cynamonu 10 dag masła 2 łyżeczki sody oczyszczonej skórka otarta z 3 pomarańczy Dodatkowo: lukier cytrynowy, polewa czekoladowa, orzechy do przybrania Rodzynki i orzechy namoczyć przez chwilę w gorącej wodzie. Orzechy drobno posiekać. Miód rozpuścić i przestudzić. Wymieszać z mąką, sodą, masłem, przyprawą piernikową i cynamonem. Dodać jajka, skórkę z pomarańczy, rodzynki, posiekane orzechy i cukier puder. Wyrobić ciasto. Jeśli(...)następnego dnia po upieczeniu lub po kilku dniach). Można również polać polewą czekoladową. Lukier cytrynowy: 2 szklanki cukru pudru, sok z jednej dużej cytryny Cukier wymieszać energicznie z sokiem. Jeśli lukier jest zbyt gęsty dodać trochę wody. Polewa czekoladowa: 200 g mlecznej czekolady, 2 łyżki masła, 2 łyżki mleka Mleko podgrzać z masłem aż do rozpuszczenia. Dodać podzieloną na części
Bulliomrożonych filetów mintaja około pół szklanki bułki tartej + 2 łyżki mąki do panierki 2 duże jaja sól, pieprz, majeranek kilka plasterków cytryny olej do smażenia lub masło klarowane papierowy ręcznik Przygotowanie: Dobrze odmrożone, odciśnięte z nadmiaru wody i ułożone na ręczniku papierowym filety przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Na patelni dobrze rozgrzewamy tłuszcz, dzięki czemu panierka nie zostanie
Zasmakuj Kuchniogórek, 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka, 3 łyżki pestek z dyni, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka soku z cytryny, szczypta cukru, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Filet z kurczaka gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Studzę i kroję na mniejsze kawałki. Winogrona obieram z kiści. Pomidor malinowy kroję w ósemki. Ogórek obieram i kroję w kostkę. Pestki
Tradycyjna kuchnia Kasimasz to pijesz. Sprawdź sam Drukuj Czas przygotowania 3 min Czas gotowania Czas całkowity 3 min Składniki 4 plasterki cytryny 4 plasterki ogórka świeżego 2 plasterki imbiru świeżego gałązka mięty szczypta soli himalajskiej (do każdej porcji wody) 1 litr wody (po skończeniu dolewamy świeżej) Wykonanie Do dużego dzbanka na dno dajemy wszystkie składniki i zalewamy wodą. Czekamy
Apetyt na Zielonebiałej kapusty 300 g czerwonej kapusty 1 puszka kukurydzy 350-400 g marchewki 150 g majonezu sok z 1/4 cytryny 2 łyżki musztardy Dijon sól, pieprz 1/4 pęczka pietruszki wykonanie: Ziemniaki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie w mundurkach. Po ugotowaniu obieramy i kroimy w kostkę. Białą i czerwoną kapustę szatkujemy, lekko solimy, delikatnie ugniatamy rękami. Kapustę przekładamy do dużej
Domowy Smak Jedzeniałyżki majonezu 1 łyżeczka cukru 1 mały jogurt naturalny pół pęczka koperku sól pieprz pół łyżeczki soku z cytryny 1 ząbek czosnku (opcjonalnie) Brokuła myjemy dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy na parze, dodając do wody łyżeczkę cukru, co spowoduje że brokuł utrzyma intensywny kolor na dłużej podczas parowania. Jajka gotujemy na twardo i kroimy na ćwiartki. Pomidorki
W kuchennej krainiekarpia 1 marchew, 1/4 selera, 1 pietruszka, 1/2 pora, 1 szklanka śmietany 1 łyżka mąki sok z cytryny cukier, sól, pieprz 100 g rodzynek, Czyste głowy karpia i włoszczyznę włożyć do 1.5 l osolonej wody i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem. Gdy ryba będzie już bardzo miękka przecedzić wywar dodać rodzynki, cukier (ilość zależy
Jadło i czytadłoprzyszłego lata :) Składniki:0,5 kg młodego bobu,6 rzodkiewek,2 pomidory,kilka listków kolendry.Sos:1 łyżka miodu,1/2 soku z cytryny,3 łyżki oliwy,sól, pieprz,Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Bób wrzucamy do gotującej się osolonej wody i od momentu ponownego zagotowania gotujemy jeszcze przez ok. 3-4 minut. Bób gotujemy krótko, wtedy nie rozpadnie się przy obieraniu
Delicious Titbitsłososia wędzonego 4 jajka 450g mrożonego szpinaku 200g serka śmietankowego/kanapkowego skórka z 1 cytryny 4 łyżki posiekanego koperku sok z połówki cytryny gałka muszkatołowa sól, pieprz Przygotowanie Mrożony szpinak roztopić na patelni, odsączyć z nadmiaru wody i odstawić do ostygnięcia. Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę, następnie na małych obrotach dodawać(...)Rozsmarować całość na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180C przez 15 minut. Po upieczeniu ciasto szpinakowe odstawić do ostygnięcia. Serek, jogurt, koperek, skórka z cytryny razem wymieszać doprawić solą i pieprzem. Na końcu dodawać sok z cytry ostrożnie, aby serek nie był za kwaśny. Z ciasta ściągnąć papier do pieczenia, rozsmarować na cieście serek
zjem to blog kulinarnypodkreślały jej wyjątkowość. Dlatego zrezygnowałam z przygotowania sosu. Grube wstążki pappardelle podałam z oliwą zmieszaną z łyżką czosnkowego confit ( przepis tu - klik ), posypałam kaparami, świeżo startą skórką z cytryny oraz odrobiną parmezanu. Cudowne, rześkie, uzależniające! Płaty maltagliati skropiłam obficie oliwą, w której od sierpnia moczyły się suszone pomidory. Stamtąd pochodzą też listki bazylii i oczywiście same pomidory, drobno pokrojone(...)drugą pocięłam na prostokąty, choć maltagliati nie muszą mieć regularnych kształtów. Jak przystało na pasta fresca, oba makarony gotowałam al dente w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedziłam i połączyłam z wybranymi dodatkami. PAPPARDELLE Z KAPARAMI I CYTRYNĄ oliwa z oliwek świeżo starta skórka z cytryny kapary 1 łyżka czosnkowego confit (ewentualnie można pominąć, ale to już nie to samo
KUCHARNIAmusztarda francuska- 2 łyżki * tłuszcz powstały z pieczenia mięsa lub oliwa z oliwek- 2 łyżki * sok z cytryny- 1 łyżka * miód- 1 łyżeczka * sól, pieprz, suszone płatki papryczki chili- do smaku Makaron ugotować w posolonej wodzie. Mięso podgrzać i pokroić na mniejsze kawałki, suszone pomidory również pokroić i wszystko dodać do ciepłego makaronu. Dodać winogrona oraz orzechy włoskie. Polać winegretem
Kraina Miodem Płynącabagietek Czas gotowania: 3 godziny Składniki 4 filety śledzia Matias kilkanaście cebulek marynowanych jabłko łyżka octu winnego odrobina soku z cytryny sól i pieprz koperek do posypania bagietka do podania Przepis 1 Filety moczymy około 2 godzin w wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli. Po odsączeniu siekamy w drobną kostkę. Cebulki kroimy na pół. Jabłko obieramy i ścieramy ba grubych
Kuchnia Bazyliijajka 1 kromka chleba na zakwasie 1 łyżka oliwy Winegret 1 łyżka oliwy 1 łyżka winnego octu 1 łyżka soku z cytryny ¼ łyżeczki suszonych prowansalskich ziół sól i czarny pieprz do smaku Sałatę opłukaj zimną wodą i osusz w wirówce. Wirówka to proste i niedrogie naczynie, które możesz zakupić w IKEA. Ułóż sałatę na talerzu, plasterki ogórka, pomidora. Posyp cienko(...)oliwie. Ugotuj jajka na twardo lub wedle smaku. Możesz również przyrządzić jajko poszetowe. Przekój jajka na pół i ułóż na sałatce. Do małej butelki wlej oliwę, ocet, sok z cytryny, dodaj przyprawy i sól, zamknij i mocno wstrząśnij. Polej sałatkę winegretem i posyp chrupiącymi grzankami chleba. Smacznego! The post Jak trwoga to tuńczyk z puszki zawsze ratuje
codojedzenia450g mrożonego szpinaku 200g serka śmietankowego/kanapkowego 3 łyżki jogurtu naturalnego skórka z 1 cytryny 4 łyżki posiekanego koperku sok z połówki cytryny gałka muszkatołowa sól, pieprz Przygotowanie Mrożony szpinak roztopić na patelni, odsączyć z nadmiaru wody i odstawić do ostygnięcia. Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę, następnie na małych obrotach dodawać(...)całość na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180C przez 15 minut. Po upieczeniu ciasto szpinakowe odstawić do ostygnięcia. Serek, jogurt, koperek i skórke z cytryny razem wymieszać doprawić solą i pieprzem. Na końcu dodawać sok z cytry ostrożnie, aby serek nie był za kwaśny. Z ciasta ściągnąć papier do pieczenia, rozsmarować na cieście serek
zjem to blog kulinarnypytanie... Podobno bardziej makaron, ale czy to aż tak ważne? Ważne, że kuskus nie wymaga gotowania. Zalewamy go wrzątkiem, odstawiamy na kilka minut i już! Bez mieszania, odcedzania, odmierzania wody. Sałatka z kuskusem jest bardzo pożywna, dlatego z powodzeniem może stać się Waszym drugim śniadaniem lub kolacją. A jeśli zechcecie zjeść ją na ciepło, dodając jeszcze grillowanego kurczaka, stanie się(...)łyżka oliwy 1 łyżka masła sól, pieprz Na dressing: 4 łyżki oleju ze słoiczka po suszonych pomidorach 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy francuskiej szczypta soli Wykonanie : Kuskus zalać wrzącą wodą, pod poziomu około 2 cm nad powierzchnię kuskus. Przykryć naczynie i odstawić, aż kuskus wchłonie wodę. Następnie przemieszać, odkryć i odstawić do ostygnięcia
kolorowotorcikowo