czarny mielony do smaku masło do smażenia Wykonanie: 1. Botwinkę oczyszczamy, płuczemy i drobno kroimy, przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości, pod koniec gotowania solimy, następnie dokładnie odcedzamy i studzimy. Następnie skrapiamy lekko sokiem z cytryny i mieszamy, dzięki temu botwinka nie straci koloru. 2. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i dokładnie studzimy
Izabelawkuchniłyżka kaparów w zalewie Sos winegret 50 ml oliwy z oliwek 2 łyżki jabłkowego octu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka dowolnych ziół sól do smaku pieprz, opcjonalnie Umyj ziemniaki i ugotuj w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Gorące pokrój na plasterki i ułóż na półmisku. Pokrój cebulę w drobną kostkę i wraz z ziołami i kaparami posyp ziemniaki
codojedzeniakroję na mniejsze kawałki. Paprykę i ogórka kroję w słupki. Sos sojowy mieszam z syropem klonowym i sokiem z cytryny. Ugotowany makaron, glony, grzyby i warzywa marynuję w przygotowanej marynacie i odstawiam na kilka minut. Papier ryżowy zwilżam wodą i na jego środek nakładam część mieszanki makaronu i warzyw oraz kilka kawałków kurczaka. Następnie zwijam wszystkie boki do środka. Postępuję
Mango Papajakrok. A Wam o tym opowiem. Dorada z patelni 1 dorada na osobę 1 plasterek cytryny sól, pieprz do smaku 3 łyżki masła klarowanego 1/3 szklanki oleju rzepakowego Doradę należy umyć pod bieżącą zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym. Delikatnie pod łuskę nożem zeskrobać łuski. Doradę przeciąć od spodu i wyjąć wnętrzności
Kuchnia na wzgórzumiękkiego ▸4 jajka+4 łyżki cukru (ja dałam brązowy)/słodzika ▸2 łyżki skrobi ziemniaczanej ▸skórka z połowy cytryny ▸80 g rodzynek ▸pół tabliczki gorzkiej czekolady ▸płatki migdałowe do posypania Przygotowanie: 1. Rodzynki moczymy we wrzątku 10 minut, następnie odlewamy wodę i obtaczamy delikatnie w skrobi ziemniaczanej. 2. Masło ucieramy z cukrem/słodzikiem na puszystą masę. Dodajemy żółtka
Zdrowie i pysznie na talerzukubku korzennego grzańca albo aromatycznej herbaty :) Składniki na średnią miseczkę hummusu: 1 szklanka gotowanej cieciorki ok 100 ml wody 1 łyżka tahini lub sezamu 1/2 łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki oleju z czarnuszki 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz, kumin do smaku czarnuszka do posypania Przygotowanie: Wszystkie składniki umieścić w wysokim naczyniu. Zblendować do uzyskania jednolitej
Ze smakiem i z pasjąpomidorów,150 g serka śmietankowego Almette,1 czerwona cebula,1 ząbek czosnku,1 l bulionu,4 łyżki masła,Garść listków bazylii,150 ml Cydru Lubelskiego,1 łyżeczka soku z cytryny,2 łyżki orzeszków piniowych do dekoracji,Cukier,Sól,Pieprz Cayenne,Kilka gałązek tymianku,Ocet balsamiczny,Oliwa.Przygotowanie:Cebulę i czosnek pokroić, zeszklić na maśle. Pomidory przeciąć na pół, usunąć zdrewniałe części(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut.Przygotować sos: listki bazylii zblanszować (1 minuta we wrzącej wodzie, przełożyć do wody z lodem). Cydr zagotować, zredukować do 3 łyżek, zmiksować z odciśniętą bazylią, sokiem z cytryny i oliwą (oliwę dodawać stopniowo do uzyskania konsystencji gęstej śmietany). Doprawić do smaku solą i pieprzem.Orzeszki zrumienić na patelni.Pomidory przestawić na kuchenkę, dodać bulion
SzczyptaSmaQmnie ser kozi 1 duże awokado 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki pestek słonecznika 3 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka winnego octu sól i czarny pieprz młotkowany do smaku Odetnij twarde końcówki szparagów. Zagotuj wodę w solą i wrzuć szparagi do wrzątku. Gotuj przez 4 minuty, po czym odcedź i opłukaj zimną wodą. Szparagi zachowają swój
codojedzeniaimbiru cebula 1 łyżka wina ryżowego szczypta soli Sos : 350 ml rosołu drobiowego 1 łyżka wina ryżowego 2 łyżki soku z cytryny pół łyżeczki cukru 1 łyżka mąki kukurydzianej Przygotowanie Imbir oraz obrana cebulę posiekałem, wymieszałem z łyżką wody, winem i solą. Mięso kaczki pokroiłem w kostkę, wymieszałem z przygotowaną marynatą, odstawiłem na godzinę. Kawałki kaczki osączyłem z marynaty, obtoczyłem
R'n'G Kitchenpuszki tuńczyka w kawałkach (w oleju) 1 malutka cukinia 1 cebula 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki soku z cytryny starty parmezan (do posypania) pieprz zielony (ziarnisty) sól Przygotowanie: Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzić. Cukinię umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na dużej patelni rozgrzać olej i zeszklić posiekaną cebulę. Dodać startą cukinię
Oryginalny smakdokładnie przylegać do garnka by nie było żadnych szpar. Do garnka wlać trochę wody, zagotować. Miskę postawić na garnku z wodą. Masło pokroić w małą kosteczkę. Jajka i żółtka roztrzepać. Do miski wsypać cukier, wlać sok z cytryny, dodać otartą skórkę z cytryny i pokrojone masło. Podgrzewać na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż cukier i masło rozpuszczą
maniapieczeniałyżeczki proszku do pieczeniamasa migdałowa* 100 g cukru kryształu* 2 łyżki mleka* 2 łyżki płynnego miodu* 100 g masła* 200 g płatków migdałowychmasa z serka mascarpone* 1 mała cytryna* 3 łyżeczki żelatyny* 250 g serka Mascarpone* 50 g cukru pudru* 300 ml śmietany kremówki* 1 puszka mandarynek w syropieSposób wykonaniabiszkopt niskiOddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, wsypać cukier(...)delikatnie podsmażyć.Nieco przestudzoną masę rozsmarować na niskim biszkopcie, przykryć jednym blatem i pozostawić do wystudzenia.masa z serka mascarponeŻelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej.Ser Mascarpone wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem pudrem tak, aby cukier całkowicie się rozpuścił.Następnie ubić śmietanę kremówkę. Do serka dodawać chłodną żelatynę i mieszać aby dobrze się połączyła, następnie
Mix smakulubią tradycyjnych przesłodzonych tortów z bitą śmietaną na smaczny deser. Składniki na ciasto: karmel: 3 łyżki cukru, 2 łyżki wody, jabłuszko starte na tarce 3 jajka szklanka mąki pół szklanki cukru 1/3 łyżeczki sody łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny szczypta cynamonu Pozostałe składniki: polewa czekoladowa (kakao, cukier, margaryna) 2 banany ser twarogowy (200g) powidła śliwkowe lub dżem
prawdziwe jedzeniełyżki masła, garść posiekanej natki pietruszki lub kolendry, 2-3 łyżki posiekanego szczypioru czosnkowego (opcjonalnie), pieprz do smaku Do podania: dowolne pieczywo, cytryna pokrojona w ćwiartki, schłodzony cydr green mill. Przygotowanie: Małże oczyścić i umyć pod bieżącą wodą, można też wcześniej namoczyć je w zimnej wodzie na 15 minut. Otwarte małże nacisnąć lub postukać o deskę, wyrzucić wszystkie otwarte. Chilli(...)mleczko kokosowe, dusić pod przykryciem 3-5 potrząsając rondlem od czasu do czasu. Usunąć garni i wszystkie zamknięte małże, posypać pietruszką, przyprawić pieprzem. Podać z pieczywem i cząstkami cytryny. T kaniny lniane Kardelen by Mira design Ceramika Żaneta Jędral Pracownia autorska
SzczyptaSmaQpapryki 1/2 małej cukinii płatki chili do smaku sól i świeżo zmielony pieprz do smaku plasterki cytryny i limonki plus 1 łyżeczka soku z limonki kilka listków bazylii WYKONANIE: Jeśli używasz mrożonych krewetek przełóż do garnka i zalej na 10 minut ciepłą wodą. Umyte i osuszone ryby posól i popieprz w środku i na zewnątrz. Oprósz je z obu stron(...)plasterku cytryny. Na patelni rozgrzej dobrze oliwę i ułóż na niej ryby. Smaż je z jednej strony przez około 6-7 minut. W tym czasie usuń gniazda nasienne z papryk i pokrój je w większą kostkę. Cukinie pokrój (razem ze skórką) w grubsze plastry,a następnie w ćwiartki. Warzywa wrzuć do miski, dodaj do nich odsączone z wody i osuszone
Słodko-Słony Świat Ilony