woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:583/1096)

Chłodnik z botwinki z ogórkiem, rzodkiewką i koperkiem 131

pęczek rzodkiewek - 1 pęczek koperku - 2 jajka ugotowane na twardo - 1 ząbek czosnku - 1/2 łyżeczki cukru - kilka kropel soku z cytryny - sól, pieprz *opcjonalnie: 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego   Botwinkę oczyszczamy, płuczemy, siekamy i gotujemy w szklance wody z dodatkiem soli, cukru oraz koncentratu bulionu warzywnego. Małe buraczki oczyszczamy i ścieramy na tarce, dodajemy do garnka. Rzodkiewki myjemy(...)łączymy ze sobą i dodajemy 2 łyżki ugotowanej botwinki. Następnie dodajemy resztę botwiny, czosnek, rzodkiewki, ogórka i 2/3 koperku. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy i dodajemy kilka kropel soku z cytryny. Schładzamy. Ugotowane jajko dzielimy na ćwiartki. Na talerzu umieszczamy 1-2 ćwiartki jajka, zalewamy zupą i dekorujemy posiekanym koperkiem. Smacznego

Be Fit Be Strong
Kiełbaski cielęco-szpinakowe z natką pietruszki i pomidorową nutą 152

zależności ile masa pochłonie) 1 jajko 1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego 1 płaska łyżeczka soli Dodatkowo: folia spożywcza , cytryna do skropienia kiełbasek Sposób przygotowania: Cielęcinę i rozmrożony szpinak przekładamy do miski. Dodajemy namoczone w mleku i dokładnie odciśnięte kromki chleba, jajko, natkę pietruszki, bułkę tartą i przyprawy. Całość wyrabiamy rękoma(...)grubości). W trakcie gotowania należy co jakiś czas obrócić każdą kiełbaskę na drugą stronę. Ugotowane wyjmujemy z wody (ja dla ułatwienia wodę po prostu odcedziłam), odwijamy z folii. Podawać można na ciepło jak i na zimno, z kawałkiem cytryny do skropienia. Lub jak we wstępie - jako domową wędlinę na kanapki

Kolorowy Przepisownik
Łosoś z kalafiorowym puree i szpinakiem 188

Składniki: na 4 porcje 600 g fileta z łososia sól, pieprz do smaku 4 grube plastry cytryny 1 kalafior 2 łyżki masła 200 g szpinaku, świeżego 1 pęczek rzodkiewek Zacznij przyrządzanie obiadu od kalafiora. Kalafior podziel na różyczki i ugotuj w lekko osolonej wodzie. 20 minut powinno wystarczyć. Odcedź kalafior z wody i odparuj. Następnie zmiksuj kalafior z łyżką masła

codojedzenia
Sałatka śledziowa z cykorią 241

cebula czerwona sól, pieprz czerwony, pieprz czarny 1 łyżka jogurtu greckiego 1 łyżka soku z cytryny natka pietruszki Cykorię myję, odcinam końce i odrywam łódeczki. Śledzie wykorzystałam z zalewy w oleju.  Można użyć śledzi tradycyjnych solonych, wymoczyć je należy dobrze w zimnej wodzie i potem przełożyć do oleju rzepakowego na noc.Pomarańczo odfiletowałam i pokroiłam, przełożyłam do miski, dodałam

wesoła kuchnia
Sos czosnkowy na kaszy jaglanej 124

następnie wylądowały falafele. Swoją drogą całkiem smaczne Składniki: Kasza jaglana – 50g (suchej) Woda – 150g Mleko roślinne – 50-100ml Oliwa z oliwek – 3 łyżki (opcjonalnie) Czosnek – 2 ząbki Płatki drożdżowe – 2 łyżki Czarna sól – 1 płaska łyżeczka Sok z cytryny – 4 łyżki Daktyle – 2 sztuki Suszona bazylia – 1 łyżeczka Oregano

Blendman
Indycze klopsiki duszone w młodej kapuście 140

łyżeczka soku z cytryny, sól, pieprz, oliwa. PRZYGOTOWANIE: 1. Klopsy: Do mięsa mielonego dodaję pokrojoną w małą kostkę cebulę, jajko, bułkę tartą oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie łączę wszystkie składniki. Z masy mięsnej formuję małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Klopsiki smażę na rumiano na oleju. 2. Kapusta: Kapustę drobno kroję. Przekładam do garnka, zalewam wodą i solę. Gotuję(...)laurowe, ziele angielskie oraz kminek. Kapustę mieszam i smażę około 10 minut. 3. Do kapusty dodaję usmażone klopsy. Wlewam odrobinę wody. Delikatnie mieszam i wszystko razem duszę około 10 minut. Potrawę doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny

Tradycyjna kuchnia Kasi
Barszcz czerwony 90

pietruszka, cebula) 2 łyżki suszonego majeranku 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 3 łyżki soku z cytryny sól pieprz czarny Przygotowanie: Grzyby opłukujemy na drobnym sitku, wkładamy do rondelka, zalewamy dwiema szklankami zimnej wody i zostawiamy na noc. Następnego dnia grzyby ugotować do miękkości na wolnym ogniu przez około 20 minut, w wodzie w której się(...)dodajemy majeranek, pieprz, ziele angielski i starte buraki. Doprawiamy solą i zagotowujemy.Całoś ć gotowa ć na małym ogniu przez 5 minut, zdejmujemy z ognia i dodajemy sok z cytryny. Gotowy wywar warzywny przecedzamy i łączymy z wywarem z grzybów. Przeced ź my wywar następnego dnia, b ę dzie bardziej intensywny smak. Grzyby zostawiamy i wykorzystujemy do farszu na uszka

Smaczne Potrawy
Wiśnie w czekoladzie na kruchym cieście 102

mąki pszennej 100 g zimnego masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 żółtka 1 łyżka śmietany 18% szczypta soli Masa wiśniowa: ok. 300-350 g wiśni mrożonych sok z 1/2 cytryny 2 łyżki cukru 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Masa czekoladowa: 250 g serka mascarpone 100 ml śmietanki kremówki 30% 100 g gorzkiej czekolady 150 g kremu VegeLove Choco Cherry Allnutrition(...)stopni i pieczemy około 15-20 min. Studzimy. Masa wiśniowa: Wiśnie umieszczamy w garnku, zasypujemy cukrem i dodajemy sok z cytryny. Gotujemy na małym ogniu, aż wiśnie rozmrożą się. Zagotowujemy. W 3 łyżkach zimnej wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i wlewamy do gotujących się wiśni. Mieszamy, cały czas gotując na małym ogniu, aż masa zgęstnieje i zrobi się podobna do kisielu

Kuchnia MagdaLeny
Co warto wiedzieć o jarmużu? 165

właściwości odżywcze, które mogą pomóc obniżyć poziom cholesterolu. Gotowanie na parze jarmużu przed spożyciem podnosi te właściwości, dlatego można polać jarmuż gorącą wodą i włożyć do kuchenki mikrofalowej, aby szybko go ugotować na parze. Dodanie wyciśniętej cytryny oraz odrobiny soli i pieprzu, pozwoli uzyskać idealną, zdrową dla serca przystawkę. Obecnie ciągle trwają badania nad wpływem jarmużu na obniżenie zachorowalności

sierotka maRysia w kuchni
Wieniec makowy 104

jajko Lukier: 1)       ok. 100 g cukru pudru 2)       4 łyżki soku z cytryny Do dekoracji: 1)       Skórka pomarańczowa kandyzowana Sposób przygotowania: 1.     Masło roztapiamy w garnuszku i odstawiamy do wystudzenia. 2.    Przygotowujemy zaczyn: Do miseczki wkładamy pokruszone drożdże, cukier oraz(...)pieczemy około 40 minut. 7.    Przygotowujemy lukier: Cukier puder przesiewamy przez sitko do miseczki i dodajemy do niego sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Gdyby lukier okazał się zbyt gęsty można dodać jeszcze łyżkę wody. 8.     Gotowe i ostudzone ciasto dekorujemy lukrem i skórką pomarańczową. Smacznego

Na kulinarnym poligonie
Sorbet z melona miodowego z rozmarynem i arbuzem 151

Kupiłam bowiem w markecie soczystą połówkę melona miodowego. Nawiasem mówiąc pałam miłością do tych owoców od dziecka. Słodki, obfitujący w dużą ilość wody z charakterystycznym posmakiem ogórka. Ma mało kalorii,a po połączeniu  z sokiem z cytryny zniknie jego mdławy dla niektórych posmak. Nawet mój mąż, który arbuzy zje i lubi, tak z racji ów mdławego smaku niechętnie

vaniliowoczekoladowa
Omlet z łososiem i szparagami 105

wędzonego MOWI 180 g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki chrzanu 1 łyżeczka cytryny sól, świeżo mielony pieprz 2 łyżki oliwy kiełki słonecznika do dekoracji WYKONANIE Do garnuszka wlać jogurt naturalny, dodać chrzan, sok z cytryny i doprawić solą i pieprzem. Szparagi umyć, oderwać lub odciąć twarde końcówki, zagotować wodę z łyżeczką cukru w wysokim garnku, po czym włożyć szparagi

Passions hobbies life
UNIWERSALNY SOS PIECZARKOWY 144

sojowy oraz sok z cytryny. Sos jest pyszny - kremowy i gęsty - taki lubimy najbardziej. Jeżeli lubicie rzadsze sosy to po prostu nie zagęszczajcie go mąką 😉  Składniki: 500 g pieczarek 2 cebule 1 ząbek czosnku 1/2 szklanki bulionu warzywnego 100 ml śmietany 30% 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka mąki ryżowej(...)pieczarki stracą jędrność i puszczą wodę. Przyprawiamy odrobiną soli, pieprzu oraz ziołami prowansalskimi i zalewamy bulionem. Zagotowujemy, następnie zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem około 10 min.  Mąkę rozrabiamy w śmietanie z dodatkiem niewielkiej ilości wody i wlewamy na patelnię. Mieszamy cały czas, aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku sosem sojowym, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem

Kuchnia MagdaLeny
UNIWERSALNY SOS PIECZARKOWY 144

Składniki: 500 g pieczarek 2 cebule 1 ząbek czosnku 1/2 szklanki bulionu warzywnego 100 ml śmietany 30% 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka mąki ryżowej sól, pieprz 1 łyżka oleju 1 łyżka masła Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Pieczarki obieramy, myjemy, osuszamy i również(...)Zagotowujemy, następnie zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem około 10 min.  Mąkę rozrabiamy w śmietanie z dodatkiem niewielkiej ilości wody i wlewamy na patelnię. Mieszamy cały czas, aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku sosem sojowym, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem

Kuchnia MagdaLeny
Brokułowa sałatka z boczkiem, daktylami i pestami słonecznika 144

nasion słonecznika Na dressing: 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu 2 łyżki octu jabłkowego 1 ząbek czosnku 2 łyżki soku z cytryny sól i pieprz do smaku   Brokuły myjemy i gotujemy w dużej ilości osolonej wody, aż będą al dente. Po ugotowaniu odcedzamy i chłodzimy w zimnej wodzie – dzięki temu zachowa jędrność i zielony kolor

Smaczna Strona