lekko zmięknie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Całość podsmażamy do miękkości. Kostki rosołowe zalewamy 6 szklankami wody, zagotowujemy. Do bulionu dodajemy podsmażoną cebulę i paprykę. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Gotujemy około 15 minut. Dodajemy odsączoną kukurydzę i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Doprawiamy chili, słodką papryką i imbirem. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki
Pobite gary Barbaryjego przyrządzenia i przyprawienia jest mnóstwo. Dzisiaj pokażę Wam mój ulubiony. Przepis bazowy to ugotowana do miękkości ciecierzyca, zmiażdżony czosnek, pasta sezamowa tahini, oliwa z oliwek i sok z cytryny. Cała reszta dodatków to już kwestia Waszego smaku i upodobań. Hummus jest dla mnie jedną z tych rzeczy, której nigdy przenigdy nie kupuję gotowej. Paczkowane mi po prostu nie smakują(...)SKŁADNIKI 1 puszka ciecierzycy o wadze 400g (ja używam ciecierzycy firmy Rolnik) 1 mały ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny ¼-½ łyżeczki soli 2-4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych 3-5 łyżeki wody ¾ łyżeczki mielonego kuminu 2 łyżki masła orzechowego 2-3 łyżki nasion sezamu – surowych lub podprażonych
Karo in the Kitchendań z surowej a jednak nie surowej ryby. Jedną z najbardziej znanych potraw z surowej ryby marynowanej w soku cytrynowym jest Ceviche. Technika marynowania w soli pozbawia rybę nadmiaru wody aby przede wszystkim zahamować rozwój bakterii które "psują" surowe mięso. Zaczynają natomiast "działąć" bakterie kwasu mlekowego które są dla nas zdrowe i enzymy zawarte w mięsie,To dzięki nim kwaśna(...)bieżącą zimną wodą a następnie zanurzyć w misce napełnionej czystą zimną wodą aby ryba oddała nadmiar soli, którą wchłonęła. Zanurzone w wodzie odstawić do lodówki na ok. 3 godziny. W międzyczasie przygotować dressing: połączyć w miseczce sok z cytryny z musztardą i szczypta soli i pieprzu do smaku. Teraz ubijając ręczną trzepaczką lub rózgą dodawać cienkim strumieniem oliwę nie przestając
Sztuka gotowania w/g SamirySkładniki : po 2 jabłka na osobę, raczej twarde odmiany sok z cytryny cukier ewentualnie cynamon i goździki Przygotowanie: Jabłka umyć i obrać cienko ze skórki Pokroić na niezbyt drobne kawałki Do garnuszka wlać około 1/4 szklanki wody, wsypać do wrzątku po 2 łyżki cukru na jedno jabłko Gotować tak długo, aż cukier zacznie lekko karmelizować Wtedy wsypać pokrojone jabłka
Proste Potrawymarchewka 1 pietruszka kawałeczek selera 1 ząbek czosnku 1 litr wody 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 1 łyżeczka suszonego lubczyku 3 łyżki masła + 2 łyżki oleju rzepakowego 3 łyżki mąki 1 łyżeczka soku z cytryny sól szczypta, pieprz szczypta opakowanie marchewki z groszkiem ( u mnie mrożone ) 2 łyżki masła(...)szklanka ugotowanego ryżu do podania ew. listki zielonej pietruszki do dekoracji Obieramy warzywa i wkładamy do garnka wraz z kurczakiem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu tak jak rosół. Gdy rosół już się ugotuje doprawiamy go wg uznania, u mnie lubczyk i ew. pieprz i minimalna ilość soli. Wyjmujemy nóżki z kurczaka
Kuchnia na wzgórzujajek ugotowanych na twardo, pęczek rzodkiewek, sałata rzymska, sok z 1/2 cytryny, oliwa, cukier, 1 łyżeczka musztardy francuskiej, Rzodkiewki oczyścić, odciąć liście (najładniejsze, młode odłożyć), umyć. 2 rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki, włożyć do zimnej wody. Pozostałe rzodkiewki wrzucić do wrzącej osolonej wody, gotować 4 minuty. Wyjąć i włożyć do zimnej wody. Pokroić na ćwiartki, szóstki (zależy od wielkości). Sałatę
królestwo garówprzykrycia pomidorów na czas pieczenia), delikatnie wydrążyć środek, uważając aby nie uszkodzić skórki. Kuskus zalać gorącą wodą (180ml), przykryć i zostawić na kilka minut. Gdy kuskus napęcznieje, dodać wyciśnięty czosnek, paprykę, drobno pokrojoną dymkę, posiekaną kolendrę i miętę, sok z cytryny, rodzynki, oliwę, doprawić solą i pieprzem oraz ziołami - bazylią i oregano. Dobrze wymieszać. Jeżeli kasza jest zbyt sucha
Codzienne Gotowaniecebula, bardzo drobno posiekana koperek i szczypiorek sól, pieprz do smaku Żelatynę moczymy w zimnej wodzie przez ok 10 minut. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodać creme fraiche, pokrojonego łososia, cebulkę oraz zioła. Całość delikatnie mieszamy. W tym czasie w małym naczyniu podgrzewamy sok cytryny z żelatyną (odciśniętą) do rozpuszczenia (tak żeby nie było za gorące). Dodajemy do przygotowanej masy dodajemy
Szybko Tanio SmacznieSkładniki: 5 niedużych ziemniaków młodych czosnek niedźwiedzi Skworcu sól prowansalska Kamis 3 ząbki czosnku, zgniecione w łupinie 3 małe ćwiartki cytryny kilka gałązek świeżego tymianku 2 większe gałązki świeżego rozmarynu olej rzepakowy Biooil Wykonanie: Ziemniaki szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą. Kroimy w grube plastry, około 1/2 cm. Do małej miseczki wlewamy kilka łyżek oleju rzepakowego, wsypujemy czosnek niedźwiedzi i świeżo
Blondynka Gotujetygodniu stosowania! :) Skóra jest miękka, gładka i wyraźnie odmłodzona. Regeneruje wnętrze włosa, przez co zalecany jest do stosowania w formie odżywczych, regenerujących i nawilżających maseczek, Chroni przed utratą wody oraz promieniowaniem UV. Ma zdolność likwidacji obrzęków i rumienia, co czyni go idealnym, naturalnym kosmetykiem dla cery naczyniowej i skłonnej do podrażnień. Oprócz wyżej wymienionych, stosowanie oleju z kiełków pszenicy zalecane(...)czerwonej papryczki chili 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 150 g sera feta sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Kosmosę wypłukać, zalać 1 i 1/2 szklanki wody, lekko posolić, zagotować i gotować przez około 14 minut bez przykrycia. Odstawić z ognia, przykryć i trzymać przez 10 minut
Moja Mama Gotujełyżka zimnego mleka BUDYŃ RABARBAROWY: 500 g rabarbaru 1/3 szklanki cukru 2 łyżki soku malinowego 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki kremówki 1 opakowanie budyniu malinowego BEZA: 4 białka szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki soku z cytryny Dobrze schłodzone masło posiekać z cukrem, mąką i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, zimne mleko i szybko zagnieść(...)lodówce przez około 30 min. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez 15-20 min. Rabarbar pokroić na kawałki, zasypać w garnku cukrem, podlać wodą i sokiem. Smażyć na małym ogniu, aż będzie miękki i zacznie się rozpadać. Można dodatkowo zmiksować blenderem. Kremówkę wymieszać z proszkiem budyniowym i wlać do bulgoczącego rabarbaru. Gorący budyń wylać
https:KKuchniaMniamsoli 1/4 łyżeczki pieprzu 1 jajko 2 łyżki posiekanej kolendry szklanka tartej bułki 80 g startego sera Dziugas tłuszcz cytryna Przygotowanie Pałki umyłem, osuszyłem. Na talerzu wymieszałem mąkę z solą i pieprzem. Obtoczyłem kawałki mięsa, skropiłem je lekko wodą i jeszcze raz obtoczyłem. W osobnych naczyniach roztrzepałem jajko z łyżką wody i posiekaną kolendrą oraz wymieszałem bułkę tartą
R'n'G Kitchendania. Składniki: 3 niewielkie buraki lub 2 duże 1 cebula 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 2 łyżeczki soku z cytryny lub 1 łyżeczka octu winnego (u mnie ocet) sól pieprz Buraki dokładnie umyć, włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować ok. 1 godziny Po wystudzeniu obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach Cebulę posiekać w kostkę
Szczęśliwa kuchniaodcedzić. Bulion połączyć z mlekiem kokosowym. Skórkę z 4 cytryn otrzeć na tarce - połowę dodać do bulionu. Wycisnąć sok z cytryn i dodać do bulionu. Doprawić dla smaku magi, pieprz, sól etc. Aby nieco zagęścić zupę, w 1/4 szklance wody rozpuszczamy 2 łyżki mąki ziemniaczanej, dolewamy 1/2 szklanki naszej zupy. Mieszamy, następnie wlewamy to do zupy - mieszamy, do zagotowania. Następnie(...)zupy, mieszamy - NIE GOTUJEMY ! Każdy z Was podejmuje decyzję jak podać tą pyszną zupę - ja podałam ją z kaszą jaglaną, podsypaną płatkami migdałowymi oraz otartą skórką z cytryny ze świeżym tymiankiem. Zupę można podać także z kurczakiem i ryżem - decyzja należy do Was :) To czego jestem pewna to, że MUSICIE SPRÓBOWAĆ TEJ ZUPY !!! WSZYSTKIEGO SMACZNEGO
dlaSmaQdania. Składniki: 3 niewielkie buraki lub 2 duże 1 cebula 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 2 łyżeczki soku z cytryny lub 1 łyżeczka octu winnego (u mnie ocet) sól pieprz Buraki dokładnie umyć, włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować ok. 1 godziny Po wystudzeniu obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach Cebulę posiekać w kostkę
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com