jajka – oddzielam białka i żółtka300 g serka kremowego300 g łososia wędzonegook. pół szklanki mąki3-4 ząbki czosnkusól, pieprz, cytryna, oliwa2-3 łyżki chrzanu – opcjonalnie Szpinak po rozmrożeniu i odciśnięciu nadmiaru wody podsmażam na odrobinie oliwy, do której dodałam wcześniej zmiażdżony czosnek.Doprawiam solą i pieprzem. Po całkowitym wystygnięciu dodaję do szpinaku 4 zółtka i mieszam mikserem dodając(...)temperaturze ok. 180 stopni.Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto szpinakowe smaruję serkiem zmieszanym z 2-3 łyżkami chrzanu.Na wierzch wykładam łososia, którego skrapiam sokiem z cytryny i świeżym zmielonym pieprzem.Całość roluję, zawijam w folię i wkładam na kilka godzin do lodówki. Podaję z cząstkami cytryny do skrapiana.A oto inna rolada – upieczona na większej blaszce (30x40cm):Smacznego Post Rolada szpinakowa
UgotujmyTo.plłyżeczki soli - 1 łyżeczka cukru Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier, żółtko i pokrojone na małe kawałeczki masło. Wszystko rozdrabniamy przy pomocy widelca lub w malakserze. Następnie dodajemy wodę i szybko zagniatamy. Powstałą kulę ciasta zawijamy w folię i umieszczamy w lodówce na godzinę. Po tym czasie odrywamy kawałek (by zrobić boki mazurka), a resztę rozwałkowujemy między dwoma arkuszami(...)będzie ciemniejszy przez użycie mąki żytniej). Studzimy. Składniki na lemon curd: - 3 jajka - sok z 3 cytryn - skórka z 3 cytryn - 70g masła - 60g ksylitolu w pudrze (cukru pudru) - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej W kąpieli wodnej, po doprowadzeniu wody do wrzenia, w żaroodpornej misce umieszczamy wszystkie składniki (prócz mąki ziemniaczanej). Podgrzewamy do momentu gęstnienia (ok. 20 minut), od czasu
Be Fit Be StrongSkładniki: 1 duży korzeń chrzanu (o wadze 250 g); 3 łyżki soku z cytryny lub octu spirytusowego 10 %; 1/2 łyżeczki soli; 1/2 łyżki białego cukru; 1/3 szklanki przegotowanej i wystudzonej wody; 4 średnie, ugotowane, czerwone buraki; Do przyprawienia: sól, ocet spirytusowy 10%, cukier do smaku. 1 szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Korzeń chrzanu włożyć do miski. Zalać bardzo zimną wodą(...)dodatkowi śmietany ćwikła będzie kremowa i aksamitna. Korzeń chrzanu, zamiast moczyć w wodzie można, w całości, włożyć do zamrażalnika na całą noc i następnego dnia go obrać i zetrzeć na tarce. Zamrożony dużo łatwiej się trze i nie szczypie aż tak bardzo w oczy. Dodatek octu/soku z cytryny powoduje, że chrzan nie ciemnieje. 1 szklanka = 250 ml. Źródło przepisu
Gospodyni MiejskaSkładniki: 1 duży korzeń chrzanu (o łącznej wadze 250 g); 3 łyżki soku z cytryny lub octu spirytusowego 10 %; 1/2 łyżeczki soli; 1/2 łyżki białego cukru; 1/3 szklanki przegotowanej i wystudzonej wody; 4 jaja ugotowane na twardo; 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%; Do przyprawienia: sól, ocet spirytusowy 10%, cukier do smaku. 1 szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Korzeń chrzanu(...)wielkanocnego żurku, mięs, wędlin czy jaj. Korzeń chrzanu, zamiast moczyć w wodzie można, w całości, włożyć do zamrażalnika na całą noc i następnego dnia go obrać i zetrzeć na tarce. Zamrożony dużo łatwiej się trze i nie szczypie aż tak bardzo w oczy. Dodatek octu/soku z cytryny powoduje, że chrzan nie ciemnieje. Źródło przepisu: Przyślij przepis
Gospodyni Miejskasól, pierz, oregano, bazylia, cukier 1/2 cytryny oliwa i masło Wykonanie: 1. Kroimy cebulę w półtalarki i smażymy na oliwie z odrobiną oregano. Następnie obrane, umyte i pokrojone w plasterki pieczarki dodajemy do smażącej się cebuli z odrobiną soli, pieprzu i oregano. Można dodać łyżkę masła. Następnie wsypujemy kukurydzę. Smażymy. 2. Zagotowujemy wodę w większym garnku i do wrzątku wrzucamy(...)pieczarek z kukurydzą, dodajemy bazylię. 4. Przygotowujemy sos tahini - 3 łyżki tahini wlewamy do filiżanki, wyciskamy 1/2 cytryny, odrobinę solimy i słodzimy, mieszamy i sos gotowy. 5. Czas na kaszę jaglaną. Przed ugotowaniem należy ją dokładnie wypłukać na sitku, najpierw pod zimną wodą, potem pod gorącą. Zagotowujemy szklankę wody (na pół szklanki kaszy), gdy zawrze wrzucamy łyżkę masła, odrobinę soli
Kawa z mlekiemCiasto: -200g mąki -100g cukru -100g masła -1 jajko Mus: -1 jabłko -100 ml wody -2 łyżki cukry -1 laska cynamonu (lub łyżeczka mielonego) Na wyłożenie: -3 jabłka -1 łyżeczka cynamonu -2 łyżki soku z cytryny -5g cukru waniliowego -3 łyżki masła Wykonanie: Ciasto: Na blacie wyłożyć wymieszaną mąkę z cukrem. Dodać zimne masło(...)włożyć pokrojone drobno jabłko, wodę, cukier i laskę cynamonu. Gotować na średnim ogniu pod przykryciem, mieszając co jakiś czas, przez ok. 15 minut, aż jabłka się rozpadną, a całość zgęstnieje . Usunąć cynamon . Przełożyć do miseczki i ostudzić. Jabłka obrać i oczyścić, pokroić na ćwiartki, a następnie w cienkie plasterki. Skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Ciasto rozwałkować
Smakuj życie!ziarna ziela angielskiego 2 listki laurowe pęczek włoszczyzny 100 g chrzanu startego 2 łyżki majeranku 1 łyżka soli 2 łyżki soku z cytryny pół pęczka natki pietruszki pieprz do smaku Do garnka wlewamy 1,5 litra wody. Dodajemy białą kiełbasę, boczek, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy razem przez pół godziny. Po tym czasie wyjmujemy z garnka mięso i wrzucamy(...)przez 20 minut. Następnie dodajemy 100 g chrzanu, pokrojony boczek oraz 2 łyżki majeranku i zagotowujemy. Gotujemy razem przez około 2-3 minuty. Na koniec doprawiamy zupę sokiem z cytryny i posiekaną natką pietruszki. Gotowe! Zupa chrzanowa bardzo dobrze smakuje z dodatkiem białej kiełbasy i jajek ugotowanych na twardo
Dieta bez mlekasmacznego w przygotowaniu nieskomplikowanego, dlatego polecam Wam makaron Lubella Pełne Ziarno z łososiem, warzywami i ciekawymi przyprawami. Smaczne, aromatyczne danie makaronowe w kilka chwil gotowe. Czas przygotowania, to czas, wody i makaronu gotowania, plus 2 min podgrzewania i końcowego doprawiania. Takie danie jest nie tylko, kolorowe, ale i bardzo zdrowe. Przepis przygotowałam na konkurs "1000 pomysłów, jedna Lubella(...)marchew, 1 trawa cytrynowa, 2 łyżki masła klarowanego, 2 szczypty przyprawy – kozieradki mielonej, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól do smaku, ½ cytryny, listki świeżej bazylii, kilka szt. całych zielonych oliwek. Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy. W tym samym czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Z kalafiora odcinamy różyczki i dodatkowo dzielimy na małe
Moniki Smakołykiłyżek makaron cytrynowy 200 g(jak go zrobić klik)świeży tymianek 3 gałazkirozmaryn 1 gałązkę skórka z otartej cytryny ( do wyostrzenia smaku)świeżo zmielony pieprz sól morska limonka SPOSÓB WYKONANIA :- przygotowuję wodę osoloną do ugotowania makaronu, gotuję świeży ok 3 minuty (jeżeli mamy wysuszony kupny postępuję wedle wskazówek, które są na opakowaniu.)- rozgrzewam patelnię z oliwą(...)ognia i mieszam , aby smaki przeszły na makaron,- posypuję świeżo zmielonym pieprzem oraz listkami tymianku świeżego- układam na talerzu skraplam kilkoma kroplami limonki i dodatkowo posypuję otartą skórką z cytryny- gotowe makaron jest pyszny a cytryna wyostrza smak łososia do tego świeże pachnące zioła, nic tylko zajadać :) Zaskoczmy znajomych makaronem w tak odmiennej wersji :) Smacznego
Basia w kuchnichorób oczu takich jak jaskra i zaćma. Do przygotowania soku z aronii będziemy potrzebowali: Z podanej porcji wyjdzie około 1 L soku około 2 kg aronii sok wyciśnięty z cytryny wyparzone słoiki lub butelki gaza (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Sok z aronii Przygotowanie: Najpierw przygotuję aronię: Aronia ma cierpki smak i aby się go pozbyć(...)sokownikiem. Odciśnięty miąższ, możemy zalać niewielką ilością przegotowanej wody, odstawić na około godzinę i ponownie wycisnąć i wyrzucić. Miąższ zamiast zalewać wodą i ponownie odciskać, możemy wykorzystać do przygotowania dżemu lub nalewki. Do wyciśniętego soku dodaję sok z cytryny i dokładnie mieszam. Tak przygotowany sok rozlewam do wyparzonych słoików lub butelek. Brzeg słoika dokładnie wycieram papierowym ręcznikiem i mocno zakręcam
Uwaga Babcia Gotujełyżki kakao 1 budyń czekoladowy bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Warstwa bananowa: 5-6 dużych bananów 2 galaretki cytrynowe dżem ulubiony (u mnie z mirabelek) sok z cytryny Masa straciatella: 600 ml. śmietany kremówki 1 tabliczka gorzkiej czekolady 2,5 łyżki żelatyny 2 łyżki cukru pudru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biszkopt: białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać(...)pół i układać na biszkopcie posmarowanym dżemem. Banany układać w jednym kierunku i posmarować sokiem z cytryny by nie ściemniały. Od razu wykładać na nie galaretkę cytrynową i wstawić do lodówki by całość zastygła. Masa straciatella: żelatynę rozpuścić w małej ilości wody i pozostawić do przestudzenia - ma być letnia, ale nie ciepła. Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieziela angielskie 200-250 ml śmietany 12/18/30% UHT 2 małe cebule (lub 1 duża) sok z cytryny (do smaku) sól pieprz Wykonanie: Przygotowanie barszczu zaczynamy od namoczenia suszonych grzybów. Najlepiej zrobić to w wieczór poprzedzający jego gotowanie. Grzyby zalewamy taką ilością wody, aby je przykryć (1/2 litra powinno wystarczyć). Odstawiamy na ok. 6-8 godzin. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy(...)Gotujemy do miękkości warzyw, w razie potrzeby uzupełniając wodę do poziomu 2,5 litra. Gdy warzywa są już miękkie wyławiamy je łyżką cedzakową. Do wywaru dokładamy grzyby (razem z wodą, w której się moczyły). Ja wrzucam grzyby w całości, ale można je uprzednio pokroić w paski. Dodajemy też pokrojoną w piórka cebulę i gotujemy, aż grzyby zmiękną. Śmietanę przelewamy
MyCookBook.plmała cebula 2 ząbki czosnku 100 g ryżu 1/4 łyżeczki kuminu 1 łyżka suszonej mięty sok z 1/2 cytryny 5 łyżek jogurtu greckiego kilka cienkich plasterków fety lub sera bałkańskiego kilka listków świeżej mięty sól oliwa Wykonanie: Ugotować kurczaka w wodzie (można dodać włoszczyznę lub bulionetkę). Mięso oddzielić od kości i odłożyć. Wywar również odstawić. W garnku zeszklić na oliwie
zadanie-gotowanieząbki czosnku skórka otarta z 1 cytryny sok wyciśnięty z 1/2 cytryny sól, czarny pieprz oliwa z oliwek do skropienia zupy ew. czerwony pieprz Przygotowanie: Umyte, nie obrane ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jeżeli mają w sobie dużo wody odciśnij nadmiar płynu. Pół ogórka jako dekorację pokrój
kuron.com.pltrafne smaki jakimi można opisać dzisiejsze danie! Zachęcamy do spróbowania! Czujcie się dziś jak 'rybka w wodzie'! Hej! (; Składniki (dla 2 os.) : ok.300g świeżych filetów łososia (2szt.) 100g ryżu (u mnie jaśminowy) 1 średnia cebula ząbek czosnku pół cytryny pół pomarańczy połowa natki pietruszki 50-60 ml białego, wytrawnego wina ok.250ml domowego bulionu warzywnego (nie preferuję z kostki
Symfonia Smaków