażymy na rozgrzanej patelni. Brokuł oraz makaron tortellini gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie (w osobnych garnkach). Po ugotowaniu odcedzamy. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Usmażonego kurczaka, makaron(...)wsypujemy mąkę. Energicznie mieszamy do powstania zasmażki. Podlewamy stopniowo mlekiem, cały czas mieszając. Sos gotujemy do momentu zgęstnienia (około 10-15 minut). Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, sokiem z cytryny i suszonym koperkiem. Sosem zalewamy zapiekankę. Naczynie wstawiamy do nagrzanego do 190*C na 20 minut

VioletoweKucharzenie
Sałatka śledziowa z pieczonym burakiem i jabłkiem pod pierzynką rodem z Mazowsza 223

mała cebula 2 jajka ugotowane na twardo 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki gęstej śmietany 2 łyżki majonezu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Wykonanie: Płaty śledziowe warto zamoczyć jeżeli są zbyt słone ( ja zawsze tak robię, moczę w wodzie na 30 minut do 1 godziny ). Buraki pieczemy w piekarniku ( u mnie to trwało 40 minut(...)godzinę. Obrane ziemniaki, białka jajek i cebulę kroimy w kostkę. Lekko przyprawiamy solą i pieprzem. Wystudzone buraki obieramy i kroimy w słupki, podobnie jak jabłka. Skrapiamy sokiem z cytryny. Śmietanę łączymy z majonezem. Wszystkie składniki razem mieszamy ( dokładnie, lecz delikatnie ). Całość posypujemy pokruszonymi żółtkami i natką pietruszki. SMACZNEGO.  (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject

Smaki Ewy
Ser wegański z orzechów nerkowca (bez laktozy) 179

aktywne).  Odcedzone ziarna można wykorzystać jako dodatek do chleba. Przygotowanie pasty z orzechów nerkowca: 2 szklanki orzechów nerkowca namocz w wodzie przez 6-8 godzin. Dokładnie odsącz z wody, np.na sitku i przenieś do naczynia, w którym będziemy je blendować. Dodaj 1/4-1/2 szklanki startera (rejuvelac) i zblenduj na gładką, jednolitą pastę. Starter dodawaj powoli, do uzyskania pożądanej konsystencji (bardziej(...)Gotowy serek solimy do smaku. Dla uzyskania świeżego, orzeźwiającego smaku, można dodać również trochę soku z cytryny. Do sera możemy dodać również ulubione przyprawy i/lub zioła. Jeżeli ser wydaje się zbyt suchy, dodajemy do niego jeszcze trochę startera (rejuvelac) lub wody.  Ser możemy zostawić w pojemniczku i używać do smarowania pieczywa lub przełożyć do dowolnej formy, aby nadać

Przepisy na domowy ser i chleb
Pierś z indyka z tłuczonymi ziemniakami 161

osób dbających o linię. Pierś z indyka można podać z pieczonymi ziemniakami, ziemniakami z wody, tłuczonymi lub ryżem. Składniki: 1 pierś z indyka (najlepiej ze skórą) 4 łyżki oliwy 2 łyżki miodu 1 łyżeczka mielonego białego pieprzu 1 łyżka soli Sok z 1 cytryny Sposób przygotowania: Na początku myjemy pierś i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym. Do małej miseczki dodajemy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Drożdżowa babka panettone - najdelikatniejsze ciasto drożdżowe 121

pomarańczy  - 250g rodzynków sułtańskich. I etap - Biga - 40g mąki pszennej -30g wody letniej - 1g cukru - 25g świeżych drożdży II etap - 1. ciasto - wyrośnięta biga - 1/2 żółtka L - 30g wody letniej - 55g mąki - 4g cukru III etap - 2. ciasto - 1 ciasto - 1/2 żółtka L - 50g wody letniej - 100g mąki - 25g drożdży świeżych - 5g cukru IV etap - 3. ciasto(...)trzymam w zakręconym słoiczku. Potrzeba 150g kandyzowanej skórki albo 100g skórki i 50g innego kandyzowanego owocu. Na mix aromatów mieszam miód, alkohol i esencję waniliową. Wyparzone, osuszone pomarańcze i cytrynę obcieram na tarce i otrzymuję wiórki skórek, dodaję do miodu, mieszam. Foliuję i odstawiam w chłodne miejsce. Nawet kilka dni może poczekać do wykorzystana w ostatnim etapie robienia baby

I tu będę miała takie te
Pikantny pomysł na piersi z kurczaka 135

się nie przypalił. Całość udekorowana winegretem z kolendry, soku z cytryny i oliwy z oliwek. Smacznego :-) Przepis dla 4 osób Składniki: 3 piersi z kurczaka 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 dojrzałe pomidory 100g orzechów nerkowca 50g pikantnych kabanosów 2 papryczki chilli  łyżka mąki szklanka wody łyżeczka oleju przyprawy: kumin, kolendra, papryka ostra, papryka słodka, kurkuma, imbir, cynamon, sól(...)następnie dodaj posiekane pomidory i zalej wodą. Dodaj wszystkie przyprawy i gotuj pod przykryciem około 10 minut. Orzechy nerkowca zmiksuj blenderem i dodaj do sosu. Gotuj kolejne 20 minut co jakiś czas mieszając by sos się nie przypalił. Dodatkowo możesz przygotować winegret z świeżej kolendry. Wystarczy zmiksować liście z łyżeczką soku z cytryny i dwiema łyżkami oliwy z oliwek

wysmienity
Miód z mniszka lekarskiego (mlecza) 149

wyjdą z nich robaczki.   Przygotowane mniszki włożyć do garnka, zalać wodą i gotować   na średnim ogniu około 30 minut. Ostudzić. Następnie przecedzić mniszki, tzn. umieścić je na durszlaku i wydusić, aby uzyskać jak najwięcej wywaru. Ponownie wywar wlać do garnka, wsypać cukier, dodać sok z cytryn i wszystko wymieszać. Gotować na bardzo małym ogniu (około

Ugotować
Francja: Tarte tatin i troszkę na temat karmelu 149

karmelizacji, a jedynie potrząsać garnuszkiem, bądź też dodatkowo dodać kilka kropel soku z cytryny. Bardzo ważne jest, żeby w czasie karmelizacji nie zmieniać wielkości płomienia, temperatura musi się bowiem utrzymać na tym samym poziomie. Żeby zatrzymać proces karmelizacji, należy szybko przełożyć garnuszek do pojemnika z chłodną wodą. Teraz możemy już wylać nasz karmel na przykład na creme brule czy lody

Przepysznik - BLW i nie tylko
Ryba po grecku 148

rumienimy na oleju, następnie dodajemy pozostałe warzywa chwilę podsmażamy , dolewamy 1/3 szklanki wody i dusimy do miękkości.  Gdy wszystko będzie miękkie dodajemy przecier pomidorowy oraz doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, dokładnie wymieszać. Rybę kroimy na mniejsze kawałki przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Jajka roztrzepujemy widelcem. Rybę obtaczamy w mące, jajku a następnie w bułce tartej

magiczna kuchnia Kasi
sernik nowojorski 749

wodnej. Do większego naczynia żaroodpornego lub blaszki wkładamy foremkę z sernikiem, wlewamy wodę, tak ok. 1 cm wysokości. Pieczemy ok. 50 – 60 min., w 180 st. C, aż sernik się zetnie. (bez termoobiegu) składniki na polewę śmietanową: 150 ml kwaśnej śmietany 18 % 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Na wierzch

Domowy Smak Jedzenia
Wiosenna Sałatka z Pokrzywą 241

mały pęczek natki pietruszki mały pęczek koperku pęczek szczypiorku na sos: 3 łyżki soku z cytryny 4 łyżki oliwy lub oleju szczypta cukru sól do smaku Link do filmu z przygotowania: Wiosenna sałatka z pokrzywą Przygotowanie: Pokrzywę dokładnie płuczę na durszlaku pod bieżącą wodą i przelewam wrzątkiem, następnie pokrzywę odstawiam do odsączenia i wystudzenia. Umytą i osączoną zieleninę (koperek, natkę(...)kroję. Umytą rzodkiewkę kroję w drobną kostkę. Pokrojone składniki sałatki daję do salaterki, biały ser rozkruszam palcami i dodaję do sałatki. Teraz przygotuję sos: do miseczki daję sok z cytryny, oliwię, szczyptę cukru, dwie duże szczypty soli i dokładnie mieszam. Tak przygotowany sos dodaję do sałatki. Całość dokładnie mieszam- sałatka z pokrzywą jest gotowa. Sałatka z pokrzywą jest gotowa, można

Uwaga Babcia Gotuje
Barszczyk Wigilijny 171

wywaru warzywnego2 liście laurowe3 łyżki majeranku6 ziaren czarnego pieprzu4 ziarenka ziela angielskiego3 łyżki soku z cytryny sól, pieprzKiedy zobaczyłam po raz pierwszy ten przepis na stronie dusiowakuchnia - wiedziałam, że będzie przepyszny... i tak właśnie było :)Grzyby opłukać i zalać 2 szklankami zimnej wody, odstawić na całą noc do namoknięcia. Buraki umyć i ugotować do miękkości przez około

Świat Domowej Kuchni
Tom Yum Goong - ostro-kwaśna zupa z krewetkami (ต้มยำกุ้ง) 219

200ml soku pomidorowego z puszki lub świeżego (może być też przecier, wtedy rozcieńczamy go z wodą) 1 dymka (biała część) 2 łyżki sosu rybnego 2 cm imbiru 8 krewetek Tiger, oczyszczonych (można zostawić ogonki) 2 pieczarki 1 łyżka oleju (ja użyłam arachidowego) 1/2 cytryny 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego 1. W rondlu rozgrzewamy olej. Wrzucamy drobno posiekaną dymkę, imbir pokrojony

Tajskie smaki