woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:501/1096)

Ciasto z masą bananową z musem czekoladowym 191

łyżki cukru 3 łyżki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie) 1 łyżka kakao (płaska) opakowanie cukru wanilinowego Masa bananowa: około 600 g obranych bananów sok z połowy cytryny 400 ml śmietany kremówki 30% lub 36% (dobrze schłodzona) 200 g gęstego jogurtu naturalnego opakowanie cukru wanilinowego 2 opakowania galaretki cytrynowej Mus czekoladowy: 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej(...)termoobiegiem do tzn. suchego patyczka. Powinien być gotowy po niecałych 15 minutach. Pozostawiamy do wystudzenia. Galaretki rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody i pozostawiamy do lekkiego stężenia. W międzyczasie mikserem rozdrabniamy banany i skrapiamy sokiem z cytryny, aby zapobiec ich sczernieniu. Kremówkę ubijamy z cukrem wanilinowym. Dodajemy rozdrobnione banany, jogurt i tężejącą galaretkę. Dokładnie, ale niezbyt długo mieszamy do połączenia

PatiGotuje
Buraczki zasmażane. 182

Składniki : 5 średnich buraczków ćwikłowych 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżeczki soku z cytryny sól pieprz cukier Sposób wykonania :   B uraczki dokładnie umyj, włóż do garnka, zalej gorącą wodą i ugotuj do miękkości. Następnie buraczki odcedź, wystudź, obierz ze skórki. Zetrzyj na tarce o małych oczkach. Na rozgrzanej patelni roztop masło, dodaj mąkę i cały czas

Przepisy i porady kulinarne
Ryż z jabłkami i sosem truskawkowym 165

słyszę mniam;). Czasami dodaje jeszcze jogurt naturalny. Składniki: - 1 szklanka ryżu jaśminowego - 2 duże jabłka - sok z 1/2 cytryny - 1 łyżka cukru trzcinowego - 3 łyżki oleju Przygotowanie: Odmierzamy szklankę ryżu. Zagotowujemy 2 szklanki wody z 3 łyżkami oleju. Na gotującą się wodę wrzucamy ryż. Mieszamy żeby nie przykleił się do dna garnka i czekamy

Życie zaczyna się w kuchni
Makaron z kurczakiem i cukinią w sosie cytrynowym 107

smażenia cukinii, by zachowała swoją konsystencją i pozostała lekko chrupiąca. 3 minuty powinny być optymalne. Sos cytrynowy . Najpierw dodaj połowę soku z cytryny i spróbuj, czy jest odpowiednie dla Ciebie w kwaskowości. W przepisie mówię o jednej cytrynie, ale wiadomo, że są one różnej wielkości, więc warto zrobić najpierw próbę z połową porcji. SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania(...)Pierś z kurczaka oczyść i pokrój w kostkę. Cukinie pokrój w plastry, cebulę w drobną kostkę. Natkę pietruszki posiekaj. Zagotuj wodę na makaron. Wyłącz gotowanie na minutę przed czasem podanym na opakowaniu. Odcedź makaron, zostawiając wcześniej 1 szklankę wody z gotowania. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Dodaj kurczaka i smaż, aż zacznie się rumienić. Przełóż na talerz

Na-talerzu.pl
Sałatka z bobem i serem feta 101

cukru 1 pęczek koperku Przygotowanie: 1. W garnku gotujemy wodę. Solimy i wrzucamy bób do wrzącej wody. Gotujemy ok. 5 min. Następnie przelewamy zimną wodą i studzimy.  2. Bób przekładamy do miski, a na nim układamy kostki sera feta.  3. W misce mieszamy oliwę, sok i skórkę z cytryny, przeciśnięty ząbek czosnku, sól, pieprz i cukier. 4. Polewamy

Czarnawisienka
Zupa Z Botwiny 189

niej pyszna zupę :) Składniki na 3-4 osoby: 1 pęczek botwiny wraz z buraczkami 1 litr wody 3 spore ziemniaki 1/2 pęczka koperku 1/2 sporej marchewki mały korzeń pietruszki 1 łyżeczka domowego warzywka 3-4 łyżki śmietany 18 % sok z cytryny ( około 2-3 łyżki, ale najlepiej dozować go wedle własnego smaku) sól do smaku 1. Ziemniaki, marchewkę obieramy, myjemy(...)kroimy w kostkę. Pietruszkę obieramy i dzielimy na pół. Wodę zagotowujemy i wrzucamy nasze pokrojone warzywa. Dodajemy warzywko i gotujemy aż ziemniaki będą wpół miękkie ( tak około 10-15 minut) w tym czasie myjemy i kroimy botwinkę ale tylko same liście z łodyżką, buraczki odkładamy na później. Kroimy także koperek. 2. Kiedy ziemniaki się podgotują dodajemy botwinkę i znów gotujemy

Gotowanie...to proste !
Kapusta niebieska do obiadu 147

Najlepiej smakuje z kluskami i roladą Składniki • 1/2 główki kapusty czerwonej • 1 cebula • sok z 1/2 cytryny • 1 łyżka cukru • 2 łyżki margaryny łub kilka łyżek oleju • pieprz do smaku • sól  Sposób przygotowania 1. • Kapustę pokroić dodać wodę sól i ugotować  do miękkości  • Kapustę dobrze wycedzić z wody 2. • Do odcedzonej gorącej kapusty dać  2 łyżki

W królestwie smaków Beaty
Ptasie mleczko na herbatnikach 5484

Składniki na spód: 15-20 szt. herbatników (np. Petit Beurre) Masa piankowa: 8 białek 1 i 1/2 szklanki cukru (może być trochę mniej) 8 łyżeczek żelatyny sok z cytryny (ok. 2 łyżki) lub kwasek cytrynowy (ok. 1/4 łyżeczki) odrobina aromatu waniliowego herbatniki do wyłożenia formy opcjonalnie 1 łyżka syropu malinowego lub 1 łyżeczka kakao Polewa: 4 łyżki cukru(...)ułożyć herbatniki, jeden obok drugiego (fot.1) . Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej, przegotowanej wody. Naczynie wstawić do garnka z gorącą wodą i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier oraz sok z cytryny i ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści. Dodać żelatynę i aromat waniliowy, ubijać jeszcze przez chwilę. W tym momencie masę

Świat Ciasta
Kopiec kreta 232

suchych dodajemy mokre, czyli olej i wodę. Mieszamy. Ciasto umieszczamy w tortownicy i pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach C, dopóki włożony do środka patyczek czy wykałaczka nie wyjdzie sucha. Po upieczeniu ciasto odstawiamy, aby ostygło. Przechodzimy do kremu. Tofu rozdrabniamy i wrzucamy do blendera. Skrapiamy je troszkę sokiem z cytryny i pozostawiamy na chwilę. W międzyczasie podgrzewamy mleko

Weganizm infantylny
Zupa z ciecierzycą, papryką i groszkiem cukrowym 142

cytryny - 1-2 łyżki skórka otarta z cytryny - z 1/2 lub 1 całej cytryny sól, pieprz * Ja skorzystałem z surowej ciecierzycy, którą ówcześnie namoczyłem przez noc w lodówce, a następnie gotowałem ok 1,5 godziny na wolnym ogniu, uzupełniając co jakiś czas poziom wody. Możecie jednak wykorzystać także ciecierzycę z puszki, co będzie szybszym wyjściem :) Wykonanie: W średniej wielkości garnku(...)cytryny - 1-2 łyżki skórka otarta z cytryny - z 1/2 lub 1 całej cytryny sól, pieprz * Ja skorzystałem z surowej ciecierzycy, którą ówcześnie namoczyłem przez noc w lodówce, a następnie gotowałem ok 1,5 godziny na wolnym ogniu, uzupełniając co jakiś czas poziom wody. Możecie jednak wykorzystać także ciecierzycę z puszki, co będzie szybszym wyjściem :) Wykonanie: W średniej wielkości garnku

Pogotujmy.pl
Polędwiczki z sosem cytrynowo-gruszkowo-miodowym z ziemniaczanymi rozetkami 237

może smakować Składniki: - 500g polędwiczki wieprzowej - 100 ml wina czerwonego - gałązka rozmarynu - 150g koziego sera - 3 łyżki oliwy - 2 cytryny - 2 łyżki miodu - 125 ml cydru gruszkowego - 2 gruszki - kilka ziaren czerwonego pieprzu - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 2 łyżki wody - 1 łyżeczka octu balsamicznego - sól - 1 kg ziemniaków - 3 żółtka - 50g masła - szczypta suszonych pomidorów w płatkach - truskawki do dekoracji(...)przygotowujemy sos cytrynowo-gruszkowo-miodowy. Z cytryny wyciskamy sok, dodajemy miód oraz cydr gruszkowy i gotujemy. Bierzemy dwie gruszki, obieramy, kroimy na plasterki i wrzucamy na patelnię. Do tego dodajemy rozgniecione ziarenka czerwonego pieprzu oraz trochę oliwy (3 łyżki) i smażymy kilka minut aż gruszki nam zmiękną. Następnie robimy zawiesinę z mąki oraz wody i dodajemy do sosu. Truskawki lekko

Kuchenne Wariacje
Pełnoziarnista tortilla z frytkami z batatów 195

batatami (Danie na 2 osoby) Składniki: Tortille: 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej (razowej) 70 ml gorącej wody 1 łyżka oleju (polecam olej kokosowy lub roztopione masło klarowane) szczypta soli Czosnkowa pasta z awokado: 1/2 dojrzałego awokado ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki soku z cytryny (opcjonalnie) sól pieprz Frytki z batatów: 1 średni batat sól słodka papryka ostra papryka zioła prowansalskie tymianek(...)praskę czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz i wszystko dokładnie ze sobą łączymy. Viol à , pasta gotowa ! Frytki z batatów: Batata dokładnie myjemy i kroimy na kształt frytek. Rozkładamy na papierze do pieczenia i przyprawiamy. Pieczemy około 30- 40 minut w 190*C. Całość: Ciecierzycę odsączamy z zalewy i płuczemy na sitku, pod bieżącą wodą i przekładamy na patelnię

Moja Micha
Dorsz pieczony na ryżu z warzywami 130

się przyjemnie łączą.  Składniki (4 porcje) -800 g filetów dorsza -2 woreczki ryżu brązowego -mała cukinia -2 cebule -czerwona papryka -cytryna -3 łyżki oliwy z oliwek -sól, pieprz cytrynowy lub ziołowy Przygotowanie Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę. 1 cebulę obrać i posiekać, drugą pokroić w talarki lub piórka. Cukinię(...)przyprawić solą i pieprzem (jeśli jest mrożona - rozmrozić wcześniej i usunąć nadmiar wody).  Do naczynia żaroodpornego przełożyć ryż z warzywami. Na wierzchu ułożyć kawałki dorsza i posypać go talarkami cebuli. Piec w temperaturze 180 st. przez około 40 minut. Przed podaniem skropić delikatnie sokiem z cytryny Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 489,8 kcal Tłuszcz: 14,7g Białko

Zielona Kuchnia
Kurczak po Tajsku z orzechami nerkowca w sosie teriyaki 1466

ostateczności suszona) - wg uznania orzechy nerkowca - 100 gr 3 łyżki soku z cytryny pierś z kurczaka - 500 gr sos sojowy - 1/4 szklanki + 2 łyżka cukier brązowy - 3 łyżeczki czerwone wino wytrawne - 2 łyżki syrop klonowy ( jeżeli nie masz, danie aż tak bardzo nie ucierpi) - 2 łyżeczki woda  olej 10 łyżek ryż * świeże listki kolendry do posypania  Etap(...)łyżki oleju i następnie w kolejności dodaj cebulę, czosnek, marchew z selerem, starty imbir i na koniec sok z cytryny. Warzywa przykryj pokrywką i gotuj przez ok 10 minut pod przykryciem. Etap IV - Sos teriyaki Do rondla wlej wodę, sos sojowy, miód, syrop klonowy, cukier, starty imbir <----- wiem brzmi bardzo słodko ale spokojnie zaraz wszystko się zmieni. Gotujemy

Wylizany Rondel
Chicken Daily Superior 202

ogórkową! :) Składniki na 4 porcje: Mięso 2 duże piersi kurczaka, pokrojone na 4 kawałki Marynata: 2 łyżki czarnej herbaty liściastej Irving Daily Superior, wrzątek, skórka otarta z 1 małej cytryny, 2 łyżki sosu sojowego  2 łyżki klarowanego masła lub oleju (do smażenia) czarny, świeżo mielony pieprz, sól morska do smaku Ryż 1 szklanka ryżu jaśminowego lub parboiled kilka zielonych(...)zalewamy szklanką wrzątku (powinien powstać dość mocny napar), przykrywamy i odstawiamy na 8-10 minut. Po tym czasie przecedzamy, uzupełniamy napar gorącą wodą do pojemności 250 ml. Studzimy. Do ZIMNEGO (!) wywaru dodajemy sos sojowy, skórkę z cytryny, oliwę i zalewamy kurczaka tak powstałą marynatą. Owijamy naczynie folią i wkładamy na noc do lodówki (lub co najmniej na kilka godzin). Wyciągamy

Kuchnia Prezydentowej