woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:592/1096)

Spaghetti z dorszem 181

jajka 1/2 szkl. mleka sól mielony czarny pieprz Sposób wykonania: Filety z dorsza czyścimy, moczymy , osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Po czym odstawiamy na ok. 30 minut. Makaron gotujemy na pół twardo. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i osączamy. Brokuły czyścimy, myjemy i wkładamy do gotującej się wody na ok. 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy i osączamy. Pomidory kroimy

Różne smaki w kuchni
Zapiekanka makaronowa z łososiem, brokułami i sosem beszamelowym. 247

skórkę, następnie pokroić w kostkę doprawić solą i pieprzem (lub ulubioną przyprawą do ryb), przełożyć do naczynia żaroodpornego, skropić sokiem z cytryny i zapiekać przez 10 minut w piekarniku w temperaturze 190°C. Makaron ugotować w osolonej wodzie, skracając czas gotowania o 2 minuty. Odcedzić. Brokuły gotować w osolonej wodzie przez 8 minut. Odcedzić. Przygotować sos beszamelowy. W rondelku rozpuścić

zadanie-gotowanie
Szybka zupa kukurydziana 165

kawałki marchewka pokrojona na małe kawałki gałązka selera naciowego pokrojona na kawałki 2 ząbki czosnku koncentrat bulionu drobiowego Krakus litr gorącej wody po pół łyżeczki pieprzu, słodkiej papryki, wędzonej papryki, czubrycy lub oregano sok wyciśnięty z połówki cytryny pół opakowania passaty pomidorowej 2 puszki kukurydzy śmietana do podania – opcjonalnie Jak przygotować zupę kukurydzianą? Cebulę kroimy w piórka i smażymy

Ugotowane pozamiatane
Kompot wigilijny (śliwkowo-figowy) 158

cytryny Wykonanie kompotu figowego: Figi gotować przez 5 minut od zagotowania wraz z łyżką cukru oraz sokiem i skórką z 1 cytryny (przed dodaniem skórki porządnie ją wyparz).  Wykonanie kompotu śliwkowego: Śliwki włożyć do garnka i zalać wodą (tak by przykryła owoce). Moczyć przez całą noc. Następnie dodać łyżkę cukru i laskę cynamonu. Zagotować. Gdy obydwa kompoty są gotowe

Mania Wypiekania
Hummus z czarną quinoą i czarnym czosnkiem 143

oliwy do przybrania  Wykonanie: Ciecierzycę, tahini, oliwę z oliwek, czarny czosnek, przeciśnięty przez praskę świeży czosnek i sok z cytryny dokładnie blendujemy na gładką masę. Jeśli masa wydaje się zbyt sucha, dodajemy stopniowo po łyżce wody, lub nieco więcej oliwy. Doprawiamy pastę solą i pieprzem i jeszcze raz blendujemy. Tak powstały hummus mieszamy z ugotowaną quinoą i przekładamy

Quinoa Raz!
Beza z sosem cytrynowym i bitą śmietaną 166

przecedzić przez sitko. • Jajka wbić do miski i delikatnie roztrzepać. Dodać sok z cytryny, skórkę i cukier, wymieszać. • Masę włożyć do miski, którą umieścić na garnku z gotującą się wodą i powoli mieszać, aż się ociepli. • Cały czas mieszając dodawać kawałki masła, jak tylko poprzednie się rozpuszczą. Mieszać 5-10 minut

To co kocham
Sernik daktylowo - waniliowy z musem żurawinowym ( bez pieczenia) 234

kronie zmielonego 1 łyżka (5 ml) ekstraktu waniliowego 30 g cukru pudru ziarenka z jednej laski wanilii skórka starta z połowy cytryny na grubych oczkach  125 g jogurtu naturalnego typu greckiego 3 łyżeczki żelatyny na 60 ml wody Na masę ciemną (Daktylową):  250 g sera białego co najmniej dwukrotnie zmielonego 3 czubate łyżki pasty daktylowej  2 łyżki

vaniliowoczekoladowa
Rozgrzewający napój na zimę 237

także białą albo zieloną herbatę, ale w wiekszości przypadków wystarczają mi same cytrusy, imbir i mój ukochany cynamon. Na 500 ml wody: laska cynamonu ok. 2-3 cm kawałek imbiru 2-3 plasterki pomarańczy 2-3 plasterki cytryny opcjonalnie 2 torebki ekologocznej białej lub zielonej herbaty łyżeczka miodu Imbir dokładnie myjemy i kroimy na plasterki. Cytrusy wyparzamy i kroimy

Mienta blog
Babka drożdżowa - na bazie przepisu z 1963 roku 265

lekkim wystudzeniu babkę drożdżową wyjąć z formy i pozostawić na kratce do ostygnięcia. Przygotowanie lukru Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i skórką pomarańczową. Powinniśmy otrzymać płynną. ale dość gęstą masę.  W razie potrzeby dodać odrobinę wody lub cukru pudru. Lukier wylać na przestudzone ciasto i pozostawić do zastygnięcia. Smacznego :) po kliknięciu, zdjęcie otworzy się w nowym oknie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Warzywno-makaronowa potrawka z mleczkiem kokosowym 183

Podsmażamy i wrzucamy dobrze odcedzoną ciecierzycę. Dusimy ok 15 minut i podlewamy mleczkiem kokosowym. Do lekko odparowanej potrawki dodajemy sok z cytryny oraz doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z natką pietruszki i ugotowanym al dente w osolonej wodzie makaronem. Podajemy na ciepło

Kuchnia w czekoladzie
domowy syrop na przeziębienie i nie tylko 3080

składniki: 50 g korzenia imbiru 50 g korzenia chrzanu 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 2 cytryny 150 g miodu (najlepiej spadziowy lub lipowy) dodatkowo: 10 g ziół prowansalskich 300 ml wrzącej wody wykonanie: Wszystkie składniki szatkujemy przy pomocy robota kuchennego np. Thermomix, do konsystencji drobnej surówki lub nożem nierdzewnym. Następnie przekładamy wszystko do dużego słoika i dodajemy miód. Odstawiamy

Domowy Smak Jedzenia
Tarta cytrynowa. 234

kobieceporady.pl Składniki: Spód: 225 g mąki pszennej krupczatki 150 g masła 75 g drobnego cukru 1 jajko 2 łyżki zimnej wody  Masa cytrynowa: 4 jajka 200 ml śmietany kremówki (30 lub 36 %) 2/3 szkl. soku z cytryny 120 g drobnego cukru do wypieków skórka otarta z jednej cytryny Wykonanie:  Składniki na ciasto szybko zagnieść. Wyrobione ciasto owinąć folią

zadanie-gotowanie
Sałatka z pęczakiem i grilowanymi warzywami w towarzystwie fig 195

figi natka pietruszki Sos: 4 łyżki soku pomarańczowego 2 łyżki soku cytrynowego 1,5 łyżki miodu płynnego Sok z pomarańczy i cytryny wymieszać wraz z miodem, następnie wlewać powoli oliwę szybko mieszając. Kaszę przepłukać wrzuć do gotującej wody wraz z łyżeczką soli i olejem i gotować 20 minut. Kaszę odcedzić i wystudzić. Bakłażana pokroić na plastry posolić i odstawić

Delicious Titbits
Gazpacho z pieczoną papryką 223

nasiona oddzieliły się od kramu). Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, dodając do pomidorów wraz papryką oraz obraną cebulą, oliwą i cytryną. Wszystkie składniki miksujemy i doprawiamy do smaku. Jeżeli krem jest zbyt gęsty możemy dodać odrobinę wody. Wstawiamy do lodówki na minimum godzinę lub delikatnie podgrzewamy. Podajemy z grzankami lub ulubionymi dodatkami. Ja najbardziej lubię wersję z mozzarella

ChilliJemy
Smażone śledzie- zapachniało mi morzem... 202

ogona i wyciągałam go z łatwością, pozbawiając rybki wszystkich większych ości. Każdą osoliłam, popieprzyłam, skropiłam sokiem z cytryny, przełożyłam kilkoma plasterkami cytryny i odstawiłam na co najmniej 30 minut. Młode ziemniaki dokładnie umyłam i ugotowałam w osolonej wodzie. W międzyczasie pokroiła pory w drobne paski, posoliłam i odstawiłam, by lekko puściły wodę. Następnie odcisnęłam płyn i udusiłam około 15 minut

Pichceniomania

Proponowane wyszukiwania