jajek 1 niepełna szklanka oleju cukier waniliowy opakowanie 3 płaskie łyżki kakao 1 czubata łyżka proszku do pieczenia skórka otarta z jednej cytryny lub aromat cytrynowy lukier: szklanka cukru pudru i 2-3 łyżki wody lub rozpuszczone pół tabliczki białej czekolady do ozdoby suszona żurawina, zamiennie inne bakalie Przygotowanie: Oba rodzaje mąk mieszamy z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy
Zasmakuj Kuchniksylitolu lub melasy karobowej, 1 bardzo duży banan lub 2 małe. Masa: 1 litr domowego, tłustego mleka kokosowego (płatki lub wiórki kokosowe + woda w proporcji 1:1), 1/2 szklanki ksylitolu, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki agar agar. Dodatkowo: 1/2 szklanki domowego dżemu (u mnie malinowy). Polewa z TEGO przepisu. Wykonanie : Pulpę z pomidorów, banany, słód
Jeść, by żyć w zdrowiubułką tartą. Składniki: duży kalafior 2 łyżki masła 2 łyżki mąki szklanka mleka sól, pieprz szczypta imbiru łyżeczka soku z cytryny gałka muszkatołowa około 150 g sera żółtego Przygotowanie Kalafior dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej wodzie na półmiękko. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Następnie ciągle mieszając wlewamy mleko, aż powstanie gładki sos. Doprawiamy solą, pieprzem
e-PrzepisyKulinarneukładamy jarmuż i szynkę serrano. Jeśli posiadamy możemy dorzucić kilka listków świeżego tymianku. Pierś z kurczaka zamykamy i delikatnie posypujemy startą skórką z cytryny. Tak przygotowane mięso zawijamy w folię spożywczą tworząc ruloniki. Gotujemy w wodzie w temperaturze około 80 stopni przez 15-20 minut. Pilnujemy czasu, aby nie przesuszyć mięsa. Wyjmujemy z wody, odwijamy z folii i przesmażamy roladki
Kolizje Smakówczekoladowych jajek Kinder. Gotowy tort przechowywać w lodówce. * Dobrze jest przed położeniem kremu każdy krążek ciasta nasączyć. Najprościej można w 3/4 szklanki gorącej wody rozpuścić około pół małej paczki landrynek owocowych, dodać trochę soku z cytryny żeby nie było za mdłe i tym nasączyć lekko biszkopt
kuchnia doskiłyżeczki curry 1/2 łyżeczki papryki słodkiej opcjonalnie: 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka cukru 2 łyżki soku z cytryny szczypta soli, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Kaszę jaglaną opłukać pod wodą. Do garnka wlać 1,5 szklanki wody, posolić ją i zagotować. Wsypać kaszę jaglaną i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut
JaglusiaSkładniki: 1 opakowanie sałatki jarzynowej Poltino 1 szalotka 2 łyżki posiekanego koperku 1/2 łyżeczki musztardy 2 łyżki oliwy z oliwek sok 1/2 cytryny sól pieprz Wykonanie: Zamrożoną sałatkę wrzucamy do garnuszka z niewielką ilością wody. Gotujemy przez 5 minut. Odcedzamy na sitku, odstawiamy do przestygnięcia. Szalotkę obieramy i drobno siekamy. Ugotowane warzywa wrzucamy do miski, dodajemy szalotkę, posiekany koperek
Kulinarne przygody GatitySkładniki: 1/2 kg truskawek 2 łodygi rabarbaru 3 łyżki chia cytryna listki mięty Przygotowanie: Truskawki i pokrojone rabarbar zalać ok. 2 litrami wody i zagotować, wystudzić. Chia zalać 1 szklanką … Czytaj dalej Kompot owocowy z chia
czarrna od kuchnioraz drożdży. Wspaniale gasi pragnienie w upalne dni, a dodatkowo jest po prostu bombą witaminową w szklance! Ok. 1,5 dag drożdży 1 cytryna 1 pomarańcza Ok. 200 ml miodu 1 łyżeczka cukru 2 l wody Wodę zagotować i wystudzić. Wlać do dużego słoja, dodać
Korniszonkijuż nigdy nie kupicie gotowca :) SKŁADNIKI (ok 1,5 l) 4 torebki dobrej czarnej herabty 3 brzoskwinie lub nektarynki 1 limonka 1 cytryna syrop z kwiatów czarnego bzu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Zagotowujemy 1,5 litra wody i zalewamy herbatę. Odstawiamy na 2-3 min. Brzoskwinie i cytrysy kroimy plastry i wrzucamy do gorącej herbaty. Po ok. 5 minutach wyjmujemy torebki
DefinicjaSmakunóżki odkładamy w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki, do stężenia. Aby wyjąć galaretkę z foremki wystarczy, że zanurzymy ja na chwilę w gorącej wodzie lub podważymy ją nożem. Podajemy z chlebem, chrzanem, octem lub ćwiartką cytryny. Smacznego:) Artykuł Zimne nóżki wieprzowe pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujeszklanki ziemniaczanej) 1 szklanka mleka (roślinnego) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0.5 szklanki oleju 0.5 szklanki cukru Kisiel cytrynowy 1.5 szklanki soku z cytryny (375 ml) 3/4 szklanki cukru 5 łyżek mąki ziemniaczanej + kilka łyżek wody Krem czekoladowy – klik Dodatkowo brzoskwinie lub inne owoce. Sposób przygotowania pokazuję w filmiku powyżej 🙂 Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię
Via Gustopuszka) - 1 ugotowane na twardo jajo ekologiczne - 1/4 ogórka zielonego - 5 czarnych oliwek - 7 plastrów imbiru w zalewie - 5-6 ugotowanych w osolonej wodzie pieczarek - oliwa z orzechów włoskich, sól himalajska, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1/3 łyżeczki musztardy miodowej, mieszanka ziół Rukolę myjemy, wykładamy na talerz, dodajemy pokrojony w plasterki ogórek, jajko pokrojone na ćwiartki, tuńczyka, oliwki pokrojone
SMYKWKUCHNIukładam kawałki truskawek, na nie śmietankę. Z 15 truskawek robię domowy kisiel truskawkowy. Kroję je na kawałki wkładam do garnka, dodaję sok z cytryny i podsmażam aż zrobią się miękkie. W szklance rozpuszczam mąkę ziemniaczaną wody około 1/3 szklanki. Wlewam go gotujących się truskawek i mieszam energicznie aż się zagotuje. Przestudzony wykładam do pucharków. Dekoruję bezikami, biszkoptem, truskawką i miętą
wesoła kuchnia