pęczek rzodkiewek - 1 pęczek koperku - 2 jajka ugotowane na twardo - 1 ząbek czosnku - 1/2 łyżeczki cukru - kilka kropel soku z cytryny - sól, pieprz *opcjonalnie: 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego Botwinkę oczyszczamy, płuczemy, siekamy i gotujemy w szklance wody z dodatkiem soli, cukru oraz koncentratu bulionu warzywnego. Małe buraczki oczyszczamy i ścieramy na tarce, dodajemy do garnka. Rzodkiewki myjemy(...)łączymy ze sobą i dodajemy 2 łyżki ugotowanej botwinki. Następnie dodajemy resztę botwiny, czosnek, rzodkiewki, ogórka i 2/3 koperku. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy i dodajemy kilka kropel soku z cytryny. Schładzamy. Ugotowane jajko dzielimy na ćwiartki. Na talerzu umieszczamy 1-2 ćwiartki jajka, zalewamy zupą i dekorujemy posiekanym koperkiem. Smacznego
Be Fit Be Strongzależności ile masa pochłonie) 1 jajko 1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego 1 płaska łyżeczka soli Dodatkowo: folia spożywcza , cytryna do skropienia kiełbasek Sposób przygotowania: Cielęcinę i rozmrożony szpinak przekładamy do miski. Dodajemy namoczone w mleku i dokładnie odciśnięte kromki chleba, jajko, natkę pietruszki, bułkę tartą i przyprawy. Całość wyrabiamy rękoma(...)grubości). W trakcie gotowania należy co jakiś czas obrócić każdą kiełbaskę na drugą stronę. Ugotowane wyjmujemy z wody (ja dla ułatwienia wodę po prostu odcedziłam), odwijamy z folii. Podawać można na ciepło jak i na zimno, z kawałkiem cytryny do skropienia. Lub jak we wstępie - jako domową wędlinę na kanapki
Kolorowy PrzepisownikSkładniki: na 4 porcje 600 g fileta z łososia sól, pieprz do smaku 4 grube plastry cytryny 1 kalafior 2 łyżki masła 200 g szpinaku, świeżego 1 pęczek rzodkiewek Zacznij przyrządzanie obiadu od kalafiora. Kalafior podziel na różyczki i ugotuj w lekko osolonej wodzie. 20 minut powinno wystarczyć. Odcedź kalafior z wody i odparuj. Następnie zmiksuj kalafior z łyżką masła
codojedzeniacebula czerwona sól, pieprz czerwony, pieprz czarny 1 łyżka jogurtu greckiego 1 łyżka soku z cytryny natka pietruszki Cykorię myję, odcinam końce i odrywam łódeczki. Śledzie wykorzystałam z zalewy w oleju. Można użyć śledzi tradycyjnych solonych, wymoczyć je należy dobrze w zimnej wodzie i potem przełożyć do oleju rzepakowego na noc.Pomarańczo odfiletowałam i pokroiłam, przełożyłam do miski, dodałam
wesoła kuchnianastępnie wylądowały falafele. Swoją drogą całkiem smaczne Składniki: Kasza jaglana – 50g (suchej) Woda – 150g Mleko roślinne – 50-100ml Oliwa z oliwek – 3 łyżki (opcjonalnie) Czosnek – 2 ząbki Płatki drożdżowe – 2 łyżki Czarna sól – 1 płaska łyżeczka Sok z cytryny – 4 łyżki Daktyle – 2 sztuki Suszona bazylia – 1 łyżeczka Oregano
Blendmanłyżeczka soku z cytryny, sól, pieprz, oliwa. PRZYGOTOWANIE: 1. Klopsy: Do mięsa mielonego dodaję pokrojoną w małą kostkę cebulę, jajko, bułkę tartą oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie łączę wszystkie składniki. Z masy mięsnej formuję małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Klopsiki smażę na rumiano na oleju. 2. Kapusta: Kapustę drobno kroję. Przekładam do garnka, zalewam wodą i solę. Gotuję(...)laurowe, ziele angielskie oraz kminek. Kapustę mieszam i smażę około 10 minut. 3. Do kapusty dodaję usmażone klopsy. Wlewam odrobinę wody. Delikatnie mieszam i wszystko razem duszę około 10 minut. Potrawę doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny
Tradycyjna kuchnia Kasipietruszka, cebula) 2 łyżki suszonego majeranku 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 3 łyżki soku z cytryny sól pieprz czarny Przygotowanie: Grzyby opłukujemy na drobnym sitku, wkładamy do rondelka, zalewamy dwiema szklankami zimnej wody i zostawiamy na noc. Następnego dnia grzyby ugotować do miękkości na wolnym ogniu przez około 20 minut, w wodzie w której się(...)dodajemy majeranek, pieprz, ziele angielski i starte buraki. Doprawiamy solą i zagotowujemy.Całoś ć gotowa ć na małym ogniu przez 5 minut, zdejmujemy z ognia i dodajemy sok z cytryny. Gotowy wywar warzywny przecedzamy i łączymy z wywarem z grzybów. Przeced ź my wywar następnego dnia, b ę dzie bardziej intensywny smak. Grzyby zostawiamy i wykorzystujemy do farszu na uszka
Smaczne Potrawymąki pszennej 100 g zimnego masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 żółtka 1 łyżka śmietany 18% szczypta soli Masa wiśniowa: ok. 300-350 g wiśni mrożonych sok z 1/2 cytryny 2 łyżki cukru 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Masa czekoladowa: 250 g serka mascarpone 100 ml śmietanki kremówki 30% 100 g gorzkiej czekolady 150 g kremu VegeLove Choco Cherry Allnutrition(...)stopni i pieczemy około 15-20 min. Studzimy. Masa wiśniowa: Wiśnie umieszczamy w garnku, zasypujemy cukrem i dodajemy sok z cytryny. Gotujemy na małym ogniu, aż wiśnie rozmrożą się. Zagotowujemy. W 3 łyżkach zimnej wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i wlewamy do gotujących się wiśni. Mieszamy, cały czas gotując na małym ogniu, aż masa zgęstnieje i zrobi się podobna do kisielu
Kuchnia MagdaLenywłaściwości odżywcze, które mogą pomóc obniżyć poziom cholesterolu. Gotowanie na parze jarmużu przed spożyciem podnosi te właściwości, dlatego można polać jarmuż gorącą wodą i włożyć do kuchenki mikrofalowej, aby szybko go ugotować na parze. Dodanie wyciśniętej cytryny oraz odrobiny soli i pieprzu, pozwoli uzyskać idealną, zdrową dla serca przystawkę. Obecnie ciągle trwają badania nad wpływem jarmużu na obniżenie zachorowalności
sierotka maRysia w kuchnijajko Lukier: 1) ok. 100 g cukru pudru 2) 4 łyżki soku z cytryny Do dekoracji: 1) Skórka pomarańczowa kandyzowana Sposób przygotowania: 1. Masło roztapiamy w garnuszku i odstawiamy do wystudzenia. 2. Przygotowujemy zaczyn: Do miseczki wkładamy pokruszone drożdże, cukier oraz(...)pieczemy około 40 minut. 7. Przygotowujemy lukier: Cukier puder przesiewamy przez sitko do miseczki i dodajemy do niego sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Gdyby lukier okazał się zbyt gęsty można dodać jeszcze łyżkę wody. 8. Gotowe i ostudzone ciasto dekorujemy lukrem i skórką pomarańczową. Smacznego
Na kulinarnym poligonieKupiłam bowiem w markecie soczystą połówkę melona miodowego. Nawiasem mówiąc pałam miłością do tych owoców od dziecka. Słodki, obfitujący w dużą ilość wody z charakterystycznym posmakiem ogórka. Ma mało kalorii,a po połączeniu z sokiem z cytryny zniknie jego mdławy dla niektórych posmak. Nawet mój mąż, który arbuzy zje i lubi, tak z racji ów mdławego smaku niechętnie
vaniliowoczekoladowawędzonego MOWI 180 g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki chrzanu 1 łyżeczka cytryny sól, świeżo mielony pieprz 2 łyżki oliwy kiełki słonecznika do dekoracji WYKONANIE Do garnuszka wlać jogurt naturalny, dodać chrzan, sok z cytryny i doprawić solą i pieprzem. Szparagi umyć, oderwać lub odciąć twarde końcówki, zagotować wodę z łyżeczką cukru w wysokim garnku, po czym włożyć szparagi
Passions hobbies lifesojowy oraz sok z cytryny. Sos jest pyszny - kremowy i gęsty - taki lubimy najbardziej. Jeżeli lubicie rzadsze sosy to po prostu nie zagęszczajcie go mąką 😉 Składniki: 500 g pieczarek 2 cebule 1 ząbek czosnku 1/2 szklanki bulionu warzywnego 100 ml śmietany 30% 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka mąki ryżowej(...)pieczarki stracą jędrność i puszczą wodę. Przyprawiamy odrobiną soli, pieprzu oraz ziołami prowansalskimi i zalewamy bulionem. Zagotowujemy, następnie zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem około 10 min. Mąkę rozrabiamy w śmietanie z dodatkiem niewielkiej ilości wody i wlewamy na patelnię. Mieszamy cały czas, aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku sosem sojowym, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem
Kuchnia MagdaLenySkładniki: 500 g pieczarek 2 cebule 1 ząbek czosnku 1/2 szklanki bulionu warzywnego 100 ml śmietany 30% 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka mąki ryżowej sól, pieprz 1 łyżka oleju 1 łyżka masła Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Pieczarki obieramy, myjemy, osuszamy i również(...)Zagotowujemy, następnie zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem około 10 min. Mąkę rozrabiamy w śmietanie z dodatkiem niewielkiej ilości wody i wlewamy na patelnię. Mieszamy cały czas, aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku sosem sojowym, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem
Kuchnia MagdaLenynasion słonecznika Na dressing: 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu 2 łyżki octu jabłkowego 1 ząbek czosnku 2 łyżki soku z cytryny sól i pieprz do smaku Brokuły myjemy i gotujemy w dużej ilości osolonej wody, aż będą al dente. Po ugotowaniu odcedzamy i chłodzimy w zimnej wodzie – dzięki temu zachowa jędrność i zielony kolor
Smaczna Strona