woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:589/1096)

Leśny mech 142

ciasto na wolnych obrotach. Szpinak rozmroziłam na patelni (kilka minut na małym ogniu, ważne aby go nie podpiec), odcisnęłam wodę i dodałam do ciasta, a następnie zmiksowałam z ciastem. Mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia i skórką otartą z cytryny. Do ciasta dodawałam mąkę po jednej łyżce, przesiewając ją przez sito i miksując na wolnych obrotach. Tortownicę o średnicy

Receptura smaku
Najprostszy domowy barszcz biały 258

białej kiełbasy surowej 3 ząbki czosnku ziele angielskie 3 liście laurowe 2 łyżki majeranku sok z połówki cytryny 2 łyżki octu 3 łyżki śmietany 18% łyżka mąki łyżka chrzanu tartego sól, pieprz Przygotowanie Kiełbasę i boczek zalewamy wodą (ok. 3-3,5 litra), dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego, liście laurowe, zagotowujemy i gotujemy na wolnym gazie ok 10 min. Następnie

e-PrzepisyKulinarne
Paella z kurczakiem 154

wyśmienity obiad gotowy :) Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 4 nóżki od kurczaka ze skórą 4 skrzydełka 250g ryżu 2 cebule 3 ząbki czosnku Skórka z jednej cytryny Puszka zielonego groszku ½ pęczka koperku ½ pęczka natki pietruszki 1 Esencja do duszonych warzyw Knorr (optymalnie 500ml bulionu) Olej do smażenia Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, 1 łyżeczka słodkiej(...)koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dorzucamy ryż i krótko przesmażamy. Esencje do duszonych warzyw rozpuszczamy w 500ml ciepłej wody. Dolewamy na patelnie tak by bulion zakrył ryż, dorzucamy paprykę oraz skórkę startą z jednej cytryny. Całość mieszamy, przykrywamy i dusimy, aż ryż zmięknie. Pod koniec duszenia dodajemy groszek, posiekane zioła i kilka kropli soku z cytryny. Kurczaka

Kolizje Smaków
Jajka w koszulkach z grzybami i szpinakiem 191

masła 2 płaskie łyżeczki soli 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego chilli (pieprzu cayenne) 2-3 łyżki octu z białego wina Sos 2-3 fileciki anchois 4 łyżki oliwy 1 łyżka cytryny 1 łyżeczka kaparów 1 płaska łyżeczka suszonej szałwii (lub posiekanej świeżej) Do podania świeża francuska bagieta (bułka), najlepiej przypieczona nad tosterem Instrukcje Papryki rozkrajamy, usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy(...)łyżek octu i 1 płaskiej łyżeczki soli, zgodnie z naszymi poradami. Gotowe jajka osuszamy na papierowym ręczniku z nadmiaru wody. Kapary i anchois drobno siekamy. Mieszamy dokładnie z 4 łyżkami oliwy, 1 łyżką soku z cytryny oraz 1 płaską łyżeczką suszonej lub posiekanej szałwii. Na talerzach rozkładamy szpinak. Umieszczamy na nim grzyby z papryką, a na szczycie – jajka. Całość polewamy

Kulinarna Pokusa
Trójkolorowy pełnoziarnisty makaron z cukinią-pora na lunch 121

oliwy z oliwek 1 posiekany ząbek czosnku 1 cukinia pokrojona na wstążki, nitki lub słupki sok z połowy cytryny garść tartego parmezanu 1 łyżka świeżego szczypiorku 2 gałązki koperku sól i świeżo mielony pieprz Rano postaw na gazie garnek z osolona wodą,a kiedy woda zacznie kipieć,wrzuć do niej makaron.Międzyczasie na dużej patelni rozgrzej dwie łyżeczki oliwy

Z Kuchni Do Kuchni
Awokado, szpinak i kalafior- sałatka pełna energii 150

sucha 5 plastrów wędzonego boczku 100 g świeżego szpinaku 1 czerwona papryka 2 awokado 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oliwy 2 łyżki winnego octu sól do smaku 1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu Ciecierzycę namocz w zimnej wodzie na noc. Możesz użyć gotowaną ciecierzycę z puszki. Kalafior podziel na różyczki. Ułóż na blaszy, skrop oliwą(...)minut. Wyjmij blaszkę, przełóż kalafior do miski. Paprykę opłucz zimną wodą, zdejmij skórkę i oczyść z nasion, pokrój na kawałki. Ugotuj ciecierzycę, odcedź i wymieszaj z resztą warzyw w misce. Usmaż boczek i dodaj do sałatki. Na koniec dodaj pokrojone awokado. Do słoiczka wlej sok z cytryny, ocet winny i oliwę. Posól, dopraw pieprzem zakręć słoik i wstrząśnij dressing. Polej

codojedzenia
Awokado, szpinak i kalafior- sałatka pełna energii 120

sucha 5 plastrów wędzonego boczku 100 g świeżego szpinaku 1 czerwona papryka 2 awokado 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oliwy 2 łyżki winnego octu sól do smaku 1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu Ciecierzycę namocz w zimnej wodzie na noc. Możesz użyć gotowaną ciecierzycę z puszki. Kalafior podziel na różyczki. Ułóż na blaszy, skrop oliwą(...)minut. Wyjmij blaszkę, przełóż kalafior do miski. Paprykę opłucz zimną wodą, zdejmij skórkę i oczyść z nasion, pokrój na kawałki. Ugotuj ciecierzycę, odcedź i wymieszaj z resztą warzyw w misce. Usmaż boczek i dodaj do sałatki. Na koniec dodaj pokrojone awokado. Do słoiczka wlej sok z cytryny, ocet winny i oliwę. Posól, dopraw pieprzem zakręć słoik i wstrząśnij dressing. Polej

codojedzenia
BOTWINKA 64

liścia laurowego. Wywar przecedzić i dodać z powrotem tylko pokrojoną w plastry marchewkę. Botwinę umyć dokładnie pod bieżącą wodą, pokroić i dodać do zupy. Ziemniaki pokroić w duże kawałki i dorzucić do garnka. Całość doprawić solą i pieprzem, opcjonalnie kilkoma kroplami cytryny. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec botwinkę zaprawić śmietaną, pamiętając, aby ją zahartować. Jako, że mój mąż

Kuchnia w opałach
Pasta jajeczna z botwinką 115

łyżeczki majonezu Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, ostudzimy. Botwinkę blanszujemy 2-3 minuty, następnie zalewamy zimną wodą, odsączamy na sicie i drobno siekamy. Przekładamy do naczynia, następnie jajka ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy czosnek przetarty przez praskę, sok z cytryny, oliwę, posiekaną natkę pietruszki oraz majonez. Wszystko mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Pyszną pastę razem ze mną

Życie zaczyna się w kuchni
Krem groszkowy z miętą 162

cienkie plasterki i czosnek wyciśnięty przez praskę. Wrzucić groszek i zalać wrzątkiem (tylko tyle, aby woda zakryła warzywa), dodać posiekaną miętę (z łodyżkami, kilka listków zostawić do przybrania) i zagotować. W międzyczasie dodać Vegetę, cukier, sól, pieprz i sok z cytryny. Gotować przez 2-3 minuty, lub do czasu aż groszek będzie miękki, ale zanim zmieni kolor

Codzienne Gotowanie
Brzoskwiniowy ślimaczek i współpraca z Rossi.pl 229

pszennej 2 łyżki soku z cytryny Nadzienie: Dżem brzoskwiniowy Masa: 400 ml śmietanki kremowej 30% 300 g serka homogenizowanego naturalnego 3 -4 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 4 czubate łyżeczki żelatyny Wierzch: 2 świeże brzoskwinie 1 galaretka brzoskwiniowa Wykonanie ciasta: Ciasto: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem, dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy mikserem, wsypujemy przesianą mąkę(...)wykładamy brzoskwiniowymi ślimaczkami. Masa: Śmietanka i serek powinny być dobrze schłodzone-prosto z lodówki, Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody, do uzyskania płynnej masy. Śmietanę kremówkę ubijemy na sztywno z cukrem pudrem i sokiem z cytryny, dodajemy serek miksujemy wlewając powoli ostudzoną ale płynną żelatynę, Masę wylewamy na ślimaczki w tortownicy, wierzch wygładzamy. Brzoskwinie obieramy ze skórki kroimy

Wanilia i Kardamon
Karpatka - masa budyniowa + galaretka 316

karpatkę z kremem czekoladowo - waniliowym  . Zapraszam do wypróbowania. Ciasto: 1 szklanka mąki 1/2 kostki margaryny 1 szklanka wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ( opcjonalnie) 4 jajka Zagotować wodę z margaryną, wsypać do niej mąkę i energicznie ucierać aż znikną grudki, gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, ok. 2- 3 minuty. Ostudzić. Do zimnego ciasta dodawać stopniowo jajka, cały czas(...)ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać małymi porcjami ostudzony budyń i utrzeć masę aż będzie gładka. Dodać kilka kropel soku z cytryny. Włożyć masę do lodówki aby stężała. Dodatkowo: 1 galaretka wiśniowa 1 łyżka żelatyny 1,5 szkl wody Zagotować wodę i rozpuścić w niej galaretkę i dodatkowo żelatynę, żeby ładnie zastygła. Przelać w płaskie naczynie. Zastygniętą pokroić w kostkę

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Pokrzywowe pierogi z tuńczykiem 149

mały 2 łyżki oliwy sos holenderki: 2 żółtka sol, pieprz 1 łyżeczka soku z cytryny 50 g masła papryczka chili, natka pietruszki Pierogi: Pokrzywy zbieram z dala od spalin najlepiej na łące, i tylko główki. Obieram z listków, płuczę je i wrzucam do wrzącej wody na minutę. Odcedzam na sitku, przekładam do pojemnika, dodaję oliwę i wodę i miksuję blenderem(...)dużej szklanki. Układam farsz na jednym kole i przykrywam drugim. Sklejam za pomocą widelca. W garnku zagotowuję wodę, wlewam łyżkę oliwy, pierogi się nie skleją i wrzucam do gorącej wody po kilka sztuk. Gotuję około trzy minuty od wypłynięcia na wierzch. Podaję z sosem. Farsz: Ryż gotuję według instrukcji opakowania, i studzę. Przekładam do miski, dodaję odsączonego tuńczyka, pokrojoną chili

wesoła kuchnia
Pizza na spodzie drożdżowym z sosem porowym, kurczakiem i pomidorami 168

małych porcji-8 trójkącików) ciasto: 340 g mąki 10 g drożdży świeżych 1,5 łyżeczki cukru 1,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki oliwy z oliwek 250 ml letniej wody  farsz: 1 duży pomidor mięso z kurczaka- my wybraliśmy ugotowane mięso z udka  ponieważ jest znacznie delikatniejsze niż mięso z piersi kurczaka 15 g pora 150 g sera żółtego(...)kurczaka, bądź wywar warzywny (opcjonalnie bulion) 50 ml gęstej śmietany 36% sól, pieprz do smaku odrobina soku z cytryny łyżeczka sosu sojowego szczypta ostrej czerwonej papryki 15 ml przecieru pomidorowego do dekoracji świeży rozmaryn Przygotowanie: ciasto: Rozpuścić drożdże w letniej wodzie i odstawić na 10-15 minut. W misce wymieszać: mąkę, sól oraz cukier, wymieszać. Wlać do miski drożdże. Wyrabiać

KreatywnePiny
Buraczki zasmażane do obiadu. 129

podawanych na ciepło jak i na  zimno. Zapraszam :)  Składniki: 4 buraki  1 łyżka soku z cytryny  sól, pieprz i szczypta cukru do smaku 2 łyżki masła 1 łyżka suszonego szczypiorku 1 duża cebula Wykonanie : Buraki myjemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Następnie obieramy ze skórki i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Cebulę obieramy

Sama słodycz i szczypta chili