woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:540/1096)

Morele w korzennym syropie. 165

aromatycznie. Chcecie się przekonać? To koniecznie spróbujcie. Tylko trzeba się śpieszyć, bo za chwilę sezon morelowy się skończy. Zachęcam :) Składniki: Syrop: 2 szklanki wody 1 szklanka cukru kawałek kory cynamonu kilka goździków Dodatkowo: sok z cytryny według uznania około 60 dag małych moreli Wykonanie moreli w korzennym syropie: 1. Składniki syropu przekładamy do garnka i gotujemy kilka minut, na koniec

Izabelawkuchni
Puszysty i delikatny mus śmietanowy z truskawek 148

łyżki cukru (lub więcej w zależności od słodkości truskawek) 2 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Truskawki zmiksować na gładki mus, dodać sok z cytryny i dokładanie wymieszać. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem. Żelatynę zalać wodę, tylko tyle, żeby była przykryta. Odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzać ją w kąpieli wodnej lub 10 sekund w mikrofalówce – uwaga! żelatyna ma się

Pociąg Do Kuchni
Makaron z krewetkami i szpinakiem 142

Składniki: 400 g makaronu rigatoni 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 2 ząbki czosnku dwie duże garście szpinaku 250g krewetek królewskich skórka z ½ cytryny 10-12 kawałków suszonych pomidorów Sposób przygotowania: Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Odcedzić. Na dużej patelni podgrzać łyżkę oliwy i łyżkę masła, przesmażyć pokrojon y w plasterki czosnek . Dodać umyty i osuszony szpinak

Pyry na Gaz
Młoda kapusta z koperkiem (dieta dr Dąbrowskiej) 252

kapusty 1 cebula pęczek koperku sól himalajska lub morska świeżo zmielony pieprz  mielony kminek sok z cytryny Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w  drobną kostkę. Na suchej patelni "przesmażamy" cebulę, gdy zacznie się lekko przypalać wlewamy 2-3 łyżki zimnej wody. Chwilę dusimy. W międzyczasie szatkujemy drobno kapustę. Cebulę przekładamy do dużego garnka(...)którym będziemy robić kapustę. Poszatkowaną kapustę wkładamy do garnka z cebulą, zalewamy 3 łyżkami wody, posypujemy  solą i dusimy na małym ogniu  pod przykryciem, raz na jakiś czas mieszając, Gdy kapusta będzie miękka, dodajemy przyprawy i sok z cytryny, dokładnie mieszamy. Na koniec posypujemy   posiekanym  koperkiem i podajemy

Kulinarne przygody Gatity
zamiast porannej kawy zdrowy koktajl na oczyszczenie i wzmocnienie z proszkiem moringa 151

Składniki 1–1 i ½ szklanki wody filtrowanej ½ pęczka natki pietruszki ½ pęczka świeżej kolendry 1-2 pomarańcze,lu cytryna i pomarańcza 1-2 łyżeczki sproszkowanych liści moringa kawałek korzenia imbiru opcjonalnie Wykonanie Wszystkie składniki zmiksować w blenderze. Wypić świeży koktajl na zdrowie:)) Moringa jest najbardziej  zdrową rośliną   na świecie! Zawiera ponad 90 składników odżywczych i przeciwutleniaczy 46! Jest

w mojej kuchni
Babka marmurkowa 144

jajek 1 niepełna szklanka oleju cukier waniliowy opakowanie 3 płaskie łyżki kakao 1 czubata łyżka proszku do pieczenia skórka otarta z jednej cytryny lub aromat cytrynowy lukier: szklanka cukru pudru i 2-3 łyżki wody lub rozpuszczone pół tabliczki białej czekolady do ozdoby suszona żurawina, zamiennie inne bakalie Przygotowanie: Oba rodzaje mąk mieszamy z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy

Zasmakuj Kuchni
WEGAŃSKA WUZETKA 117

ksylitolu lub melasy karobowej, 1 bardzo duży banan lub 2 małe. Masa: 1 litr domowego, tłustego mleka kokosowego (płatki lub wiórki kokosowe + woda w proporcji 1:1), 1/2 szklanki ksylitolu, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki agar agar. Dodatkowo: 1/2 szklanki domowego dżemu (u mnie malinowy). Polewa z  TEGO  przepisu. Wykonanie : Pulpę z pomidorów, banany, słód

Jeść, by żyć w zdrowiu
Kalafior zapiekany w sosie beszamelowym z serem żółtym 202

bułką tartą. Składniki: duży kalafior 2 łyżki masła 2 łyżki mąki szklanka mleka sól, pieprz szczypta imbiru łyżeczka soku z cytryny gałka muszkatołowa około 150 g sera żółtego Przygotowanie Kalafior dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej wodzie na półmiękko. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Następnie ciągle mieszając wlewamy mleko, aż powstanie gładki sos. Doprawiamy solą, pieprzem

e-PrzepisyKulinarne
Piersi z kurczaka nadziewane szynką serrano i jarmużem 162

układamy jarmuż i szynkę serrano. Jeśli posiadamy możemy dorzucić kilka listków świeżego tymianku. Pierś z kurczaka zamykamy i delikatnie posypujemy startą skórką z cytryny. Tak przygotowane mięso zawijamy w folię spożywczą tworząc ruloniki. Gotujemy w wodzie w temperaturze około 80 stopni przez 15-20 minut. Pilnujemy czasu, aby nie przesuszyć mięsa. Wyjmujemy z wody, odwijamy z folii i przesmażamy roladki

Kolizje Smaków
Tort Kinder 513

czekoladowych jajek Kinder. Gotowy tort przechowywać w lodówce. * Dobrze jest przed położeniem kremu każdy krążek ciasta nasączyć. Najprościej można w 3/4 szklanki gorącej wody rozpuścić około pół małej paczki landrynek owocowych, dodać trochę soku z cytryny żeby nie było za mdłe i tym nasączyć lekko biszkopt

kuchnia doski
Kasza jaglana z jarmużem i kalafiorem 184

łyżeczki curry 1/2 łyżeczki papryki słodkiej opcjonalnie: 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka cukru 2 łyżki soku z cytryny szczypta soli, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Kaszę jaglaną opłukać pod wodą. Do garnka wlać 1,5 szklanki wody, posolić ją i zagotować. Wsypać kaszę jaglaną i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut

Jaglusia
Sałatka jarzynowa w letnim wydaniu 138

Składniki: 1 opakowanie  sałatki jarzynowej Poltino 1 szalotka 2 łyżki posiekanego koperku 1/2 łyżeczki musztardy 2 łyżki oliwy z oliwek sok 1/2 cytryny sól pieprz Wykonanie: Zamrożoną sałatkę wrzucamy do garnuszka z niewielką ilością wody. Gotujemy przez 5 minut. Odcedzamy na sitku, odstawiamy do przestygnięcia. Szalotkę obieramy i drobno siekamy. Ugotowane warzywa wrzucamy do miski, dodajemy szalotkę, posiekany koperek

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z bobem i kozim serem 231

koktajlowych dwa ogórki małosolne szczypior z 1 dymki, duża gałązka świeżego majeranku kawałeczek sera koziego typu feta Sos: 2 łyżki wody 1 łyżka białego octu jabłkowego (można zastąpić winnym lub sokiem z cytryny) 2 łyżki dowolnego oleju lub oliwy (użyłam z ostropestu) sól, pieprz 1 płaska łyżeczka płynnego miodu 1/2 łyżeczki suszonych ziół do sałatek Składniki sosu dobrze wymieszać

Czerwień i błękit
Kompot owocowy z chia 192

Składniki: 1/2 kg truskawek 2 łodygi rabarbaru 3 łyżki chia cytryna listki mięty Przygotowanie: Truskawki i pokrojone rabarbar zalać ok. 2 litrami wody i zagotować, wystudzić. Chia zalać 1 szklanką … Czytaj dalej Kompot owocowy z chia

czarrna od kuchni
Napój pomarańczowo-cytrynowy na drożdżach. Bomba witaminowa na upalne dni! 165

oraz drożdży. Wspaniale gasi pragnienie w upalne dni, a dodatkowo jest po prostu bombą witaminową w szklance! Ok. 1,5 dag drożdży 1 cytryna 1 pomarańcza Ok. 200 ml miodu 1 łyżeczka cukru 2 l wody Wodę zagotować i wystudzić. Wlać do dużego słoja, dodać

Korniszonki