Szaszłyki z krewetkami i serem halloumi 223szaszłyki są pycha. Przygotowanie marynaty – do miseczki wrzucić wszystkie składniki marynaty, wymieszać. Przygotowanie krewetek – krewetki jeśli są mrożone zalać wrzącą wodą. Zostawić na kilka sekund odcedzić. Włożyć krewetki do miseczki i skropić sokiem z cytryny. Zalać krewetki marynatą i zostawić na 30 minut do godziny. Ser pokroić w małe kostki. Na patyczki nabić krewetki na przemian z kawałkami
Kuchnia Pokoleń
Chłodnik litewski z botwiny 219garnku gotujemy bulion. Do gotowego dodajemy botwinę i gotujemy około 10-15 minut. Skraplamy w trakcie gotowania kilkoma kroplami soku z cytryny. Odstawiamy do wystudzenia, jeśli nie mamy czasu to do dużego garna nalewamy zimną wodę, wstawiamy ten mniejszy i tak studzimy. 2. Rzodkiewkę myjemy, kroimy, ogórki obieramy ze skórki, kroimy. Natkę pietruszki i koperek siekamy. Do ostudzonej botwiny
kruche babeczki
Hummus w trzech smakach 238gotowania cieciorki Składniki: – 1 puszka cieciorki lub 400g suchej ciecierzycy – 2 łyżki sezamowej pasty tahini – sok z połowy cytryny – 2 ząbki czosnku – 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju z pomidorów – zimna woda – 1/2 łyżeczki zmielonego kuminu rzymskiego – 1/3 łyżeczki różowej soli himalajskiej lub morskiej – szczypta świeżo mielonego pieprzu Dopraw
Podwójnaporcja
kokosowy pudding z tapioki 188łyżka cukru 12 gram żelatyny ( lub trzy listki żelatyny) Przygotować puree z mango (pamiętajcie aby zważyć gotową już pulpę) dodać sok z cytryny i cukier - zagotować ( powinna się zagotować, odstawić z ognia) Namoczyć żelatynę w łyżce wody odstawić aż napęcznieje. Podgrzewać mieszając chwilkę aby sie rozpuściła- NIE GOTOWAĆ ! Połączyć z gorącym puree, wymieszać i odstawić aby lekko stężała
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Sałatka z tuńczykiem i kaszą gryczaną :) 263migdałów (Polski Koszyk) Sos: 1 łyżka octu balsamicznego jasnego 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy szczypta soli i pieprzu Przygotowanie: Kaszę ugotuj w 100 ml wody. Do miski przełóż miks sałat, ostudzoną kaszę, pokrojoną paprykę oraz odcedzoną kukurydzę. Dodaj także pokrojonego na mniejsze kawałki tuńczyka. Wymieszaj
Zdrowie na języku :P
Ciasteczka owsiane z jabłkiem i orzechami 250ilość wg upodobań) Przygotowanie : Jabłko myjemy, przekrawamy na pół, wydrążamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny i przekładamy do większej miski. Wsypujemy kolejno : płatki owsiane, kaszkę kukurydzianą, odrobinę ciepłej wody, siemię lniane i słonecznik. Dodajemy również miód (dowolna ilość), rodzynki i jajko. Mieszamy całość przy pomocy drewnianej szpatułki, następnie
Kuchnia Ellie
Rozgrzewający napój z imbirem,cytrusami, trawą cytrynową. 193zatopić w rozmyślaniach o ciepłych letnich dniach. Jednym z nich jest napój zimowy rozgrzewający z naszymi ulubionymi przyprawami. Składniki 1 pomarańcza 1 cytryna Kawałek świeżego imbiru Trawa cytrynowa syrop z mango lub miód do smaku gorąca woda
Kulinarne pyszności Molki
Sałatka z wędzonym łososiem! menu sylwestrowe 206sałatki, przygotowany w butelce. dressing do sałatki: - 7 łyżek oliwy z olwiek - 1 łyżeczka soku z cytryny - 1/2 łyżeczki musztardy o smaku curry - 1 łyżeczka miodu - sól - pieprz - 2 łyżki wody - zioła włoskie bądź świeża posiekana bazylia w/w składniki miksujemy blenderem na gładki sos do sałatki. Mam nadzieję, ze udało
SMYKWKUCHNI
PieRniKoWo- CzeKoLaDowA BabKa ŚwIĄteCznA 305czekolady 3 łyżki śmietanki 30% UHT 1 łyżka miękkiego masła Dekoracja z masy dragant 1 płaska łyżeczka żelatyny (rozpuszczona w 40 ml wody) 0,5 kubka cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki soku z cytryny Przygotowanie: Piekarnik ustawiamy na termoobieg temperaturę na 160"C Masło, czekoladę i miód przekładamy do rondelka. Podgrzewany co jakiś czas mieszając, dodajemy przyprawę
Luźna Kuchnia
Sernik z ricotty bez glutenu i jajek 216łyżek płatków z kaszy jaglanej • 2 łyżki oleju kokosowego płynnego • 2 łyżki cukru • 2 banany • otarta skórka z 1 cytryny • garść drobnych cukierków czekoladowych Wykonanie: Ciasto • Kaszę jaglaną ugotować zalewając 2,5 szklankami wody. Gotować ok. 15 minut. Jeśli kasza pochłania całą wodę, trzeba jej dolać. Kasza nie powinna być rozgotowana. • Do lekko przestudzonej kaszy dodać olej
To co kocham
Spaghetti z zielonym pesto, fetą i pomidorkami koktajlowymi, Wrocław 304pietruszki/bazylii lub mix zielonych liści ok. 100-150 g twardego żółtego sera 2-3 ząbki czosnku ½ filiżanki prażonych pestek słonecznika sok z cytryny, sól, pieprz oliwa (kilka łyżek lub więcej) Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oleju/oliwy. Odcedź i przełóż do garnka, przykryj. Zmiksuj/zblenduj składniki pesto i dodaj do makaronu. Dokładnie wymieszaj. Pokrój fetę w kostkę. Przed
Qlinarnie i Qlinarnie
Curry masala z kurczaka 253mięso. Doprawić solą, papryką ostrą, papryką słodką, przyprawą kurczak curry masala i dokładnie wymieszać. Smażyć aż mięso straci kolor surowizny. Lekko podlać wodą i gotować około 15-20 minut. Na koniec dodać jogurt i sok z cytryny wymieszać. Sprawdzić smak w razie potrzeby doprawić do smaku. Podawać z ryżem lub makaronem. Smacznego
Kuchnia Pokoleń
Sos orzechowy 211otrzymujemy coś niesamowicie pysznego! Sos orzechowy Wydrukuj przepis Czas przygotowania: 15 minut Potrzebujesz: 200g masła orzechowego bez soli 100ml mleczka kokosowego woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji 1 cebula 1 łyzka cukru trzcinowego lub muscovado 1/2 cytryny (sok) 2-3 łyżki sosu sojowego lub tamarii 2-3 ząbki czosnku niewielka kosteczka świeżego imbiru 2 łyżeczki harrisy lub papryczki chilli sól
Blendman