również swoim wyglądem :))) Do jutra! SKŁADNIKI: 500 g suchego maku woda (do zalania maku) 100 g migdałów 100 g orzechów włoskich 100 g suszonej żurawiny lub rodzynek 100 g suszonych śliwek 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej skórka otarta 1 pomarańczy skórka otarta z 1 cytryny kilka kropel aromatu migdałowego 3 łyżki masła około 1 szklanka miodu(...)sicie, dociskając mak porządnie łyżką do sitka, aby woda całkowicie ściekła i pozostaw do ostudzenia, po czym zmiel go dwukrotnie w maszynce do mięsa na drobnych oczkach. Na dużej patelni lub w garnku rozgrzej masło i miód, dodaj do tego posiekane drobno bakalie, kandyzowaną skórkę, świeżo starte skórki z pomarańczy i cytryny, aromat i brandy (jeśli używasz). Dokładnie wymieszaj
Słodko-Słony Świat Ilonysosu meksykańska salsa dla dodania ostrzejszej nuty, ale nie jest to konieczne jeśli ktoś nie lubi :) Przygotowanie: Filety rozmrozić, opłukać w wodzie. Pokroić na mniejsze kawałki (ja pokroiłam na około 5-6 cm) Skropić ryby sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Następnie obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Cebulę obrać, pokroić na drobne
Tagebuch po polskumięty 100 g sera feta Sos jogurtowy: 150 g jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny mała szczypta cukru sól pieprz Przygotowanie: Młode ziemniaczki dokładnie szorujemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy. Następnie kroimy na plasterki i przysmażamy na maśle. Sałatę myjemy, osuszamy, rwiemy na kawałki i przekładamy do miseczki. Dodajemy
Oryginalny smakbędą przyrumienione i wytopi się z nich tłuszcz. Kapustę oczyścić i drobno poszatkować. Dodać do boczku i cebulki. Podlać pół szklanki wody lub bulionu i dusić pod przykryciem do miękkości. Doprawić do smaku koperkiem, cukrem, sokiem z cytryny, solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem
Pyry na Gazmleka 3 płaskie łyżeczki żelatyny 1 laska wanilii 70-80 g cukru Mus z mango 2 szt mango 1 łyżka soku z cytryny odrobina kardamonu w proszku 2 łyżki cukru Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Śmietankę i mleko wlać do garnka, dodać przekrojoną laskę wanilii, wyskrobane ziarenka wanilii oraz cukier. Podgrzać często mieszając(...)zmiksować na puree i przełożyć do małego garnuszka. Dodać cukier i kardamon do smaku, gotować przez 2 minuty, na wolnym ogniu. Zdjąć garnek z ognia i wcisnąć sok z cytryny. Dokładnie wymieszać, doprawić do smaku. Schłodzony mus z mango wyłożyć na wierzch panna cotty, przykryć folią i schładzać, najlepiej przez noc w lodówce. Artykuł Panna cotta z musem z mango
Pieguskowa Kuchniadodatkowo wystąpiły powidła śliwkowe. Można nawet doszukać się podobieństwa do przepisu na śledzie po kaszubsku, które są zakwaszane octem, moje śledzie z rodzynkami są z dodatkiem soku z cytryny i miodu. Polecam również wpis na najlepsze przepisy na śledzie. Tam znajdziecie całą masę inspiracji na śledzie. Moje śledzie oprócz cebuli, miodu i rodzynek zawierają turecką pastę paprykową ( w której się(...)piórka. Rodzynki zalewamy gorącą wodą i moczymy przez ok. 10 minut aż napęcznieją, odcedzamy. Śledzie zalewamy wodą, kilkakrotnie je płuczemy, wymieniamy wodę i suszymy na papierowym ręczniku, kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, szklimy na małym ogniu, dodajemy koncentrat pomidorowy, pastę paprykową, liść laurowy, ziele angielskie i odcedzone rodzynki, polecam podlać odrobiną wody. Chwilkę wszystko dusimy, cały
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękaszy jaglanej 1,5 szklanki mleka sojowego (można użyć krowiego) 1 banan sos sok z połowy cytryny 2 łyżki masła orzechowego 3 łyżki syropu z agawy kilka posiekanych orzechów laskowych Przygotowanie: Kaszę jaglaną należy przepłukać zimną wodą, odsączyć i zalać mlekiem. Pod przykryciem zagotować, następnie zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez 15 min pod przykryciem
Niezły Młynekktórych pisałam we wstępnie, a następnie gotujemy - do garnka nalewamy wina wkładamy ośmiornicę, cebulę, 3 ząbki czosnku, dolewamy trochę wody, nie za dużo tylko tyle, aby ośmiornica była przykryta. Gotujemy na małym ogniu, po 30 minutach dodajemy 3/4 kiszonej cytryny, parę gałązek świeżej mięty i oregano, gotujemy dalej, co jakiś czas sprawdzając miękkość mięsa i gdy jest już gotowa wyjmujemy
Quinoa Raz!sposób łososia razem z Okrasą, przy okazji jego wizyty w Gdańsku: Łosoś na wodzie a'la Okrasa . Tym razem przyszła kolej na przepiękny filecik z pstrąga. Składniki na 2 porcje: 1 filet z pstrąga łososiowego [ok.350-400g] - wraz ze skórą kilka plastrów i sok z 1/3 cytryny koperek - świeży lub mrożony sól, pieprz cytrynowy, przyprawa do ryb - do smaku Filet dokładnie(...)rybę sól, pieprz i przyprawę do ryby. Posypać koperkiem. Skropić sokiem z 1/3 cytryny i przykryć kilkoma plastrami cytryny. Tak zamarynowany filet z pstrąga łososiowego odstawić na 1 godzinę do lodówki, dla "przegryzienia się" smaków. Na patelnię wlać wodę na głębokość ok 0,5cm i ją zagotować. Włożyć zamarynowane kawałki fileta skórą do dołu - całość ma być lekko zanurzona
Grunt to przepis!jedno z dań wigilijnych… i nie tylko. Składniki: - śledzie matiasy ok. 500g- 2 cebule- sok z cytryny- 2-3 liście laurowe- kilka ziaren ziela angielskiego- majeranek otarty- pieprz- sól do smaku- olej Śledzie moczymy w zimnej wodzie (czas zależy od tego jakie słone są śledzie). Cebule kroimy w kostkę lub cienkie półkrążki – zalewamy wrzątkiem. Po chwili(...)hartujemy zimną wodą, dokładanie odcedzamy (dzięki temu cebula będzie łagodniejsza i nabierze delikatnego smaku) – przekładamy do miseczki. Do cebuli dodajemy liście laurowe, rozgniecione ziarna ziela angielskiego, pieprz, sól, majeranek – wlewamy olej i sok z cytryny. Mieszamy i zalewamy pokrojone na kawałki, wymoczone śledzie. Odstawiamy na dobę, aby smaki się przegryzły.Śledzie w oleju, to nie tylko zakąska. Z ugotowanymi
mojewypiekiinietylkomiód- opcjonalnie dodatkowo u mnie spora garść szpinaku i 1 łyżeczka młodego jęczmienia (proszek) Parząc herbatę zieloną , zalewaj ja wodą o temperaturze ok. 80 stopni C, ewentualnie dodaj łyżeczkę sproszkowanej kurkumy. Herbatę ostudź. Wyciśnij sok z pomarańczy i cytryn, obierz awokado ze skórki, wyjmij pestkę, dodaj skórkę pomarańczową. Zblenduj składniki na aksamitny koktajl. Przed podaniem przelej przez gęste sitko
Z Kuchni Do Kuchniczarny mielony do smaku masło do smażenia Wykonanie: 1. Botwinkę oczyszczamy, płuczemy i drobno kroimy, przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości, pod koniec gotowania solimy, następnie dokładnie odcedzamy i studzimy. Następnie skrapiamy lekko sokiem z cytryny i mieszamy, dzięki temu botwinka nie straci koloru. 2. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i dokładnie studzimy
Izabelawkuchniłyżka kaparów w zalewie Sos winegret 50 ml oliwy z oliwek 2 łyżki jabłkowego octu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka dowolnych ziół sól do smaku pieprz, opcjonalnie Umyj ziemniaki i ugotuj w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Gorące pokrój na plasterki i ułóż na półmisku. Pokrój cebulę w drobną kostkę i wraz z ziołami i kaparami posyp ziemniaki
codojedzeniakroję na mniejsze kawałki. Paprykę i ogórka kroję w słupki. Sos sojowy mieszam z syropem klonowym i sokiem z cytryny. Ugotowany makaron, glony, grzyby i warzywa marynuję w przygotowanej marynacie i odstawiam na kilka minut. Papier ryżowy zwilżam wodą i na jego środek nakładam część mieszanki makaronu i warzyw oraz kilka kawałków kurczaka. Następnie zwijam wszystkie boki do środka. Postępuję
Mango Papajakrok. A Wam o tym opowiem. Dorada z patelni 1 dorada na osobę 1 plasterek cytryny sól, pieprz do smaku 3 łyżki masła klarowanego 1/3 szklanki oleju rzepakowego Doradę należy umyć pod bieżącą zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym. Delikatnie pod łuskę nożem zeskrobać łuski. Doradę przeciąć od spodu i wyjąć wnętrzności
Kuchnia na wzgórzu