woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:558/1096)

Nalewka i syrop z zielonych orzechów włoskich – cz.1 164

dodatkowe właściwości przeciwzapalne dzięki zawartości goździków i gałki muszkatołowej. Nalewka no.1 Składniki: 13 zielonych orzechów włoskich Skórka z połówki cytryny (dokładnie oczyszczone z białych fragmentów) ½ łyżeczki goździków ½ łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej 1 litr spirytusu lub 700 ml czystej wódki Szklanka wody Ok. 300 g cukru trzcinowego. Jeśli wolicie baaardzo słodkie nalewki, może być więcej. Nalewka orzechowa z goździkami i gałką

Kate's Kitchen
Lemon curd – krem cytrynowy 163

wrzątkiem i osuszamy. Na tarce ścieramy skórkę z cytryny (tylko żółtą część). Do miski dokładamy startą skórkę oraz wyciśnięty sok z jednej cytryny i pokrojone na kawałki masło. Miskę stawiamy na garnku w którym gotuje się woda, jednak miska nie może dotykać wody. Krem podgrzewamy cały czas mieszając, aż uzyska konsystencję gęstego budyniu *** *** Gorący krem przelewamy przez sitko do miseczki

Blog z Apetytem
Schab pieczony z jabłkami i żurawiną 170

minut polewając co jakiś czas wytwarzającym się. W tym czasie przygotowujemy jabłka. Obieramy je, kroimy w grube plastry i skrapiamy sokiem z cytryny. Wrzucamy do rondelka razem z żurawiną, cukrem, cynamonem i goździkami, podlewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy 5 minut. Po upływie 50 minut mięso obkładamy jabłkami i żurawiną (zostawiamy 2 łyżki jabłek do podania). Mięso pieczemy kolejnych

Smak mojej kuchni
Śledź smażony, marchewka i frytki z brukwi 196

przez 3 minuty na złoty kolor. Marchewkę zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj z oliwą, sokiem z cytryny i pokruszoną fetą. Obierz i pokrój brukiew w słupki. Włóż do garnka, wlej wodę, lekko posól i gotuj przez 6 minut. Odcedź i ostudź. Rozgrzej olej i smaż frytki z brukwi na złoty kolor. Odcedź nadmiar tłuszczu

codojedzenia
Lekka pyszna sałatka 193

czerwonej cebuli, - 2 łyżki kukurydzy, - 2 łyżki ziaren słonecznika, - 1 łyżka siemienia lnianego. Sos: - 2 łyżki octu jabłkowego, - sok z 1/2 cytryny, - 1 łyżeczka musztardy, - szczypta soli, - szczypta pieprzu ziołowego, - 1 łyżeczka oregano/bazylii, - 3 łyżki wody mineralnej, - 2 łyżki oleju lnianego. Przygotowanie: - sałatę lodową kruszymy, dodajemy liście szpinaku i rukoli; - pieczarki delikatnie podsmażamy na 1/2 łyżki oliwy i doprawiamy

MintTaste
Spring rolls z serem i świeżymi warzywami z sosem z masła orzechowego 234

ogórka) sos: - 1 łyżka masła orzechowego gładkiego - 1 łyżka sosu sojowego - 1 łyżka oleju sezamowego - 1 łyżeczka miodu - 1 łyżeczka soku z cytryny Sos: Wszystkie składniki wymieszać. W razie, gdyby sos był za gęsty dodać zimnej wody. Papier namoczyć w wodzie. Sałatę porwać na listki. Warzywa obrać i pokroić w słupki. Na miękki papier ryżowy wyłożyć liść sałaty (bez głąba

CookYourself
Szaszłyki z krewetkami i serem halloumi 203

szaszłyki są pycha. Przygotowanie marynaty – do miseczki wrzucić wszystkie składniki marynaty, wymieszać. Przygotowanie krewetek – krewetki jeśli są mrożone zalać wrzącą wodą. Zostawić na kilka sekund odcedzić. Włożyć krewetki do miseczki i skropić sokiem z cytryny. Zalać krewetki marynatą i zostawić na 30 minut do godziny. Ser pokroić w małe kostki. Na patyczki nabić krewetki na przemian z kawałkami

Kuchnia Pokoleń
Chłodnik litewski z botwiny 193

garnku gotujemy bulion. Do gotowego dodajemy botwinę i gotujemy około 10-15 minut. Skraplamy w trakcie gotowania kilkoma kroplami soku z cytryny. Odstawiamy do wystudzenia, jeśli nie mamy czasu to do dużego garna nalewamy zimną wodę, wstawiamy ten mniejszy i tak studzimy.  2. Rzodkiewkę myjemy, kroimy, ogórki obieramy ze skórki, kroimy. Natkę pietruszki i koperek siekamy. Do ostudzonej botwiny

kruche babeczki
Hummus w trzech smakach 212

gotowania cieciorki Składniki: – 1 puszka cieciorki lub 400g suchej ciecierzycy – 2 łyżki sezamowej pasty tahini – sok z połowy cytryny – 2 ząbki czosnku – 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju z pomidorów – zimna woda – 1/2 łyżeczki zmielonego kuminu rzymskiego – 1/3 łyżeczki różowej soli himalajskiej lub morskiej – szczypta świeżo mielonego pieprzu Dopraw

Podwójnaporcja
kokosowy pudding z tapioki 170

łyżka cukru 12 gram żelatyny ( lub trzy listki żelatyny) Przygotować puree z mango (pamiętajcie aby zważyć gotową już pulpę) dodać sok z cytryny i cukier - zagotować ( powinna się zagotować, odstawić z ognia)  Namoczyć żelatynę w łyżce wody odstawić aż napęcznieje. Podgrzewać  mieszając chwilkę aby sie rozpuściła- NIE GOTOWAĆ ! Połączyć z gorącym puree, wymieszać i odstawić aby lekko stężała

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Sałatka z tuńczykiem i kaszą gryczaną :) 233

migdałów  (Polski Koszyk) Sos: 1 łyżka octu balsamicznego jasnego  1 łyżka oliwy z oliwek  1 łyżka soku z cytryny  1 łyżeczka musztardy  szczypta soli i pieprzu  Przygotowanie: Kaszę ugotuj w 100 ml wody.  Do miski przełóż miks sałat, ostudzoną kaszę, pokrojoną paprykę oraz odcedzoną kukurydzę. Dodaj także pokrojonego na mniejsze kawałki tuńczyka. Wymieszaj

Zdrowie na języku :P
Ciasteczka owsiane z jabłkiem i orzechami 219

ilość wg upodobań) Przygotowanie : Jabłko myjemy, przekrawamy na pół, wydrążamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny i przekładamy do większej miski.  Wsypujemy kolejno : płatki owsiane, kaszkę kukurydzianą, odrobinę ciepłej wody,  siemię lniane i słonecznik. Dodajemy również miód  (dowolna ilość), rodzynki i jajko.  Mieszamy całość przy pomocy drewnianej szpatułki, następnie

Kuchnia Ellie