woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:579/1096)

Kotlety ziemniaczane + buraczki 273

dłonie w wodzie. Każdy kotlet od razu obtaczamy w bułce tartej i smażymy na małym ogniu do zrumienienia. Podajemy gorące np. w towarzystwie surówki, marchewki z groszkiem czy mizerii, jednak dziś proponuję do nich... Buraczki z jabłkami Potrzebujemy: 600 g buraków 2 duże, kwaśne jabłka 1 małą cebulkę 1 łyżka mąki pszennej sól, cukier sok z cytryny Buraki dokładnie myjemy(...)samo. Do cebulki dodajemy mąkę i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy jabłka i całość podlewamy ok. 1/3 szklanki wody. Dusimy do momentu, kiedy jabłka zaczynają tracić kształt i powoli zmieniają kolor. Wtedy dodajemy buraczki. Doprawiamy solą i cukrem oraz sokiem z cytryny. Chwilę podsmażamy i gotowe. Ilość cukru i soku z cytryny zależy od tego, jakie mamy jabłka. Jeśli kwaśne

Ratunku obiad
NIEBIAŃSKA STRUCLA MAKOWA 169

łów zmielonych 1 jajko 1 czubata łyżka cukru Aromat rumowy Po 1 łyżce rodzynek i skórki pomarańczowej Sok z 1 cytryny ************************************************ Ciasto drozdżowe-Drożdże pokruszyć do miseczki , dodać 2 łyżeczki mąki i 1 łyżeczkę cukru,rozetrzeć z ciepłą wodą,przykryć ściereczką i zostawić na 15 minut zaczyn. Jajka utrzeć na kokgel-mogel z cukrem pudrem.Mąkę przesiać przez sito

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Dżem z dyni 166

wydrąż pestki i miękki miąższ i pokrój ją na mniejsze kawałki. Tak przygotowaną dynię, przełóż do garnka, zalej szklanką wody i duś na wolnym ogniu przez od 20-30 minut. Dodaj do niej następnie wyciśnięty sok z pomarańczy oraz z cytryny. Zamieszaj. Dodaj słodzik. Wszystko dokładnie razem połącz za pomogą blendera. Powinna wyjść Ci gładka masa. Dodaj żelfix/ konfiturex

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Grillowane awokado z halloumi 159

sosem i grilluj po obu stronach. Zblanszuj brokuły w lekko osolonej wodzie. Odlej na durszlaku i natychmiast opłukaj zimną wodą. Wymieszaj brokuły z sosem i rzuć na grilla. Przekrój awokado na pół i usuń pestkę. Zachowaj łupinę. Skrop sokiem z cytryny, posól i posyp chili i pieprzem. Grilluj awokado miąższem do dołu, około 1 minuty. Opłucz i osusz szpinak. Pokrój

codojedzenia
Chłodnik z botwinki (chłodnik litewski) 175

mniejsze 1 ogórek małosolny (lub kiszony) 350 ml jogurtu naturalnego lub greckiego odtłuszczonego (duże opakowanie) 250 ml wody (1 szklanka) 500 ml maślanki naturalnej 1 pęczek koperku 1 pęczek szczypiorku 1-2 duże ząbki czosnku sok z połowy cytryny 1-3 łyżeczki octu jabłkowego lub winnego (wg smaku) sól, cukier, pieprz 2 jajka ugotowane na twardo lub półtwardo listonic_type(...)oraz dużą szczyptę pieprzu. Dodajemy sok wyciśnięty z połowy cytryny. Gotujemy pod przykryciem przez 10-15 minut. Zdejmujemy z ognia, wlewamy maślankę i zostawiamy do ostudzenia. W tym czasie ogórka szklarniowego obieramy i wydrążamy pestki łyżką. Trzemy na tarce wraz z ogórkiem małosolnym i rzodkiewką. Po 5 minutach odciskamy wodę z warzyw. Koperek i szczypiorek siekamy. Do wystudzonych buraków

Poezja smaku
Puszyste rogaliki drożdżowe 162

Pyszne i bardzo puszyste rogaliki drożdżowe. Najlepsze, jak każde ciasto drożdżowe, w dniu upieczenia gdy tylko przestygną.Ciasto jest elastyczne i rogaliki łatwo się formuje. ok

Praktyczna pl
CYTRYNOWY SERNIK Z RICOTTY NA CHRUPIĄCYM ORZECHOWYM CRUMBLE + test robota kuchennego Electrolux Assistent Pro 263

jakości ricotta – 750 g * sok z cytryn – 150 ml * skórka z cytryny – 1 łyżeczka * jajko „L” – 3 szt * cukier puder – 4 łyżki * mąka ziemniaczana – 2 pełne łyżki BEZA WŁOSKA: * białko – 2 szt * drobny cukier – 150 g * woda – 30 ml ORZECHOWY CRUMBLE: * orzechy laskowe – 150 g * masło(...)dolewamy sok z cytryny i nie przerywając mieszania wbijamy jajka i dosypujemy przesianą mąkę ziemniaczaną. Mieszamy krótko – tylko do połączenia składników. Wylewamy na podpieczony spód i wkładamy do nagrzanego na 160C piekarnika na ok. 50 minut. Pieczemy z funkcją pary wodnej ( lub jeśli nie posiadamy takiej funkcji w piekarniku, stawiamy pod spód metalową miskę wodą, która będzie parować ) . Studzimy

Ostra na Słodko
Flądra pieczona 175

lodówki. 3. Kasze gotujemy według instrukcji na opakowaniu. 4.Brokuł kroimy na małe różyczki i gotujemy w osolonej wodzie. 5. Na rozgrzanej patelni roztapiamy pozostałe masło, podsmażamy ugotowany brokuł, dodajemy kasze. 6. Rybę polewamy sokiem z cytryny połączonym z oliwą, pieczemy przez ok. 30min w piekarniku rozgrzanym do 180'C, do momentu aż się zarumieni. Smacznego! FLĄDRA: -przede wszystkim źródło

FITBUuK
pyszna ,zdrowa sałatka z brukselki i orzechów 152

kostkę 2-3 łyżki pokrojonej w kostkę czerwonej papryki 1/4 szkl. soku z cytryny 1 łyżka skórki z cytryny 5-6 łyżek oliwy z oliwek u mnie mrożona ,obgotowana chwilke 5 minut we wrzątku i od razu wrzucona do zimnej wody,następnie na sito . Wykonanie Ostudzoną brukselkę pokroić w plastry,nożem ,lub Mandoliną .Jabłko pokroić w kostkę – u mnie

w mojej kuchni
Morelowo-żurawinowa pierś w olejowych ziołach z amarantusem 228

oleju Kujawskiego z bazylią 1 łyżeczka oleju Kujawskiego Cytryna z bazylią 50g suszonych moreli  30g suszonej żurawiny z sokiem z granatu filet z piersi kurczaka  4 łyżki ziarna amarantusa bio 5 łyżek sałaty roszponki Przyprawy : curry pieprz czarny   Filety z piersi kurczaka myjemy, odsączamy nadmiar wody, oczyszczamy i wycinamy kieszonkę. W otwór kładziemy na spód suszone(...)indiańskiej "świętą roślinę". Docenianą przez cywilizacje Majów, Azteków i Inków.   Resztę wrzątku wlewamy do zbiornika na wodę i włączamy parowar na 20 minut. Sałatę roszponkę myjemy, osuszamy i przekładamy na talerz. Polewamy ją 1 łyżeczką oleju kujawskiego z cytryną i bazylią.    Jak minie 20 minut i urządzenie da nam sygnałem dźwiękowym znać, że skończyło swoją pracę

Parowar Faceta
Ciasto Królowa nocy 486

garnku z lekko gotującą się wodą. W tym czasie w większej misce przez chwilę miksujemy serek mascarpone, po czym dodajemy masę kajmakową i wszystko razem jeszcze chwilę miksujemy. Kiedy czekolada się rozpuści, mieszamy ją, lekko przestudzamy, dodajemy do masy kajmakowej i miksujemy. Dolną połowę biszkoptu nasączamy połową herbaty z cytryną, wykładamy na niego masę i na wierzch kładziemy drugą połowę(...)ustawiamy ją na garnku z lekko gotującą się wodą. W tym czasie w większej misce przez chwilę miksujemy serek mascarpone, po czym dodajemy krem nugatowy i wszystko razem jeszcze chwilę miksujemy. Kiedy czekolada się rozpuści, mieszamy ją, lekko przestudzamy, dodajemy do masy nugatowej i miksujemy. Biszkopt nasączamy pozostałą herbatą z cytryną, wykładamy na niego masę i ewentualnie ozdabiamy wierzch. Ciasto

Trzeci talerz
Polędwica wołowa z salsą z korniszona i kaszą gryczaną 139

mięta świeża siekana 1 doniczka ogórki konserwowe 6 sztuki musztarda 2 łyżeczki kapary 1 łyżeczka sok z cytryny 1 łyżka olej do smażenia 1 łyżka anchois 4 sztuki Mięso umyć oprószyć solą i pieprzem polać olejem. Zgrillować. Kaszę ugotować w 2 szklankach wody z solą z dodatkiem ziela i liścia laurowego. Miętę i bazylię posiekać, ogórki pokroić w kosteczkę ,fileciki

AZgotuj!
Bezglutenowe naleśniki z kremem bananowym. 151

olej do smażenia Smarowidło bananowo - kokosowe: 2 dojrzałe banany  ok.100 g śmietanki kokosowej* Sok z jednej limonki (ewentualnie cytryny) 3 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki mąki kokosowej  Wykonanie:  1. Wszystkie składniki sypkie przesiać do miski wlać mleko, wodę dodać ekstrakt waniliowy. Składniki wymieszać do połączenia dodać jajka i wyrobić na gładką masę. Jak wcześniej wspominałam ciasto powinno

vaniliowoczekoladowa
Wielkanocna sałatka jajeczna z porem i pieczarkami 184

białą i zieloną część) drobno siekamy i przekładamy na sitko. Przelewamy go dwa razy wrzątkiem i następnie zimną wodą. Do miseczki przekładamy pieczarki, por oraz jajka pokrojone w drobną kostkę. Dodajemy szczypiorek, śmietanę, majonez, przyprawy i sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy na około 10 minut by składniki się przegryzły. Smacznego

Życie ze smakiem
Schab w sosie kurkowym 139

schabu, 1 średnią cebulę, 2,5 łyżki masła klarowanego, 25 dag kurek, 2,5 łyżki posiekanego kopru, 1/4 cytryny, 1 l bulionu drobiowego, mały kubek (200 g) śmietany 12%, sól, pieprz, 1,5 łyżki mąki, 4-5 łyżek wody, olej do smażenia. Mięso umyj, osusz i pokrój w plastry o grubości mniej więcej 1,5 cm. Każdy z kotletów

blog.moje-pasje.info

Proponowane wyszukiwania