szklanki mąki 1 łyżeczka soli 50ml oliwy 50ml wody Farsz : 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki suszonej bazylii 3 łyżeczki suszonej natki pietruszki 3 łyżeczki suszonej mięty 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki płatków chilli 1 łyżeczka mielonego kminu 1 łyżeczka mielonej kolendry czerwona papryka sok z cytryny 1-2 łyżki oliwy z oliwek 1 spory pomidor(...)praskę sól, pieprz sczypta cukru Przygotowanie : Ciasto : Drożdże z cukrem rozpuścić w połowie szklanki ciepłej wody. Mąkę z solą przesiać do dużej miski, dokładnie wymieszać. Dodać olej i wodę oraz drożdże, dokładnie wymieszać i wyrabiać aż ciasto się sklei, następnie ugniatać przez kilka minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Uformować kulę, włożyć do naoliwionej miski, przykryć wilgotną ściereczka
Codzienne Gotowaniemiękkiego masła (lub margaryny) 100 g cukru sok i skórka z 1 cytryny (wyparzonej) 2 żółtka (w temperaturze pokojowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Do posmarowania ciasteczek (przed pieczeniem): 1 żółtko 1 łyżka mleka Czarny lukier: 1 szklanka cukru pudru kilka łyżek ciepłej wody czarny barwnik spożywczy (ilość zależna od pożądanej intensywności koloru) Dodatkowo: opakowanie "Jadalnych oczu" (np. Wilton(...)pisak cukrowy w kolorze czerwonym (np. Oetker) Wykonanie: Ciasto na ciasteczka: Masło wraz z cukrem miksujemy na puszystą, jasną masę. Dodajemy do niej sok oraz skórkę startą z cytryny, a także 2 żółtka. Całość mieszamy do połączenia. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Następnie cały czas mieszając masę na wolnych obrotach dodajemy po łyżce mącznej mieszanki
MyCookBook.plCzas przygotowania: 40 min 2 bakłażany 1 granat 100 g fety 1 szklanka komosy ryżowej natka pietruszki garść suszonych wiśni oliwa z oliwek ok 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki z'aataru (przepis) sól, pieprz Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni, bakłażany przekrawamy w poprzek na pół, nacinamy miąższ w kostkę, ale uważamy żeby(...)zdejmujemy z ognia odstawiamy na ok 5 min, pod przykryciem, mieszamy widelcem 3. Suszone wiśnie zalewamy gorąca woda i pozostawiamy na ok 20 min, następnie odcedzamy i siekamy nożem w mniejsze kawałki 4. Ok 4 łyżki oliwy mieszamy z sokiem z cytryny i za'atarem i solą, smarujemy natychmiast upieczone bakłażany, muszą być gorące żeby wchłonięly przyprawy 5. Na upieczone
Słodki Kompromiskokosowa odsączona z mleka kokosowego 4 łyżki likieru kokosowego (np. Malibu lub domowej roboty - przepis TUTAJ ) Do miseczki z wodą kokosową dodajemy likier i mieszamy. Gotowe! :) Nadzienie z malin: ok. 500 g mrożonych lub świeżych malin sok z 1/2 cytryny 3 łyżeczki cukru 1 łyżka masła W rondelku rozgrzewamy masło i wrzucamy maliny. Dodajemy sok z cytryny oraz cukier. Wszystko(...)pożądanej konsystencji. Jeśli chcecie, by dekoracja była kolorowa dodajemy do niej odrobinę barwnika spożywczego i delikatnie mieszamy. Składanie tortu: Na paterze układamy dolną część biszkoptu, nasączamy ją 1/3 wody kokosowej z likierem, a następnie wykładamy 1/2 malin oraz 1/3 kremu kokosowego. Postępujemy tak samo ze środkowym blatem, a następnie z ostatnim pomijając dodawanie malin. Następnie dekorujemy tort zabarwioną wcześniej
Cooking Monsterostra papryka sok z połowy cytryny masło i oliwa do smażenia natka pietruszki Przygotowanie : W garnku rozgrzać tłuszcz i przesmażyć na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, smażyć przez około 10 minut pod przykryciem, w razie potrzeby podlać niewielką ilością wody. Pieczarki obrać i pokroić(...)wodą, tak aby zakryła warzywa, przykryć i gotować do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Gdy woda się zagotuje dodać łyżeczkę soli. Gdy ziemniaki i pieczarki będą miękkie, zupę dokładnie zmiksować, po czym doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką i sokiem z cytryny. Dodać dużą garść natki pietruszki, doprawić do smaku i natychmiast podawać przybraną kleksem śmietany lub jogurtu
Codzienne Gotowaniesól himalajska - ½ łyżeczki oliwy - sok z cytryny - 4 migdały Wykonanie: - Ciecierzycę należy namoczyć na noc; warto ugotować od razu większą porcję, gdyż spokojnie można przechowywać cieciorkę kilka dni w lodówce - Kolejnego dnia odlać wodę i wrzucić cieciorkę na wrzątek - Dodać ¼ łyżeczki sody oczyszczonej i sól, gotować przez 20 minut - Buraczki umyć, owinąć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym(...)smażyć przez 30sekund - Dodać jarmuż, wodę i przyprawy; dusić pod przykryciem przez 10 minut - Następnie dodać buraczki i cieciorkę, dusić razem przez 2 minuty - Migdały pokruszyć i prażyć na suchej patelni, mieszając, przez 3 minuty - Ryż skropić oliwą i wymieszać, przełożyć na talerz - Obok wyłożyć jarmuż z cieciorką, skropić go sokiem z cytryny i posypać migdałami. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnaCałość nie może być zbyt rzadka, w razie potrzeby podgrzewamy dalej do czasu odpowiedniego odparowania wody. Ciasto francuskie dzielimy na 2 części i rozkładamy na papierze pergaminowym, w razie potrzeby nieco przy tym rozwałkowując. Kładziemy kawałki łososia, posypujemy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Pokrywamy je przygotowanym wcześniej szpinakiem, na górę kładziemy paski czerwonej papryki, suszone pomidory i oliwki
Aromatyczne Podróżekrople aromatu śmietankowego Frużelina wiśniowa: 450 g wiśni bez pestek z syropu lub mrożonych 6 lub więcej łyżek cukru (w zależności, jak kwaśne są wiśnie) 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki żelatyny w proszku Dodatkowo: 150 g herbatników kakaowych (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak przygotować sernik z frużeliną wiśniową? Masło utrzeć z cukrem dodając jajko(...)sernik zastygł. Frużelina: Do garnka włożyć wiśnie, cukier, sok z cytryny i gotować około 15 minut, aby cukier się rozpuścił. Mrożone wiśnie gotować dłużej, wcześniej je rozmrozić. W garnku po rozpuszczeniu się cukru powinno być około 500 ml masy z płynem, jeśli jest mniej to dodać gorącej wody i zagotować. Mąkę rozmieszać w 2 łyżkach zimnej wody, wlać do wiśni
Kuchcik gotujeświeżego koperku skórka otarta z cytryny ok. 200 g wędzonego łososia (u mnie z koperkiem) sól, świeżo mielony pieprz Naleśniki: Szpinak rozdrabniamy za pomocą blendera wraz z mlekiem (najlepiej użyć ręcznego blendera). Dodajemy jajka, mąkę, olej, szczyptę soli i blendujemy ponownie. Odstawiamy masę na ok. 20 minut, aby ciasto odpoczęło. Po tym czasie dodajemy wodę gazowaną, mieszamy łyżką i smażymy
Poezja smakughee 250 g kurek 1 cebula kubeczek śmietany kremówki 1 łyżeczka soku z cytryny koperek Wykonanie: polędwiczki drobiowe umyć i osuszyć. Można lekko ucisnąć dłonią. Posolić, oprószyć pieprzem, następnie obtoczyć w mące i podsmażyć na rozgrzanym maśle z obu stron. Odłożyć na bok kurki umyć w wodzie z solą i odsączyć na sitku. Większe grzybki pokroić na mniejsze kawałki. Podsmażyć(...)cebulą pokroją w kostkę lub piórka przez kilka minut, do odparowania wody. Na patelnię wlać śmietanę kremówkę, dołożyć polędwiczki drobiowe, przykryć patelnię pokrywką i dusić 10-15 minut, aż śmietana lekko zgęstnieje. Na koniec danie posolić, oprószyć pieprzem i posypać posiekanym koperkiem. Na koniec dodać sok z cytryny
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!oczyszczonej 1 łyżka stołowa cukru 2 jajka (wersja wegańska: 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego + 5 łyżeczek wody) 1 szklanka mleka (czasem ciut więcej) (wersja wegańska: mleko roślinne) 1 łyżka stołowa jogurtu naturalnego (wersja wegańska: 1 łyżka jogurtu sojowego lub sok z połowy cytryny) szczypta soli 2 starte jabłka na tarce o grubych oczkach cynamon oliwa do smażenia (z wytłoczyn) Wykonanie
Kawa z mlekiemnaczyniu. Ułożona pałki polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek (1-3 łyżki), dolewamy około 10 ml wody, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 220 stopni. Od czasu do czaku polewamy kurczaka aby nie wysechł tworzącym się sosem. Cytryny dokładnie myjemy i kroimy na ćwiartki. Po 30 minutach kurczaka skrapiamy sokiem z 2 ćwiartek cytryny
peggiwkuchnirazy), cebulę, pietruszkę, jedno białko z jajka, trochę soku z cytryny, sól i pieprz. Dobrze wyrabiamy i lepimy klopsiki. 👌Do garnka wrzucamy masło, aby się stopiło. Możemy dodać oliwę z oliwek zamiast masła. Wrzucamy nasze klopsiki i smażymy z obydwu stron. Następnie wlewamy gorącą wodę tak aby klopsiki bły dobrze zakryte. Pozwalamy im się gotować na umiarkowanym ogniu
RITA food channelkostka (180g) Czosnek – 1-2 ząbki Wegański majonez – 3 łyżki Sok z cytryny – 1-2 łyżki Sól czarna – do smaku (ewentualnie zwykła) Pieprz – do smaku Wykonanie: Tofu pokrusz i umieść na sitku. Zlej gorącą, a następnie przepłucz jeszcze pod bieżącą wodą. Delikatnie odciśnij. Umieść wszystkie składniki razem z tofu w jednej misce i zblenduj
Blendman