woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:632/1096)

Sałatka kalafiorowa z pomidorem 279

mielony pieprz do smaku Sos: 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka soku z cytryny Sposób przygotowania: Kalafior myję, dzielę na mniejsze różyczki, gotuję w osolonym wrzątku do miękkości, odcedzam, tak samo gotuję osobno bób, po ugotowaniu odcedzam, przelewam zimną wodą i obieram, zostawiam do wystudzenia. Jajka gotuję na twardo, obieram, zimne kroję na ćwiartki.  Pomidora

Wanilia i Kardamon
Piernikowa choinka 226

płaska łyżeczka sody 1 łyżeczka przyprawy do piernika lukier 1 białko 1 łyżeczka soku z cytryny ok. 2 szkl cukru pudru zielony barwnik cukrowe groszki   1. Do mąki wlewamy rozpuszczony miód, mieszamy łyżką. 2. Dodajemy cukier, kakao, sodę rozpuszczoną w odrobinie wody i przyprawę do piernika. Masę zostawiamy do wystudzenia. 3. Do chłodnej dodajemy masło i jajko. Zagniatamy ciasto

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Sałatka z jarmużu ze śmietaną 246

wrzątku. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 5-6 minut, po czym odcedzić, przelać zimną wodą i odcedzić ponownie. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Ogórki pokroić bez obierania. Dodać kapary i całość wymieszać. W kubku zmieszać śmietanę z sokiem z cytryny, drobno posiekanym czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Doprawić do smaku solą i pieprzem (z solą nie przesadzajcie

W SMAK
Piątek: Zapiekanka z rigatoni, kalafiora i mozzarelli 113

czosnku 1 łyżka kaparów 1/3 szklanki tartego parmezanu 1/2 szklanki bułki tartej Płaska łyżeczka skórki otartej z cytryny 2 łyżki posikanej natki pietruszki 2 łyżki oliwy Olej do nasmarowania formy do pieczenia Przygotowanie: Krok 1 Pokrój kalafiora w różyczki. Przepłucz pod zimną wodą. Zagotuj ze 2 litry wody, dobrze posól i wrzuć do niej kalafiora. Zmniejsz ogień i gotuj(...)Odstaw. Zagotuj ponownie wodę spod kalafiora i wsyp do niej makaron. Gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale odcedź go 2 minuty wcześniej niż sugeruje instrukcja. Krok 3 Nastaw piekarnik na 180 stopni. Wysmaruj olejem naczynie do pieczenia. Wsyp do niego makaron i kalafior. Dodaj porwany na kawałki ser mozzarella, łyżkę posiekanych kaparów, łyżeczkę skórki z cytryny, posiekane ząbki czosnku

Niedzielny kucharz
Podpłomyk z kurczakiem, parmezanem i zieloną sałatą 124

parmezanem i musztardowym dressingiem / około 4-5 podpłomyków Składniki: podpłomyki 1 szklanka mąki pszennej woda sól dodatki 1 filet z kurczaka wewnętrzne liście sałaty masłowej 1 łyżka słodkiej papryki w proszku około 4 łyżeczki musztardy francuskiej 5 łyżek startego parmezanu lub grana padano 1/2 cytryny olej do smażenia oliwa z oliwek do skropienia sól do smaku Przygotowanie: Filet(...)Kurczak ma być złocisty z zewnątrz, ale w środku musi pozostać soczysty, nie suchy. Złociste kawałki kurczaka odkładamy na talerz wyłożony kuchennym ręcznikiem papierowym. Przykrywamy, aby pozostały ciepłe. Z mąki, wody i soli przygotowujemy ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt klejące dosypujemy mąkę pszenną. Z ciasta odrywamy kawałki i formujemy w kulki. Każdą rozpłaszczamy i tworzymy małe podpłomyki. Na rozgrzanej, suchej patelni

Moja smaczna kuchnia
Pierogi z pieczonymi burakami, fetą nutą tymianku i soku z limonki 189

seksownie ... niech każdy sam jeśli ma ochotę  sobie sprawdzi i odpowie. W prostocie tkwi piękno. SKŁADNIKI : ciasto  2,5 szklanki mąki przesianej(użyłam 550) 3/4 szklanki wrzącej wody ( ilość zależy od mąki jakiej użyjemy) 1 łyżeczka soli  2 łyżki oliwy (używam oleju rzepakowego) farsz 4 buraki średnie  1/4 kostki fety  sok z limonki (do smaku(...)słodkie .. :) - do startych buraków dodajemy fetę i sok z limonki do smaku, burak jest słodki, feta słona a cytryna podkręci smak * ciasto - przesiewamy mąkę, dodajemy sól oraz olej robimy wgłębienie i wlewamy wrzątek aby mąka się zaparzyła - ilość wody zależy od rodzaju mąki będziemy widzieć ile mąka wchłania wody - zagniatamy ciasto będzie jednolite i plastyczne. Przykrywamy i dajemy mu odpocząć

Basia w kuchni
Cytrynowe shoty na odporność 66

siebie i swoją odporność.  Składniki (na 2 porcje): 80 g imbiru  200 ml soku z cytryny  20 g miodu  200 ml soku z pomarańczy  1 łyżeczka kurkumy  100 g jabłka  100 ml wody mineralnej  Zmiksuj wszystkie składniki na gładki napój. Wypij od razu lub po schłodzeniu

Mango Papaja
Sałatka z komosą ryżową i burakiem pieczonym 141

przepis na domową przyprawę 2 łyżki delikatnego w smaku oleju tłoczonego na zimno np z orzechów włoskich 1 łyżka soku z cytryny Jak zrobić sałatkę z komosą ryżową i burakiem pieczonym: Komosę ryżową płuczemy na sicie pod bieżącą wodą, wsypujemy do garnka, zalewamy szklanką wrzątku, solimy i doprawiamy oliwą. Zagotowujemy, zmniejszamy grzanie i pod przykryciem gotujemy jeszcze 10 min. Studzimy

Dorota Smakuje
Pijaz – turecka sałatka z białej fasoli 138

Cebulę pokrój w półksiężyce, natkę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Całość przełóż do miski i wymieszaj. Pastę sezamową, oliwę, sok z cytryny i ocet wymieszaj w oddzielnej miseczce. Jeśli sos będzie zbyt gęsty dodaj do niego odrobinę zimnej wody. Połącz z sałatką. Dopraw całość solą i pieprzem. Smacznego! table.macro { font-size: 0.9em; } table.macro + p, table.macro + img { margin-top: 35px

wiecejwarzyw.pl
Aromatyczny pasztet z czarnej fasoli 121

jest specjalny kocioł I tego się będę trzymać. Fasolę płuczemy na sicie pod bieżącą wodą i dajemy jej całkowicie odciec z wody. Przekładamy odcedzoną fasolę do misy malaksera, wsypujemy przyprawy, wlewamy oliwę i dodajemy 2 łyżeczki soku z cytryny. Masło rozpuszczamy na małej patelni i podgrzewamy.   Szalotki obieramy i kroimy na plasterki. Wrzucamy cebulki na mocno rozgrzane masło

Karo in the Kitchen
Strudel z jabłkami 217

ciepło i na zimno. 2 szklanki mąki 2 łyżki masła klarowanego lub margaryny bezmlecznej szczypta soli 1 jajko pół szklanki wody łyżeczka octu 5-6 jabłek 4 łyżki bułki tartej 4 łyżki cukru 4 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cynamonu Mąkę, masło klarowane i sól rozcieramy rękami, aż zrobią się grudki. Do miseczki wbijamy jajko i roztrzepujemy widelcem. Połowę

Dieta bez mleka
Puree z kalafiora w towarzystwie ryby i marchewki z groszkiem 169

dobrze rozgrzanym oleju w panierce:mąka, jajko,bułka tarta. Opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem wsypujemy do rondla, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do miękkości. Pod koniec duszenia dodajemy łyżeczkę masła, łyżeczkę cukru, pół łyżeczki soku z cytryny i szczyptę soli. Na wolnym ogniu dusimy jeszcze 5 minut.   Na talerz wykładamy usmażoną rybę, purre z kalafiora z dodatkiem

Kulinarne przemyslenia
Meksykańska sałatka z nachos 172

rukolą 10 pomidorków koktajlowych (czerwonych i żółtych) Kilka gałązek świeżej kolendry Sos: 50ml oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny Szczypta kuminu Szczypta papryczki chilii Sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Fasolę oraz kukurydzę przelewamy zimną wodą i odsączamy na sicie. Awokado kroimy w plastry, paprykę także. Umyte i osuszone pomidorki kroimy na pół. Składniki te mieszamy z mieszanką

Kuchnia w czekoladzie
Oryginalne curry z kurczaka i chlebkiem naan 123

surowizny. Następnie dodać czosnek, imbir i chilli. Smażyć jeszcze chwilkę. Dodać mięso i smażyć, mieszając aż mięso straci kolor surowizny. Wlać wodę, dodać przecier pomidorowy, listki curry i wymieszać. Zagotować i doprawić do smaku solą. Wlać sok z cytryny. Gotować na małym ogniu 15 minut. Na koniec dodać łyżkę jogurtu naturalnego i posiekane listki mięty. Miętę można pominąć. Posypać posiekaną

Kuchnia Pokoleń
Spaghetti ze szparagami, ziemniakami i pesto 130

się też orzechy laskowe i migdały) 2 ząbki czosnku 4 małe ziemniaki 1/2 szklanki parmezanu 1/2 szklanki oliwy Sok z połowy cytryny 200 g spaghetti Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Obierz ziemniaki i pokrój na plasterki. Zagotuj wodę (3-4 szklanki), posól 2 łyżeczkami soli, wrzuć ziemniaki. Po 2 minutach dodaj do ziemniaków spaghetti. Po kolejnych 8 minutach dodaj

Niedzielny kucharz
Hummus – pasta z ciecierzycy 173

już miękka dodaj sól, ponownie odcedź i zmiksuj za pomocą blendera. Do tak przygotowanej pasty dodaj następnie Tahini, czosnek, sok z cytryny i oliwę tak by powstała gładka masa. Gdy konsystencja nie jest na tyle płynna możesz dodać wody źródlanej lub przegotowanej. Tak przygotowana pastę możesz schować do lodówki, przechowuj przez około 3 dni. Świetnie nadaje się do smarowania pieczywa

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Surówka z pora, marchewki i jabłka 134

jasnozieloną część z 1 pora, 1 marchewkę, 1 jabłko, 3 łyżki śmietany 18%, 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżeczkę soku z cytryny, sól, pieprz. Z pora zdejmij wierzchnie liście. Przetnij go wzdłuż na pół, dokładnie umyj pod bieżącą wodą i osusz. Każdą z połówek pora pokrój na bardzo cienkie plasterki. Marchew obierz, umyj i zetrzyj na tarce. Jabłko umyj, obierz, przekrój

blog.moje-pasje.info
CIASTO LEŚNY MECH 198

łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny Wszystkie składniki czyli śmietankę 30%, mascarpone, cukier puder i sok z cytryny umieszczamy misce   i miksujemy na gładki   i gęsty krem Wykonanie: szpinak odmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody jajka ubijamy razem z cukrem na puszystą masę, mikserem na najwyższych obrotach nie przerywając miksowania ,cienką stróżką wlewamy olej następnie powoli

Słodkie zapomnienie
Tort z suszonych moreli 102

dlaczego by nie morele.... 190 g moreli suszonych, 110 g płatków migdałowych, 3 zmielone torebki kardamonu, skórka otarta z jednej cytryny lub pomarańczy, 200 ml białego wytrawnego wina, 50 ml cukru, 4 białka Morele posiekać, zalać gorącą wodą i odstawić na 1,5 godziny. Po tym czasie śliwki odcedzić. Do garnuszka wlać wino i wsypać cukier, gotować aż otrzymamy gęsty

królestwo garów
Naturalny izotonik 93

domowy izotonik, bez chemii, ton cukru i kilogramów sztucznych barwników. Ba! Wszystkie składniki prawdopodobnie macie w domu. Składniki: 1,5 butelka wody mineralnej niegazowanej, w tym wypadku może być wysokozmineralizowana, ale nie jest to koniecznością Sok z dwóch cytryn Kilka plastrów pomarańczy 1 łyżka miodu Solidna szczypta soli Listki mięty Przygotowanie: Wszystko mieszamy ze sobą dopóki miód i sól

Kate's Kitchen
Dorsz z rzymskiego garnka 121

pieprz 1 łyżka oleju winogronowego(lub innego) WYKONANIE: rybę kroimy na kawałki, posypujemy przyprawą do ryb, (można delikatnie skropić sokiem z cytryny),zostawiamy w lodówce na 2-3 godz.(ja zostawiłam na noc), garnek moczymy 1/2 godz. w wodzie, po tym czasie wycieramy i smarujemy olejem, ugotowane ziemniaki kroimy w plastry, układamy w garnku, na ziemniaki kładziemy ryby, na rosole

Kuchnia Beaty
Pieczony łosoś z pesto i brokułami 201

porcje. Oprósz solą, pieprzem i chili. Ułóż w żaroodpornym naczyniu. Skrop sokiem z cytryny i oliwą. Na każdy kawałek połóż plaster cytryny. Wstaw rybę do piekarnika i piecz przez 20 minut. Ugotuj brokuły al dente w lekko osolonej wodzie. Następnie przygotuj pesto. Pokrój grubo bazylię. Włóż do malaksera, dodaj migdały czosnek i zmiksuj na gruboziarnistą masę. Wlej oliwę, wsyp parmezan

codojedzenia
Jogurtowy deser z jagodami - fit 166

cytryny 3 łyżki +1 łyżki ksylitolu ciasteczka amaretti borówka amerykańska - do dekoracji Wykonanie: mrożone jagody zasypać ksylitolem, dodać sok z cytryny i postawić w rondelku na ogniu, by je rozmrozić. Następnie pogotować kilka minut, by odparować nadmiar wody. Odstawić do przestudzenia. Przestudzone jagody zmiksować na gładki krem 4 łyżki jogurtu wymieszać z ksylitolem i rozłożyć w pucharkach. Uprzednio

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
makaronowa sałatka z kurczakiem 191

pierś kurczaka puszka kukurydzy 5 plastrów ananasa z puszki ogórek sos: 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego łyżka soku z cytryny sól, pieprz do smaku Składniki sosu wymieszać, odłożyć do lodówki. Pierś kurczaka ugotować w lekko osolonej wodzie. Wystudzić, pokroić w kostkę. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu uważając, żeby się nie rozgotował. Kukurydzę osączyć. Ogórek obrać, pokroić

6niebo
Jabłecznik z chrupiącą bezą 274

tarty 26cm: Na kruche ciasto: 300g  mąki pszennej 150g zimnego masła 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru łyżka zimnej wody Na masę jabłkową: 1 kg jabłek 2-4 łyżki cukru (do smaku) 2 łyżki soku z cytryny łyżeczka cynamonu Na bezę: 2 białka 100g drobnego cukru do wypieków łyżeczka soku z cytryny łyżeczka otartej skórki z cytryny łyżeczka mąki

Smak mojej kuchni
Śledzie korzenne 139

przyprawy w całości, a pod koniec mielone. Połączyć musztardę, sos sojowy, otartą skórkę z cytryny (tylko żółtą część), wyciśnięty sok z cytryny, miód i przyprawy oraz olej. Śledzie sprawdzić, jeśli są bardzo słone, to moczyć je w zimnej wodzie przez około 2 godziny (w zależności jak bardzo są słone). Po moczeniu śledzie odsączyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Cebulę obrać

Kuchcik gotuje
pyszna kaszubska drożdżówka na żółtkach z rodzynkami... 176

letnie, za gorące zabije drożdże i nie będą rosły w cieście, w trakcie mieszania wlewać mleko z margaryną, wlać sok z cytryny, na większych obrotach hakiem wyrabiać ciasto z 6 minut pod koniec wsypać sparzone i odsączone z wody rodzynki, wyrabiać jeszcze z 2 minuty, misę robota nakryć talerzem i w ciepłym miejscu zostawić na 40 minut do wyrośnięcia ciasto

W Mojej Kuchni Lubię
Sok mistrz detoksu I 134

Jabłka zawierają bardzo dużo pektyny - błonnika rozpuszczalnego w wodzie, który pomaga wypłukiwać z organizmu zły cholesterol, toksyny i metale ciężkie oraz oczyszczać wątrobę i nerki. Cytryna zaś stymuluje soki trawienne, a jej działanie jest dodatkowo lekko przeczyszczające. Najlepiej pić ten sok na czczo. Czytaj więcej

Biały fartuszek
Szynka w galarecie babci Basi 179

cm/16 cm sałata, jajka (1 jajko dzielę na 3 części, czyli na 3 plastry szynki) majonez ozdoby wg. upodobania ( groszek, cytryna jajko, pomidor, marchew, ogórek, pietruszka. itp.) Skład galarety: 2 płaskie łyżeczki vegety czerwonej ) na 1 litr wody 0,5 łyżeczki soli ) na 1 litr wody żelatyna wg. przepisu ) na 1 litr wody [ ja na 1 litr wody dodaję

Pysznosci Babci Basi
Hummus z suszonymi pomidorami 176

znakomicie.  Do zrobienia sporego pojemniczka potrzebujemy: 1 puszkę ciecierzycy 3 płaskie łyżki pasty Tahini 4 suszone pomidory sok z połowy cytryny 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku ewentualnie odrobina wody Ciecierzycę odsączamy (wodę z ciecierzycy można wykorzystać do przygotowania musu czekoladowego lub do upieczenia bezy). Pomidory kroimy na mniejsze części

Emskie Smaki
Sałatka z dynią pieczoną! 151

łyżki orzechów włoskich - garść ugotowanego makaronu Lubella nr 40 - Uszka - listki bazylii SOS: - 2 łyżki upieczonej dyni  - otarta skórka z cytryny - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżka oleju orzechowego - sok z ćwiartki limonki - 1 łyżeczka miodu - woda do odpowiedniej konsystencji W/w składniki zmiksuj na jednolity i gładki sos.  Sałatkę obficie polej sosem. Smacznego

SMYKWKUCHNI
Czy naprawdę wiesz jak przygotowywać bakłażana? 137

cierpkiego soku skorupy od wewnątrz. Aby to zrobić musimy wydrążony miąższ przełożyć na sito, posolić ze wszystkich stron i skropić lekko cytryną (zapobiegnie to zciemnieniu). Tak samo postąpić z wnętrzem skorupy. Odstawiamy na 15- 30 minut, następnie spłukać wodą i osuszyć ( skorupę ręcznikiem papierowym, a miąższ wyciskając w rękach). 6. Smażenie Używając bakłażana możemy zrobić zdrowszą alternatywę zwykłych frytek. Frytki

Tradycyjna Kuchnia
Koktajl gruszkowo – ogórkowy 134

wprost do picia! Do przygotowania (2 porcji) koktajlu potrzebujemy: 2 filiżanki mleka roślinnego (u mnie amarantusowo – ryżowego, ale możecie zastąpić wodą) 1 gruszkę (średniej wielkości) 1/2 ogórka wężowego (lub 2-3 mniejsze ogórki gruntowe) opcjonalnie: sok z cytryny (jeżeli będzie Wam za słodkie) Składniki umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy do otrzymania gładkiej, jednolitej konsystencji. Przed podaniem możemy schłodzić

Szybko Tanio Smacznie
Tort Batman z truskawkami 294

szczypta soli 2/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 1 łyżka oleju napar z herbaty i cytryny do nasączenia MASA TRUSKAWKOWA: 750 g truskawek 1 opakowanie galaretki truskawkowej 1 łyżka żelatyny 1 szklanka wody MASA ŚMIETANKOWA: 1 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% 1 opakowanie galaretki cytrynowej 1/2 szklanki wody DODATKI: biszkopty okrągłe masa plastyczna żółta

https:KKuchniaMniam
zupa mleczna z truskawkami 135

truskawek cukier sok z cytryny wykonanie: Parę truskawek kroimy na małe kawałeczki, przekładamy na małą patelnię, dodajemy cukier oraz sok z cytryny do smaku i dusimy do uzyskania konfitury. Makaron gotujemy al dente lub w uznania w osolonej wodzie. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i rozkładamy do dwóch talerzy. Mleko zagotowujemy i zalewamy nim makaron. Na wierzch dajemy usmażoną konfiturę oraz

Domowy Smak Jedzenia
sernik na zimno "rarytasek deserowy"... 150

tortownica 24 cm, użyłam 20 cm - blaszkę wyłożyć folią spożywczą, wsypać rozkruszone płatki kukurydziane, płatki trochę nasączyć łyżką herbatą z cytryną serek homogenizowany, mascarpone, zimną śmietanę 30 % zmiksować mikserem, dodać zimną żelatynę rozpuszczoną w 1/2 szklanki gorącej wody i wszystko szybko zmiksować rurki waflowe postawić wokół całego rantu, dodać połowę masy serowej, przyklepać do dna, rozsypać połowę draży, dać resztę

W Mojej Kuchni Lubię
Wegański majonez z ziemniaka (beztłuszczowy) 202

ziemniaka (beztłuszczowy)  Na podstawie  tego przepisu . Składniki: 2 średnie  ziemniaki (ok. 150g) 2 łyżeczki soku z cytryny lub octu jabłkowego 3 łyżeczki musztardy  1/4 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki soli Kala Namak sól, pieprz woda (ilość wody w głównym stopniu zależy od użytych ziemniaków, dlatego najlepiej dodawać stopniowo do uzyskania pożądanej

wegujemy
OXY2 175

Łososia ułożyć na folii, dodać szczyptę soli i pieprzu oraz sok z 1/4 cytryny, upiec w 180 stopniach ok 20 minut. Makaron ugotować al dente ok 7 minut w osolonej wodzie. Na oliwie podsmażyć cukinię pokrojoną w słupki, dodać kawałki łososia, śmietanę i pieprz. Całość wymieszaj z makaronem

fitolarun.blogspot.com
Babka z niespodzianką 172

następnie na kratce. Polukrować. Lukier:  [ u mnie polewa czekoladowa] 1 szklanka cukru pudru 3 - 4 łyżki wrzątku lub soku z cytryny Składniki na lukier umieścić w naczyniu i rozetrzeć grzbietem łyżki do gładkości. Gęstość lukru regulować dodatkiem wody lub cukru pudru

Moje domowe kucharzenie
Gotowane krewetki argentyńskie z awokado i sosem balsamicznym 147

odlać a krewetki oczyścić: poodrywać głowy, obrać ze skorupek, usunąć jelito na grzbiecie (naciąć grzbiet lekko nożem i wypłukać pod bieżącą wodą) Awokado przekroić na pół , jedną część razem z pestką odłożyć z drugiej połowy usunąć miąższ, skropić cytryną  pokroić w sporą kostkę. Składniki sosu wymieszać, doprawić solą, pieprzem. Jajko ugotować na  twardo, obrać przekroić na ćwiartki

Stare Gary
Rolada z kurczaka na pesto z olejem rzepakowym z kuskusem orzechowym i chipsami z jabłka 163

blendera miksujemy słonecznik, następnie dodajemy bazylię, oliwki i całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dolewamy olej, ok. 1 łyżkę soku z cytryny, dodajemy ser i ponownie miksujemy. Na sam koniec doprawiamy pieprzem do smaku. Kuskus: Kuskus zalewamy gorącą wodą (ok. 1 cm nad powierzchnię kaszy) i odstawiamy na 5 min. pod przykryciem. Na suchej patelni prażymy słonecznik i orzechy, miksujemy

Moniki Smakołyki
TOP 13. Najlepsze przepisy na ciasteczka i słodkości na Boże Narodzenie 994

pierniczków w hurtowych ilościach. Piernikowe serca z lukrem królewskim – jak ozdobić pierniczki śnieżnobiałym lukrem z białka, cukru pudru i soku z cytryny. Świąteczne greckie ciasteczka Kurabiedes- pyszne, kruche i mocno migdałowe, greckie ciasteczka Bożonarodzeniowe, które dodatkowo można skropić wodą różaną, ale nie jest obowiązkowa. Rogaliki orzechowe – z mielonych orzechów, cukrem pudrem, na jogurcie, bez jajka, z niewielką ilością masła

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dorada z warzywami z patelni 127

sól pieprz tymianek sok z cytryny oliwa trawa cytrynowa mąka ziemniaki marchewka por pietruszka Ryby umyć, zioła wymieszać z sokiem z cytryny i oliwą, natrzeć ryby i odstawić Warzywa pokroić w plasterki lub dekoracyjnie w spiralki, przepłukać zimną wodą i osączyć, smażyć w woku albo frytownicy. Rybę oprószyć mąką i smażyć z obu stron. Podawać z warzywami

Gotowanie jest łatwe
NALEŚNIKI KAKAOWE Z MĄKI KOKOSOWEJ Z MUSEM BRZOSKWINIOWO-DYNIOWYM – dietetyczne – BE FIT! 183

dynia – 1 szkl * brzoskwinia – 1 szt * coś do posłodzenia – cukier / ksylitol / erytrol – do smaku * sok z cytryny SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MUS BRZOSKWINIOWO – DYNIOWY: Startą dynię wkładamy do rondelka, dodajemy pokrojoną drobno brzoskwinię , podlewamy odrobiną wody i na wolnym ogniu rozgotowujemy. Słodzimy do smaku, dodajemy sok cytrynowy i wszystko razem miksujemy. NALEŚNIKI: Mąkę przesiewamy z kakaem, proszkiem

Ostra na Słodko
TRUSKAWKOWA TARTA 148

PIEKĘ JESZCZE 2-3 MIN ŻEBY SIĘ DOPIEKŁO,ODSTAWIAMY DO OSTYGNIĘCIA TRUSKAWKI OBIERAM Z SZYPUŁEK,MIKSUJĘ  Z SOKIEM Z CYTRYNY I CUKREM  ZAGOTOWUJEMY NASZ MUS,,WYŁĄCZAMY I MIESZAMY Z ŻELATYNĄ ROZPUSZCZONĄ WCZEŚNIEJ W 1/4 SZKL. ZIMNEJ WODY UBIJAMY ŚMIETANĘ KREMÓWKĘ I DODAJEMY OSTUDZONY MUS, MIESZAMY  DELIKATNIE ŁYŻKĄ WYLEWAMY NA CIASTO,DAJEMY DO LODÓWKI

Swojskie jedzonko
lody z porzeczką z soku jabłkowo-dyniowego z bazylią... 159

cytryny 1 łyżeczka porzeczki opłukać, obrać i wsypać do foremek lodowych sok jabłkowo-dyniowy z nutą bazylii wymieszać z sokiem z cytryny wlać do foremek, włożyć patyczki i schować do zamrażarki na kilka godzin foremki polać chwilę ciepłą wodą i lody łatwo wychodzą z foremek lody zimne, orzeźwiające i smaczne.................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Pyszna, orzeźwiająca lemoniada grejpfrutowa 183

jest w sam raz. Wypiłam 3 szklanki. Stasiek oprócz płynu wcinał listki mięty :) Na lemoniadę wystarczy mieć 2 grejpfruty, 2 nieduże cytryny, 3-4 łyżki miodu, kilka kostek lodu i kilka listków świeżej mięty, około 3/4 szklanki zimnej wody. Sprawa jest prosta wystarczy wycisnąć sok z owoców, przecedzić miąższ przez sitko, dodać miód, lód, miętę i wodę. Całość wymieszać łyżką

apetytnapieczenie
Zakręcone puree z batatów z dodatkiem tahiny 174

gałka muszkatałowa słodka papryka sól morska czarny sezam sos tahini 4 łyżki jogurty naturalnego 2 łyżki tahini 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu świeżozmielony pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Bataty obieramy ze skórki, kroimy w mniejsze kawałki zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Trwa  to ok. 20-25 minut. Gdy bataty są miękkie odlewamy wodę. Do batatów dodajemy śmietanę

DefinicjaSmaku
Potrawka z kurczakiem, czerwoną fasolką, papryką i kukurydzą 190

będą miękkie, a sos pomidorowy lekko się zredukuje. Przed końcem gotowania dorzucamy fasolkę z puszki. Całość doprawiamy na koniec sokiem z cytryny, syropem z ananasa z puszki, solą oraz pieprzem, można ewentualnie w razie potrzeby dodać także odrobinę wody. Jak już wspominałam - wszystkie warianty podania są właściwie dozwolone. Zdarzyło mi się jeść nawet tę potrawę z kalafiorem... Dlatego ten przepis

Kuchenna Kontrrewolucya
Truskawkowa niespodzianka bez pieczenia 312

tortu. Warstwa truskawkowa: Truskawki umyć i usunąć szypułki. Włożyć truskawki do garnka i zmiksować na gładko. Dodać cukier puder,sok z cytryny i podgrzać na małym ogniu, ciągle mieszając. Zdjąć z palnika i dodać żelatynę namoczoną w zimnej wodzie.  Dokładnie wszystko wymieszać i odstawić mus do wystudzenia tak aby lekko zgęstniał. Śmietanę ubić na sztywno po czym powoli dodawać

O kuchni z uczuciem
Włoska sałata z orzechowym dressingiem 152

drugą częścią orzechów. Odstawiamy miskę i przygotowujemy dressing. Ścieramy na tarce orzechy oraz czosnek i skórkę z cytryny. Wyciskamy sok z cytryny i wszystko razem ucieramy. Dodajemy oliwę, parmezan i przyprawy. Jeżeli dressing będzie zbyt gesty to dolewamy wodę. Dresingiem polewamy sałatę i mieszamy. Gotowe. Ważna uwaga: radicchio jest gorzka dlatego należy mieć to na uwadze jeżeli ktoś nie przepada

Kuchenne Wariacje
Babeczki jagodowe 230

powyżej. 10. Jagody zasypać cukrem i podgrzewać na małym ogniu do momentu, gdy cukier całkowicie się rozpuści. Dodać sok z cytryny, doprowadzić do wrzenia. 11. Następnie przetrzeć jagody przez sito. 12. Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej wody.  13. Do żelatyny dodać 1 łyżkę masy jagodowej. Wymieszać. 14. Mieszankę żelatyny dodać do pozostałych jagód, dokładnie wymieszać, aby nie powstały

Domowa Cookierenka Agi
Galaretka z kurczaka 134

pietruszka, 1 cebula, 2 marchewki, listek laurowy, pieprz i ziele angielskie, 1 trawa cytrynowa, 28-30 g żelatyny, sól, sok z cytryny, 2 białka. Kurczaka oczyścić, obciąć kuper, umyć, włożyć do garnka. Dodać obraną i umytą włoszczyznę, zalać wodą i gotować na małym ogniu pod przykryciem, aż kurczak będzie miękki. Ugotowanego kurczaka wyjąć, ostudzić, obrać mięso z kości, pokroić. Wywar

królestwo garów
Sałatka makaronowa z kurczakiem 325

przyprawy gyros Dressing: 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżeczka  miodu 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny sól i pieprz do smaku kilka płatków chili Sposób  przygotowania: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z łyżeczką oliwy, odcedzić i zostawić do lekkiego   ostygnięcia. Filet umyć, wysuszyć, oprószyć przyprawą do gyrosa i usmażyć na złoto

Gosia gotuje
Grillowany łosoś w miętowo-cytrynowym sosie 178

Grillujemy po kilka minut z każdej strony, aż skórka się zrumieni.   Cebulkę drobno siekamy, łączymy z oliwą, sokiem z cytryny i miętą.  Gorącą rybę polewamy powstałym sosem. Taki aromatyczny łosoś świetnie komponuje się z ziemniaczkami z wody i świeżym ogórkiem zielonym, które również możemy polać winegretem.  Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje

Proponowane wyszukiwania