woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:510/1096)

Kokosowo-cytrynowe ciasto na zimno (sernik) 177

łyżki kremu kokosowego Opcjonalnie do dekoracji:  1-2 małe batoniki Bounty  wiórki kokosowe starta skórka z cytryny     Spód tortownicy (wysłanej papierem do pieczenia) wyłożyć biszkoptami namaczanymi (lekko) w mleczku kokosowym. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Ciastka delikatnie posmarować kremem kokosowym. Przygotować masę. Ubitą śmietanę (nie musi być idealnie na sztywno) wymieszać z cukrem

Di gotuje
STIR-FRY Z KURCZAKIEM, PAPRYKĄ I MAKARONEM RYŻOWYM 203

cytryny 2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki chińskiej przyprawy 5 smaków 1/4 łyżeczki chili w proszku sól morska świeżo zmielony czarny pieprz WARZYWA * 1 marchewka pokrojona w cienkie paseczki 1/2 małego pora pokrojonego w krążki 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w paseczki 1/2 szklanki kiełków fasoli mung 30 g suszonych grzybków shiitake/ kilka godzin wcześniej namoczonych w wodzie i pokrojonych(...)roślinnego 1/2 papryczki chili pokrojonej w plasterki 1 łyżka posiekanych listków kolendry, bazylii lub natki pietruszki cząstki limonki lub cytryny do wyciśnięcia * można zastąpić 1i1/2 szklanki mrożonych warzyw np.  TAKICH WYKONANIE MAKARON gotujemy w dużej ilości lekko osolonej wody przez około 3-4 minuty. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą na sitku. FILETY Z KURCZAKA myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku

cool and minty
Karp w galarecie. Jak sklarować galaretę? 209

znanego i sprawdzonego źródła. Smak karpia w dużej mierze zależy nie tylko od rodzaju karmy na której wzrastał, a ostatnie 3 miesiące przed odłowieniem powinien pływać w czystej wodzie. Taki karp jest oczywiście droższy, ale jak smakuje! W galarecie po prostu obłędnie! Tak smaczna i zdrowa ryba zasługuje na to by częściej, a nie tylko w święta pojawiać się(...)jajka i 2 łyżki soku z cytryny lub octu. Mieszając zagotować i gotowe! odmierzyć potrzebną ilość wywaru na galaretę. Na podaną w przepisie ilość ryby zużyłam 500 ml rosołu. Wylać rosół na sito wyłożone papierowym ręcznikiem lub kilkakrotnie złożoną gazą i pozostawić do przefitrowania w międzyczasie namoczyć 3 listki żelatyny w zimnej wodzie. Ilość żelatyny zmniejszyłam prawie o 50% ponieważ

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Trzy kolory: Zielony (pesto-niepesto) 215

morska kilka suszonych pomidorów z oliwy Szpinak, rukolę i bazylię dobrze płuczemy na durszlaku. Umieszczamy je, obcieknięte z wody, w blenderze i zalewamy połową oliwy z oliwek. Zioła miksujemy na średnich obrotach, dolewając w trakcie resztę oliwy oraz sok z cytryny. Miksujemy wszystko do momentu, aż masa będzie dość gładka i jednolita. Następnie przelewamy sos do szklanki i przyprawiamy

Kuchenna Kontrrewolucya
SAŁATKA ZE SZPARAGAMI 189

inne ulubione zioła 1 łyżkasól,pieprzWykonanie:Szparagom odłamujemy końcówki i  gotujemy ok 5 minut w osolonej wodzie. Studzimy. Na talerz wykładamy miks sałat, na to pokojone na połówki pomidorków, ser feta,kązki cebuli, oraz układamy szparagi. Łączymy oliwę z sokiem z cytryny, dodajemy zioła oraz delikatnie solimy i dopawiamy piepzem. Polewamy sałatkę

Z Majeczką w kuchni
Sos pieczarkowy 201

składzie nie zawierają chemii. Poniższy sos pieczarkowy jest dosyć gęsty (zawsze możecie dolać trochę więcej wody) i bardzo aromatyczny. Składniki na 2 porcje: 200 g pieczarek 1 cebula pół pęczka świeżej pietruszki 100 ml śmietany 30% 1 czubata łyżeczka mąki pszennej odrobina soku z cytryny sól, pieprz olej    Pieczarki umyć i pociąć w słupki. Cebulę obrać i pokroić(...)pieczarki. Wlać 1 szklankę wody i dusić na średnim ogniu. Gdy pieczarki będą już miękkie - sos przyprawić solą oraz pieprzem. Śmietanę wymieszać z mąką pszenną. Dolać 2-3 łyżki sosu (sam wywar) i połączyć. Przygotowaną masę wlać do sosu, dodać posiekaną pietruszkę i jeszcze chwilę gotować. Posmakować i ewentualnie doprawić oraz skropić odrobiną soku z cytryny

Ugotować
Łosoś na spaghetti z rukolowym pesto 149

grana padano oliwa z oliwek sól morska do smaku Łosoś: 2 kawałki łososia (po ok. 150 g każdy) sok z cytryny świeżo mielony pieprz sól morska Dodatkowo: kawałek awokado pomidorki koktajlowe * PRZYGOTOWANIE W dużym garnku zagotuj wodę na makaron. Nie zapomnij posolić. W tym czasie umieść wszystkie składniki na pesto w pojemniku blendera i zmiksuj, aż powstanie sos. Oliwy

Food Square
Pierniczki 169

cynamonu 10 dag masła 2 łyżeczki sody oczyszczonej skórka otarta z 3 pomarańczy Dodatkowo: lukier cytrynowy, polewa czekoladowa, orzechy do przybrania Rodzynki i orzechy namoczyć przez chwilę w gorącej wodzie. Orzechy drobno posiekać. Miód rozpuścić i przestudzić. Wymieszać z mąką, sodą, masłem, przyprawą piernikową i cynamonem. Dodać jajka, skórkę z pomarańczy, rodzynki, posiekane orzechy i cukier puder. Wyrobić ciasto. Jeśli(...)następnego dnia po upieczeniu lub po kilku dniach). Można również polać polewą czekoladową. Lukier cytrynowy: 2 szklanki cukru pudru, sok z jednej dużej cytryny Cukier wymieszać energicznie z sokiem. Jeśli lukier jest zbyt gęsty dodać trochę wody. Polewa czekoladowa: 200 g mlecznej czekolady, 2 łyżki masła, 2 łyżki mleka Mleko podgrzać z masłem aż do rozpuszczenia. Dodać podzieloną na części

Bullio
Filety z mintaja smażone na chrupko 245

mrożonych filetów mintaja około pół szklanki bułki tartej + 2 łyżki mąki do panierki 2 duże jaja sól, pieprz, majeranek kilka plasterków cytryny olej do smażenia lub masło klarowane papierowy ręcznik Przygotowanie: Dobrze odmrożone, odciśnięte z nadmiaru wody i ułożone na ręczniku papierowym filety przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Na patelni dobrze rozgrzewamy tłuszcz, dzięki czemu panierka nie zostanie

Zasmakuj Kuchni
Sałatka z kurczakiem, winogronami i pestkami dyni 209

ogórek, 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka, 3 łyżki pestek z dyni, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka soku z cytryny, szczypta cukru, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Filet z kurczaka gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Studzę i kroję na mniejsze kawałki. Winogrona obieram z kiści. Pomidor malinowy kroję w ósemki. Ogórek obieram i kroję w kostkę. Pestki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Woda smakowa – dla tych co nie lubią pić wody 190

masz to pijesz. Sprawdź sam   Drukuj Czas przygotowania 3 min Czas gotowania Czas całkowity 3 min   Składniki 4 plasterki cytryny 4 plasterki ogórka świeżego 2 plasterki imbiru świeżego gałązka mięty szczypta soli himalajskiej (do każdej porcji wody) 1 litr wody (po skończeniu dolewamy świeżej) Wykonanie Do dużego dzbanka na dno dajemy wszystkie składniki i zalewamy wodą. Czekamy

Apetyt na Zielone
surówka / sałatka z kapusty 364

białej kapusty 300 g czerwonej kapusty 1 puszka kukurydzy 350-400 g marchewki 150 g majonezu sok z 1/4 cytryny 2 łyżki musztardy Dijon sól, pieprz 1/4 pęczka pietruszki wykonanie: Ziemniaki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie w mundurkach. Po ugotowaniu obieramy i kroimy w kostkę. Białą i czerwoną kapustę szatkujemy, lekko solimy, delikatnie ugniatamy rękami. Kapustę przekładamy do dużej

Domowy Smak Jedzenia
Sałatka brokułowa 371

łyżki majonezu 1 łyżeczka cukru 1 mały jogurt naturalny pół pęczka koperku  sól pieprz pół łyżeczki soku z cytryny 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)  Brokuła myjemy dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy na parze, dodając do wody łyżeczkę cukru, co spowoduje że brokuł utrzyma intensywny kolor na dłużej podczas parowania. Jajka gotujemy na twardo i kroimy na ćwiartki. Pomidorki

W kuchennej krainie
70. Słodka zupa rybna z rodzynkami 226

karpia 1 marchew,  1/4 selera, 1  pietruszka, 1/2 pora, 1 szklanka śmietany 1 łyżka mąki sok z cytryny cukier, sól, pieprz 100 g rodzynek, Czyste głowy karpia i włoszczyznę  włożyć do 1.5 l osolonej wody i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem. Gdy ryba będzie już bardzo miękka przecedzić wywar dodać rodzynki, cukier (ilość zależy

Jadło i czytadło

Proponowane wyszukiwania