woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:576/1096)

WYBITNY ZESTAW :) SOCCA + SALSA Z POMIDORÓW I AWOKADO+ KURCZAK Z QUINOA I CZERWONYM RYŻEM JAŚMINOWYM + ANANAS 151

Obiad wyszedł dziś wybitny :) Socca: mąka z cieciorki + woda (tyle, żeby wyszła konsystencja gęstej śmietany), łyżka oliwy z oliwek, sól Kurczak: oliwa z oliwek, pierś z

Cytryna&Co.
Kurczak po chińsku z makaronem FIT 110

kurczaka 1 opakowanie makaronu sojowego/ ryżowego 4-5 łyżek sosu sojowego 1/3 cytryny mieszanka chińska- warzywa mrożone 400 gram przyprawy: najlepiej łyżeczka mieszanki chińskiej (sól, pieprz, cynamon, curry) opcjonalnie; 1/3 łyżeczki pasty curry 1 łyżka oleju kokosowego (lub innego tłuszczu) 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 150-200 ml wody Wykonanie: Kurczaka pokroić w kostkę, dodać przyprawy i sos sojowy. Odstawić(...)małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Ja dodaję jeszcze odrobinę pasty curry dla wzmocnienia smaku. Podlać wodą i spróbować (dla osób lubiących bardziej intensywny smak można dodać jeszcze 2-3 łyżki sosu sojowego). Pod koniec dodać sok z cytryny i zagęścić mąką ziemniaczaną. W między czasie przygotować makaron zgodnie z opisem na opakowaniu i dodać do sosu. Podsmażyć jeszcze

Tradycyjna Kuchnia
Zupa cytrynowa z kurczakiem 200

Przygotowanie: Cebulę przyrumieniamy. Warzywa obieramy i kroimy. Nać myjemy. Wszystko umieszczamy w garnku razem z mięsem i zalewamy wodą. Gotujemy bulion. Lekko solimy. Wyciągamy mięso i oddzielamy od kości, po czym ponownie wrzucamy do garnka. Ścieramy skórkę z 1,5 cytryny, ze wszystkich wyciskamy sok. Do zupy dodajemy ryż i gotujemy na mały ogniu przez około 20 minut. Śmietankę mieszamy

Życie zamknięte w smaku
Zielony koktajl na zdrowe jelita 155

witaminy E. Przepis pochodzi z książki "Jelita wiedzę lepiej" Michaela Mosleya. Składniki na 2 porcje: 2 garści szpinaku bio 220 ml wody 1/2 awokado 1 średni banan 1 łyżka tahini 1 łyżka posiekanego imbiru sok z 1 cytryny Wykonanie: zblenduj wszystkie składniki na gęsty, gładki napój

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szarlotka bez pieczenia na herbatnikach 4884

porcji wyszły mi 4 szklanki musu po 250ml każda szklanka – razem 1 litr) sok z połowy średniej wielkości cytryny 3 łyżki cukru 2 galaretki cytrynowe 400g śmietanki kremówki 30% lub 36% 2 czubate łyżeczki żelatyny (ok. 10g) + 80ml gorącej wody do rozpuszczenia 2 czubate łyżki cukru pudru ok. 30g migdałów w płatkach (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szarlotka bez pieczenia

Kulinarne Przeboje
Surówka z jarmużu i żurawiny 131

surówka z jarmużu i żurawiny.      Składniki:  - 250g jarmużu- 1 jabłko- sok z ½ limonki- skórka starta z 1 cytryny- ok. 80g żurawiny suszonej- różowa sól himalajska- wino Mirin (3 łyżki)- solej sezamowy (3 łyżki)    Jarmuż dokładnie płuczemy, osączamy z wody. Odcinamy twarde łodygi. Dodatkowo, aby pozbyć się wody osuszamy na papierowym ręczniku. Kroimy na bardzo cienkie paseczki. Oprószamy solą

mojewypiekiinietylko
Cytrynowo-miętowy grillowany łosoś z cukinią 237

Kroimy go w słupki (ok. 4 cm x1,5 cm). Solimy, posypujemy pieprzem cytrynowym, skrapiamy oliwą oraz sokiem z cytryny i wstawiamy na kwadrans do lodówki. Cukinię kroimy na cienkie paski (sztuk tyle ile kawałków łososia). Sparzamy ją w gorącej wodzie przez 4 minuty.   Każdy plasterek cukinii posypujemy pieprzem cytrynowym - kładziemy kawałek łososia i listki mięty.Rolujemy

Moje Kuchenne Rewelacje
TINTO DE VERANO 137

naturalnej, niskosłodzonej lemoniady lub w ostateczności  napoju typu Sprite  lub tonic, który dodatkowo można rozcieńczyć wodą gazowaną. SKŁADNIKI / wszystkie składniki powinny być mocno schłodzone czerwone lekkie wino  (np. stołowe) oranżada lub napój typu Sprite lub tonic kostki lodu plaster cytryny  WYKONANIE Do szklanki wkładamy plaster cytryny, wypełniamy kostkami lodu, dolewamy 1/4 szklanki czerwonego wina i uzupełniamy

cool and minty
Sałatka warstwowa z tuńczykiem, porami i fetą 171

cytryny sól, pieprz, suszony czosnek i zioła do smaku Wykonanie : Majonez wymieszać z jogurtem, sokiem z cytryny i przyprawami. Fasolę i kukurydzę odsączyć z zalewy. Najpierw do salaterce wyłożyć fasolę, a na nią kukurydzę. Wylać połowę sosu. Tuńczyka odsączyć z wody, wyłożyć na sos. Pory przekroić na pół i posiekać w cienkie niteczki. Zalać osolonym wrzątkiem

Czerwień i błękit
Przepis na sałatkę z bobem, pomidorami i papryką – smaczna i zdrowa 412

octu balsamicznego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mielonego kminku 1/2 łyżeczki papryki słodkiej szczypta papryki ostrej do smaku sól, pieprz oraz natka pietruszki do posypania sałatki na talerzu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Sałatka z bobem, pomidorami i papryką Przygotowanie: Najpierw ugotuję bób: Bób dokładnie płuczę pod bieżącą wodą. Do wody w której będę gotowała(...)około 15–20 minut, ugotowany odcedzam i dostawiam do wystudzenia (jeżeli chcemy aby bób szybciej wystygł, możemy go przelać zimną wodą). W tym czasie gdy gotuję bób przygotuję sos i pozostałe składniki: Do miseczki przelewam oliwę, ocet, sok z cytryny, dodaję przyprawy, doprawiam solą i pieprzem. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę, kroję w drobną kostkę i dodaję

Uwaga Babcia Gotuje
Prosty makaron z szynką i brokułami w sosie serowym 125

łyżka masła - 1 łyżka mąki - 3/4 szklanki mleka - duża garść topliwego żółtego sera - 1 ząbek czosnku - 2 łyżki soku z cytryny - 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu - sól do smaku - po ok. 100 gr ulubionego makaronu na osobę W garnku zagotowujemy wodę z łyżką soli. Wrzucamy brokuł i gotujemy do miękkości***. Należy spróbować - kwiat ma być miękki - ale łodyżka ma stawiać lekki(...)opór zębom. Odcedzamy łyżką dziurawką. W wodzie po brokule gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie szynkę siekamy na paseczki. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy wędlinę. Podsmażamy. Oprószamy wszystko mąką delikatnie zasmażając. Rozprowadzamy mlekiem i mieszając zagotowujemy do zgęstnienia sosu. Zmniejszamy ogień, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, ser, sok z cytryny, pieprz i sól do smaku

kawawszklance
Placuszki z cukinii i mąki gryczanej 141

gryczanej (można zastąpić pszenną) ząbek czosnku sól i pieprz olej do smażenia jogurt naturalny plastry wędzonego łososia sok z 1/2 cytryny Oczyszczoną cukinie ścieramy na grubej tarce, delikatnie solimy i odstawiamy na 30 minut, po tym czasie odciskamy z wody, dodajemy mąkę, czosnek, żółtko i ubite białko. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelnię wlewamy olej i smażymy do zarumienienia. Gotowe

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
PIERSI KURCZAKA PIECZONE Z WARZYWAMI I SURÓWKA Z MŁODEJ CUKINII #TALERZDIABETYKA 127

cytryny. Jadacie cukinię na surowo? Jeśli nie, to koniecznie musicie spróbować. Będziecie zachwyceni! Składniki na 4 porcje : Kurczak: 4 piersi kurczaka 125g sera mozzarella light 2 pomidory śliwkowe pół niewielkiej cukinii sól, pieprz, suszona bazylia do smaku łyżeczka oliwy do wysmarowania formy Surówka: 2 średniej wielkości cukinie łyżeczka soli 25g parmezanu pęczek natki pietruszki sok z połowy cytryny Piersi kurczaka(...)durszlaku, posolić i odstawić na kilkanaście minut. W międzyczasie zetrzeć parmezan, a natkę pietruszki drobno posiekać. Cukinię odcisnąć z nadmiaru wody, przełożyć do miski i dodać tarty ser parmezan i natkę pietruszki. Obficie skropić sokiem z cytryną i dokładnie wymieszać. Upieczone piersi kurczaka podawać w towarzystwie świeżej surówki. Jeśli danie ma być bardziej sycące i kaloryczne, dodać ulubioną kaszę

Dietolog
Zupa krem z młodej marchewki z dodatkiem pesto z jej natki 150

mnie 8 sztuk) 3 cebule dymki 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy ½ szklanki czerwonej soczewicy 2 szklanki gorącego bulionu warzywnego lub wody ½ szklanki gęstej części mleka kokosowego 1 łyżka startego świeżego imbiru 1 łyżeczka startej skórki z cytryny sól, pieprz do smaku Natkę marchwi niedbale posiekaj i wraz z migdałami, suszonymi pomidorami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem przełóż do blendera(...)zupę, marchew, cebule oraz czosnek pokrój w plastry.  W garnku rozgrzej łyżkę oliwy, wrzuć warzywa i podduś pod przykryciem przez 10 minut. Następnie warzywa zalej gorącym bulionem lub wodą i gotuj kolejne 15 minut.  Zdejmij z ognia, dodaj mleko kokosowe, starty imbir oraz skórkę cytrynową i zmiksuj za pomocą blendera na gładki krem. Dopraw do smaku solą

Roślinna - blog wegański
Sałatka tabbouleh 138

dodałam awokado moim zdaniem też świetnie pasuje. Wykonianie: 1 szklankę kaszy bulgur zalewamy 2,5 szklanki wrzącej osolonej wody i gotujemy około 7 min. Następnie odstawiamy aby spęczniała. Do kaszy dodajemy ziarna granatu, na to wyciskamy sok z cytryny i limonki. Mieszamy wszystko.  Dodajemy posiekaną cebulkę i awokado na koniec dodajemy posiekane liście pietruszki i mięte. Delikatnie mieszamy

Smaki Przyprawy i Kolory