Przez kilka ostatnich dni byłam chora. Dopadła mnie angina i powaliła do łóżka, gorączką ponad 39 stopni. Nic nie gotowałam, prawie nic nie jadłam i tylko piłam szalone ilości wody i garściami łykałam lekarstwa. Na szczęście w końcu leki zaczęły działać, a żołądek przypomniał o sobie głośnym i radosnym pomrukiem ;) I tak oto dzisiaj obudziłam się z ogromną ochotą(...)Dodać jogurt i dokładnie wymieszać. Dusić pod przykryciem, na małym ogniu przez ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając. Na końcu dodać sok z cytryny. Udekorować kolendrą.Smacznego!Chlebki pitaSkładniki:1 i 1/4 szklanki letniej wody 3 łyżki oliwy1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 3 szklanki maki 2 łyżeczki suchych drożdżySposób przygotowania:Drożdże wsypać do letniej wody i odstawić
Obiad za dychęsię w ciastach, deserach, omletach na słodko lub owsiance. Takie przetwory z owoców szczególnie doceniamy zimą :) 2 kg gruszek twardych 1 litr wody 2 szklanki cukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 1/4 szklanki soku z cytryny goździki całe Należy wybrać twarde, słodkie gruszki, które nie są zbyt dojrzałe. Obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki wykrawając również środek z pestkami
https:KKuchniaMniamjajka faszerowane Składniki: 4 jajka 2 małe awokado 1 małe czerwone chili 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki szczypiorku 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka kwaśnej śmietany sól do smaku Ugotuj jajka na twardo. Zalej zimną wodą. Dobrze ostudzone jajka obierz ze skorupki i przekrój wzdłuż na pół. Wyjmij żółtka, umieść je w miseczce i rozgnieć widelcem. Odłuż 1 łyżkę
codojedzeniałyżki cukru pudru - 1 jajko - 2 szklanki skrobi kukurydzianej * - 3 czubate łyżki mąki tortowej - ¾ łyżeczki sody oczyszczonej - 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny - 1 łyżeczka esencji migdałowej Dodatkowo: - kakao - pusta, sucha butelka plastikowa (u mnie po wodzie mineralnej ½ litra) Masło ucieramy mikserem z przesianym cukrem pudrem. Do utartego masła wbijamy całe jajko, dodajemy esencję migdałową. Ucieramy do połączenia składników
mojewypiekiinietylkowielkimi krokami przygotowałem penne z wędzonym łososiem w bogactwie świeżych i kolorowych warzyw. Sos do makarony przygotowałem na bazie serka ricotta, a do tego pistacje i starta skórka z cytryny. Co powiecie na taką inspirację?Czas przygotowania: 30 min.Porcja dla 3 osóbKoszt przygotowania: 23,00 złSKŁADNIKI:300 g makaronu penne80 g wędzonego łososia200 g świeżych brokuł50 g świeżego szpinaku1/2 czerwonej(...)między czasie wstawiamy makaron do gotowania w osolonej wodzie. Do naszego sosu dodajemy brokuły i szpinak, chwilę podsmażamy. Pod koniec dodajemy posiekany koperek i starty ser grana padano. Makaron odcedzamy i łączymy z naszym kremowym sosem z warzywami. Pastę przekładamy na talerz. Dodajemy wędzonego łososia i oprószamy go startą skórką z cytryny. Wszystko posypujemy drobno posiekanymi pistacjami oraz płatkami grana
kulinarnyJałyżki kakao 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny masa biała: 200 ml śmietany 42 % frużelina wiśniowa: 250 g wiśni wydrylowanych 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka maki ziemniaczanej 1 łyżeczka żelatyny Beza: Białka wyjmuje wcześniej z lodówki żeby miały temperaturę pokojową. Ubijam na sztywno z solą, i zaczynam dodawać po łyżce cukru stopniowo. Kolejna łyżka(...)się rozpuściła. Masę studzę i wstawiam na noc do lodówki. Frużelina: Wiśnie przekładam do garnka, dodaję cukier, sok z cytryny i gotuję na wolnym ogniu aż owoce puszczą sok i będą miękkie. Mąkę ziemniaczana rozpuszczam w niewielkiej ilości zimnej wody i dodaję do gotujących wiśni, mieszam. Żelatynę namaczam w łyżce wody i też dodaję do wiśni. Mieszam żeby się rozpuściła
wesoła kuchniawody 250 g mąki pszennej 4 jajka Krem z białek: 6 białek 400 g cukru 180-200 ml wody opcjonalnie: odrobina syropu malinowego ze świeżych malin- by krem był różowy. albo opcjonalnie: odrobina kwasku cytrynowego albo opcjonalnie odrobina soku z cytryny- 1-2 łyżeczki Ja wybrałam opcję z sokiem z cytryny Uwaga: Kremu starczy na około(...)temperaturze 180 stopni Po upieczeniu ostudź. Po ostudzeniu przekrój na pół i nakładaj krem z białek. Krem z białek: 1.Białka ubijamy na sztywną pianę 2. Z wody i cukru na małym ogniu gotujemy syrop (do niteczki) podgrzewamy do momentu kiedy syrop zgęstnieje. Kiedy polejemy syrop będzie opadał długą stróżką- nitką. Może to troszeczkę potrwać więc uzbrój się w cierpliwość
KreatywnePinyserka mascarpone * 200 g śmietany 30% * 3 łyżki cukru pudru * 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego * 1 łyżeczka soku z cytryny * truskawki * bezy ok. 5 - 6 sztuk Polewa: * 1 łyżka masła * 1/2 tabliczki czekolady * 1 łyżka kakao * 3 łyżki wody * odrobina cukru waniliowego * cukier do smaku Białka z cukrem ubiłam na sztywną pianę i kolejno dodawałam żółtka. Mąkę, proszek do pieczenia(...)stopniach. Śmietanę ubiłam na sztywno z sokiem z cytryny i cukrem pudrem. Dodawałam po łyżce serek mascarpone. Bezy pokruszyłam i dodałam do masy. Wymieszałam. Upieczone ciasto przekroiłam na dwie części. Posmarowałam masą dolną część i powciskałam kawałki truskawek. Przykryłam drugą częścią i polałam polewą czekoladową. Masło, wodę, czekoladę i cukry roztopiłam i dodałam kakao. Wymieszałam na jednolitą masę
Pieprzyć z Fantazjąodcinam buraczki, obieram ze skórki i ścieram na tarce o dużych oczkach. Liście i łodyżki drobno szatkuję. Przekładam do garnka, zalewam wodą ( tak aby tylko przykryła botwinkę ) i gotuję ok. 10 minut. Zdejmuję z ognia, dodaję sok z cytryny i studzę. Do ostudzonej botwinki dodaję starte na tarce o dużych oczkach ogórki, rzodkiewkę, drobno posiekany szczypior i koperek, przeciśnięty przez
Kuchnia z widokiem na ogródmasłem się roztopi. **Uważaj, żeby nie przypalić karmelu, bo będzie miał gorzki smak. Jeśli karmel stwardnieje, dodaj trochę soku z cytryny. Karmel należy podawać od razu po przygotowaniu. Aby usunąć z rondla resztki stwardniałego karmelu, wypełnij go wodą i doprowadź do wrzenia
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaróży białą ich część (słyszałam, że jest gorzkawa- sama nie wiem, nie próbowałam, swoje poodcinałam). Następnie przebrane płatki płuczemy w ciepłej wodzie i pozostawiamy do wyschnięcia. Wyschnięte płatki przekładamy do makutry, dodajemy cukier oraz wyciśnięty sok z jednej cytryny i ucieramy do czasu, aż marmolada będzie gładka. Gotową przekładamy do wyparzonego słoiczka i zachwycamy się jej smakiem i zapachem
Krakowskie smaki Aniszklanek wody woda do solanki w której będziemy moczyć skórki (wody powinno być tyle aby skórki były całkowicie zakryte) 2 szklanki cukru 1 szklanka octu 6% 20 całych goździków 3 duże laski cynamonuu 1 łyżka stołowa ziele angielskiego 1 cytryna pokrojona w cienkie plasterki (nasiona trzeba usunąć) lub sok z połowy cytryny(...)miski. W tym samym naczyniu na dużym ogniu zagotować przez ok. 10-15 minut wodę, cukier, ocet, cynamon, goździki i ziele angielskie (najwygodniej umieścić przyprawy w lnianym woreczku) Po kolejnych 15 minutach, kiedy zalewa trochę przestygnie dodać arbuza, a na górę włożyć plasterki cienko pokrojonej cytryny lub wlać sok z połowy cytryny. Przykryć naczynie i wstawić do lodówki
Kulinaria - potrawy z różnych stron światagłówki młodej kapusty 1 cebula 2 łyżki mąki kminek cukier pieprz sól łyżka oliwy z oliwek łyżka soku z cytryny koperek 2 liście laurowe Kapustę myjemy, drobno szatkujemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy ok. 15 minut (10 minut po zagotowaniu). Kapustę odcedzamy, zalewamy zimną wodą, doprawiamy solą i dodajemy 2 liście laurowe. Ponownie wstawiamy
Mango Papajaprzygotowania ok. 50 minut Składniki: 5 łyżek orkiszu średni pęczek świeżej trybuli kilkanaście ziaren zielonego pieprzu 50g-75g masła sok z cytryny ponad litr bulionu drobiowego Chipsy z jarmużu (dekoracja) Przygotowanie: 1/ Gotujemy orkisz w osolonej wodzie ok. 45 minut 2/ Zagotowujemy bulion i dodajemy świeżą trybulę, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 min, następnie dodajemy masło
Kuchnia PROzdrowotnafacet z dwiema lewymi rękami Przepis na rosół – wywar z kości : kości – dowolne kości (i chrząstki) dowolnego zwierzęcia (poniżej znajdziesz przykłady) woda warzywa (np. cebula, marchew, por…) ocet (najlepiej jabłkowy) albo sok z cytryny – 1 łyżka przyprawy (sól, pieprz, liść laurowy, pietruszka, koperek, czosnek…) Gotuj kilka godzin, odcedź, przypraw do smaku i gotowe! Prawda(...)krwią w środku, ale wieprzowe też mają dość intensywny zapach. Gotowanie drobiu najmniej drażni nasze nosy. Dodawany celem lepszego rozpuszczenia minerałów ocet także ma niezbyt przyjemny zapach (sok z cytryny pachnie zdecydowanie lepiej). Jak poradzić sobie ze smrodem gotowanego rosołu? Najpraktyczniejsze jest użycie garnka ciśnieniowego – dzięki niemu można szybko i prawie bezzapachowo ugotować wywar z kości. Najbardziej śmierdzą kawałki
PaleoSMAK