woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:611/1096)

Ryba pieczona z pomidorkami, z surówką z selera i marchewki 260

każdy (np. z dorsza, halibuta, żabnicy) około 150 g pomidorków koktajlowych 1 średnia marchewka około 1/4 bulwy selera 2 garście rukoli 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżka soku z cytryny 1 – 2 łyżki jogurtu roślinnego lub zwierzęcego 1 łyżeczka oliwy extra virgin 2 łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki nierafinowana sól, świeżo mielony czarny pieprz, mielona ostra i słodka papryka(...)180ºC, piec około 8 – 13 minut, zależnie od grubości kawałków. Kawałek obranego selera wrzucić do garnuszka z gotującą się wodą, gotować przez minutę, a następnie pokroić na paski/kawałki przy pomocy obieraczki do warzyw. Przełożyć do miski, polać sokiem z cytryny, wymieszać. Marchewkę również pokroić obieraczką na paski, dodać do selera wraz z rukolą, jogurtem, oliwą i ziołami. Posolić, doprawić

Even Better Food
Wegetariański barszcz na botwince 248

odetnij korzonki i pokrój na niezbyt grube plasterki. Tak przygotowane warzywa (marchew, seler, pietruszkę, ziemniaki, cebulę, czosnek, buraczki) zalej wodą, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Kiedy całość zacznie się gotować, zmniejsz ogień i dopraw zupę sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym i cukrem (pod koniec gotowania można "wyregulować" smak; chodzi o to, by w pierwszej fazie gotowania(...)roboty. Podkręci on jeszcze bardziej jego smak. Dopraw do smaku solą/przyprawą typu vegeta, jeśli trzeba - posłodź lub dodaj soku z cytryny/kwasku. Fasolę z puszki przepłucz pod bieżącą wodą i dodaj do garnka. Koperek i liście botwinki dokładnie umyj i drobno poszatkuj, dodaj do barszczu i gotuj jeszcze ok. 5 minut na małym ogniu. Smacznego

Moje Qulinaria
Tilapia z orientalną sałatką z batatów. 184

zielonego ogórka * kilka pomidorków koktajlowych (ok 6-8) * natka pietruszki Dressing: * sok z połowy cytryny * taka sama ilość oleju *1 łyżeczka cukru * papryczka chili (wg uznania) * 1 mały ząbek czosnku Przygotowanie: Obieramy i kroimy bataty w kostkę 1x1 cm, po czym gotujemy je w osolonej wodzie aż będą al dente (nie lubimy rozgotowanych! :) ). W międzyczasie kroimy ogórka, uprzednio obranego

Wspólne smaki
Sernik z kaszą jaglaną, czekoladą i wiśniami 238

czas przygotowania sernika. Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie a następnie we wrzątku. Zalewamy podwójną ilością wody i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu przez 12 minut. Ugotowaną przekładamy do misy miksera, dodajemy rozgniecionego widelcem banana oraz miód i sok z cytryny. Całość miksujemy stopniowo dodając jajka, twarożek oraz skrobię. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam formy

Mienta blog
Krewetki ze smażonym ryżem 174

sztuki papryki chili 1 ząbek czosnku masło do smażenia 1 szklanka ryżu basmati 1 jajko sok z cytryny sól, pieprz sos sojowy curry do dekoracji: posiekany szczypiorek, pomidorki koktajlowe i świeża bazylia 1. Ryż opłukać. Do rondelka wlać szklanki wody, posolić ją i dodać ryż. Gotować na małym ogniu, aż ryż będzie miękki. 2.Warzywa obrać i umyć. Marchewkę pokroić(...)sobą przesmażyć.     4. Krewetki przemyć. Do garnka dodać masło i posiekany ząbek czosnku. Chwilę przesmażyć, następnie dodać krewetki, które trzeba posolić, popieprzyć i skropić sokiem z cytryny. Smażyć na średnim ogniu z dwóch stron około 8-10 minut. 5. Na patelnię wbić roztrzepane jajko i poczekać, aż lekko się zetnie. Następnie dodać ugotowany ryż i odrobinę curry

Ugotować
ZUPA KREM Z JARMUŻU Z JAJKIEM I CHIPSAMI 173

świeżego jarmużu 1-1,5 l bulionu warzywnego sól, pieprz 2 łyżki sosu sojowego 1-2 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżki oliwy Dodatkowo: jajka ugotowane na twardo pestki dyni Wykonanie: Jarmuż przekładamy na sitko, myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Garść jarmużu odkładamy na chipsy, resztę dodamy do zupy. Jajka gotujemy na twardo. Chipsy z jarmużu(...)miski wlewamy 1 łyżkę oliwy, dodajemy szczyptę soli i mieszamy. Jarmuż po umyciu, dokładnie osuszamy z wody. Odrywamy liście od twardych łodyżek. Łodyżki wyrzucamy a liście umieszczamy w misce z oliwą. Dokładnie obtaczamy w oliwie i rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby kawałki jarmużu nie zachodziły na siebie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około

Kuchnia MagdaLeny
Serniczki na zimno 244

brzoskwiń lub ananasa z puszki) Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu dodając 1/4 wody mniej. Odstawiamy do wystudzenia. Owoce myjemy i szypułkujemy. Łączymy oba rodzaje sera i chwilę je miksujemy aby ładnie się połączyły. Dodajemy do niech, cukier waniliowy, skórkę startą z połowy cytryny oraz wyciśnięty z niej sok. Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml wrzątku. Miksując ser na najwyższych obrotach

sierotka maRysia w kuchni
ŚLEDZIE Z CZOSNKIEM I MAJERANKIEM 188

wodę i zalewając je ponownie. Wysuszyłam płaty śledziowe i odsączyłam z nich nadmiar wody. Użyłam do tego papierowych ręczników. Pokroiłam je na kawałki. Przełożyłam  do miseczki. Dodałam listki laurowe, ziarna jałowca i ziela angielskiego. Czosnek obrałam i drobno posiekałam. Wlałam wyciśnięty sok z cytryny i ocet winny. Wsypałam majeranek,  pieprz czosnkowy i cytrynowy. Wszystko wymieszałam. Pokroiłam drobno

potrawyregionalne
Tarta francuska ze szpinakiem i trzema rodzajami serów 248

promocję na pomidory znajdziecie TUTAJ ) 200g serka śmietankowego (np. puszystego) 150g sera feta 125g sera Brie 1 jajko 2 duże gałązki szczypiorku Kilka liści bazylii Łyżeczka skórki startej z cytryny ½ łyżeczki drobno pokrojonej papryczki chili Przyprawy: 1 łyżeczka suszonego oregano, ½ łyżeczki czerwonej papryki w proszku, świeżo mielony pieprz   *Osoby na diecie bezglutenowej muszą zakupić ciasto francuskie bez zawartości glutenu(...)obciążenia z góry (czyli zdejmujemy naczynie żaroodporne lub blachę). W międzyczasie przygotowujemy farsz. Szpinak przelewamy dwu, trzykrotnie gorącą wodą. Pozostawiamy do obcieknięcia.  W misce umieszczamy biały ser, pokruszoną fetę oraz pokrojony ser brie, jajko, posiekany szczypiorek, otartą skórkę z cytryny, chili, pokrojone suszone pomidory i posiekany szpinak.  Doprawiamy pieprzem oraz papryką. Nie ma potrzeby solić, gdyż sery

Kolizje Smaków
ZIOŁOWY PASZTET Z GROSZKU INSPIROWANY NATURĄ 154

szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki orzechów włoskich posiekanych 2 łyżki soku z cytryny 1,5 łyżki oleju 2 łyżeczki vegeta natur do sałatki greckiej pieprz do smaku Groszek świeży ugotować według instrukcji na opakowaniu. Kaszę manną ugotować na wodzie na gęsto. Cebulę pokroić. Podsmażyć ją wraz z zielem angielskim, gałązkami tymianku i liściem laurowym. Oddzielić podsmażoną

Kuchnia w oparach
Wtorek: Kurczak francaise w sosie winnym 199

Rozgrzej na patelni łyżkę masła. Wyłóż na nie plastry cytryny i smaż 2-3 minuty aż cytryna lekko się przyrumieni. Zdejm z patelni i odłóż na talerz. Krok 2 Wbij jajko na talerz i rozkłóć dobrze widelcem. Możesz dodać łyżkę mleka lub wody, żeby jajko lepiej się rozmieszało. Na osobny talerz wysyp mąkę. Osusz filety ręcznikiem papierowym, przekrój wzdłuż

Niedzielny kucharz
Barszcz czerwony z ziemniakami 280

też zróbcie, bo to naprawdę proste i smaczne. Składniki dla 6 osób: 600g buraków 1 litr wody 1 marchewka 2 ząbki czosnku 1 malutka cebula 2 duże, pełne łyżki domowej warzywnej bulionetki 1 płaska łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżeczki cukru 2 łyżki śmietany 18% Dodatkowo: Po 1 ugotowanym na twardo jajku na każdą porcję(...)Dodajemy sok z cytryny, a następnie śmietanę połączoną z odrobiną wywaru. Blenderujemy całość na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Gotowy barszcz podajemy z ugotowanymi i tłuczonymi ziemniakami, jajkiem na twardo i posiekanym koperkiem. *W moim rodzinnym domu, wywar zawsze przecedzano, a następnie zagęszczano mąką. 2 łyżki mąki mieszamy w ok 125ml zimnej wody i wlewamy do gotującego

Kuchnia w czekoladzie
Marta, Tomek i Babcia Petronela. A na deser sernik. 211

cytryny szczypta imbiru i/lub pieprzu  2-3 łyżki masła i cukru do karmelizowania gruszek masa kajmakowa do posmarowania wierzchu płatki czekoladowe do dekoracji folia aluminiowa- do wyłożenia formy i pieczenia w kąpieli wodnej Dno tortownicy wyłożyć folią aluminiową - tak, aby folia otaczała także zewnętrzną obręcz tortownicy. Folia powinna zabezpieczyć tortownicę przed przedostaniem się do środka wody, gdyż sernik będzie(...)czyli do momentu aż masa uzyska zadowalającą mnie słodkość. Dodać sok z cytryny, jajka, śmietanę i ekstrakt waniliowy.  Na końcu dodać kawałki karmelizowanych gruszek. Tak przygotowaną masę wylać na przygotowany wcześniej ciasteczkowy spód. Tortownicę przełożyć do większego naczynia i napełnić je wodą tak, by sięgała przynajmniej do połowy wysokości tortownicy. Naczynie wraz z tortownicą wstawić do piekarnika nagrzanego

KUCHARNIA
Gravlax w burakach czyli łosoś po szwedzku 253

musi być pokryta równomiernie Delikatnie ugnieść, skropić wódką i posypać koperkiem. Na koniec posypać łososia otartą skórką z cytryny, i szczelnie owinąć naczynie folią spożywczą. Na wierzchu należy położyć mniejszą tackę lub deseczkę i dobrze ją obciążyć  , kamieniem, butelkami z wodą.  Włożyć do lodówki na 48 godzin. Po dwóch dniach wyjąć rybę z lodówki, zlać z naczynia soki(...)łososia odciąć cienkie plastry, ułożyć na talerzu. Resztę ryby zawinąć w folię i schować do lodówki, można przechowywać do 2 tygodni. Wymieszać wszystkie składniki sosu, doprawić jeśli trzeba cytryną i koperkiem. Podać w miseczce lub polać łososia. Dobry z zielonymi sałatami  oraz na grzankach. Smacznego!Uwaga: Dobrze jest używać rękawiczek , buraczki farbują !!!!Przepis dodaję do akcji Kuchnia

Stare Gary
Galette z pieczarkami i porem 294

masła 1 płaska łyżeczka soli opcjonalnie: 2 łyżki wody Galette z pieczarkami i porem – farsz: 8 dużych pieczarek (np. portobello) lub 500 g zwykłych 200 g ricotty 2 ząbki czosnku ok. 1/3 obranego pora 1 łyżeczka oliwy z oliwek 2 łyżki listków tymianku cytrynowego skórka otarta z jednej cytryny ok. 30 g masła sól morska, pieprz Ciasto: Z dwóch(...)mąki, dwóch żółtek, łyżeczki soli i 170 g masła zagniatamy kruche ciasto (ręcznie lub szybciej: w malakserze/mikserze) – gdyby nie chciało się połączyć, dodajemy dodatkowo ok. dwie łyżki zimnej wody. Kulę z ciasta owijamy folią i wkładamy na ok. 20 minut do lodówki. Galette: Pora kroimy na cienkie paseczki. Polewamy łyżeczką oliwy i mieszamy – odkładamy na później. Pieczarki obieramy

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania