również oliwa z oliwek) 1/5 szklanki octu balsamicznego 2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego 1 łyzeczka płynnego miodu (np. akacjowego) 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta ostrej papryki i słodkiej papryki, szczypta brązowego cukru, kurkumy oraz świeżo zmielona sól i pieprz po 1 łyżeczce kolendry i gorczycy przetartej w moździerzu Przygotowanie: Ryż(...)oleju suszone pomidory, awokado oraz mozarellę kroimy w dość długie i reguralne paski. Paski awokado łączymy z sokiem z cytryny( aby zapobiec jego ciemnieniu). Rozdrobnione surowce również odkładamy na bok. Pierś z kurczaka dokładnie płuczemy pod zimną wodą, odsączamy na papierowym ręczniczku i kroimy w dość reguralną kostkę. Dobrze wysuszone kawałki piersi łączymy z suszonym imbirem i oregano oraz
Symfonia SmakówDANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. CUKIER + MASŁO + CZEKOLADA (5 min): do małego rondla (najlepiej o grubym dnie) wrzucamy 3 łyżki cukru i 2 łyżki wody. Rozpuszczamy cukier w wodzie na małym ogniu. Kiedy syrop stanie się klarowny dorzucamy masło i połamaną w kostkę czekoladę. Cały czas mieszamy i rozpuszczamy całość na małym ogniu, aby nie przypalić czekolady. Kiedy mamy już(...)nocy w lodówce wyciągnijcie ciasto i pokrójcie na kawałki (rozpada się przy krojeniu wiec potrzebujecie ostrego noża, zanurzonego uprzednio w zimnej wodzie). Do tego polecamy podać zblendowanego lub rozgniecionego widelcem banana z odrobiną soku z cytryny (nie stanie się ciemny). Bita śmietana lub serek mascarpone zmiksowany z odrobiną cukru pudru też się świetnie nadają. OM NOM NOM! Post TRUFLA CZEKOLADOWA
Nerds Kitchenpieczenie (35 minut) Ilość porcji: 4 Składniki: 2 filety dorsza bałtyckiego (ok. 500g) 500g młodych ziemniaków 200g pomidorków koktajlowych Ćwiartka cytryny Olej rzepakowy Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, tymianek Gałązka koperku Ziemniaki dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i skrapiamy olejem. Doprawiamy solą, pieprzem i tymianek, a następnie całość mieszamy. Umieszczamy w piekarniku nagrzanym(...)stopni z termoobiegiem na 25 minut. Ryby myjemy pod bieżącą woda i wyciągamy ewentualne ości. Pomidorki również myjemy, a koperek siekamy. Po 25 minutach wyjmujemy formę, mieszamy ziemniaczki i dokładamy pomidorki. Na wierzchu układamy rybę, skrapiamy ją sokiem z cytryny i oprószamy przyprawami (solą i pieprzem, bez tymianku). Na końcu posypujemy koperkiem. Pieczemy 10-12 minut. Podajemy jeśli warzywa
Kolizje Smakówząbków czosnku 1/2 szklanki ziaren słonecznika 14 plastrów suszonych pomidorów w oleju ok. 3 łyżki oleju 2-3 łyżki wody pieprz cayenne- dosłownie na czubku noża odrobina soli i pieprzu czarnego mielonego sok z cytryny- u mnie z połowy małej cytryny Przygotowanie : Ziarna słonecznika namoczyć, najlepiej na noc. Przed użyciem odcedzić na sicie Czosnek po obraniu przecisnąć przez praskę, pomidory
Proste Potrawypietruszki • 2 łyżki masła • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika • sól, pieprz, cukier do smaku • sok z 1/2 cytryny • 1/2 szklanki śmietanki 30% Wykonanie: • Marchewkę obrać i pokroić w kostkę. • Wrzucić do wrzącej wody posolonej z łyżeczką cukru i gotować 15 minut. Ma być chrupiąca a nie rozgotowana. • Sezam uprażyć
To co kochampłaska łyżeczka soli 115 g masła 1 jajko (L) 200 ml mleka 70 ml wody Na nadzienie : 5 jabłek kwaśnych i jędrnych (350 g) 160 g cukru trzcinowego jasnego sok z połowy cytryny 2 łyżki masła 1 łyżeczka cynamonu 1/4 szklanki cydru Ponadto: 2 łyżki masła 2 łyżeczki cynamonu(...)utartego masła dodajemy jedno jajko i miksujemy do połączenia. 3. Mleko podgrzewamy do 40 stopni C. Do mąki dodajemy masę jajeczno-maślaną i mieszamy następnie wlewamy trochę wody w temperaturze pokojowej wyrabiając ciasto. 4. Następnie wlewamy ciepłe mleko i wyrabiamy starannie ciasto do momentu aż będzie jednolite i zacznie pracować.Ciasto pozostawiamy w ciepłym i ciemnym miejscu
vaniliowoczekoladowaszklanki pokrojonych truskawek 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki soku z cytryny Przygotowanie : Mąkę przesiać, dodać płatki owsiane, w garnuszku rozpuścić miód, margarynę, cukier i dodać do płatków z mąką, wymieszać, jeśli masa jest zbyt sucha, można dodać odrobinę wody. Zostawić ok. pół szklanki masy do posypania na wierzch, resztą wyłożyć blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pokrojone
zdrowa vege kuchniawhites and 5 tablespoons of caster sugar for the top Składniki na spód 110g mąki 75g zimnego masła niesolonego 1 łyżka lodowatej wody 1 małe jajko szczypta soli Składniki na masę skórka otarta z 2-3 cytryn 150ml soku cytrynowego 100g drobnego cukru 60ml creme freche 4 jajka i 3 żółtka 3 białka i 5 łyżek cukru na bezę Method(...)oven for 10 minutes until it sets. Wykonanie: Przesiewamy mąkę i sól, dodajemy pokrojone w kostkę masło i szybko łączymy ze sobą. Gdy zacznie tworzyć kruszonkę, dodajemy wodę i jajko. Ponownie zagniatamy szybko i odkładamy do lodówki na godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy do formy do pieczenia. Widelcem nakłuwamy powierzchnię ciasta, przykrywamy papierem do pieczenia
Smaki Przyprawy i Koloryoven for 10 minutes until it sets. Wykonanie:Przesiewamy mąkę i sól, dodajemy pokrojone w kostkę masło i szybko łączymy ze sobą. Gdy zacznie tworzyć kruszonkę, dodajemy wodę i jajko. Ponownie zagniatamy szybko i odkładamy do lodówki na godzinę.Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy do formy do pieczenia. Widelcem nakłuwamy powierzchnię ciasta, przykrywamy papierem do pieczenia(...)innego co obciąży ciasto). Pieczemy przez 15 minut, po czym zdejmujemy papier i groch i pieczemy kolejne 5 minut.W międzyczasie masę robimy miksując ze sobą sok i skórkę z cytryny oraz cukier. Cukier musi się rozpuścić. Powoli dodajemy creme freche, jajka i żółtka. Uwaga: masa będzie bardzo lejąca, ale tak ma właśnie być. Wylewamy masę do podpieczonego spodu i pieczemy
Kulinarna rozmowaszkl cukru 250 g masła 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej sok z połowy cytryny cukier waniliowy Polewa czekoladowa 200 g czekolady gorzkiej 2-3 łyżki masła Żółtka utrzeć mikserem z cukrem na puszystą masę, dodać olej, aromat i wodę oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać ubitą pianę z białek. Ciasto podzielić na dwie
Pieguskowa Kuchniaśrednia cebula 1 papryczka chili (do smaku) puszka krojonych pomidorów (400g) 0,5 łyżeczki kurkumy 100ml mleczka kokosowego (użyłam śmietany) sok z cytryny (do smaku) sól Przygotowanie : Wszystkie składniki wywaru umieścić w garnku, zalać wodą i zagotować. Zmniejszyć gaz i gotować do czasu aż warzywa będą miękkie. Kolendrę, kozieradkę, kmin, koper włoski i ryz uprażyć na suchej patelni(...)plasterki. Gdy zupa się ugotuje dodać do niej większą część marchewki i zmiksować. Zupę spróbować i ewentualnie doprawić do smaku, dodać mleko kokosowe (śmietanę) oraz sok z cytryny. Dodać pozostałą marchewkę i rozdrobnionego kurczaka, dokładnie wymieszać, w razie potrzeby podgrzać i natychmiast podawać. Smacznego
Codzienne Gotowaniechleba orkiszowego, który upiekłam z mieszanki do wypieku chleba orkiszowego Ecotrendy . Jest to gotowa mieszanka z doskonałym składem bez żadnych ulepszaczy, do które wystarczy dodać tylko drożdże i wodę. Mój chlebek upiekłam w żeliwnym garnku, wyszedł pyszny z chrupiącą skórką. Wyruszcie z Ecotrendami w podróż po zdrowie! Sałatka z kaszy bulgur z orzechami i granatem Czas przygotowania(...)natki Sos: 2 łyżki oleju z pestek dyni Ecotrendy 1 łyżeczka miodu akacjowego Ecotrendy 1 mały ząbek czosnku sok z cytryny sól pieprz Wykonanie Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, przelewamy zimną wodą i odstawiamy do ocieknięcia. Orzechy i pestki dyni prażymy na suchej patelni, aż zaczną delikatnie pachnieć. Nie wolno ich przypalić, bo będą
Kulinarne przygody Gatitybiałek szczypta soli 1 szklanka cukru 1 płaska łyżka maki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1 łyżka soku z cytryny Krem: 250 g. śmietanki 30 % 250 g. serka mascarpone 1 łyżka cukru waniliowego ( miałam swojski) 1 łyżeczka żelatyny 3 łyżki ciepłej wody 2 banany Dodatkowo: cukier puder Wykonanie: Białka ubić ze szczyptą soli. Następnie, po trochu wsypywać cukier, cały czas ubijając(...)Kiedy masa będzie gęsta i szklista dodać make, kakao i sok z cytryny. Wymieszać łyżką. Gotową masę wyłożyć na blaszkę od piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. Rozsmarować. Piec w temperaturze 180 stopni, 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec jeszcze 20-25 minut. Wyciągnąć z piekarnika i odczekać około 10 minut. Następnie bezę przełożyć na ściereczkę
Agusiowe smakołykiziemniaków 2 łyżki masła, majonezu lub śmietany 2 łyżki grubo posiekanej natki pietruszki lub kolendry otarta skórka z 2 sparzonych cytryn łyżka suszonych owoców cranberry (borówka czerwona) - opcjonalnie garstaka kwiatów fiołków sól do smaku Wykonanie: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i odcedzić Dodać masło lub majonez albo śmietanę i ugnieść praską na puree. Dodać po ugnieceniu pokrojone na połówki owoce
Sztuka gotowania w/g Samiryszkl) opcjonalnie cynamon Przygotowanie: Jabłka i cukinie obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cukinię dusimy w odrobinie wody (aby się nie przypalała do dna) w rondlu a kiedy zmięknie dodajemy starte jabłka wymieszane z sokiem z cytryny i otarta skórką cytrynową. Dusimy. Kiedy wszystko zmięknie i zacznie się rozpadać dodajemy cukier (można lekko zblendować) oraz cynamon
Bon appetit mon amie