sucha 5 plastrów wędzonego boczku 100 g świeżego szpinaku 1 czerwona papryka 2 awokado 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oliwy 2 łyżki winnego octu sól do smaku 1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu Ciecierzycę namocz w zimnej wodzie na noc. Możesz użyć gotowaną ciecierzycę z puszki. Kalafior podziel na różyczki. Ułóż na blaszy, skrop oliwą(...)minut. Wyjmij blaszkę, przełóż kalafior do miski. Paprykę opłucz zimną wodą, zdejmij skórkę i oczyść z nasion, pokrój na kawałki. Ugotuj ciecierzycę, odcedź i wymieszaj z resztą warzyw w misce. Usmaż boczek i dodaj do sałatki. Na koniec dodaj pokrojone awokado. Do słoiczka wlej sok z cytryny, ocet winny i oliwę. Posól, dopraw pieprzem zakręć słoik i wstrząśnij dressing. Polej
codojedzeniasucha 5 plastrów wędzonego boczku 100 g świeżego szpinaku 1 czerwona papryka 2 awokado 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oliwy 2 łyżki winnego octu sól do smaku 1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu Ciecierzycę namocz w zimnej wodzie na noc. Możesz użyć gotowaną ciecierzycę z puszki. Kalafior podziel na różyczki. Ułóż na blaszy, skrop oliwą(...)minut. Wyjmij blaszkę, przełóż kalafior do miski. Paprykę opłucz zimną wodą, zdejmij skórkę i oczyść z nasion, pokrój na kawałki. Ugotuj ciecierzycę, odcedź i wymieszaj z resztą warzyw w misce. Usmaż boczek i dodaj do sałatki. Na koniec dodaj pokrojone awokado. Do słoiczka wlej sok z cytryny, ocet winny i oliwę. Posól, dopraw pieprzem zakręć słoik i wstrząśnij dressing. Polej
codojedzenialiścia laurowego. Wywar przecedzić i dodać z powrotem tylko pokrojoną w plastry marchewkę. Botwinę umyć dokładnie pod bieżącą wodą, pokroić i dodać do zupy. Ziemniaki pokroić w duże kawałki i dorzucić do garnka. Całość doprawić solą i pieprzem, opcjonalnie kilkoma kroplami cytryny. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec botwinkę zaprawić śmietaną, pamiętając, aby ją zahartować. Jako, że mój mąż
Kuchnia w opałachłyżeczki majonezu Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, ostudzimy. Botwinkę blanszujemy 2-3 minuty, następnie zalewamy zimną wodą, odsączamy na sicie i drobno siekamy. Przekładamy do naczynia, następnie jajka ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy czosnek przetarty przez praskę, sok z cytryny, oliwę, posiekaną natkę pietruszki oraz majonez. Wszystko mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Pyszną pastę razem ze mną
Życie zaczyna się w kuchnicienkie plasterki i czosnek wyciśnięty przez praskę. Wrzucić groszek i zalać wrzątkiem (tylko tyle, aby woda zakryła warzywa), dodać posiekaną miętę (z łodyżkami, kilka listków zostawić do przybrania) i zagotować. W międzyczasie dodać Vegetę, cukier, sól, pieprz i sok z cytryny. Gotować przez 2-3 minuty, lub do czasu aż groszek będzie miękki, ale zanim zmieni kolor
Codzienne Gotowaniepszennej 2 łyżki soku z cytryny Nadzienie: Dżem brzoskwiniowy Masa: 400 ml śmietanki kremowej 30% 300 g serka homogenizowanego naturalnego 3 -4 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 4 czubate łyżeczki żelatyny Wierzch: 2 świeże brzoskwinie 1 galaretka brzoskwiniowa Wykonanie ciasta: Ciasto: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem, dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy mikserem, wsypujemy przesianą mąkę(...)wykładamy brzoskwiniowymi ślimaczkami. Masa: Śmietanka i serek powinny być dobrze schłodzone-prosto z lodówki, Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody, do uzyskania płynnej masy. Śmietanę kremówkę ubijemy na sztywno z cukrem pudrem i sokiem z cytryny, dodajemy serek miksujemy wlewając powoli ostudzoną ale płynną żelatynę, Masę wylewamy na ślimaczki w tortownicy, wierzch wygładzamy. Brzoskwinie obieramy ze skórki kroimy
Wanilia i Kardamonkarpatkę z kremem czekoladowo - waniliowym . Zapraszam do wypróbowania. Ciasto: 1 szklanka mąki 1/2 kostki margaryny 1 szklanka wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ( opcjonalnie) 4 jajka Zagotować wodę z margaryną, wsypać do niej mąkę i energicznie ucierać aż znikną grudki, gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, ok. 2- 3 minuty. Ostudzić. Do zimnego ciasta dodawać stopniowo jajka, cały czas(...)ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać małymi porcjami ostudzony budyń i utrzeć masę aż będzie gładka. Dodać kilka kropel soku z cytryny. Włożyć masę do lodówki aby stężała. Dodatkowo: 1 galaretka wiśniowa 1 łyżka żelatyny 1,5 szkl wody Zagotować wodę i rozpuścić w niej galaretkę i dodatkowo żelatynę, żeby ładnie zastygła. Przelać w płaskie naczynie. Zastygniętą pokroić w kostkę
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniamały 2 łyżki oliwy sos holenderki: 2 żółtka sol, pieprz 1 łyżeczka soku z cytryny 50 g masła papryczka chili, natka pietruszki Pierogi: Pokrzywy zbieram z dala od spalin najlepiej na łące, i tylko główki. Obieram z listków, płuczę je i wrzucam do wrzącej wody na minutę. Odcedzam na sitku, przekładam do pojemnika, dodaję oliwę i wodę i miksuję blenderem(...)dużej szklanki. Układam farsz na jednym kole i przykrywam drugim. Sklejam za pomocą widelca. W garnku zagotowuję wodę, wlewam łyżkę oliwy, pierogi się nie skleją i wrzucam do gorącej wody po kilka sztuk. Gotuję około trzy minuty od wypłynięcia na wierzch. Podaję z sosem. Farsz: Ryż gotuję według instrukcji opakowania, i studzę. Przekładam do miski, dodaję odsączonego tuńczyka, pokrojoną chili
wesoła kuchniamałych porcji-8 trójkącików) ciasto: 340 g mąki 10 g drożdży świeżych 1,5 łyżeczki cukru 1,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki oliwy z oliwek 250 ml letniej wody farsz: 1 duży pomidor mięso z kurczaka- my wybraliśmy ugotowane mięso z udka ponieważ jest znacznie delikatniejsze niż mięso z piersi kurczaka 15 g pora 150 g sera żółtego(...)kurczaka, bądź wywar warzywny (opcjonalnie bulion) 50 ml gęstej śmietany 36% sól, pieprz do smaku odrobina soku z cytryny łyżeczka sosu sojowego szczypta ostrej czerwonej papryki 15 ml przecieru pomidorowego do dekoracji świeży rozmaryn Przygotowanie: ciasto: Rozpuścić drożdże w letniej wodzie i odstawić na 10-15 minut. W misce wymieszać: mąkę, sól oraz cukier, wymieszać. Wlać do miski drożdże. Wyrabiać
KreatywnePinypodawanych na ciepło jak i na zimno. Zapraszam :) Składniki: 4 buraki 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz i szczypta cukru do smaku 2 łyżki masła 1 łyżka suszonego szczypiorku 1 duża cebula Wykonanie : Buraki myjemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Następnie obieramy ze skórki i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Cebulę obieramy
Sama słodycz i szczypta chilisernikowego (użyłam Wieluń), sól morska z pieprzem, 2 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżki soku z cytryny. WykonanieSałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Awokado obrać ze skórki, pokroić w kostkę, ułożyć na sałacie. Fasolę opłukać zimną wodą, odcedzić i ułożyć na sałacie. Rzodkiewkę umyć, pokroić w plasterki. Ogórka obrać ze skórki. Pokroić w cienkie plasterki, zwinąć
Z miłości do słodkościrukoli ;) 3 – 4 korzenie wężymordu szczypiorek 2 – 3 łyżki oliwy z oliwek dobrej jakości sok z połówki cytryny kolorowy pieprz sól Wykonanie: Wężymord obieramy (polecam robić to w rękawiczkach) i zaraz po obraniu przekrawamy na pół i wrzucamy do naczynia z wodą i octem (żeby nie ściemniał). Następnie płuczemy go i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru
Quinoa Raz!cebula łyżeczka listków tymianku czubata łyżka serka mascarpone 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz łyżka masła cytryna Grzyby zalewamy w garnuszku wrzątkiem tak by były całkiem zakryte. Moczymy 15 minut pod przykryciem a następnie gotujemy kolejne 10 minut. Wyjmujemy z wody i drobniutko kroimy, wodę zachowujemy. Drobno kroimy obraną cebule i czosnek. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę i czosnek(...)Dodajemy grzyby i smażymy aż miejscami się zrumienią. Solimy i pierzymy. Zalewamy wodą z moczenia (wlewamy tyle by grzyby były prawie całkiem przykryte). Dusimy ok 5 minut na niewielkim ogniu. Wyłączamy gaz, dodajemy serek, mieszamy i dodajemy śmietanę. Sos ew. jeszcze raz doprawiamy. Skrapiamy sokiem z cytryny. Podajemy do klusek wszelkich bądź mięs. Możemy posypać natką pietruszki
Dzieje kuchennej Wiewióryprzepraszać. Wykonanie ciasta jest banalne, jednak wymaga zaplanowania kilku kroków z wyprzedzeniem – należy odczekać kilka godzin, aż woda oddzieli się od jogurtu oraz schłodzić spód. Składniki: Masa: 2 duże opakowania (1 kg) naturalnego jogurtu sojowego 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny 50 ml oleju z pestek winogron 2/3 szklanki mleka sojowego ½ szklanki skrobi kukurydzianej ¾ szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego szczypta(...)ciasteczek Oreo plus 4 sztuki do dekoracji Sito wyłóż czystym ręcznikiem kuchennym i zawieś na dużej misce. Wlej do niego jogurt sojowy i pozostaw na noc do oddzielenia się wody. Na następny dzień wylej wodę zgromadzoną na dnie miski; zbierz ręcznik i postaraj się jeszcze delikatnie odcisnąć resztki wody z jogurtu. Aby przygotować spód, wrzuć 16 sztuk ciasteczek
Roślinna - blog wegańskiSkładniki : 1 kg dojrzałych śliwek węgierek 0,5 kg cukru 1 i 1/2 l przegotowanej wody ( najlepiej źródlanej ) 1 i 1/2 l spirytusu 95 % 100 ml koniaku lub brandy skórka otarta z 2 cytryn 1 laska wanilii 1 i 1/2 opakowania cukru waniliowego Sposób wykonania : Ś liwki dokładnie opłucz, osusz, przekrój na połówki, wydryluj. Wsyp do czystego, dużego słoja(...)nadać trunkowi lekkiej goryczki. Wlej spirytus, słój szczelnie zamknij i odstaw w ciemne miejsce na 2-3 tygodnie. Po tym czasie przecedź nalewkę , śliwki i pestki wyrzuć. Wodę zagotuj z cukrem, cukrem waniliowym, otartą skórką cytrynową i laską wanilii przekrojoną na połowę wzdłuż. Mieszaj, aż powstanie gęsty syrop. Przefiltruj przez gęstą gazę , ostudź.Wystudzony syrop wlej do spirytusu
Przepisy i porady kulinarnemalinowe 160 g tuńczyka z puszki cząstki cytryny do wyciśnięcia sól, świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku 1/4 łyżeczki suszonych płatków chili / można pominąć WYKONANIE Makaron gotujemy al dente w dużej ilości lekko osolonego wrzątku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zachowujemy 4 łyżki wody z gotowania. Odcedzamy. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki(...)cząstki tuńczyka. Lekko solimy i oprószamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Smażymy kolejne 2 minuty. Dodajemy makaron wraz z odłożoną wodą z gotowania i delikatnie mieszamy, uważając, aby za bardzo nie rozdrobnić tuńczyka. Odstawiamy z ognia, skrapiamy sokiem wyciśniętym z ćwiartki cytryny, oprószamy suszoną natką, lubczykiem i opcjonalnie także płatkami chili. Podajemy z dobrej jakości oliwą i cząstkami cytryny do wyciśnięcia
cool and mintypiękny kolor. Składniki: 3 łyżki puree dyniowego 1 jabłko 1 pigwa pół szklanki soku marchwiowego sok z połowy cytryny Jabłko i pigwę obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do rondla i dodajemy około 50 ml wody. Jeśli nie mamy gotowego puree dyniowego wówczas dodajemy także obraną i pokrojoną na kawałki dynię. Zawartość rondla gotujemy
My simple kitchen