porcje 50 dkg wątróbki drobiowej 6 suszonych moreli 1/2 szklanki czerwonego wina 2 łyżki masła 1 łyżka musztardy sok z cytryny mąka sól Sposób wykonania : W ątróbkę opłukać ( np. na sitku lub cedzaku pod bieżącą wodą ), usunąć żyłki, osuszyć, obtoczyć lekko w mące, zrumienić na maśle. Suszone morele zalej winem, podduś pod przykryciem, aby zmiękły. Dodaj zarumienioną wątróbkę
Przepisy i porady kulinarnetłustego twarogu 300 g cukr u 6 żółtek 2 białka 2 00 g masła budyń waniliowy (proszek) skórka otarta z jednej cytryny ok. 100-150 g rodzynek Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki ciepłej wody skórka pomarańczowa Tradycyjny Sernik Krakowski - Sposób przygotowania: Ciasto: Masło kroimy na niewielkie kawałki, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy elastyczne ciasto (można użyć(...)budyń w proszku cały czas ucierają c. Białka lekko spieniamy, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy . Na końcu wsypujemy rodzynki oraz otartą skórkę ze sparzonej wcześniej cytryny . Następnie formę (ok. 21x28 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy tłuszczem. Dno wyścielamy większą ilością ciasta, a następnie wykładamy przygotowany ser. Z pozostałej części ciasta formujemy "wałeczki" z których następnie
Słodka Stronakwaskowate jabłko 3 średnie kiszone ogórki natka pietruszki Sos : • 200 ml majonezu 100 ml jogurtu naturalnego szczypta białego pieprzu sok z 1/2 cytryny łyżeczka posiekanej natki pietruszki łyżka musztardy Przygotowanie Ziemniaki ugotowałem w mundurkach w osolonej wodzie, ( nie mogą być zbyt miękkie ). Filety śledziowe moczyłem w zimnej wodzie ok. 1 godzinę. Pokroiłem je w kostkę. Cebulę, ugotowane na twardo jajka
R'n'G Kitchencebulki dymki ze szczypiorkiem pęczek natki pietruszki 2 łyżki posiekanych listków bazylii 5 łyżek oliwy extra vergine 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu sól pieprz Przygotowanie: Bób gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i po przestudzeniu obieramy. Kuskus zalewamy 1 szklanką wrzątku, dodajemy szczyptę soli i odstawiamy. Napęczniały kuskus mieszamy widelcem. Ogórka obieramy i kroimy
Smakowity Blog Kulinarnyoliwy z oliwek 2 łyżeczki musztardy, u mnie Develey szczypta: soli, pieprzu, cukru, bazylii, oregano pół łyżeczki suszonej pietruszki pół łyżeczki soku z cytryny 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę Wykonanie: Pierś z kurczaka ugotować w wodzie z dodatkiem ziela angielskiego, pieprzu w kulkach, liści laurowych, odrobiny ziół prowansalskich i bazylii. Czas gotowania to ok 30-40 minut(...)pokrojone w ćwiartki pomidory koktajlowe, połówki suszonych pomidorów, mozarellę. Ostudzoną pierś pokroić wg uznania, koperek i pietruszkę drobno posiekać - dodać do sałatki. Przygotować dressing: oliwę, musztardę, przyprawy, sok z cytryny i czosnek wymieszać do połączenia się składników. Przed podaniem posypać sałatkę ziarnami i polać dressingiem. Podawać z ciemnym pieczywem. Pysznie i zdrowo
Trufelkowoprzywodzi wspomnienie lata i pięknych upalnych dni:) SKŁADNIKI: 400g fileta z kurczaka1,4l wody 1 cebula 1 duża marchew 1/4 papryki czerwonej szczypta chilli 3 ząbki czosnku łyżka oleju 400ml mleczka kokosowego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki posiekanej trawy cytrynowej 3-4 łyżki soku z cytryny curry imbir kolendra sól pieprz WYKONANIE: 1. Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą(...)pierś z kurczaka się podsmaży dodać marchewkę pokrojoną w talarki oraz trawę cytrynową pokrojoną jak najdrobniej. 4. Całość zalać wodą i gotować na małym ogniu aż marchewka będzie miękka. 5. Następnie dodać mleczko kokosowe, curry, imbir, kolendrę, sól pieprz oraz cytrynę
Dziś Ja gotujeSkładniki Ciasto - 20 podłużnych biszkoptów - 1 budyń waniliowy - ½ L mleka - 500 ml śmietanki 36% - 2 łyżki cukru pudru - sok z ½ cytryny - 3 czubate łyżeczki żelatyny - 3 gruszki - 20 dag malin Syrop - szklanka wody - ½ szklanki cukru - ½ łyżeczki kwasku cytrynowego Wykonanie Gruszki obrać, przekroić na pół i oczyścić z gniazd nasiennych. Syrop zagotować, wrzucić połówki gruszek, obgotować . Wyjąć z syropu, osączyć, osuszyć(...)rozpuścić w kilku łyżeczkach gorącego syropu. Dodać do budyniu, wymieszać i przestudzić. Gdy masa zacznie gęstnieć, ubić lekko trzepaczką. Ubić na sztywną pianę śmietankę, dodać cukier i sok z cytryny. Delikatnie mieszając trzepaczką do budyniu dodać bitą śmietanę. Gdy masa nieco zgęstnieje , wylać 1/3 masy na biszkopty, ułożyć warstwę malin ( zostawić kilka do dekoracji ). Owoce przykryć 1/3 masy, ułożyć pokrojone
Świat Smakupołowy cytryny · kilka kropel aromaty cytrynowego · skórka z 1 cytryny · pół szklanki jogurtu naturalnego lub kefiru · 2 łyżeczki proszku do pieczenia · 1 łyżeczka sody(...)białej czekolady · ½ łyżki żelatyny rozpuszczonej w ¼ szklance wrzącej wody · 2 łyżeczki jasnego miodu Przygotowanie: Cukier utrzeć z masłem aż powstanie głodka masa. Dodać jajka, aromat, sok z cytryny oraz skórkę i ucierać do połączenia składników. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Do masy dodawać
Mania GotowaniaPRZYGOTOWANIE: Cieciorkę moczymy w zimnej wodzie przez noc. Następnie gotujemy ja 2,5h poczym wymieniamy wodę na nową i gotujemy do momentu, aż będzie się rozpadać. Ugotowaną cieciorkę blendujemy z czosnkiem, pastą tahini, sokiem z cytryny, oliwami, harrisą i wywarem z cieciorki. Doprawiamy solą do smaku i gotowe. Gotową pastę przekładamy w słoiczki
Zainspiruj się kuchniąSkładniki; 40 dag wątróbki drobiowej 1 pomidor bez skórki 1 cebula biała 1 cebula czerwona 2 łyżki oliwy z oliwek Marynata; 100 ml wody 50 ml oliwy 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki soku z cytryny 2 przeciśnięte ząbki czosnku pół łyżeczki kurkumy mielonej Skworcu łyżeczka startego imbiru łyżeczka papryki słodkiej lub odrobina chili Skworcu 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego Skworcu(...)obie cebule, chwilę smażymy. Następnie dodajemy posiekanego pomidora bez skórki. Co chwilę mieszamy. Dodajemy wątróbkę razem z marynatą i dusimy około 25- 30 min. Jeśli jest taka potrzeba dolewamy wody. Na samym końcu dodajemy zielony groszek a także doprawiamy solą. Mieszamy i gotowe. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.pieprz ryba: 2 kawałki filetu z dorsza 1 pęczek natki pietruszki 1/2 szklanki oleju sól, pieprz 2 łyżki startego parmezanu przyprawa do ryb cytryna sos ziołowy, papryczka chili Pure: Bób gotuję pięć minut w osolonej wodzie, podczas gotowania sprawdzam jego twardość, nie ma być rozgotowany. Odcedzam, przelewam zimną wodą, i obieram. Kilka ziaren zostawiam do dekoracji. Do bobu dodaję masło(...)stopni i wstawiam naczynie i piekę około 10-15 minut. Moja ryba była cienka, jak za długo będziemy piec wysuszy się. Rybę podaję z sosem ziołowym, pure, cytryną, ziarnami bobu, posypuję zmielonym chili
wesoła kuchniaostry smak ginie gdzieś tam, ledwo go czuć. Tak ma być właśnie, on ma być tylko dodatkiem. 250 g czarnego makaronu z wyciągiem z ośmiornicy sok z połówki cytryny 75 g krewetek koktajlowych 65 g małży 1/2 papryczki chili 1 ząbek czosnku 50 ml białego wytrawnego wina pęczek natki pietruszki oliwa do smażenia Nasze małże był takie malutkie, bez skorupek(...)mniej więcej 2 minutach dolewamy wino i smażymy aż wino trochę odparuje. Gdy makaron się ugotuje to specjalną łyżką przerzucamy go prosto z wody na patelnię do naszych owoców morza. Dodajemy natkę pietruszki, sok z cytryny, mieszamy dokładnie, smażymy jeszcze ok. 1 minuty i podajemy. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony
Marder&Marder Manufacturesmażę na bardzo małym ogniu ciągle mieszając. Gdy cukier się rozpuści a rabarbar zacznie puszczać sok, zalewam go wodę i gotuje 20 minut. W szybszej wersji robienia kompotu , równie smacznej, do garnka z rabarbarem i cukrem od razu wlewam wodę i gotuję około 20 minut. Dla smaku można dodać około dwa goździki. Po ugotowaniu, gdy rabarbar jest już całkowicie miękki(...)przygotowany kompot podaje na ciepło lub studzę do wymaganej temperatury. Oczywiście kompot możemy dosłodzić do smaku wg uznania. Możemy też dodać plasterki cytryny a brzeg szklanki przyozdobić cukrem. Rabarbar możemy też gotować w jednym litrze wody, a drugi litr ugotowanej wcześniej i przestudzoną wody dodać po przecedzeniu kompotu przez sitko. Wówczas nie będziemy musieli czekać aż kompot się schłodzi. Artykuł
Ania gotujeżadnych konserwantów. Taki majonez w smaku nie różni się niczym od tych kupionych. AmpedSense.OptimizeAdSpot('PL'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PC'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PR'); Składniki: 1 jajko 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego 1/2 łyżeczki cukru Szczypta soli i pieprzu 200 ml oleju rzepakowego AmpedSense.OptimizeAdSpot('1L'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('1C'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('1R'); Sposób przygotowania: Do przygotowania potrzebny będzie wysoki pojemnik lub słoik(...)AmpedSense.OptimizeAdSpot('2C'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('2R'); Na początku musimy wyparzyć jajko. Jajko wrzucamy do wrzątku na ok 10 sekund i następnie wrzucamy je do zimnej wody. Do naczynia wrzucamy jajko, cukier, sól, pieprz, musztardę oraz wlewamy sok z cytryny lub ocet. Na koniec dodajemy pomału olej, cały czas miksując pozostałe składniki blenderem. Ważne aby miksować unosząc końcówkę blendera w górę
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneprzepis Do rondelka dodajemy obrany i pokrojony w plasterki imbir, korę cynamonu, cynamon, goździki, anyż zalewamy wodą i zagotowujemy. Jak woda się zagotuje dodajemy miód i zalewamy herbatę. Do kubeczków dodajemy pokrojoną w plasterki lub połówki plasterków cytrynę i pomarańczę. Smacznego! Post Rozgrzewająca zimowa herbata pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!