listka laurowego na wywar grzybowy : 20 g suszonych grzybów 600 ml wody na barszcz czerwony : około 800 ml kiszonego barszczu (kwasu buraczanego) 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego szczypta pieprzu czarnego szczypta pieprzu cayenne (papryki ostrej) sól do smaku sok z cytryny Ilość przypraw użytych do doprawienia barszczu zależy jak przygotowaliśmy barszcz kiszony i jest to kwestia gustu(...)Czerwony Wigilijny Przygotowanie : Kwas buraczany wcześniej ukisiłam i przygotowałam go według tego przepisu : Przepis na Kiszenie Barszczu . Jak zrobić kwas buraczany Najpierw przygotuję grzyby : Grzyby płuczę pod bieżącą zimną wodą , następnie wkładam je do miski i zalewam 600 ml zimnej wody . Namoczone grzyby odstawiam na kilka godzin – najlepiej namoczyć grzyby wieczorem i zostawić je na całą noc . Po kilku godzinach
Uwaga Babcia Gotujeoctu? Poprzedniego dnia namoczyć fasolę. Śledzie spróbować, jeśli są bardzo słone, namoczyć je w wodzie przez godzinę. Jeśli kupujesz śledzie w oleju zwykle są już gotowe do jedzenia i nic z nimi nie trzeba robić. Śledzie odsączyć, skropić sokiem z cytryny i pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Śledzie włożyć do miseczki lub słoika, posypać cebulą
Ugotowane pozamiatanełyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego (opcjonalnie) 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżka miodu 2 łyżki soku z cytryny lub octu ryżowego Przygotowanie: Krok 1 Przygotuj makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź. Jeśli wymagał gotowania przelej zimną wodą. Krok 2 Posiekaj paprykę w paski, cukinię w pół krążki, brokuła pokrój na różyczki, cebulę w piórka, a czosnek(...)ogniu około minuty. Dodaj pozostałe warzywa i wlej łyżkę sosu sojowego. Smaż około 2 minut. Dodaj do warzyw mięso, wlej łyżkę sosu rybnego, sosu ostrygowego, łyżkę miodu, 2 łyżki cytryny i wymieszaj całość energicznie. Smaż razem kilkanaście sekund. Na koniec dodaj do rondla makron. Wlej ostatnią łyżkę sosu sojowego. Wymieszaj. Smaż jeszcze chwilę. Podawaj makaron posypany drobno pokrojony szczypiorem, kolendrą
Niedzielny kucharzoczyszczamy filet z resztek ości. Filety szczupaka znów myjemy, oprószamy pieprzem solą, oraz skórką otartą z cytryny i odstawiamy w chłodne miejsce na dwie godziny. Teraz gorsze kawałki ryb( oczyszczone i umyte) wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą dodając jedną cebulę, marchew, seler, korzeń pietruszki, ziela angielskie, liść laurowy, sól, oraz pieprz. Garnek z zawartością doprowadzamy do wrzenia(...)studzimy. Przestudzone roladki ze szczupaka kroimy na plastry trzy centymetrowej grubości. Na dno półmiska wlewamy nieco tężejącego wywaru, następnie układamy na półmisku kawałki szczupaka, przekładając je plastrami cytryny i pokrywając tężejącą galaretką . Rybę wstawiamy jeszcze do lodówki ( najlepiej na kilka godzin) i podajemy
Miód i pieprzsoku z cytryny sól morska świeżo zmielony czarny pieprz DO PODANIA: smażony ryż z sosem sojowym *pastę curry można zastąpić marynatą przygotowaną z 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku, 2 łyżeczek kurkumy, 2 łyżeczek startego imbiru, 2 startych ząbków czosnku i 1 łyżki oliwy WYKONANIE RYŻ ( 1 torebkę) gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, studzimy i doprawiamy(...)nacinamy skórkę na krzyż. Wkładamy do miseczki zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 1 minutę, wylewamy wodę, zdejmujemy skórki(łatwo odchodzą). Kroimy w kostkę, dodajemy pokrojoną chili, starty czosnek oraz kolendrę lub natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy oliwą i sokiem z cytryny. Mieszamy. Odstawiamy DYNIOWE CURRY : filet z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, oczyszczamy z białych błon i kości
cool and mintyczosnku 50 g migdałów, całych lub w płatkach 1 cytryna 100 g ricotty 1 łyżeczka oliwy + do polania sól, pieprz do smaku 8 kromek chleba (u mnie ciabatta) do podania: świeżo starty parmezan (można pominąć) Przygotowanie pasty z bobu i groszku: Jeżeli używasz mrożonego groszku, wrzuć go do wrzącej wody na 3 minuty, następnie odcedź i zalej zimną wodą(...)Bób gotuj we wrzącej wodzie przez 5-7 minut, następnie odcedź, przelej zimną wodą i obierz ze skórek. Do miski włóż większość groszku, bobu i listków bazylii (część zostaw do dekoracji) oraz ząbek czosnku i z grubsza zmiksuj. Dodaj migdały, skórkę oraz trochę soku z cytryny, ricottę i oliwę i zmiksuj na gładką pastę. Dopraw solą i pieprzem
Chilli Czosnek i Oliwasera kremowego (50 g) Kilka plastrów prosciutto Garść roszponki Garść pomidorków koktajlowych Garść nasion dyni Garść pistacji Dresing 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu 2 łyżki soku z cytryny 6 łyżek oliwy ½ łyżeczki soli Przygotowanie: Krok 1 Pistacje drobno posiekaj, albo rozetrzyj w moździerzu. Z plastrów sera uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtocz kulki w rozdrobnionych pistacjach. Powinno zostać(...)odkrój skórę, zawijaj każdy kawałek w szynkę parmeńską. Krok 3 Umyj maliny i roszponkę i osącz z wody. Umyj pomidorki, przekrój na połowy. Krok 4 Przygotuj dresing. Wlej do szczelnie zamykanego słoiczka 2 łyżki octu balsamicznego, łyżeczkę miodu, dwie łyżeczki soku z cytryny, wsyp pół łyżeczki soli, zakręć i energicznie potrząśnij aż składniki połączą się, a sól rozpuści w płynie
Niedzielny kucharzstałe :)Przepis zaczerpnęłam z bloga Magiel kuchenny. SKŁADNIKI: 2 budynie bananowe z cukrem, 3 szklanki mleka, 200 g masła, 1 banan, 1 galaretka cytrynowa, kilka kropli soku z cytryny, ok. 12 herbatników ok. 16 biszkoptów okrągłych. Przygotowanie: Gotujemy w rondelku o grubym dnie 2 szklanki mleka. W trzeciej szklance mleka rozpuszczamy budynie. Gdy mleko się gotuje(...)połowę masy. W tym czasie rozpuszczamy galaretkę w 200 ml gorącej wody. Po rozpuszczeniu dolewamy 200 ml zimnej wody - szybciej nam stężeje. Wkładamy galaretkę do lodówki. Przed wylaniem tężejącej galaretki układamy na masie bananowej plasterki banana, wcześniej skroplonego sokiem z cytryny. Schładzamy, najlepiej całą
Aga w kuchnichwilkę. Powstałą miksturą napełniamy strzykawkę, a następnie wężyki i wkładamy je do lodowatej wody z lodem na ok 3 min. Po tym czasie pustą strzykawką wypełnioną powietrzem wypychamy zawartość wężyków na zewnątrz. Truskawki myjemy, przebieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny i polewamy odrobinę miodem. Całość dokładnie mieszamy i podajemy z naszym mlecznym makaronem. Moje
Malinowe Pocałunkiśmietanki kremówki, 36% tł. 100 g cukru pudru 7 listków żelatyny 1 cytryna, sok i otarta skórka 2 łyżki limoncello, opcjonalnie 100 g białej czekolady 10 podłużnych biszkoptów 400 g jagód 1 łyżka sproszkowanych jagód do dekoracji Namocz liski żelatyny w zimnej wodzie. 30 minut wystarczy aby żelatyna napęczniała. Do misy miksera włóż twaróg i cukier. Zmiksuj do połączenia składników
codojedzeniaRodzynkami - Składniki: (na ok. 45 pierogów) ciasto: 450 g mąki pszennej szklanka ciepłej wody 2 łyżki oleju szczypta soli farsz: 500 g twarogu tłustego lub półtłustego ok. 4-5 łyżek cukru cukier waniliowy 1 łyżka śmietany 18% 2 żółtka odrobina startej skorki z cytryny ok. 60 g rodzynek Pierogi z Białym Serem i Rodzynkami - Sposób przygotowania: Z podanych składników
Słodka Stronaokoło 300 g) 500 g kapusty sok z cytryny sól pieprz kminek Dodatkowo: jajko Przygotowanie: Farsz: Kapustę wypłukać, oderwać brzydkie liście i wyciąć głąb. Poszatkować. Przełożyć do garnka, posolić i odstawić na 15 – 2o minut, aby puściła soki. Zalać wrzątkiem (0koło 700 ml – tak, aby woda przykryła całą kapustę) i gotować przez(...)minuty. Następnie odcedzić kapustę. W garnku rozpuścić masło i rozgrzać olej. Dodać kapustę i dusić przez 45 minut (do czasu, aż woda odparuje, a kapusta zmięknie), od czasu do czasu mieszając. Dodać łyżeczkę kminku i doprawić solą, pieprzem według uznania. Farsz wystudzić. W między czasie przygotować ciasto. Ciasto: Drożdże oraz
KuchniaWeDwoje.plimbiru 1 jajko Do posmarowania: 1 jajko rozkłócone z odrobiną mleka Krzyżyki: 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki wody 0,5 łyżki cukru Glazura 1 łyżka drobnego cukru 1 łyżka wrzątku Rozgrzej w rondelku mleko z masłem, skórką z cytryny, goździkiem i kardamonem. Gdy masło się stopi odstaw, żeby mleko przeszło aromatem przypraw. Mąkę wsyp do miski razem(...)papierem do pieczenia. Ponacinaj je na krzyż nożem i odstaw jeszcze na 40 minut do wyrośnięcia. Posmaruj bułeczki jajkiem z mlekiem, następnie wymieszaj mąkę pszenną cukrem i wodą na gładką gęstą pastę. Nałóż ją łyżeczką w nacięcia i wstaw blachę do piekarnika na 15 minut. Kiedy się upieką , zmieszaj cukier z wrzątkiem i posmaruj każdą
noteskulinarnyfiga