woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:576/1096)

SOLIANKA 123

czarnych oliwek garść zielonych oliwek 4 łyżki koncentratu pomidorowego łyżeczka mielonego kminku listek laurowy ziele angielskie pieprz sól cytryna Każde z mięs kroimy w drobne paski. Najpierw na oliwie podsmażyłam wołowinę, bo wymaga najdłuższego gotowania. Przełożyłam ją do garnka, zalałam wodą, dodałam kilka ziarenek ziela angielskiego, listek laurowy i zostawiłam, żeby się gotowało. Następnie po kolei smażyłam cielęcinę, boczek(...)koniec wieprzowinę. Dodałam do garnka, dolałam wody i gotowałam dalej. Pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek przesmażyłam na maśle i dodałam koncentrat pomidorowy. Ostawiłam, na pozostałej części masła przesmażyłam pokrojone w paseczki ogórki i kapustę. Gdy mięso już było miękkie dodałam cebulę, ogórki i kapustę. Doprawiłam kminkiem, solą i pieprzem. Podałam z plasterkiem cytryny i pajdą chleba Karol

Cytryna&Co.
Zielone ciasto z rodzynkami 140

proszku do pieczenia 100 g rodzynek + mała łyżeczka mąki do obtoczenia skórka otarta z 1 wyszorowanej i sparzonej cytryny (bez białej wewnętrznej części zwanej albedo) szczypta soli cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: Szpinak umyj, odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru wody. Następnie umieść go razem z olejem w misie blendera, zmiksuj na gładko. W oddzielnym naczyniu zmiksuj 3 całe jajka

Zasmakuj Kuchni
Sałatka śledziowa 150

kiszone 2 jabłka 1 mała cebula Na sos: 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego łyżka soku z cytryny łyżeczka musztardy biały pieprz łyżka posiekanego koperku Wykonanie: Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą. Śledzie moczymy minimum 60 minut w zimnej wodzie, odsączamy, osuszamy i kroimy w paski. Ogórki kiszone, jabłka i cebulę kroimy w kostkę. Składniki łączymy ze sobą

Smak mojej kuchni
Bezy z orange curd 143

orange fajnie się komponują i smakują. Moi znajomi są nimi zachwyceni. orange curd 2 pomarańcze duże 2 łyżki soku z cytryny skórka z pomarańczy 80 g masła 70 g cukru 2 żółtka 1 jajko Pomarańcze dokładnie myję w gorącej wodzie i szoruję szczoteczką. Ścieram skórkę pomarańczową, wyciskam sok. Do rondelka z grubym dnem przekładam masło i roztapiam. Jajko(...)trzepaczką gotuję aż krem zgęstnieje i wytworzą się wulkany. Studzę, przykrywam folią i wkładam do lodówki. bezy: 4 białka wielkość M 220 g cukier kryształ 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka płaska mąki ziemniaczanej szczypta soli Białka wyjmuje wcześniej dobrze jak będą miały temperaturę pokojową ale zimne też da się ubić. Dodaję szczyptę soli do nich i ubijam mikserem

wesoła kuchnia
Wegański chłodnik z botwinki, ogórka i rzodkiewki 214

burak 2 gałązki lubczyku liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 0,5 l wody 8 liści botwinki 2 ogórki gruntowe 6 rzodkiewek 4-6 listków mięty 1 ząbek czosnku 250 ml schłodzonego, płynnego mleka kokosowego (lub jogurtu wegańskiego ) sok wyciśnięty z 1,5 - 2 cytryn szczypta soli szczypta świeżo zmielonego pieprzu Przygotowanie 1 Marchewki, pietruszki i buraka dokładnie myję(...)warzywa umieszczam w garnku, dodaję lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie i zalewam ok. 0,5l przefiltrowanej wody, tak aby wszystkie warzywa były przykryte. 3 Gotuję na dużym ogniu, aż woda się zagotuje a następnie zmniejszam ogień i gotuję na wolnym ogniu, bez przykrycia ok. 20 minut lub do momentu aż warzywa zmiękną. 4 W między czasie myję liście botwinki, ogórki

Book of spells
Zapiekana owsianka ze śliwkami 102

śliwkami Składniki: 2 szklanki płatków owsianych 60 g płatków migdałowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli starta skórka z płowy cytryny 3 łyżki miodu albo syropu z agawy (albo klonowego) 1 szklanka jogurtu 1 szklanka wody 1 jajko 40 g rozpuszczonego masła + ok 20 g do położenia na wierzchu i trochę do posmarowania formy 1/2 kg śliwki węgierki jogurt

Smaczny zeszyt
Pesto ze szpinaku i awokado 130

obiad. Polecam! Składniki: 250 g mrożonego szpinaku 1/2 awokado 1 ząbek czosnku 1/2 szklanki orzechów włoskich 3 łyżki oleju sok z 1/2 cytryny sól, pieprz parmezan Przygotowanie: szpinak ułożyć na sitku i zostawić do rozmrożenia. Odcisnąć nadmiar wody wszystkie składniki i przyprawy umieścić w rozdrabniaczu i zmiksować. Gdyby masa była za gęsta dodać wody z obciekniętego szpinaku przechowywać w lodówce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Czwartek: Noodle w stylu tajskim z sosem z masła orzechowego 157

orzechów nerkowca Dresing 1 ząbek czosnku 5 łyżek sosu sojowego 3 łyżki octu ryżowego lub winnego 5 łyżek oleju roślinnego 2 łyżki wody 1 łyżka miodu 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżeczka tartego imbiru Sok z połowy cytryny 4 łyżki masła orzechowego Przygotowanie: Krok 1 Filety osusz ręcznikiem papierowym, oczyść z błonek. Wszystkie składniki dresingu oprócz masła orzechowego, zmiksuj

Niedzielny kucharz
Łosoś na parze z zieloną fasolką 180

250g fasolki szparagowej 2 płaty łososia cytryna sól Łosoś na parze z zieloną fasolką – przepis: Łososia dokładnie myjemy, skraplamy sokiem z cytryny, przyprawiamy szczyptą soli i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie w garnku gotujemy wodę na fasolkę. Po zagotowaniu wody, wkładamy fasolkę i gotujemy do miękkości ok. 15-20 minut. Łososia gotujemy na parze przez 15 minut

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Czerwona sałatka śledziowa 168

jajek - 6 ogórków kiszonych - pęczek natki pietruszki sos - 1 mały słoiczek majonezu - 3 łyżki musztardy - 4 łyżeczki miodu - sok wyciśnięty z polowy cytryny - pieprz Przygotowanie: Płaty śledziowe jeżeli są bardzo słone to płuczemy kilka razy w zimnej wodzie a następnie kroimy w kostkę. Ziemniaki, buraki, marchewki oraz jajka gotujemy a następnie kroimy w kostkę. Jabłka, cebulę oraz ogórki również kroimy

Zainspirowana w kuchni
Wołowina w sosie cytrynowym 159

wlać na patelnię na której smażyliśmy mięso, zagotować zeskrobując wszystkie smaki z dna. Dodać cynamon, startą skórkę cytrynową i sok z cytryny. Zalać ziemniaki i  mięso. Ziemniaki powinny być zakryte, jeśli nie są, można dolać nieco wody. Zamknąć szybkowar. Od momentu zagotowania, gotować 20 minut. Otworzyć i trzymać jeszcze parę minut bez pokrywki, aby nieco odparować sos. Posypać natką

Stare Gary
Terrina z jeżyn w winie muscat i jogurtu greckiego 137

muscat (lub innego słodkiego białego wina musującego) 500 g jogurtu greckiego 400 g jeżyn 3 łyżki cukru pudru skórka otarta z 1 cytryny 6 łyżeczek żelatyny * PRZYGOTOWANIE Trzy łyżeczki żelatyny wsyp do garnuszka, wlej 3 łyżki zimnej wody i wymieszaj, odstaw na moment do napęcznienia, a następnie wlej 3 łyżki wrzątku i wymieszaj w nim dokładnie żelatynę. Żelatynę wlej

Food Square
Hummus z bobu 167

mamy ugotowany wcześniej bób. Hummus z bobu Składniki: 500g bobu 2 łyżki tahini (pasty sezamowej) 3 łyżki oliwy sok z połowy cytryny 1-2 łyżki jogurtu  sól pieprz kumin papryka słodka Bób ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości (ok 10-15 minut), odcedzić, ostudzić, obrać ze skórek. Wszystkie składniki (oprócz przypraw) umieścić w blenderze, zmiksować na jednolitą pastę

Obiad gotowy
Jagodowy sernik na zimno z tymiankiem 184

lodówki na kwadrans. Warstwa cytrynowo-tymiankowa Ser ricotta zmiksuj z jogurtem za pomocą blendera. Dodaj tymianek, otartą skórkę i sok z cytryny. Ksylitol lub erytrytol zmiel na puder i połącz z masą. Żelatynę zalej 2 łyżkami wody i poczekaj, aż napęcznieje, następnie wlej 50 ml wrzątku i rozprowadź ją w nim dokładnie. Rozpuszczoną żelatynę wlej do masy serowej. Całość zmiksuj

Food Square
Dżem z czarnej porzeczki - fit 180

Pierwszego dnia podsmażam owoce1godzinę, drugiego pół godzinki. W drugiej turze trzeba często mieszać i uważać, by nie przypalić owoców wcisnąć sok z cytryny, zagotować i rozłożyć do wyparzonych, wytartych do sucha słoiczków. Zakręcić pasteryzować 15 minut w wodzie bliskiej wrzenia. Gorące słoiki wstawiamy zawsze do gorącej wody, zimne do zimnej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ziolowy bulgur z bobem i pomidorami czyli Sloikowe sniadanie do pracy i nie tylko 193

nieskomplikowana sałatka, która przygotowałam sobie, któregoś dnia o poranku.  Ziołowy bulgur z bobem i pomidorami 100 ml bulguru 200 ml wody po czubatej łyżce ulubionych ziół (ja użyłam natki pietruszki i mięty) sok z ćwiartki cytryny i pół łyżeczki startej skórki cytrynowej 2 łyżki oliwy szklanka ugotowanego bobu (bez skórki) 10 pomidorków koktailowych sól pieprz Bulgur zalewamy wrzątkiem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pulpety w sosie grzybowym z młodą kapustą z boczkeim 163

pozostałym tłuszczu zasmażyć mąkę, kiedy złapie lekko brązowy kolor dodać startego ziemniaka, przyprawić odrobiną maggi, solą i ciągle mieszając dodać odrobinę wody spod kapusty. Dodać gotową zasmażkę do kapusty zamieszać, zakwasić odrobiną octu lub sokiem z cytryny i gotowe.   Smacznego

Gaździnka warzy
Marynata na grilla z sokiem jabłkowym 193

Czas grillowania: 10-12 minut Liczba porcji: Z podanej ilości składników powstanie marynata na 4 filety Składniki: Szklanka soki jabłkowego 1/2 szklanki wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki brązowego cukru 1/2 łyżeczki suszonego czosnku Przygotowanie: Wlej i wsyp składniki do rondla, zagotuj, a następnie gotuj na wolnym ogniu

Niedzielny kucharz
Zimowy dorsz Skrei gotowany na parze 165

stron. Skropić sokiem z cytryny. Koszyk do parowania (używam bambusowego) wyłożyć podziurkowanym papierem do pieczenia. Ułożyć rybę, posypać niedużą ilością skórki z cytryny i pomarańczy i startym imbirem. Koszyk przykryć i ustawić na odpowiednim garnku z gotującą wodą - u mnie duży wok). Po ok 7 -10 minutach, ryba powinna być gotowa - zależy od grubości plastrów. Gotowe mięso jest śnieżnobiałe

Stare Gary
Toskański pudding z ricotty. 169

owoców (lub tylko rodzynek) 3 duże żółtka  40 g drobnego cukru 2/3 łyżeczki cynamonu skórka otarta z 1/2 pomarańczy (lub 1 cytryny) masło gęsta kwaśna śmietana do podania (opcjonalnie) Wykonanie: Suszone owoce posiekać i zalać gorącą wodą na 10 minut. Odsączyć. Żółtka utrzeć z cukrem i wymieszać dokładnie z ricottą. Dodać cynamon, skórkę cytrusową oraz suszone owoce. Wymieszać. Nałożyć

zadanie-gotowanie
Wigilijny barszcz czerwony z uszkami (doskonały dla dzieci) 1249

liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego 1 cebula 5 ząbków czosnku sól 1 łyżka octu winnego 2 łyżki majeranku (opcjonalnie) cytryna do smaku Składniki na uszka wigilijne dla dzieci: 1 szklanka mąki 1/3 szklanki gorącej wody 1/3 łyżeczki soli 1 cebula 250 g pieczarek Przepis na barszcz wigilijny Buraki myjemy i zawijamy pojedynczo w folię aluminiową. Wkładamy je do piekarnika

Dieta bez mleka
Ciasto Kubuś 587

łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli SKŁADNIKI NA MASĘ KUBUŚ: 1 l soku Kubuś lub innego 3 budynie waniliowe Sok z połówki cytryny SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY: 500 ml śmietanki kremówki 1 galaretka pomarańczowa 250 ml gorącej wody DODATKOWO: opakowanie Delicji pomarańczowych 2 galaretki pomarańczowe 600 ml gorącej wody sok wyciśnięty z całej pomarańczy   Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Przeczytaj cały

AleTorcik
Koktajl borówkowo - bananowy ( oczyszczający ). 157

Składniki : 1 szklanka ( 250 ml ) świeżych borówek ( mogą być mrożone ) 1 średni dojrzały banan sok z 1 cytryny 1 łyżeczka ostropestu plamistego Sposób wykonania :   B orówki dokładnie opłucz na sicie pod bieżącą wodą. Wsyp do blendera, dodaj pozostałe składniki, zmiksuj na gładką papkę. wypij od razu po sporządzeniu.    R ada : Możesz dodać do koktajlu trochę zimnej wody

Przepisy i porady kulinarne
Jagodzianki 488

serka homogenizowanego ( ok. 3 dużych łyżek ) 500 g jagód szczypta soli 3 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 1 łyżeczka skórki z cytryny ( ja wlałam kilka kropel esencji cytrynowej ) Lukier : 12 łyżek cukru pudru 2 łyżki letniej wody Sposób przygotowania: Jagody myjemy i wysypujemy na talerz w celu ich wysuszenia. Posypujemy mąką ziemniaczaną i cukrem. Mleko podgrzewamy , rozdrabniamy drożdże

Różne smaki w kuchni
SMAŻONE KWIATY CUKINII FASZEROWANE RICOTTĄ + FILMIK 161

CIASTO :  1 jajko  1/2 szklanki mleka lub wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3-4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka soku z cytryny mąka do obtoczenia kwiatów olej do smażenia

Kulinarne Fantazje Marioli
Sok ananasowo-pomarańczowy 128

ziół. Moje dziecko uwielbia to słoneczne połączenie, więc chętnie przyrządzam taki napój na podwieczorek, gdy wraca z przedszkola :) ananas 2 pomarańcze cytryna zielony ogórek łodyga selera naciowego kilka listków świeżej bazylii kilka listków świeżej mięty opcjonalnie woda mineralna, gdyby sok wyszedł za słodki Owoce i ogórka obieramy ze skórki. Wszystko wrzucamy do wyciskarki (lub sokowirówki). Powstały sok mieszamy

Mienta blog
Migdałowe babeczki (z masłem migdałowym) 255

Skład hummusu naturalnego: woda, cieciorka 40%, olej roślinny rzepakowy, miazga sezamowa , ocet jabłkowy, czosnek suszony, sól. Skład hummusu z suszonymi pomidorami – woda, cieciorka 32%, olej rzepakowy, pomidory suszone** 16% (pomidory, sól), miazga sezamowa , 100% sok z cytryny**, czosnek suszony, koncentrat pomidorowy, sól morska. ** – surowiec ekologiczny A teraz kilka słów o produktach, których smak i konsystencja najbardziej mnie zdziwiły

Słodkie okruszki
Hummus z pieczonym czosnkiem i suszonymi pomidorami 143

suszonymi pomidorami Składniki: 1 główka czosnku 1 i 1/3 szklanki suchej ciecierzycy ( lub 2 szklanki gotowej ze słoika) 3 łyżki soku z cytryny 4 łyżki pasty z tahini 8-9 suszonych pomidorów w oliwie 3-4 łyżki wody z ugotowanej ciecierzycy lub czystej, zimnej wody 4 łyżki oliwy (u mnie olej słonecznikowy tłoczony na zimno) 1 łyżeczka sody sól, pieprz

Moja Mama Gotuje
Schab w galarecie 192

schabu 2 marchewki 1 mała pietruszka kawałek selera kawałek pora 2-3 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego sól, pieprz sok z cytryny 1 l bulionu 12 listków żelatyny - 20 g Wykonanie: obrać warzywa. zagotować w garnku wodę z przyprawami i warzywami schab umyć, wyciąć białe błony i włożyć do gotującego się wywaru. Woda powinna tylko przykrywać mięso, wówczas wywar

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka z buraków z jogurtem 318

Karola Okrasy po mojej modyfikacji. Składniki: 1 kg buraków 2 łyżki jogurtu greckiego łyżka majonezu łyżka miodu 3-4 szalotki sok z cytryny sól, świeżo mielony pieprz czarny Sposób przygotowania: Buraki szorujemy i gotujemy w łupinkach w wodzie z dodatkiem soli do miękkości. Studzimy. Buraki obieramy i kroimy w kostkę. Szalotki drobno siekamy. Łączymy buraki z cebulką, majonezem i jogurtem

Pyry na Gaz
Wigilijny kompot z suszu 187

ziela angielskiego 3 plastry imbiru sok z jednej cytryny sok z jednej pomarańczy łyżka miodu plastry z jednej pomarańczy plastry z jednej cytryny 2 łyżki brązowego cukru Owoce i przyprawy wsadzamy do sporego garnka i zalewamy zimną wodą, około 3-4 litrów. Kompot gotujemy zawsze od zimnej wody, wtedy wyciągamy jak najwięcej smaku z przypraw i owoców. Jak kompot się

ladykitchen