woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:545/1096)

Kuskus z granatem i winogronem 160

szczupłą sylwetkę :)  Składniki:  -4 łyżki kaszy kuskus -1/4 szklanki wody -garść rukoli -5 czerwonych winogron -1/3 granatu -50 g sera feta -świeża bazylia  -1 łyżka nasion słonecznika sos winegret: -4 łyżki oleju lub oliwy -1 łyżka miodu -1 łyżka soku z cytryny(...)ząbek czosnku -szczypta soli i pieprzu Olej lub oliwę wylewamy do miseczki i mieszając dodajemy kroplami sok z cytryny. Kiedy sos nabierze gęstej konsystencji dodajemy miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, solimy i pierzymy do smaku, dokładnie mieszamy. Kuskus zalać gorącą wodą, przykryć i odstawić na 5 minut, ma wchłonąć wodę. Następnie rozdrobnić  widelcem. Odstawić do wystudzenia.  Rukolę dokładnie

Kulinarne przemyslenia
ryba ze szpinakiem ,mango i czarnym ryzem 156

kostkę młode liście szpinaku 1 łyżeczka miodu,lub cukru pudru 2 łyżeczki octu jabłkowego ,lub sok z cytryny ocet oliwa z oliwek Wykonanie Jedna szklankę czarnego ryżu wsypać do rondla ,dodać łyżkę oleju kokosowego ,lub oliwy z oliwek ,zalać wodą i wstawić na duży płomień. Gdy zacznie wrzeć zmniejszyć plamień na malutki i gotować pod przykryciem około 8-10 minut

w mojej kuchni
Młode cukinie panierowane z marchewkowym tzatziki i sosem pomidorowym 145

tarce grubych oczkach sól do smaku pęczek koperku – drobno posiekany duże opakowanie jogurtu greckiego (400g) ząbek czosnku przetarty przez praskę łyżeczka miodu pieprz skórka otarta z całej cytryny i wyciśnięty z niej sok oliwa do skropienia Przepis na cukinię panierowaną z marchewkowym tzatziki i sosem pomidorowym   Zaczynamy od sosu pomidorowego. Cebulę podsmażamy. Dodajemy sos pomidorowy i czosnek. Smażymy(...)piekarniku aż będzie miękka w środku i chrupka na zewnątrz. W tym czasie solimy marchewkę z ogórkiem. Po chwili odsączamy nadmiar wody z warzyw i mieszamy je z koperkiem. Jogurt mieszamy z czosnkiem, miodem, pieprzem i cytryną. Dodajemy warzywa i dokładnie mieszamy. Skrapiamy marchewkowe tzatziki oliwą.   Cukinie wyjmujemy z piekarnika i podajemy z sosem pomidorowym i jogurtowo-marchewkowym. Lubisz

Ugotowane pozamiatane
Sałatka z kaszą pszenną i ciecierzycą 174

świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą Odstawiamy do przestudzenia. Ciecierzycę odcedzamy, mieszamy z kaszą i natką pietruszki oraz 2 łyżkami oliwy. Solimy i pieprzymy, dodajemy sok z cytryn i curry. Wszystko dokładnie mieszamy. Jajka obieramy ze skorupek, kroimy na pół, pomidorki również kroimy

Kulinarne przygody Gatity
KURCZAK CZOSNKOWY Z ZIEMNIACZKAMI. 252

Ziemniaki obieram, kroję na grubsze nico plasterki i gotuję  przez 10 minut w osolonym wrzątku. Wyciągam z wody, zostawiam w cieple. Kurczaka płuczę, suszę. Ząbki czosnku rozcieram ze solą  za pomocą noża na desce do krojenia. Dodaję sok z cytryny, 2 łyżki oliwy, świeżo mielony pieprz i mieszam. Taką mieszanką  nacieram każde udko i zostawiam na kwadrans

W kuchni Karmel-itki
Sos tzatziki. 259

ścieramy na tarce i wrzucamy do miseczki. Solimy i odstawiamy na 15 minut, po czym odciskamy z ogórka wodę. Dodajemy jogurt grecki i koperek. Następnie obieramy czosnek, wyciskamy przez praskę i również wrzucamy do miseczki. Pieprzymy do smaku, dodajemy kilka kropli cytryny.  Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy folią i wstawiamy na około godzinę do lodówki.  Smacznego

Symfonia smakowa
Makaron spaghetti w buraczanym pesto 145

ząbki czosnku 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/4 szklanki tartego sera grana padano 1/2 limonki lub cytryny Oliwa z oliwek Sól, pieprz Dodatkowo: opcjonalnie – wędzony biały twaróg garść orzechów włoskich opcjonalnie ugotowany żółty burak Wyszorowane buraki gotujemy do miękkości. Wyjmujemy z wody, Odstawiamy do przestudzenia. Przestudzone buraki obieramy ze skóry i kroimy na mniejsze kawałki. Umieszczamy je w misie rozdrabniacza

Smaki Na Talerzu
SERNIK NA ZIMNO Z KAWOWYM WIERZCHEM 214

SPÓD: 200 g herbatników 100 g masła SER: 0,5 kg dobrze zmielonego twarogu 330 ml śmietany 30 % ok. 0,5 szklanki cukru pudru sok z cytryny galaretka cytrynowa PIANKA KAWOWA: 4 łyżki kawy zbożowej lub cappuccino 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej ok. 3-4 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny jogurt grecki 400 g 0,5 szklanki mleka ORAZ(...)wlewamy zimną, ale wciąż płynną galaretkę. Miksujemy, na końcu dodajemy parę kropli  soku z cytryny. Masę serową wylewamy na nasz spód, uważamy żeby nasze ciastka po bokach się nie przewróciły. Wyrównujemy i chowamy do lodówki. PIANKA KAWOWA: Kawę zalewamy niewielką ilością wody, mieszamy. Do garnka wlewamy mleko i wsypujemy żelatynę czekamy aż napęcznieje. Dodajemy kawę i podgrzewamy do momentu

Pani na deser
Leśny mech 226

pieczenia 0,5l śmietany 30% bądź 36% 250g mascarpone 3 łyżki cukru bądź 3 łyżki syropu klonowego łyżka soku z cytryny dowolne czerwone owoce: ziarenka granatu/żurawina/truskawki/wiśnie Szpinak rozmrozić w rondlu i dobrze odparować wodę, można też wrzucić go na sitko, nieco odsączyć i zblendować. Jajka utrzeć z dowolnym słodzidłem, malutką stróżką wlać olej, ciągle miksując. Wsypać partiami(...)wystudzeniu ściąć wierzch i pokruszyć. Do roztartego serka mascarpone dodać dwie łyżki śmietany i delikatnie wymieszać. Resztę śmietany ubić na sztywno, pod koniec dodać słodzidło oraz sok z cytryny. Połączyć obie części masy przy pomocy łyżki (nie miksować!). Masę śmietanowo-serową wyłożyć na spód i obsypać dokładnie pokruszonym ciastem, udekorować czerwonymi owocami. Smacznego! Tosia i jej kuzyni byli zachwyceni ciastem

Przepysznik - BLW i nie tylko
Sałatka wiosenna z jajkami 367

pęczek szczypiorku Sos: 2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu 2-3 łyżeczki chrzanu tartego 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo. Następnie obieramy ze skorupki i kroimy na ćwiartki. Sałatę myjemy pod bieżącą wodą i dokładnie osuszamy. Ogórki obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Rzodkiewki dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w półplasterki. Szczypiorek

Kuchnia MagdaLeny
Szaszłyki pina colada: z krewetkami i ananasem :) 198

świeżej mięcieoliwa do smażeniadodatkowo bagietkaJeśli mamy krewetki w pancerzach to je z nich obieramy. Później krewetki płuczemy w wodzie. Następnie krewetki chwilkę podduszamy: w sosie chili, paście pomidorowej, w czosnku przeciśniętym przez praskę, posiekanej natce pietruszki, soku z cytryny. Dusimy w tym sosie krewetki około 2 minut. Ananasa kroimy w kostkę. Na wykałaczki nadziewamy kolejno: krewetkę, ananasa, pomidorka

Bon Appetit Małgorzaty
Kurczak po włosku w warzywach 154

mięso pokrojone w kostkę, smażyć na wolnym ogniu. Po chwili dodać drobno pokrojone pieczarki, paprykę i dusić do odparowania wody. Po czym dodać odcedzoną kukurydzę, pokrojone pomidory, smażyć jeszcze około 5 minut. Na końcu doprawić sokiem z cytryny

Tradycyjna Kuchnia
Chrupiąca kanapka z łososiem, awokado i jajkiem w koszulce 182

dodatków) 3-4 plastry wędzonego łososia 1/2 dojrzałego awokado- kroimy w kostkę 3 jaja 1 łyżka octu sok z 1/4 cytryny sól i pieprz łyżka oliwy z oliwek aromatyzowanej oregano świeża kolendra W największym garnku jaki posiadamy gotujemy wodę, po zagotowaniu dodajemy łyżkę octu. Jajko wbijamy do miseczki. Wodę w garnku dokładnie mieszamy, w jedną stronę tworząc

Mango Papaja
Łosoś z ziemniakami hasselback i duszonym jarmużem 229

mnie tym razem w formie duszonej. Łosoś z ziemniakami hasselback: 4 filety z łososia kilkanaście małych ziemniaków (długości ok. 5-6 cm) – 3-5 na osobę sok z cytryny rozmaryn (1 łyżeczka suszonego lub dwie świeżego) 2-3 łyżki klarowanego masła lub kaczego/gęsiego smalcu sól morska, świeżo mielony pieprz Duszony jarmuż: 200 g jarmużu (można zastąpić świeżym szpinakiem(...)kawałkiem folii aluminiowej. Dusimy tak ok. 2 minuty (w międzyczasie możemy dodać jarmuż, który się nie zmieścił). Odkrywamy i dusimy, aż cała woda wyparuje,a jarmuż zmięknie. Przyprawiamy solą i pieprzem. Łosoś: Łososia skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy z obu stron solą oraz pieprzem. Zostawiamy na 10-15 minut. Na patelni grillowej (może być też zwykła) rozsmarowujemy obrobinę oleju

Poezja smaku