woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:523/1096)

Ciasto potrójnie czekoladowe 600

małą tortownice) Ciasto: 100g margaryny 100g cukru 100g mąki 50g gorzkiej czekolady 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki powideł śliwkowych sok z połowy cytryny Mus ciemny(...)wymieszać z dwoma łyżkami powideł śliwkowych. Przestudzone ciasto skropić sokiem z cytryny i posmarować masą ze szklanki. Mus ciemny: Czekoladę łamiemy w kostki, umieszczamy w rondelku razem z masłem i topimy. Żółtka ubijamy z kakao na sztywną pianę i mieszamy z przestudzoną czekoladą. Żelatynę mieszamy z 20ml wody, następnie dodajemy likier kawowy i podgrzewamy. Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo

Zapiski Młodej Żony
Pączki hiszpańskie 147

musicie cię przekonać i zdecydować. Składniki (na 11 sztuk): 100 g masła 250 ml wody s zczypta soli 150 g mąki pszennej 4 jajka Lukier mleczny cytrynowy : 1,5   szklanki cukru pudru 2 łyżeczki mleka 1 łyżka soku   z   cytryny   Bita śmietana 250 ml kremówki (30%) 1 łyżeczka cukru pudru Ponadto: 1 l oleju do smażenia(...)pieczenia garść orzechów arachidowych do posypania Wykonanie: Zagotowałam wodę z masłem i solą. Do gotującej wody wsypałam mąkę. Zmniejszyłam ogień. Teraz energicznie mieszałam, żeby mąka dobrze połączyła się z wodą. Trzeba dobrze wymieszać, żeby nie było grudek. Powstałe ciasto stało się lśniące i zaczęło odchodzić od ścianek i dna garnka. To znak, że już jest dobrze wymieszane. Ciasto zostawiłam

Kuchnia u Krysi
Pieczony naleśnik/baby dutch z jagodami i lemon curd 158

szklanki mleka 4 jajka 20 g cukru trzcinowego z prawdziwą wanilią szczypta soli łyżeczka oleju kokosowego Lemon curd: jajko żółtko skórka starta z całej cytryny sok z całej cytryny 30 g cukru trzcinowego 40 g masła Dodatkowo: pół szklanki jagód opcjonalnie liofilizowana żurawina Patelnie, w której można piec, wkładamy do piekarnika i nagrzewamy go do 200 stopni. Składniki na masę(...)przygotowujemy krem cytrynowy. Do metalowej miski, którą możemy umieścić na garnku wbijamy jajko, żółtko i dokładnie ucieramy z cukrem. W garnku zagotowujemy wodę, ustawiamy na niej miskę tak aby ogrzewała się parą. Dodajemy sok, skórkę z cytryny oraz pokrojone w kosteczkę masło i cały czas mieszamy trzepaczką. Trwa to kilka minut, a gdy krem zgęstnieje przecieramy go przez sitko. Gotowy

Mienta blog
Wegańska zupa z młodych warzyw 214

młodą pietruszkę 4 fioletowe ziemniaki truflowe lub ½ batata kilka młodych ziemniaków lub garść makaronu drobnego (mąka i woda, bez jajek) 1 cukinię kilka szparagów kilka różyczek kalafiora kilka różyczek brokuła 2 łyżki oliwy dwie gałązki świeżego tymianku ząbek czosnku sok z połowy cytryny 1 szalotkę sól, pieprz liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego Marchewkę, cebulę, czosnek, seler, pietruszkę i młode(...)zupy. Szparagi pozbawiamy twardych końcówek i odcinamy główki. Główki odkładamy, a łodygę kroimy na grubsze plasterki. W ganku rozgrzewamy łyżkę oliwy i przesmażamy szybko warzywa, żeby się karmelizowały. Zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy aż warzywa będą al dente. Dodajemy kalafior, brokuła, główki szparagów i przesmażoną na łyżce oliwy, pokrojoną w kostkę cukinie. Gotujemy chwilę i dodajemy

ladykitchen
Wiosenny tort cytrynowy z cytrynową pianką... na przywitanie wiosny 220

jakości (82 % tłuszczu) ¾   szklanki   (o poj. 200 ml) cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego sok wyciśnięty z 2 cytryn Składniki na piankę cytrynową: 400 ml śmietanki kremówki   (30%) 1 opakowanie galaretki   cytrynowej 250 ml wrzącej wody Wykonanie placków: Do misy miksera wbiłam jajko i żółtko, dodałam margarynę i cukier. Dokładnie utarłam mikserem na puszystą masę(...)wystudzenia. Masło i cukier utarłam na puszystą masę a następnie, nie przerywając ucierania dodawałam zimny budyń. Na koniec dodałam ekstrakt cytrynowy i stopniowo wlewałam sok wyciśnięty z dwóch cytryn. Masę włożyłam na godzinę do lodówki, żeby lekko stężała. Pierwszy wystudzony krążek ułożyłam na paterze.   Posmarowałam go kremem. Położyłam drugi krążek i lekko docisnęłam. Ciasto popękało, bo jest bardzo kruche

Kuchnia u Krysi
Sałatka z pieczarek, ryżu i białej fasoli 198

fasoli – pęczek zielonej pietruszki – 1 łyżeczka ziół prowansalskich – 2 łyżki soku z cytryny – 1 łyżka majonezu – sól, pieprz do smaku – 3 łyżki oliwy   Wykonanie: – Ryż ugotować al dente w dużej ilości posolonej wody, jak makaron, odcedzić i przelać zimną wodą. – Pieczarki umyć, pokroić na połówki

To co kocham
Surówka z kiszonej kapusty z marchewką i jabłkiem 233

Składniki: 500 g kiszonej kapusty 2 marchewki 1 jabłko 1 mała albo pół średniej cebuli 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka kminku 2 -3 łyżeczki cukru pieprz do smaku 5-6 łyżek oliwy Wykonanie: Kapustę opłukałam w zimnej wodzie, odcisnęłam, poszatkowałam drobno i przełożyłam do salaterki. Cebulę posiekałam w małą kosteczkę. Marchewkę starłam na tarce jarzynowej na dużych oczkach

Kuchnia u Krysi
Podpłomyki z łososiem i malinami 143

sera feta 1 garść malin 10 pomidorków koktajlowych 6 pomidorów suszonych 1 łyżka soku z cytryny 100 g łososia wędzonego 1 awokado 1 cebula optima omega 3 do smażenia bazylia, tymianek świeży Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól. roztopioną margarynę i wystudzoną, zioła, i wodę. Zagniatam ciasto rękoma i formuję wałek.Ciasto dzielę na osiem części. Każdą cienko wałkuję(...)kroję i przesmażam na margarynie, dodaję pokrojone pomidorki i chwilę smażę razem. Wykładam na podpłomyki , dodaję pomidory suszone pokrojone, maliny, łososia. Awokado kroję na plastry i polewam sokiem z cytryny. Dodaję do farszu, posypuję tymiankiem i bazylią świeżą

wesoła kuchnia
Ziemniaczane kotleciki z groszkiem i tuńczykiem 190

sosie własnym 80g mrożonego groszku zielonego Hortex 1 jajko skórka otarta z 1/2 cytryny 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu mąka, do obtaczania olej, do smażenia Dip: 200g jogurtu greckiego naturalnego 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka kaparów 1 łyżka posiekanego szczypiorku szczypta soli(...)Sposób przyrządzenia: 1. Ziemniaki dokładnie ugnieć tłuczkiem. 2. Dodaj odsączonego tuńczyka i wymieszaj. 3. Blanszuj groszek w gotującej się wodzie przez 4min., odcedź i dodaj do ziemniaków z tuńczykiem - wymieszaj. 4. Wbij jajko, wsyp posiekaną natkę pietruszki, skórkę otartą z cytryny i przyprawy - wymieszaj bardzo dokładnie. 5. Formuj kotleciki, obtaczaj w mące i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Sałatka śledziowa po hawajsku 137

łyżek majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta cukru szczypta soli pieprz Wykonanie: 1. Filety śledziowe pokroić w paseczki o szerokości około 1 cm, a następnie zalać wodą i moczyć przez około 3-4 godziny. Po tym czasie odsączyć. 2. Ananasa i cebulę pokroić w małą kostkę. 3. Majonez

Szalona Kuchnia Eweliny
CZERWONY KOKTAJL Z BURAKA I GRANATU 185

słodkie jabłka , żeby złagodzić gorycz skórek granatu, - 1 czerwony grejpfrut, żeby podkręcić smak (ale już bez białych skórek), - sok z połówki cytryny, żeby koktajl nie tracił koloru i żelazo z buraka lepiej się wchłaniało (wit.C), - woda do pożądanej konsystencji, - Vitamix 1-3-10 turbo i dobra minuta blendowania, żeby pesteczki granatu dobrze się zmieliły, ale warto :) Moje dzieci niestety wyczują(...)jeszcze bardziej. U mnie wchodzi do "karty" jako sposób podania sobie granatu bez większego babrania się, a przy okazji buraka, bo mnie akurat ten smak nie przeszkadza. Grejpfrut i cytryna dają fajną kwaskowość, a jabłko słodycz, więc cała kompozycja jest naprawdę pyszna! Jeśli nie macie wstrętu do buraka, różowo POLECAM! :)) Inny koktajl z buraków znajdziecie  tutaj , więcej buraków, jabłko

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Cytrynkowiec na chrupiącym spodzie - bez pieczenia 137

waniliowy, 150 g cukru pudru, 70 g masła, 400 g serka homogenizowanego waniliowego, 5 łyżek mleka, 3 łyżki żelatyny, sok z jednej cytryny Do dekoracji: polewa czekoladowa, pokrojone plasterki cytryny, listki melisy, Sposób przygotowania: Przygotować spód. Masło, cukier, cukier waniliowy, kakao i roztrzepane jajko rozpuścić w garnku. Podgrzewać na małym ogniu aż zgęstnieje (cały czas mieszać). Do tak przygotowanej masy(...)spód tortownicy o średnicy 23 cm, wyrównać i odstawić do całkowitego wystudzenia. Przygotować masę cytrynową. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej, przegotowanej wody. Do garnka włożyć masło, dodać mleko, budyń w proszku, cukier puder i sok z cytryny - zagotować stale mieszając ( składniki mają się dokładnie ze sobą połączyć, nie może być grudek). Masę lekko przestudzić i zmiksować razem z serkiem

Nie tylko w kuchni
Kurczak pieczony z cytryną i rozmarynem oraz duszona marchewka 269

łyżeczka soli morskiej 1 łyżka oleju rzepakowegoodrobina pieprzu Marchewka:1/2 kg marchewki (ok. 6 średnich sztuk)2 łyżki masła sólcukiersok z cytryny Sposób przygotowania:Kurczaka dokładnie umyć i osuszyć. Cytrynę umyć i zetrzeć z niej skórkę, a następnie z połowy wycisnąć sok. Olej wymieszać ze skórką i sokiem cytrynowym, dodać przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dokładnie wymieszać. Marynatą dokładnie(...)jest to jednak konieczne.Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na dużej, głębokiej patelni rozpuścić masło, dodać marchewkę i podsmażyć przez kilka minut. Dodać odrobinę wody i dusić pod przykryciem, do miękkości. Doprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny.Smacznego!Wyliczenia:kurczak 10 złmarchewka 1 złcytryna 1 złmasło 0,5 złczosnek 0,5 złolej, przyprawy

Obiad za dychę
Łosoś w słodkiej marynacie 183

łosoś w słodkiej marynacie. Łosoś będzie pieczony w piekarniku aby uniknąć nadmiaru tłuszczu. Podamy go z mieszanką warzyw gotowanych w wodzie. Składniki filet ze skórą z łososia 3-4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki miodu 2 łyżki soku z cytryny 1 ząbek czosnku Łosoś w słodkiej marynacie – przepis Zaczynamy od przygotowania marynaty. W misce mieszamy sos sojowy, miód(...)cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek. W przygotowanej marynacie marynujemy łososia. Odstawiamy na ok. 20 minut. Łososia pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok. 15-20 minut. Łososia podajemy z warzywami gotowanymi w wodzie. Smacznego! Artykuł Łosoś w słodkiej marynacie pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa krem z pasternaku z chrzanem 197

łyżka koperku posiekanego – 1/2 szklanki śmietanki słodkiej – sól, pieprz do smaku – 2 łyżki soku z cytryny Wykonanie: – Rozgrzać masło i udusić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać pokrojony pasternak, seler i ziemniaki, podlać 1 litrem wody, doprawić i gotować 10 minut. – Następnie dodać kalafior podzielony na różyczki, obrane i pokrojone jabłko, dusić

To co kocham