woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:547/1096)

Kruche ciasto z gruszkami i Nutellą 312

gruszek z kompotu (po500ml każdy), szkl. gęstego jogurtu naturalnego, 2/3 szkl. cukru pudru, 4 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki żelatyny.     Zimne ciasto posmarować Nutellą. Gruszki odsączyć, pokroić w plastry, ułożyć na kremie czekoladowym. Żelatynę zalać kilkoma łyżkami zimnej wody, wymieszać i odstawić na 5 minut, by napęczniała. Następnie, podgrzewając, rozpuścić, lekko przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno

Z miłości do słodkości
Pstrąg łososiowy pieczony ze szpinakiem 223

łyżka masła 200 ml śmietanki 30% 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz czarny Sposób wykonania: Filety płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na mniejsze porcje. Czosnek szatkujemy na bardzo drobne kawałki, mieszamy z sokiem z cytryny oliwą, solą i pieprzem. Tak przygotowaną marynatą nacieramy rybę (wierzchnią część bez skóry). Odstawiamy na 30 minut.  Porcje układamy

Qchnia po prostu
Ciasto truskawkowo-bananowe 408

Proste,szybkie ciasto dla wielbicieli truskawek i bananow.Spod z dodatkiem podprazonych mielonych orzechow laskowych swietnie komponuje sie z mascarpone i truskawkami.Dla tych co szukaja nowych wyzwan

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Babeczki szpinakowe z białą czekoladą i kremem cytrynowym 197

czekolady Krem śmietanowo-cytrynowy: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru skórka i sok z 1 dużej cytryny Dodatkowo: wiórki białej czekolady cukrowe perełki Babeczki: Szpinak rozmrażamy i porządnie odciskamy z nadmiaru wody. Przekładamy do miski, wlewamy olej i za pomocą blendera całość miksujemy. Następnie wbijamy jajka i mieszamy łyżką. W misce mieszamy ze sobą(...)krem równo do nich przywarł. Krem śmietanowo - cytrynowy: Do miski wlewamy śmietanę kremówkę, dodajemy mascarpone oraz cukier puder. Całość miksujemy aż składniki się połączą. Wówczas dodajemy skórkę startą z cytryny i nadal miksujemy, aż masa wyraźnie zgęstnieje. Na samym końcu wlewamy sok z cytryny i za pomocą łyżki dokładnie mieszamy. Krem przekładamy do worka cukierniczego z dowolną końcówką i wyciskamy

My simple kitchen
Hummus z bobu 196

Przygotowanie: Bób płukamy i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy kilka minut, aż będzie gotowy do obrania. Odcedzamy i schładzamy przelewając zimną wodą. Obieramy z łupinek. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy chwile. Czosnek obieramy i wyciskamy sok z ½ cytryny. Do blendera wrzucamy wszystkie składniki i blendujemy na gładką kremową pastę. Przyprawiamy do smaku.Podajemy z ulubionymi warzywami pokrojonymi w słupki

I LOVE LIFE
Zakryty tort wiedeński (jabłecznik z orzechami i rodzynkami) 350

pełnoziarnistej 100g masła 50g (2 łyżki) miodu 2 żółtka szczypta soli ewentualnie 1-2 łyżki zimnej wody NADZIENIE 1 i 1/2 kg jabłek (1kg po obraniu i wykrojeniu gniazd nasiennych) 75g rodzynek 75g orzechów włoskich 30g (3 łyżeczki) miodu sok z 2/3 cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu   Wykonanie: CIASTO KRUCHE - mąkę pszenną i żytnią przesiać, wymieszać - do mąki dodać miód(...)szczyptę soli, kawałki masła oraz żółtka, zagnieść ciasto - jeśli ciasto jest za suche i ciężko się skleja, dodać 1-2 łyżki zimnej wody - ciasto zafoliować, schłodzić - tortownicę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia - ciasto podzielić na trzy równe części - jeden kawałek ciasta rozwałkować na wielkość spodu tortownicy - najlepiej podsypać ciasto mąką i rozwałkowywać od razu na papierze do pieczenia, gdyż

Smakołyki Bereniki
Idealne beziki 316

pianką do ciasta lub słodkimi bezami do kawy. 4 białka jajek ok. 2/3 szklanki cukru łyżeczka soku z cytryny Białka jajek ubijamy mikserem w misce, aż nie zrobi się sztywna piana. Trzeba pamiętać, by miska była sucha i czysta. Nawet odrobina wody, czy oleju może sprawić, że białka się nie ubiją. Do piany powoli dodajemy cukier (najlepiej po łyżce

Dieta bez mleka
Pożywna sałatka z bobem, pomidorami i awokado 227

pomidorków koktajlowych 1/2 dojrzałego awokado 2 łyżki soku z cytryny Dressing: 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1/4 łyżeczki papryki wędzonej sól i pieprz czarny do smaku do podania: posiekana natka pietruszki Wykonanie: W garnku zagotować wodę. Do gotującej się wody dodać bób i gotować aż będzie miękki, ok. 10 minut. Cebulę posiekać w kostkę

psgotujemy
Afrykańska zupa ziemniaczana 254

mnie zielona ale każdy kolor będzie dobry 3 ząbki czosnku (drobno posiekać) 2 łyżki oleju 4 szklanki wody 2 szklanki pokrojonych w kostkę ziemniakow szklanka krojonych pomidorów bez skórki (może być przecier z kartonu lub z puszki) odrobina skórki z cytryny łyżka soku z cytryny sól, pieprz, papryka słodka, od siebie dodałam łyżkę słodkiego sosu chili posiekana bazylia grzanki usmażona

sierotka maRysia w kuchni
Kremowa zupa dyniowa z winem 190

ryż i soczewicę, odcedź. Rozgrzej olej, drobno posiekaj posiekane cebulę i czosnek, podsmaż przez chwilę. Dodaj dynię, dolej wody nieco nad powierzchnię dyni. Gotuj do miękkości. Następnie dodaj ugotowane ryż i soczewicę. Zmiksuj blenderem. Zabiel śmietaną, dopraw do smaku sokiem z cytryny, winem, solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj. Podawaj posypane prażonymi pestkami dyni. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy

Qlinarnie i Qlinarnie
Tabbouleh z kaszą jaglaną 243

łyżki soku z cytryny (do smaku) nierafinowana sól i czarny pieprz do smaku odrobina drobno otartej skórki z cytryny (opcjonalnie) Kaszę jaglaną delikatnie uprażyć w garnuszku, po czym przełożyć na sito o drobnych oczkach, krótko przelać wrzątkiem, a następnie obficie zimną wodą. Zagotować pół szklanki wody wraz z 1/4 łyżeczki soli, do gotującej się wody wsypać kaszę, ponownie doprowadzić(...)zioła posiekać. Ostudzoną kaszę jaglaną przełożyć do miski, rozmieszać widelcem tak, by stała się sypka. Dodać pozostałe składniki sałatki, wymieszać, doprawić do smaku solą, czarnym pieprzem i sokiem z cytryny. Smacznego! Do przygotowania sałatki można wykorzystać również komosę ryżową lub klasycznie – kaszę bulgur. Zapisz Zapisz

Even Better Food
Ryba z warzywami na parze z zielonym sosem. 206

pęczek świeżej natki pietruszki  pęczek szczypiorku  sól do smaku  gałka muszkatołowa do smaku  sok z cytryny do smaku  liść laurowy    SPOSÓB WYKONANIA: Liście szpinaku(bez łodyg)blanszować przez minutę w gotującej się wodzie, zahartować w zimnej wodzie i odcedzić. Pietruszkę, szczypiorek umyć, posiekać na drobno. Liście szpinaku i gęsty jogurt zmiksować blenderem(...)Stopniowo dodawać zimne mleko. Sos powinien być gładki i bez grudek. Dodajemy liść laurowy. Do sosu dodajemy mieszankę szpinaku oraz zioła. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz kilkoma kroplami cytryny.  Rybę oczyszczamy ze zbędnych ości (jeśli jest taka potrzeba) kroimy na większe kawałki, solimy, doprawiamy pieprzem cytrynowym. Cytrynę, pomarańczę myjemy, parzymy wrzątkiem. Obieramy kawałek skórki bez białych włókien. Kroimy

Basia w kuchni
KLOPSIKI DROBIOWE W SOSIE CZOSNKOWYM 198

natki pietruszki 1 jajko 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz Sos: 6-8 ząbków czosnku 1 szklanka bulionu 100 ml śmietanki 30% 1 łyżka mąki pszennej odrobina soku z cytryny 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego sól, pieprz Wykonanie: Klopsiki: Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Umytą natkę pietruszki drobno siekamy. Wszystkie przygotowane składniki dodajemy(...)czasie, mięso wyciągamy na talerz, a do bulionu dodajemy śmietankę oraz mąkę rozprowadzoną w małej ilości zimnej wody. Trzymamy na ogniu, aż sos zgęstnieje i doprawiamy do smaku pieprzem oraz sokiem z cytryny. Do gotowego sosu przenosimy klopsiki i podgrzewamy jeszcze przez 2 min. Przed podaniem posypujemy czosnkiem niedźwiedzim. Podajemy z makaronem, ziemniakami lub kopytkami. Przepis bierze udział w konkursie

Kuchnia MagdaLeny
KLOPSIKI DROBIOWE W SOSIE CZOSNKOWYM 210

natki pietruszki 1 jajko 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz Sos: 6-8 ząbków czosnku 1 szklanka bulionu 100 ml śmietanki 30% 1 łyżka mąki pszennej odrobina soku z cytryny 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego sól, pieprz Wykonanie: Klopsiki: Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Umytą natkę pietruszki drobno siekamy. Wszystkie przygotowane składniki dodajemy(...)czasie, mięso wyciągamy na talerz, a do bulionu dodajemy śmietankę oraz mąkę rozprowadzoną w małej ilości zimnej wody. Trzymamy na ogniu, aż sos zgęstnieje i doprawiamy do smaku pieprzem oraz sokiem z cytryny. Do gotowego sosu przenosimy klopsiki i podgrzewamy jeszcze przez 2 min. Przed podaniem posypujemy czosnkiem niedźwiedzim. Podajemy z makaronem, ziemniakami lub kopytkami. Przepis bierze udział w konkursie

Kuchnia MagdaLeny
Dżem z cukini z galaretką cytrynową 513

wydrążeniu środków) 1 galaretka cytrynowa (jeśli lubicie bardziej ścięty to można dać dwie) skórka i sok z 1 cytryny 250g cukru (szklanka) Wykonanie tradycyjne: Cukinie myjemy, obieramy i wydrążamy środki. Kroimy na kawałki. Wrzucamy do garnka i podlewamy delikatnie wodą (ok. 50-75 ml). Gotujemy do miękkości. Jeśli mamy możliwość to polecam w tym momencie zblendować cukinię, jeśli

Mania Wypiekania

Proponowane wyszukiwania