woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:547/1096)

Tarta dyniowa z karmelem miodowym 147

kostka masła - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 szklanka mąki pszennej - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej - 3/4 szklanki cukru - sok z 1/2 cytryny - kardamon 1/2 łyżeczki NA KARMEL: - 3 łyżki masła - 3 łyżki miodu - 2 łyżki cukru - 1 łyżka wody - cynamon Wykonanie karmelu: Wszystkie składniki zagotowujemy w rondelku na małym ogniu, ciągle mieszając.  WYKONANIE: - dynię obierz i zetrzyj na tarce

SMYKWKUCHNI
Sałatka ryżowa z łososiem 119

soczysty. 1/2 szklanki ryżu 20 dkg łososia 6 truskawek 1/2 awokado 10 gron winogrono ciemne 6 kulek mozzarella 1 garść roszponki 1/2 cytryny sól, pieprz kolorowy przyprawa do ryb oliwa z suszonych pomidorów Ryż dokładnie płuczę zimną wodą, przekładam do garnka wlewam szklankę wody, dodaję sól i gotuję na wolnym ogniu aż wchłonie wodę. Wstawiam pod koc na 30 minut(...)gotowania zależy od grubości łososia. mój był dość gruby. Truskawki, winogrono myję i kroję na cząstki, dodaję do ryżu przestudzonego, dokładam roszponkę, mozzarellę pokrojoną, awokado które skrapiam sokiem z cytryny, dodaję łososia którego dzielę na kawałki. Doprawiam solą, pieprzem, polewam oliwą od suszonych pomidorów

wesoła kuchnia
Pieczony kurczak w cytrynowo-czosnkowym sosie 138

średnich) 1 Czerwona cebula 3 Pomidory (lub ok. 10-12 pomidorków cherry) 1 cup Domowego bulionu lub wody 1 tsp Wędzonej papryki 1 tsp Suszonego oregano 1/2 tsp Suszonego rozmarynu Sól i pieprz (do smaku) Przygotowujemy marynatę. Cytryny szorujemy, wyciskamy z nich sok (powinno być ok. 1/2 szklanki), skórkę ścieramy na tarce. Czosnek kroimy w drobną kostkę lub przeciskamy przez(...)praskę. Mieszamy razem sok i skórkę z cytryny, czosnek, miód, oliwę i musztardę. Kurczaka lekko nacinamy i nacieramy marynatą. Odstawiamy na minimum 20 min. lub dłużej. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Kroimy cebulę, pomidory i ziemniaki. Dodajemy je do mięsa razem z bulionem, wędzoną papryką, oregano, rozmarynem, solą i pieprzem i wszystko razem mieszamy. Skrapiamy na koniec delikatnie oliwą Pieczemy

Oslov.
Sałatka z kalafiora, czyli udawane tabbouleh (dieta dr Dąbrowskiej) 220

minut Składniki: 1/2 małego kalafdiora 1/2 cebuli 1 duży malinowy pomidor 1/2 pęczka matki kilka łodyżek świeżej mięty sok z cytryny sól himalajska czarny mielony pieprz  Wykonanie: Kalafiora dzielimy na różyczki i dokładnie płuczemy pod zimną wodą. Następnie ścieramy go na grubej tarce warzywnej, wrzucamy do miski. Cebulę obieramy i kroimy w  drobną kostkę. Natkę i miętę płuczemy

Kulinarne przygody Gatity
Szparagi z grilla z sosem bazyliowym 142

papryka wędzona 3 pomidorki koktajlowe oliwa sos bazyliowy: 1 garść liści bazylii 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz kolorowy 2 łyżki jogurtu greckiego Szparagi obieram, obcinam końce i gotuję w osolonej wodzie pięć minut. Pierś z kurczaka kroję na plastry cienkie i wąskie. Dwie szparagi zielone i jedną białą zawijam w paski piersi

wesoła kuchnia
Zupa z młodych liści botwinki 128

pietruszki sól, pieprz, lubczyk, majeranek do smaku   duży pęczek liści botwinki 150 ml jogurtu naturalnego 3 łyżki soku z cytryny kilka kropel tabasco sól, pieprz do smaku   dodatkowo ugotowane, pokrojone w kostkę ziemniaki   Do gotującej wody (około 3l) wrzucamy umyty filet z indyka. Po chwili zdejmujemy pianę z powierzchni wody i wrzucamy do niej warzywa. Gotujemy około

Mienta blog
Ciasto potrójnie czekoladowe 563

małą tortownice) Ciasto: 100g margaryny 100g cukru 100g mąki 50g gorzkiej czekolady 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki powideł śliwkowych sok z połowy cytryny Mus ciemny(...)wymieszać z dwoma łyżkami powideł śliwkowych. Przestudzone ciasto skropić sokiem z cytryny i posmarować masą ze szklanki. Mus ciemny: Czekoladę łamiemy w kostki, umieszczamy w rondelku razem z masłem i topimy. Żółtka ubijamy z kakao na sztywną pianę i mieszamy z przestudzoną czekoladą. Żelatynę mieszamy z 20ml wody, następnie dodajemy likier kawowy i podgrzewamy. Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo

Zapiski Młodej Żony
Pączki hiszpańskie 113

musicie cię przekonać i zdecydować. Składniki (na 11 sztuk): 100 g masła 250 ml wody s zczypta soli 150 g mąki pszennej 4 jajka Lukier mleczny cytrynowy : 1,5   szklanki cukru pudru 2 łyżeczki mleka 1 łyżka soku   z   cytryny   Bita śmietana 250 ml kremówki (30%) 1 łyżeczka cukru pudru Ponadto: 1 l oleju do smażenia(...)pieczenia garść orzechów arachidowych do posypania Wykonanie: Zagotowałam wodę z masłem i solą. Do gotującej wody wsypałam mąkę. Zmniejszyłam ogień. Teraz energicznie mieszałam, żeby mąka dobrze połączyła się z wodą. Trzeba dobrze wymieszać, żeby nie było grudek. Powstałe ciasto stało się lśniące i zaczęło odchodzić od ścianek i dna garnka. To znak, że już jest dobrze wymieszane. Ciasto zostawiłam

Kuchnia u Krysi
Pieczony naleśnik/baby dutch z jagodami i lemon curd 124

szklanki mleka 4 jajka 20 g cukru trzcinowego z prawdziwą wanilią szczypta soli łyżeczka oleju kokosowego Lemon curd: jajko żółtko skórka starta z całej cytryny sok z całej cytryny 30 g cukru trzcinowego 40 g masła Dodatkowo: pół szklanki jagód opcjonalnie liofilizowana żurawina Patelnie, w której można piec, wkładamy do piekarnika i nagrzewamy go do 200 stopni. Składniki na masę(...)przygotowujemy krem cytrynowy. Do metalowej miski, którą możemy umieścić na garnku wbijamy jajko, żółtko i dokładnie ucieramy z cukrem. W garnku zagotowujemy wodę, ustawiamy na niej miskę tak aby ogrzewała się parą. Dodajemy sok, skórkę z cytryny oraz pokrojone w kosteczkę masło i cały czas mieszamy trzepaczką. Trwa to kilka minut, a gdy krem zgęstnieje przecieramy go przez sitko. Gotowy

Mienta blog
Wegańska zupa z młodych warzyw 182

młodą pietruszkę 4 fioletowe ziemniaki truflowe lub ½ batata kilka młodych ziemniaków lub garść makaronu drobnego (mąka i woda, bez jajek) 1 cukinię kilka szparagów kilka różyczek kalafiora kilka różyczek brokuła 2 łyżki oliwy dwie gałązki świeżego tymianku ząbek czosnku sok z połowy cytryny 1 szalotkę sól, pieprz liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego Marchewkę, cebulę, czosnek, seler, pietruszkę i młode(...)zupy. Szparagi pozbawiamy twardych końcówek i odcinamy główki. Główki odkładamy, a łodygę kroimy na grubsze plasterki. W ganku rozgrzewamy łyżkę oliwy i przesmażamy szybko warzywa, żeby się karmelizowały. Zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy aż warzywa będą al dente. Dodajemy kalafior, brokuła, główki szparagów i przesmażoną na łyżce oliwy, pokrojoną w kostkę cukinie. Gotujemy chwilę i dodajemy

ladykitchen
Wiosenny tort cytrynowy z cytrynową pianką... na przywitanie wiosny 182

jakości (82 % tłuszczu) ¾   szklanki   (o poj. 200 ml) cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego sok wyciśnięty z 2 cytryn Składniki na piankę cytrynową: 400 ml śmietanki kremówki   (30%) 1 opakowanie galaretki   cytrynowej 250 ml wrzącej wody Wykonanie placków: Do misy miksera wbiłam jajko i żółtko, dodałam margarynę i cukier. Dokładnie utarłam mikserem na puszystą masę(...)wystudzenia. Masło i cukier utarłam na puszystą masę a następnie, nie przerywając ucierania dodawałam zimny budyń. Na koniec dodałam ekstrakt cytrynowy i stopniowo wlewałam sok wyciśnięty z dwóch cytryn. Masę włożyłam na godzinę do lodówki, żeby lekko stężała. Pierwszy wystudzony krążek ułożyłam na paterze.   Posmarowałam go kremem. Położyłam drugi krążek i lekko docisnęłam. Ciasto popękało, bo jest bardzo kruche

Kuchnia u Krysi
Sałatka z pieczarek, ryżu i białej fasoli 163

fasoli – pęczek zielonej pietruszki – 1 łyżeczka ziół prowansalskich – 2 łyżki soku z cytryny – 1 łyżka majonezu – sól, pieprz do smaku – 3 łyżki oliwy   Wykonanie: – Ryż ugotować al dente w dużej ilości posolonej wody, jak makaron, odcedzić i przelać zimną wodą. – Pieczarki umyć, pokroić na połówki

To co kocham
Surówka z kiszonej kapusty z marchewką i jabłkiem 198

Składniki: 500 g kiszonej kapusty 2 marchewki 1 jabłko 1 mała albo pół średniej cebuli 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka kminku 2 -3 łyżeczki cukru pieprz do smaku 5-6 łyżek oliwy Wykonanie: Kapustę opłukałam w zimnej wodzie, odcisnęłam, poszatkowałam drobno i przełożyłam do salaterki. Cebulę posiekałam w małą kosteczkę. Marchewkę starłam na tarce jarzynowej na dużych oczkach

Kuchnia u Krysi