łyżka masła - 1 łyżka mąki - 3/4 szklanki mleka - duża garść topliwego żółtego sera - 1 ząbek czosnku - 2 łyżki soku z cytryny - 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu - sól do smaku - po ok. 100 gr ulubionego makaronu na osobę W garnku zagotowujemy wodę z łyżką soli. Wrzucamy brokuł i gotujemy do miękkości***. Należy spróbować - kwiat ma być miękki - ale łodyżka ma stawiać lekki(...)opór zębom. Odcedzamy łyżką dziurawką. W wodzie po brokule gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie szynkę siekamy na paseczki. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy wędlinę. Podsmażamy. Oprószamy wszystko mąką delikatnie zasmażając. Rozprowadzamy mlekiem i mieszając zagotowujemy do zgęstnienia sosu. Zmniejszamy ogień, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, ser, sok z cytryny, pieprz i sól do smaku
kawawszklancegryczanej (można zastąpić pszenną) ząbek czosnku sól i pieprz olej do smażenia jogurt naturalny plastry wędzonego łososia sok z 1/2 cytryny Oczyszczoną cukinie ścieramy na grubej tarce, delikatnie solimy i odstawiamy na 30 minut, po tym czasie odciskamy z wody, dodajemy mąkę, czosnek, żółtko i ubite białko. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelnię wlewamy olej i smażymy do zarumienienia. Gotowe
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałacytryny. Jadacie cukinię na surowo? Jeśli nie, to koniecznie musicie spróbować. Będziecie zachwyceni! Składniki na 4 porcje : Kurczak: 4 piersi kurczaka 125g sera mozzarella light 2 pomidory śliwkowe pół niewielkiej cukinii sól, pieprz, suszona bazylia do smaku łyżeczka oliwy do wysmarowania formy Surówka: 2 średniej wielkości cukinie łyżeczka soli 25g parmezanu pęczek natki pietruszki sok z połowy cytryny Piersi kurczaka(...)durszlaku, posolić i odstawić na kilkanaście minut. W międzyczasie zetrzeć parmezan, a natkę pietruszki drobno posiekać. Cukinię odcisnąć z nadmiaru wody, przełożyć do miski i dodać tarty ser parmezan i natkę pietruszki. Obficie skropić sokiem z cytryną i dokładnie wymieszać. Upieczone piersi kurczaka podawać w towarzystwie świeżej surówki. Jeśli danie ma być bardziej sycące i kaloryczne, dodać ulubioną kaszę
Dietologmnie 8 sztuk) 3 cebule dymki 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy ½ szklanki czerwonej soczewicy 2 szklanki gorącego bulionu warzywnego lub wody ½ szklanki gęstej części mleka kokosowego 1 łyżka startego świeżego imbiru 1 łyżeczka startej skórki z cytryny sól, pieprz do smaku Natkę marchwi niedbale posiekaj i wraz z migdałami, suszonymi pomidorami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem przełóż do blendera(...)zupę, marchew, cebule oraz czosnek pokrój w plastry. W garnku rozgrzej łyżkę oliwy, wrzuć warzywa i podduś pod przykryciem przez 10 minut. Następnie warzywa zalej gorącym bulionem lub wodą i gotuj kolejne 15 minut. Zdejmij z ognia, dodaj mleko kokosowe, starty imbir oraz skórkę cytrynową i zmiksuj za pomocą blendera na gładki krem. Dopraw do smaku solą
Roślinna - blog wegańskidodałam awokado moim zdaniem też świetnie pasuje. Wykonianie: 1 szklankę kaszy bulgur zalewamy 2,5 szklanki wrzącej osolonej wody i gotujemy około 7 min. Następnie odstawiamy aby spęczniała. Do kaszy dodajemy ziarna granatu, na to wyciskamy sok z cytryny i limonki. Mieszamy wszystko. Dodajemy posiekaną cebulkę i awokado na koniec dodajemy posiekane liście pietruszki i mięte. Delikatnie mieszamy
Smaki Przyprawy i Kolorydodałam awokado moim zdaniem też świetnie pasuje. Wykonianie:1 szklankę kaszy bulgur zalewamy 2,5 szklanki wrzącej osolonej wody i gotujemy około 7 min. Następnie odstawiamy aby spęczniała.Do kaszy dodajemy ziarna granatu, na to wyciskamy sok z cytryny i limonki. Mieszamy wszystko. Dodajemy posiekaną cebulkę i awokado na koniec dodajemy posiekane liście pietruszki i mięte. Delikatnie mieszamy
Kulinarna rozmowasztuka papryka czerwona - 1/2 sztuki papryka żółta - 1/2 sztuki oliwa Monini Classico w sprayu cytryna - sok z 1/2 sztuki suszona bazylia - 1/2 łyżeczki sól, pieprz dodatkowo: 4 patyczki do szaszłyków Przygotowanie: Drewniane patyczki do szaszłyków namocz w wodzie przez 30 minut. Filety z łososia pokrój na kwadraty. Czerwoną cebulę oraz paprykę pokrój na kawałki
Chilli Czosnek i Oliwałyżka imbiru, startego 1-3 łyżeczki pikantnego sosu chilli (srirarcha, tabasco …) sok z 1/2 limonki lub cytryny Przygotowanie: Umieść wszystkie składniki sosu w miseczce i dokładnie wymieszaj. Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odcedź (zachowaj 1 szklankę wody z gotowania). W międzyczasie rozgrzej na dużej patelni na średnim ogniu olej, włóż kurczaka i podsmaż do zarumienienia. Dodaj
karmelowykurczaka - papryka wędzona słodka i ostra lub shoarma jeśli macie - olej rzepakowy - czarnuszka - sól - pieprz Dressing: - 6 łyżek gazowanej wody mineralnej, u mnie kinga pienińska - 3 łyżki oliwy lub oleju - 1 łyżka majonezu - sok z połowy cytryny - sól - pieprz - cukier Dodatkowo: - sałata - rukola - pęczek rzodkiewek - chabry 1. Mięso myjemy i kroimy w plastry, posypujemy przyprawami i zostawiamy w chłodnym(...)kuchenny aby wchłonął się nadmiar tłuszczu. Wystudzone mięso posypujemy czarnuszką. 2. Liście sałaty i rukoli myjemy, osuszamy i układamy na talerzu. Rzodkiewki po umyciu kroimy w plastry. 3. Z wody mineralnej, oliwy i przypraw robimy dressing łącząc ze sobą wszystkie składniki, a następnie polewamy nim sałatkę. Wierzch zdobimy kwiatami lub samymi listkami kwiatów
Apetyczna babeczkamakaronu rurki300g wędzonego boczku500g cukinii300ml śmietany 36%3 ząbki czosnku1-2 filiżanki rozmrożonego groszkuskórka z 1 cytrynyparmezan do posypaniasól, pieprz, zioła prowansalskiegarść posiekanej pietruszki/koperku -opcjonalnie1. Makaron ugotować w osolonej wodzie, aż będzie al dente.2. W trakcie jak makaron się gotuje, kroimy w małą kostkę boczek, podsmażamy go na patelni aż się przyrumieni. Pod koniec smażenia dodajemy obrany i przeciśnięty przez(...)czosnek się nie przypalił. Dodajemy opłukaną, osuszoną i pokrojoną na mniejsze kawałki cukinię. Smażymy aż cukinia zmięknie (około 5-7 minut).3. Dodajemy rozmrożony groszek, skórkę otartą z 1 cytryny, posiekane zioła i doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dolewamy od razu śmietanę i mieszamy podkręcając gaz, żeby śmietana zaczęła się gotować i jak wystarczająco zgęstnieje odstawiamy z palnika
UgotujmyTo.plminut Składniki: 1 mrożona ośmiornica (ok. 500 g) oliwa z oliwek gruba sól morska świeżo grubo zmielony czarny pieprz cytryna Wykonanie: Ośmiornicę rozmrażamy w lodówce. Układamy ją w misce, przykrywamy. Gdy będzie miękka, płuczemy ją pod zimna wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Mrożona ośmiornica jest już wypatroszona i ma usunięte wszystkie zbędne elementy. W zamrażarce porządnie skruszała, więc(...)garnku gotujemy wodę i wkładamy do niej ośmiornicę. Gotujemy ją przez 30 minut. Wyjmujemy i odkładamy na desce, aby nieco przestygła. Następnie dzielimy ją, odcinając po jednym odnóżu. Z każdej strony smarujemy ją dokładnie oliwą z oliwek, posypujemy solą i pieprzem. Rozgrzewamy grilla i pieczemy ośmiornice z obydwu stron przez około 5 minut. Podajemy skropioną sokiem z cytryny
Kulinarne przygody Gatitymleka 1 szk kaszy manny 1 szk cukru pudru 250 g masła 1 łyżeczka esencji waniliowej 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka kakao Góra 2 szt galaretka truskawkowa truskawki Przygotowanie: W 700 ml przegotowanej gorącej wody rozpuścić galaretki i odłożyć w zimne miejsce do stężenia. Spód; w blenderze rozkruszyć herbatniki dodać rozpuszczone letnie masło i zagnieść.Masę wyłożyć(...)miejsce do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem,dodać esencję waniliową.Do masła dodawać po łyżce zimną kaszę mannę i cały czas ucierać.Na koniec dodać sok z cytryny i wymieszać.Odłożyć 1/4 masy dodać kakao i wymieszać.Połowę białej masy wyłożyć na spód z herbatników , nałożyć kulki z ciemnej masy i wyłożyć resztę białej masy.Wyrównać powierzchnię.Ułożyć
Ala piecze i gotujejasnozielona część) około 1 l gorącego bulionu jarzynowego, drobiowego lub wody 100 ml mleczka kokosowego lub śmietanki 30% 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne, sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz OPCJONALNIE : 2-4 łyżki mleka kokosowego lub zwykłego krowiego DO PODANIA : 100 g sera ricotta, kurkuma, oliwa -najlepiej smakowa, cząstki cytryny do wyciśnięcia WYKONANIE Głęboki średni rondel ustawiamy na dużym gazie . Dodajemy(...)wodę i gotujemy, przez około 10 minut, aż brokuły i ziemniaki będą miękkie. Dodajemy liście jarmużu i gotujemy kolejne 5 minut. Zupę miksujemy na gładki krem i ewentualnie dolewamy mleczko kokosowe lub mleko. Zagotowujemy, próbujemy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Porcje zupy nalewamy do miseczek, na wierzch nakładamy ser ricotta. Skrapiamy sokiem z cytryny oraz oliwą
cool and mintyłyżeczka ekstraktu waniliowego lub ziarenka z wanilii Mus z gruszek: 1 kg dojrzałych gruszek 1/2 szklanki cukru 1 łyżka masła 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki żelatyny w proszku Spód do sernika: 150 g herbatników 100 g masła Dodatkowo: Płatki z migdałów do dekoracji Jak przygotować sernik z musem(...)garnku lub patelni z grubym dnem rozpuścić cukier i masło, dodać gruszki i sok z cytryny i gotować ciągle mieszając na wolnym ogniu do czasu, aż gruszki się rozpadną. Mus wystudzić. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody, gdy napęcznieje, delikatnie podgrzewając rozpuścić (nie gotować). Żelatynę dodać do gruszek i dokładnie wymieszać. Temperatura masy z gruszek
Kuchcik gotujejeszcze kukurydze.Składniki : 1 filet z piersi kurczaka 1 puszka ananasów w plastrach1 cebula sok z 1/2 cytryny 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardyPrzyprawy : pieprz czarnyPierś z kurczaka myjemy, odsączamy nadmiar wody, oczyszczamy i wstawiamy na tacce z folii aluminiowej do parowaru i włączamy na 20 minut. Cebule drobno kroimy i parzymy wrzątkiem(...)pieprzem. Dodajemy 3 łyżki majonezu i łyżeczkę musztardy i dokładnie wszystko mieszamy. Majonezu można mniej, ja lubię jak jest go dużo :) Jak wszystko jest wymieszane polewamy sokiem z połowy cytryny i pod przykryciem wstawiamy do lodówki. Najlepiej smakuje na następny dzień :) Ale oczywiście czasami ciężko nie jeść od razu ;) Jak zawsze czekam na komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz
Parowar Faceta