woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:640/1096)

Francja: Tarte tatin i troszkę na temat karmelu 161

karmelizacji, a jedynie potrząsać garnuszkiem, bądź też dodatkowo dodać kilka kropel soku z cytryny. Bardzo ważne jest, żeby w czasie karmelizacji nie zmieniać wielkości płomienia, temperatura musi się bowiem utrzymać na tym samym poziomie. Żeby zatrzymać proces karmelizacji, należy szybko przełożyć garnuszek do pojemnika z chłodną wodą. Teraz możemy już wylać nasz karmel na przykład na creme brule czy lody

Przepysznik - BLW i nie tylko
Ryba po grecku 164

rumienimy na oleju, następnie dodajemy pozostałe warzywa chwilę podsmażamy , dolewamy 1/3 szklanki wody i dusimy do miękkości.  Gdy wszystko będzie miękkie dodajemy przecier pomidorowy oraz doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, dokładnie wymieszać. Rybę kroimy na mniejsze kawałki przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Jajka roztrzepujemy widelcem. Rybę obtaczamy w mące, jajku a następnie w bułce tartej

magiczna kuchnia Kasi
sernik nowojorski 767

wodnej. Do większego naczynia żaroodpornego lub blaszki wkładamy foremkę z sernikiem, wlewamy wodę, tak ok. 1 cm wysokości. Pieczemy ok. 50 – 60 min., w 180 st. C, aż sernik się zetnie. (bez termoobiegu) składniki na polewę śmietanową: 150 ml kwaśnej śmietany 18 % 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Na wierzch

Domowy Smak Jedzenia
Wiosenna Sałatka z Pokrzywą 261

mały pęczek natki pietruszki mały pęczek koperku pęczek szczypiorku na sos: 3 łyżki soku z cytryny 4 łyżki oliwy lub oleju szczypta cukru sól do smaku Link do filmu z przygotowania: Wiosenna sałatka z pokrzywą Przygotowanie: Pokrzywę dokładnie płuczę na durszlaku pod bieżącą wodą i przelewam wrzątkiem, następnie pokrzywę odstawiam do odsączenia i wystudzenia. Umytą i osączoną zieleninę (koperek, natkę(...)kroję. Umytą rzodkiewkę kroję w drobną kostkę. Pokrojone składniki sałatki daję do salaterki, biały ser rozkruszam palcami i dodaję do sałatki. Teraz przygotuję sos: do miseczki daję sok z cytryny, oliwię, szczyptę cukru, dwie duże szczypty soli i dokładnie mieszam. Tak przygotowany sos dodaję do sałatki. Całość dokładnie mieszam- sałatka z pokrzywą jest gotowa. Sałatka z pokrzywą jest gotowa, można

Uwaga Babcia Gotuje
Barszczyk Wigilijny 189

wywaru warzywnego2 liście laurowe3 łyżki majeranku6 ziaren czarnego pieprzu4 ziarenka ziela angielskiego3 łyżki soku z cytryny sól, pieprzKiedy zobaczyłam po raz pierwszy ten przepis na stronie dusiowakuchnia - wiedziałam, że będzie przepyszny... i tak właśnie było :)Grzyby opłukać i zalać 2 szklankami zimnej wody, odstawić na całą noc do namoknięcia. Buraki umyć i ugotować do miękkości przez około

Świat Domowej Kuchni
Tom Yum Goong - ostro-kwaśna zupa z krewetkami (ต้มยำกุ้ง) 235

200ml soku pomidorowego z puszki lub świeżego (może być też przecier, wtedy rozcieńczamy go z wodą) 1 dymka (biała część) 2 łyżki sosu rybnego 2 cm imbiru 8 krewetek Tiger, oczyszczonych (można zostawić ogonki) 2 pieczarki 1 łyżka oleju (ja użyłam arachidowego) 1/2 cytryny 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego 1. W rondlu rozgrzewamy olej. Wrzucamy drobno posiekaną dymkę, imbir pokrojony

Tajskie smaki
Risotto z kurczakiem i szparagami 342

ciemnego100 ml białego wytrawnego wina1 ćwiartka z kurczaka5-6 łodyg szparagów zielonych1/2 cebuli50 g sera żółtego, np Bursztyn1 łyżka oliwy2 łyżki masłasólprzyprawa Carry indyjskie Kamis1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie:Ćwiartkę z kurczaka umyć, usunąć skórę.Za pomocą ostrego noża, odkroić od kości jak najwięcej mięsa. Kości zostawić na bulion.Mięso pokroić w kawałki wielkości około 3-4 cm.Rozgrza(...)żony ryż podlewać wodą z sosem sojowym i dusić na małym ogniu, co raz uzupełniając płyn.Na koniec wlać do ryżu wino - odparować.Gdy ryż wchłonie płyny i stanie się kremowy, dodać szparagi i mięso z kurczaka - wymieszać.Zestawić z ognia. Dodać do risotto starty żółty ser oraz łyżkę masła, doprawić do smaku solą, sokiem z cytryny i przyprawą carry

kolorowotorcikowo
Różne drożdżówki z cytrusową dynią - eksperyment z formą 223

tych ciast dynia była przygotowywana dużej wcześniej, by nabrała cytrusowego posmaku. Składniki (na tortownicę o średnicy 26 cm i keksówkę): Nadzienie 0,5 kg dyni (np. odmiany Hokkaido) 2 cytryny czerwony grejpfrut 4 ziaren zielonego kardamonu 3 goździki kawałek cynamonu ok. 30 g imbiru 0,2 kg cukru + 2 łyżki Ciasto 50 g drożdży 100 ml wrzątku 100 ml zimnego(...)czarnego sezamu dwie łyżki oleju do smażenia Imbir pokroić w malutką kostkę, dolać odrobinę wody (by przykryła imbir) i dodać 2 łyżki cukru. Pogotować ok. kwadransa. Zestawić z palnika do schłodzenia. Wieczorem pokroić dynię na małe kawałki (1 cm). Do dyni wycisnąć sok z jednej cytryny i grejpfruta. Całość posypać cukrem. Wymieszać. Odstawić pod przykryciem na całą noc. Dynię odcedzić

Weekendy w domu i ogrodzie
Kuskus z pieczonymi warzywami, świeżą miętą i olejem rydzowym 297

ulubione zioła, pieprz, sól- 2 łyżki oleju rydzowego do skropienia - 12 liści świeżej mięty- łyżka ziarno siemienia lnianego- garść prażonego ziarno słonecznika- olej rydzowy 150ml - sok z połowy cytryny- łyżka miodu rzepakowego- sól, pieprz do smaku- ząbek czosnku posiekany drobno Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Na blaszce rozkładamy warzywa pokrojone, skrapiamy Olejem Rydzowym, przyprawiamy ziołami i wkładamy(...)cukinię i pomidory w kostkę 1cmx1cm. Kuskus płuczemy, po czym zalewamy wrzątkiem tak dużo, aż woda przykryje kasze. Kaszę mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Pamiętamy, że musi być sypka. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Na koniec łączymy kuskus z warzywami, sokiem z cytryny, posiekaną miętą, czosnkiem. Posypujemy prażonym ziarnem słonecznika i siemienia lnianego. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem

Sajkofanka smaku
Bananowiec bez pieczenia 153

budyniowa, banany, bananowa galaretka i dwa rodzaje herbatników. Dopatrzyłam się w nim tylko jednego mankamentu, banany po jakimś czasie ciemnieją, dlatego Wam radzę skropić je niewielką ilością soku z cytryny – może pomoże Mam nadzieję, że skusicie się na nie i że będzie Wam smakowało równie mocno jak nam 1 op. herbatników maślanych 1 op. herbatników kakaowych (lub takich całkiem(...)minuty, stale mieszając, aż do zgęstnienia masy. Odstawiamy do przestudzenia. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy przestudzony budyń. Banany kroimy na plasterki (można skropić je niewielką ilością soku z cytryny, by nie ciemniały). Na dnie blaszki (20x20cm lub nieco większej) rozkładamy herbatniki maślane. Rozprowadzamy na nich 1/4 masy

Smaki Na Talerzu
Tofutwinka, Kino letnie w Zorzy 235

kostka wędzonego tofu (+ olej do smażenia) przyprawy: sok z cytryny lub ocet winny, sól, pieprz Rozgrzej tłuszcz w dużym garnku. Pokrój botwinkę, buraczki i buraki. Zetrzyj na tarce lub drobno pokrój marchewkę, pietruszkę i seler. Podsmaż wszystko na maśle lub oliwie. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i część ziół. Dolej wody nieco ponad powierzchnię warzyw.  Gotuj do miękkości warzyw

Qlinarnie i Qlinarnie
Pasta rybna z dorsza i sieji z koperkiem i cytryną z szybkowaru 216

polewaj jej sokiem z cytryny. Jest to zbędne - przejdzie ona aromatem wywaru.  podczas gotowania ryb, wywar musi być gorący, ale nie wrzący (nie może bulgotać). Jego temperatura powinna utrzymać się pomiędzy 80 a 95   ° C, czyli nieco poniżej temperatury wrzenia . Poradzisz sobie bez użycia termometru. Gdy woda osiągnie temperaturę 80   ° C , będzie(...)wyglądać, jakby przymierzała się do gotowania :-) - nad powierzchnią zacznie unosić się para, ale woda nie będzie bulgotać. Od tego momentu pilnuj kuchenki, regulując moc palnika tak, aby utrzymać ten stan przez cały czas gotowania. do tak rozgrzanego, ale nie gotującego się wywaru włóż ryby i pozwól im dojść. C zas gotowania

Szybko Szybkowar
Humus z awokado 120

awokado 2 łyżeczki pasty tahini 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki oliwy lub oleju lnianego 2 łyżeczki soku z cytryny szczypta kuminu (kmin rzymski) 1 łyżeczka soli szczypta pieprzu Przygotowanie: Ciecierzycę moczyć przez minimum 12 godzin w 500 ml wody z dodatkiem sody oczyszczonej. Następnie dokładnie wypłukać, zalać 1 l wody i gotować 1 godzinę i 30 minut (do czasu

KuchniaWeDwoje.pl
Buraczki na ciepło do obiadu. Takie lubimy najbardziej [PRZEPIS] 152

Składniki: 4 średniej wielkości buraki, duża cebula, olej, płaska łyżka mąki, sól, pieprz, łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny. Zrób tak: buraki umyj i ugotuj pod przykryciem w całości bez obierania. Zrobią się miękkie po upływie około godziny. Wodę odlej, buraki ostudź. W międzyczasie na oleju podduś z odrobiną wody, a następnie podsmaż posiekaną cebulę. Powinna być bardzo miękka

Kulinarna Polska
Mus z szynki w galarecie 152

kukurydza z puszki, Jeżeli bulion nie jest klarowny, należy go sklarować – do zimnego bulionu dodać 2 łyżki soku z cytryny i wlać rozbełtane białko i mieszając zagotować. Gdy się zagotuje przecedzić przez bawełnianą ściereczkę. Żelatynę namoczyć w 8 łyżeczkach wody - wsypać żelatynę do miseczki, wlać trochę letniego bulionu, miseczkę wstawić do garnka z wodą i podgrzewać aż żelatyna się

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania