łyżki mąki, 4 łyżki cukru, 100 ml ciepłego mleka szczypta soli ok. 200 ml ciepłej wody 1/3 szklanki oleju Dodatkowo: maliny lub inne owoce, powidła, budyń lub ulubione nadzienie mąka ziemniaczana (jeśli używasz mokre owoce) lukier: 3/4 szklanki cukru pudru, sok z połówki cytryny gorzka czekolada (roztopiona w kąpieli wodnej) Sposób przygotowania: Do pokruszonych drożdży dodaj resztę składników na rozczyn(...)wymieszaj do rozpuszczenia drożdży. Zostaw do podrośnięcia na około 10 minut. Mąkę wymieszaj z rozczynem, dodaj też szczyptę soli. Następnie wyrabiaj ciasto ręcznie lub mikserem przez 20 minut dodając wodę oraz olej. Powinno wyjść zwarte, ale miękkie ciasto. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do podwojenia swojej objętości (no około godzinę). Wyrośnięte ciasto podsyp mąką i delikatnie wyrób. Następnie uformuj bułki
Via Gustowłasnie odkryli takie pieczone herbatki. Generalnie chodzi o to, że zapieka się owoce z cukrem i przyprawami, aż puszczą sok, ale się nie rozgotują. Później taki sok rozcieńczamy wodą, ciepłą lub zimną, zależnie od temperatury i nastroju; albo dolewamy do herbaty. Sięgnęłam po przepis z jabłkami w roli głównej, bo przecież teraz na nie właśnie jest najlepszy czas. Wybrałam twarde(...)żaroodpornym. Przysypać cukrem, polać sokiem z cytryny i ekstraktem. Między jabłka włożyć laski cynamonu, goździki i wyłuskane ziarenka kardamonu. Piec w 180 st. C., w połowie przemieszać. Gdyby soku było za mało, dolać nieco wrzątku. Dolać rum, wymieszać. Przełożyć do słoiczków, można zapasteryzować. Podanie: 2-3 łyżki soku zalać szklanką gorącej wody, zimnej wody (może być gazowana) lub dodać
Pożeraczka, czyli raz adobrzewłoską bezę jest z blogu Moje Wypieki . Składniki na tortownicę 23 cm: Tortownicę bardzo dokładnie owinąć folią aluminiową, ma być szczelna, tak aby nie wlała się do niej woda. Trzeba bardzo duży arkusz folii ułożyć pod tortownicą i zawinąć folię do środka tortownicy. Składniki na spód: 300 gr ciastek maślanych 70 gr roztopionego masła Składniki umieścić w misie malaksera(...)jajka (u mnie rozmiar L) 2 budynie waniliowe bez cukru sok z 1/2 cytryny 2 szklanki jagód 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 białka (około 120 gr) w temperaturze pokojowej 240 gr cukru drobnego (220 gr do syropu i 20 gr do ubijania białek) 40 ml wody'; document.write
moj przepis nawyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Porcję ciasta lekko rozpłaszczyć w dłoniach i wyłożyć nim (wylepić) dno tortownicy. Gdy ciasto zacznie się lepić do dłoni, dłonie należy umyć (tylko wodą) i delikatnie wytrzeć, żeby pozostały wilgotne, wtedy dużo łatwiej wylepić ciastem tortownicę. Placki ciasta są bardzo cieniutkie i trochę czasu zajmie wyłożenie tortownicy. Ciasto można też schłodzić i próbować rozwałkować(...)utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać żółtka i ucierać mikserem na średnich obrotach jeszcze przez około 3 minuty. Wsypać orzechy, wymieszać. 5. Śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny. Następnie dodać do niej serek i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. 6. Do maślanej masy dodawać po dużej łyżce masy śmietanowej i po każdym dodaniu wymieszać krótko
Mała Cukierenkacebula 100 g sera feta 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka suszonego oregano 4 łyżki oliwy extra virgin (lub więcej) pieprz Śledzie moczymy godzinę w zimnej wodzie, co jakiś czas trzeba wodę wymieniać. Jeżeli po godzinie nadal są za słone, trzeba je moczyć dłużej. W międzyczasie papryki myjemy, kroimy na pół, pozbywamy się gniazd nasiennych, wkładamy do piekarnika(...)drobną kostkę i przelewamy na sicie wrzątkiem. Papryki kroimy w cienkie paski, ser w kostkę. Wszystko wrzucamy do miski, dodajemy oregano, świeżo mielony pieprz, oliwę i sok z cytryny, mieszamy. Wkładamy do lodówki. Artykuł Śledzie z pieczoną papryką i fetą pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovykapusta 400g cebula 1 szt, marchew 1 szt, jabłko 1 szt, oliwa z oliwek 6 łyżek, sok z cytryny do smaku, s ó l i pieprz do smaku, cukier do smaku, Sposób przygotowania: Kiszon ą kapustę odciskamy z nadmiaru wody, lecz nie za mocno aby kapusta nie była za sucha, ponieważ surówka w tedy(...)grubych oczkach. Cebulkę obieramy i drobno kroimy, następnie dodajemy do pozostałych warzyw. Do surówki dodajemy oliwę z oliwek i przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny, cukrem, sol ą i pieprzem. Podajemy do dania głównego
kulinarne odsłony patiPrzekrój smaczliwkę na pół, ściągnij skórę i wyjmij pestkę.Pokrój na plastry.Mozzarellę wyjmij z opakowania i opłucz pod bieżącą wodą.Pokrój na plastry.To samo zrób z pomidorem, umyj i pokrój.Poukładaj wszystko dowolnie na talerzu.Skrop porządnie sokiem z cytryny , posól i skrop kilkoma kroplami oliwy z oliwek.To wszystko.Świetne połączenia zawsze smakują.CMOK
Pasje Jolkidyni hokkaido 1 szklanka obranych i pokrojonych w kostkę (1x1 cm) jabłek 1-2 łyżki miodu 1 łyżka oliwy 2 łyżki masła (najlepiej klarowanego) 2 łyżki soku z cytryny WYKONANIE PIERSI KACZKI nacinamy "w kratkę" od strony ze skórą do głębokości mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem, nacieramy imbirem i czosnkiem. Polewamy sokiem pomarańczowym wymieszanym z sosem sojowym. Odstawiamy(...)minut, aż wbity widelec z łatwością będzie zagłębiał się w miąższu. Gdyby dynia przywierała do dna, można dodawać po łyżce gorącej wody i w ten sposób smażyć dynię do miękkości. Dodajemy pokrojone jabłka, polewamy miodem, skrapiamy sokiem z cytryny Smażymy na umiarkowanym gazie - mieszając od czasu do czasu - przez ok 5 minut ( lub do momentu, gdy jabłka będą miękkie
cool and mintyrisotto 600 ml bulionu garść groszku cukrowego średnia cebula ząbek czosnku 2 łyżki twardego, długodojrzewającego sera łyżka soku z cytryny łyżka masła łyżka oleju sól i pieprz do smaku natka pietruszki do ozdoby Przepis 1 W garnku zagotowujemy wodę i do wrzątku wrzucamy groszek, gotujemy około 7-10 minut, aż będzie miękki, jednak chrupki. 2 Na patelni rozgrzewamy olej oraz(...)chochlą bulionu i gotujemy na małym ogniu. Kiedy płyn wchłonie się w ryż, ponownie zalewamy bulionem - do momentu, aż zużyjemy cały bulion. 4 Następnie dodajemy parmezan i sok z cytryny oraz oprawiamy solą i pieprzem, 5 Na koniec ryż mieszamy z ugotowanym groszkiem cukrowym. 6 Risotto podajemy posypane natką pietruszki. Artykuł Risotto z groszkiem cukrowym pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl
Kuchnia Bazyliiziemniaki 1 marchewka 50 g kiełbaski chorizo 1,5 l bulionu lub gorącej wody wymieszanej z 3 łyżkami sosu sojowego 200 g ugotowanej soczewicy z puszki (użyłam takiej ) 70 ml śmietany 30% sól, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta lubczyku 2-3 łyżki soku z cytryny WYKONANIE Botwinkę opłukujemy, liście odcinamy od łodyżek, i buraczków. Liście i łodyżki drobno(...)minuty. Stopniowo dolewamy gorący bulion lub wodę z sosem sojowym, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Zagotowujemy i gotujemy około 10 minut, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy łodyżki i gotujemy jeszcze 2 minuty. Dorzucamy soczewicę z puszki (można z zalewą), posiekane listki ( garść listków możemy zostawić do dekoracji) i wlewamy sok z cytryny. W miseczce mieszamy śmietanę z gorącym
cool and mintycytryny; 1/4 szklanki zalewy ze słoika z cieciorką; 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu); 2 małe ząbki czosnku; 3/4 łyżeczki soli. Dodatkowo do oprószenia/polania po wierzchu: 2 łyżki oliwy z oliwek; 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku; Łyżka drobno posiekanej natki pietruszki. Szklanka = 1 cup = 240 ml Sposób przygotowania: Ząbki czosnku obrać i drobno posiekać. Cieciorkę odsączyć na sicie. Wody(...)razie potrzeby zgarnąć do środka miski/blendera misy przyklejone do boków ziarna). Dodać pastę sezamową, sok z cytryny, posiekane ząbki czosnku, sól oraz kmin rzymski i miksować/blendować, aż do dokładnego połączenia składników i uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie miksując/blendując powoli wlewać wodę z zalewy ze słoika z cieciorką, aż hummus uzyska odpowiednią konsystencję i stanie się aksamitnie gładki
Gospodyni Miejskalimonkowo-bazyliowym 600 g łososia (filet lub dzwonka) 1 mała cytryna sól, pieprz 3 łyżki masła Sos maślano-cebulowy (do zapiekania) 1 mała cebula 5 łyżek oliwy z oliwek (zwykłej do smażenia, nie może być extra virgin!) lub olej o neutralnym smaku (rzepakowy, z pestek winogron, kukurydziany) 6 łyżek wody 1 łyżeczka brązowego cukru 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki tymianku(...)minut. Potem dodaję sól, cukier, szczyptę vegety i tymianek, wodę i duszę pod przykryciem kolejne 5 minut. Wlewam łyżeczkę octu, przykrywam na dalsze 5 minut, dodaję masło, zestawiam z ognia, nie zdejmując pokrywki. Umyte i osuszone kawałki łososia rozkładam na talerzu i szczodrze wyciskam cytrynę, odstawiam na ok.1 godzinę, obracając kawałki od czasu do czasu. Następnie lekko osuszam, nacieram solą
Kuchnia Prezydentowejmaślanki lub kefiru Składnik na krem: 600 g śmietany 30% 15 g żelatyny + 140 ml zimnej wody 1 łyżka esencji waniliowej lub 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżki cukru pudru 50g mlecznej czekolady 2 łyżki soku z cytryny 4 banany Thermomix przepisy. Kopiec kreta. Wykonanie ciasta: Do naczynia Thermomix wrzucamy 50 g połamanej mlecznej czekolady, miksujemy czas(...)stopni ok 55-60 min. Ja piekłam na funkcji góra-dół. Ciasto wyciągamy z piekarnika i w tortownicy pozostawiamy do wystygnięcia. Wykonanie kremu: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Pozostawiamy do wystygnięcia. Do czystego i suchego naczynia Thermomix zakładamy motylek. Wlewamy mocno schłodzoną śmietanę, dodajemy cukier puder, esencję waniliową lub cukier z wanilią. Ubijamy na sztywno czas 2 min/obr.4
Themo przepisydorsz to najważniejszy element kuchni portugalskiej. W każdym markecie znajdziecie olbrzymie rybne płaty sprzedawane na wagę. Co ciekawe, Portugalczycy tak polubili dorsza, że niemal całkowicie zniknął on z tamtejszych wód i od tego czasu sprowadzany jest z innych mórz już od czasów Kolumba. Stąd wziął się właśnie zwyczaj suszenia dorsza i jego solenia, aby przetrwał on długie podróże. Mówi się(...)oleju tłoczonego na zimo duża szczypta soli mały pęczek kolendry 2 papryczki piri-piri Dodatkowo: świeża kolendra do posypania 1 cytryna * PRZYGOTOWANIE Pastéis de Bacalhau Jeżeli korzystasz z solonego dorsza, oczyść go najpierw z nadmiaru soli pod bieżącą wodą, a następnie umieść w misce i zalej zimną wodą. Wstaw do lodówki na minimum 12 godzin, zmieniając wodę w międzyczasie
Food Squarekakao, szczytpa soli wypełnienie: 1 duże mango, 2 pomarańcze, 3 łyżki cukru np. Diamant, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1/2 szkl wody gniazdka: 200 g białej czekolady, 100 ml śmietany 30%, 100 g płatków kukurydzianych dodatkowo: skórka otarta z cytryny cukrowe jajka do dekoracji Przygotowanie: spód: Mąkę,cukier,masło, kakao,sól i żółtka zagniatamy na ciasto. Ciasto odkładamy na pół godziny(...)kroimy na cząstki. Fileciki pomarańczy wraz z sokiem i mango przekładamy do blendera i miksujemy. Mus owocowy podgrzewamy, dodajemy cukier, a potem mąkę ziemniaczaną rozrobioną w 1/2 szkl wody. Gotujemy aż mus zgęstnieje do konsystencji budyniu. Studzimy. Przestudzony mus owocowy przekładamy do upieczonych tartaletek. gniazdka: Czekoladę rozpuszczamy w ciepłej śmietance. Do ostudzonej rozpuszczonej czekolady wsypujemy płatki kukurydziane i mieszamy
Bon appetit mon amie