woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:603/1096)

Deser warstwowy 256

kiwi 100 g herbatników 200 g serka mascarpone 100 g śmietany 30% (schłodzona) 1 łyżka soku z cytryny 7 - 8 łyżek cukru pudru 2 łyżki cukru trzcinowego lub zwykłego 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy naturalnej Przygotowanie: W 1/2 szklanki gorącej wody rozpuścić kawę z cukrem trzcinowym, wystudzić. Truskawki umyć i oczyścić z szypułek (odłożyć kilka truskawek do dekoracji). Kiwi obrać(...)koniec dodając serek mascarpone (gdy lubimy bardzo słodkie, dodać więcej cukru). Ma powstać jednolita puszysta masa, połowę wyłożyć na herbatniki z kawą. Truskawki z łyżką cukru i sokiem z cytryny rozdrobnić w blenderze. Jeśli truskawki są mało słodkie dodać więcej cukru. Wyłożyć na masę z serka. Na truskawki wysypać pozostałe herbatniki. Kiwi z 2 - 3 łyżkami cukru rozdrobnić w blenderze

Kuchcik gotuje
Babka cytrynowa na majonezie 176

który znajduje się tutaj. Tym razem użyłam:4 duże jajka1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego1/2 szklanki mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanej2 opakowania kisielu cytrynowego (duże na 3/4 litra wody) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki gęstego majonezu (używam dekoracyjny Winiary)Jajka z cukrem zmiksować na bardzo puszystą masę, zmniejszyć obroty, dodać kisiel, mąkę z proszkiem do pieczenia(...)ładowy przepis na lukier:Kilka dużych łyżek cukru pudrusok z cytrynyCukier puder wsypać do miski, dodać sok z cytryny. Ucierać do uzyskania pożądanej konsystencji. Jeżeli lukier jest zbyt rzadki dosypać cukru pudru, jeśli zbyt gęsty dodać soku lub odrobinę gotowanej wody

Praktyczna pl
Sałatka z selera naciowego 183

łodyg) 1-2 jabłka 2 garście rodzynek 2 garście orzechów włoskich majonez sok z cytryny sól, pieprz Przygotowanie:  Łodygi selera naciowego poobłamywać i dokładnie umyć. Odkroić końcówki i pokroić w niezbyt cienkie plasterki. Wrzucić do dużej miski. Rodzynki zalać gorącą wodą i odstawić, aby namoczyły się przez kilkanaście minut, odcedzić na sitku.  Jabłka (najlepiej aby były

Codzienne Gotowanie
Piątek: Bigos z dorszem Karola Okrasy 180

łyżki suszonych żurawin 1 łyżeczka miodu 2 łyżki mąki 1 łyżka skórki z cytryny 3 łyżki oleju Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Posiekaj drobno cebulę. Rozgrzej w rondlu 2 łyżki oleju. Wysyp na niego cebulę. Smaż 5 minut. Krok 2 Kapustę przelej zimną wodą jeśli jest bardzo kwaśna, odciśnij z wody, posiekaj na mniejsze kawałki. Dodaj

Niedzielny kucharz
Lodowiec z truskawkami 176

wyłożenia formy Przygotowanie: Każdą galaretkę rozpuścić w oddzielnym naczyniu, zmniejszając podaną na opakowaniu ilość wody o 100 ml, odstawić do wystudzenia. Formę wyłożyć folią spożywczą i położyć biszkopty. Banany obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do blendera, dodać 2 łyżki soku z cytryny i 2 łyżki cukru pudru. Wszystko zmiksować na gładką masę, pod koniec dodając wystudzoną, lekko

Kuchcik gotuje
Filet z piersi indyka faszerowany brązowymi pieczarkami 166

zeszklić na maśle. Dodać pieczarki pokrojone w kostkę lub cienkie plasterki. Pieczarki będą puszczać wodę, którą musimy odparować. Gdy to się stanie, zestawiamy z ognia i studzimy. Do wystudzonych pieczarek dodajemy natkę pietruszki, jaja, posiekany ząbek czosnku, musztardę, bułkę tartą, sok z drugiej połowy cytryny i mieszamy.  Wyjmujemy filet z lodówki i nacinamy w nim zgrabną kieszeń, uważając

W SMAK
Łosoś zapiekany pod pesto z mizerią z rzodkiewki i pieczonymi młodymi ziemniakami 191

filet z łososia - kilka łyżek pesto alla genovese - pesto z bazylii (przepis znajdziecie tutaj - KLIK ) - 1/2 cytryny (sok) - oliwa z oliwek - sól, pieprz Dodatkowo: - pęczek rzodkiewki  - kilka młodych ziemniaczków - opakowanie jogurtu naturalnego (150g) - koperek Ziemniaki porządnie myjemy i szczotkujemy pod bieżącą wodą. Gotujemy w osolonej wodzie przez 8-10 minut. Układamy w naczyniu żaroodpornym, nacinamy i spryskujemy smakową

Be Fit Be Strong
Czekoladowa pychotka z morelami. 121

tłuszcz do smarowania tortownicy np. margaryna cukier puder do dekoracji Sposób wykonania : Świeże morele zlać krótko gorącą wodą i obrać z skórki. Przekroić na połówki i usunąć pestki ( Morele z puszki osączyć z syropu ). Owoce wsypać do miseczki i skropić sokiem z cytryny i alkoholem. Tortownicę wysmarować tłuszczem i obsypać płatkami migdałowymi. Mąkę przesiać z proszkiem przez sitko,dodać cukier

Przepisy i porady kulinarne
Orzechowa szarlotka z pianką i żurawiną / Walnut apple pie with meringue and carnberries 187

żółtka 230 g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Składniki na nadzienie: 2 kg jabłek, obranych i pokrojonych w grubsze plasterki sok z 1 niedużej cytryny 1 łyżeczka cynamonu 40 g masła 1/4 szklanki brązowego cukru 1 łyżka skrobi ziemniaczanej 1/2 szklanki suszonych żurawin Reszta składników: 2 łyżki bułki tartej lub zmielonych orzechów 3 białka(...)masło, żółtka, ekstrakt z wanilii i miksuj do otrzymania jednolitego ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie dodać łyżkę wody, jeśli zbyt mokre – łyżkę mąki. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Wymieszaj jabłka z sokiem z cytryny. Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, włóż masło, cynamon, brązowy cukier, podgrzej i wymieszaj. Dodaj jabłka, żurawinę

karmelowy
Jabłkowy budyniowiec (bez pieczenia) 312

Dodatkowo: 400 g podłużnych biszkoptów 1/3 szklanki soku jabłkowego Wykonanie: Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody i studzimy. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i wydrążamy gniazda nasienne. Następnie kroimy w drobną kostkę, umieszczamy w garnku i dodajemy sok z cytryny oraz cukier (kryształ). Dusimy do miękkości, a następnie blendujemy na gładki mus. Studzimy. Budyń rozprowadzamy w 1/2 szklanki

Kuchnia MagdaLeny
Śledzie matiasy z żurawiną i cebulą w oleju babci Basi 287

matiasów- jedne łagodniejsze, a drugie dość słone ). Trzeba samemu ocenić stopień wymoczenia !! Żurawinę zalać letnią wodą i moczyć 30 min, Przecedzić przez sitko. Wymoczone matiasy opłukać z mleka i pokroić na 2 cm kawałki i posypać je cukrem i pieprzem. Dodać sok z cytryny, Wsypać wymoczoną żurawinę, oraz drobno pokrojoną cebulkę i wszystko wymieszać . Wlać tyle oleju , aby były przykryte

Pysznosci Babci Basi
Szpinak z oliwą i czosnkiem 197

czosnku ( lub do smaku) gruba sól morska oliwa z oliwek sok z 1/2 cytryny kawałki cytryny - do podania przygotowanie Szpinak dobrze wypłukać - może mieć dużo piasku. Wrzucić liście do dużego garnka (jeżeli są ze sobą połączone, nie rozdzielać, nie obcinać ogonków), zalać zimną wodą, poczekać aż piasek opadnie, szpinak wyłowić, wodę wylać. Powtórzyć kilka razy. Na koniec dla pewności wypłukać(...)Odcedzić i ostudzić w dużej ilości bardzo zimnej wody. Wyłożyć na sito, osuszyć w miarę możliwości - można użyć papierowego ręcznika. Ułożyć liście szpinaku na półmisku - jeżeli były ze sobą połączone - przed ułożeniem obcinamy końcówki, ogonki zostawiamy. Polać oliwą, posypać grubą solą i pokrojonym w cienkie plasterki czosnkiem. Skropić sokiem z cytryny. Podawać z kawałkami cytryny i białym pieczywem. Smacznego

Stare Gary
Dżem z dyni i pigwy 608

pestki. Skórka i bielmo zostają, bo mają sporo pektyn. Do owoców wlać 2 litry ciepłej wody. Gotować, aż owoce zmiękną i zaczną się rozpadać. Schłodzić nieco, a potem zmiksować całość np. w stojącym blenderze. Dżem ponownie zagotować, dodając kardamony, cukier i sok z cytryny. Włożyć dżem do słoików, gdy masa będzie bulgotać. Zakręcić szczelnie słoiki i odstawić do spokojnego schłodzenia

Weekendy w domu i ogrodzie
Tom Kha Gai 186

koncentratu pomidorowego     • 0,2 l mleczka kokosowego • 2-3 łyżki soku z cytryny • 1 łyżka cukru palmowego lub trzcinowego • 2 łyżki sosu rybnego lub ostrygowego • 1 papryczka chili   • kilkanaście gałązek grubo posiekanej kolendry Grzyby pokroić na połówki, suszone moczyć w wodzie ok. 15-20 minut. Do gotującego się wywaru z warzyw dodać pokrojone piersi kurczaka, grzyby

Kuchnia Prezydentowej
TORT PORZECZKOWY Z MASĄ CUKROWĄ 229

miało miejsce), wkładam go do aluminiowej miseczki i ustawiam na garnku z gotującą się wodą. Rozpuszczający się krem miksuję na wolnych obrotach, by usunąć grudki. Następnie wstawiam do lodówki, aby przestygł i zgęstniał.     DŻEM PORZECZKOWY:  2 słoiki dżemu porzeczkowego sok z 1/2 cytryny   + alkohol do nasączenia biszkoptów Dżem i sok z cytryny umieszczam w rondelku. Podgrzewam

W kuchni Karmel-itki
Łosoś z serem mozzarella gotowany na parze 245

czyli użyć najzwyklejszego, metalowego sitka. Sitko umieszczam na garnku, w którym znajduje się kilka centymetrów wody. Tak właśnie został przyrządzony łosoś z serem mozzarella :-) Wyszło pysznie, zdrowo i kolorowo. Sami zobaczcie i oceńcie:-) Składniki: 150g łososia 1/2 brokuła 1/2 kulki mozzarelli 1 plaster cytryny sól, pieprz Wykonanie: Łososia obieram ze skóry i myję. Następnie skrapiam sokiem z cytryny i doprawiam

Anielska Kuchnia Ani