oprzeć. Prosto i pysznie Składniki: Blaty bezowe: 6 białek 1 i 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki soku z cytryny szczypta soli Krem kawowy: 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 30% 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka gorącej przegotowanej wody 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 płaska łyżeczka kawy mielonej Przygotowanie: Blaty bezowe: Dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia(...)błyszcząca. Następnie dodać sok z cytryny, delikatnie wymieszać i nałożyć na narysowane koła. Wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 7-8 minut, potem temperaturę zmniejszyć do 140°C i piec przez 80-90 minut. Wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki. Pozostawić, aż do ostygnięcia. Krem kawowy: Kawę rozpuścić w gorącej i przegotowanej wodzie. Ostudzić. Następnie zmiksować razem
Oryginalny smakcebuli, 4 gałązek macierzanki cytrynowej (lub tymianku), sok i skórka otarta z połowy cytryny, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 3 łyżki oliwy, sól i pieprz . Do podania: piwo w stylu witbier, fasolka szparagowa gotowana na parze. Przygotowanie: Halibut Cebulę posiekać, dodać przyprawy zalać piwem i wodą, gotować na wolnym ogniu 20 minut. Wywar odcedzić na sicie, przelać(...)osolonej wodzie 2 minuty krócej niż zaleca producent. Ugotowany zahartować zimną wodą i odcedzić na sicie. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oliwie. Kurki oczyścić, pokroić w plastry, mniejsze zostawić w całości. Co cebuli dodać kurki i gałązki macierzanki, smażyć 3 minuty. Dodać sok z cytryny, sól i pieprz, dusić 7 minut. Dodać skórkę z cytryny, natkę pietruszki
SzczyptaSmaQwprost nie można ich nie pokochać! Składniki na ciasto na pierogi: 220 gramów mąki pszennej 110 ml wrzącej wody 30 gramów masła duża szczypta soli Składniki na farsz: 1 upieczony w soli, cytrynie i koperku pstrąg 1 pszenna bułka 1 mały por 50 gramów masła 1 jajko szczypta soli(...)ości. Na maśle smażę posiekanego bardzo drobno pora. Bułkę moczę we wrzątku. Do smażącego pora dodaję posiekaną drobno rybkę oraz namoczoną i rozdrobnioną bułkę. Do składników dodaję sok z cytryny, sól i pieprz. Ściągam z ognia. studzę farsz. Do wystudzonego farszu dodaję posiekany drobno koperek i jajko. Dokładnie mieszam składniki. Na każde kółko wycięte z ciasta nakładam łyżeczką farszu
Mango Papajaząbki czosnku 4-5 dużych kapeluszy borowików 1/2 porcji włoszczyzny sól ziarna pieprzu ziarna ziela angielskiego liść laurowy sok z cytryny cukier 2 szklanki kwasu buraczanego pęczek świeżego kopru PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Namoczone w letniej, przegotowanej wodzie kapelusze borowików, gotujemy do miękkości w wodzie, w której się moczyły. Krok 2. Obrane i rozdrobnione buraki, włoszczyznę, przyprawy, cały pęczek kopru
Moja Książka Kucharskasmakoszką w ogóle. Składniki : 4 po płaty śledzia wymoczonego/ po jednym płacie śledzia dla osoby/, 2 łyżki oliwy extra virgin, sok z połowy cytryny, 1 mała cebula, 2 jajka ugotowane na twardo, 2 łyżki majonezu, ½ strąka papryki świeżej lub konserwowej, kilka plasterków ogórka świeżego /może być konserwowy lub kiszony/, odrobina papryki mielonej lub curry(...)kiełków – bez ziarna, drobniutko pokruszona suszona zielenina/, Posypka zielona , Posypka biała. Wykonanie : wymoczone płaty /moczyć w wodzie z octem, ilość octu zależy od gustu smakowego - przez dwa dni/ skropić sokiem z cytryny, oliwą, posypać Posypką zieloną – odstawić na 30 minut w chłodne miejsce – każdy płat posypać Białą posypką , położyć cebulę pokrojoną w cieniutki makaronik
Tradycyjna kuchnia inaczejtemperaturze pokojowej 80 gram rozpuszczonego i ostudzonego masła sok z 1/3 cytryny szczypta soli i pieprzu Bułki tostujemy na rozgrzanej patelni lub patelni grillowej przez 2 minuty po stronie przekrojonej. Na oliwie z oliwek smażę posiekany ząbek czosnku. Po chwili dodaję umyty i osuszony z nadmiaru wody szpinak. Duszę 3-4 minuty, doprawiam szczyptą soli i pieprzu. Odstawiam(...)średni. Gotujemy jajko przez 1,5-2 minuty i wyławiamy łyżką cedzakową. Ważne by żółtko było płynne. Ponownie tworzymy wir wody w garnku i postępujemy tak samo z resztą jajek. Sos holenderski Żółtka ubijamy z dodatkiem soku z cytryny, solą i pieprzem na jasną, puszystą pianę. Kiedy żółtka będą dość jasne stopniowo wlewam rozpuszczone masło (np. po łyżce), cały czas
Mango Papajaświątecznego charakteru. Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki 4 łyżki cukru pudru 210 g masła 2 łyżki zimnej wody Masa jabłkowa: 1 kg jabłek (reneta) 1/4 szklanki cukru trzcinowego 1 płaska łyżeczka przyprawy piernikowej sok z 1/2 cytryny 1 łyżka cukru wanilinowego 1 łyżka budyniu śmietankowego opcjonalnie 2 - 3 łyżki likieru kokosowego lub amaretto Warstwa orzechowa: 1/3 szklanki orzechów(...)starta skórka z 1/2 pomarańczy) Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania ciasta Zaczynamy od przygotowania ciasta. Mąkę wsypać do miski, dodać cukier puder i pokrojone w kosteczkę zimne masło. Dodać wodę. Za pomocą melaksera lub ręcznie zagnieść jednolite kruche ciasto. Złączyć je wszystkie w jednolitą kulę i włożyć do lodówki na około pół godziny. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, powycinać
Świat Ciastapraskę1 łyżka mioduSos miodowo-musztardowy:1 mała cebulaskórka i sok z 1/2 cytrynyolej150 ml śmietanki 30% (można również użyć 18% do sosów)2 łyżki musztardy Dijon1 łyżeczka miodu¼ szklanki wody* (opcjonalnie, jeśli sos wyjdzie za gęsty)sól, pieprz, tymianekPrzygotowanie:Polędwiczkę przecinamy wzdłuż nożem, uważając aby nie przeciąć jej do końca. Rozkładamy i delikatnie rozbijamy. Składniki marynaty mieszamy w misce, przekładamy(...)zeszklenia. Skórkę z cytryny wyparzamy. Miód, musztardę, sok oraz skórkę wrzucamy na patelnię. Mieszamy i chwilę podsmażamy. Całość zalewamy śmietanką. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem. Gotujemy na małym ogniu około 4 minuty. *Jeśli sos będzie zbyt gęsty możecie dodać wody.Ja osobiście po upieczeniu mięsa dodałam do naczynia żaroodpornego, w którym się wcześniej piekło odrobinę wody. Dzięki temu wymieszała się
Mania Gotowaniakości do nagotowania wywaru 1 marchewka 1 pietruszka kawałek pora pół małej główki kapusty 1 cebula 2 ziemniaki natka pietruszki sok z cytryny ½ szklanki śmietany Sól, pieprz, majeranek 2 listki laurowe ziele angielskie 1. Fasole zalać wodą i zostawić na kilka godzin (najlepiej na noc). Zlać świeżą wodą, posolić i gotować na małym ogniu do miękkości. 2. Buraczki umyć(...)folię aluminiową, następnie piec w piekarniku (200 stopni) przez ok. godzinę. Ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce, na dużych oczkach. 3. Mięso i kości włożyć do garnka zalać wodą (ok. 2-3 litry), posolić i gotować przez ok. 2 godziny do miękkości mięsa. Następnie wyjąć z wywaru, ostudzić i pokroić na kawałki. 4. Do mięsnego wywaru dodać, listki laurowe, ziele
Jadło i czytadłoSkładniki : 75 g ziaren słonecznika 2 łyżki ziaren sezamu 1 avocado 2 ząbki czosnku sok z połowy cytryny sól, pieprz czarny mielony kilka łyżek oleju ( u mnie olej pozostały z suszonych pomidorów) Przygotowanie : Ziarna słonecznika i sezamu namoczyłam w wodzie na noc, przecedziłam je przed przygotowaniem pasty i umieściłam w blenderze, dodałam olej - zblendowałam Do masy dodałam avocado, przeciśnięty
Proste Potrawykalafior 3 jajka ugotowane na twardo 2 czubate łyżki masła 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól cukier Kalafiora podzielić na różyczki, odrzucić grubsze łodygi i ugotować w osolonej z dodatkiem cukru wodzie. Gotować około 12 minut. Różyczki nie powinny być rozgotowane, ale miękkie. Odsączyć kalafiora na sicie i przełożyć
O kuchni z uczuciemduzych pomarańczy cukier (100 g) masło (150 g) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE: Do rondelka wlewamy 1 szkl. wody i zagotowujemy. Na rondelek nakładamy żaroodporną miseczkę szklaną lub metalową. Wlewamy do niej sok z pomarańczy, sok z cytryny, otartą skórkę z pomarańczy, jajka, żółtka i roztrzepujemy trzepaczką. Dodajemy cukier i mieszamy aż się rozpuści. Następnie dodajemy miękkie masło pokrojone
RITA food channelłyżki octu 1 średni ogórek pęczek rzodkiewki 0,5 pęczka szczypiorku 0,5 pęczka koperku sok z 0,5 cytryny sól cukier Buraczki z botwiny umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Liście drobno posiekać. Zagotować 1,5 szkl. wody. Przygotowaną botwinę dodać do wody i gotować 2-3 min. Dodać ocet i wystudzić. Ogórki i rzodkiewkę pokroić w drobną kostkę
Konrad Gotujeubić na parze na pulchną mase.Powinny przynajmniej 3-krotnie powiekszyć objętość.Ostudzić w zimnej wodzie ciagle ubijajacmasło utrzeć do białosci i ciągle ucierajac dodawać po trochę ostudzonej masy jajecznej.Uwaga-jeśli masa nie będzie dostatecznie schłodzona krem może się zwarzyćna końcu kroplami dodawać sok z cytryny i wmieszać otartą skórke cytrynowa oraz rum lub wódke.Dodatek alkoholu bardzo podniesie smak kremuna
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!