makaronu Wykonanie: Makaron gotuję al dente. Masło rozpuszczam na patelni, wrzucam do niego szpinak (nie rozmrażam) i duszę do miękkości. Gdy woda odparuje dodaję śmietanę, sól, pieprz i czosnek przepuszczony przez praskę.Na końcu doprawiam sokiem z cytryny. Makaron nakładam na talerz, na makaron kładę łyżkę szpinaku i obiad gotowy w kilka minut. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenszklanki cukru 1 cukier waniliowy Masa jogurtowa: 44 dag jogurtu naturalnego greckiego 1 szklanka kremówki 5-6 łyżek cukru pudru 4-5 łyżeczki żelatyny 1 łyżka soku z cytryny 1/2 kg świeżych truskawek Dodatkowo_ 3 galaretki truskawkowe 4 łyżki konfitury truskawkowej Sposób wykonania: Ciasto: Jajka ubić na puszystą pianę z cukrem i cukrem waniliowym wlać zimną roztopioną margarynę,mąkę wymieszać(...)23/39 cm.Piec 30 minut w temp 170*c.Po upieczeniu wystudzić. Masa jogurtowa: Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno pod koniec wsypać cukier puder dodać jogurt wymieszać,cienkim strumieniem wlać płynną żelatynę i sok z cytryny zmiksować na gładką masę włożyć do masy przekrojone na połówki umyte i suche truskawki,-garść zostawić na wierzch
Wanilia i Kardamoncelu wzmocnienia odporności organizmu. Profilaktycznie przyjmować po łyżce syropu natomiast w trakcie choroby 3 łyżki dziennie. Syrop można również pić rozcieńczony z wodą. Zaleca się spożywać rano. Syrop przygotowuje u mnie moja córka Ania. :) Składniki: 2 cytryny 2-3 cm korzenia imbiru miód Przygotowanie: Cytryny umyć i sparzyć. Pokroić w cienkie plasterki. Jeśli są pestki należy je usunąć
Ala piecze i gotujetwarogu): 5 l mleka nie UHT, najlepiej niepasteryzowanego (z mlekomatu, od krowy) sok z 2 dużych cytryn albo 0,8l maślanki/ jogurtu/ kefiru Wykonanie: Do dużego garnka wlewamy odrobinę zimnej wody (tak by lekko przykryła dno). Wlewamy mleko i zagotowujemy (trochę to potrwa; lepiej gotować na małym ogniu, żeby nie wykipiało). Mleka w czasie gotowania pilnować – gdy się podniesie
Pociąg Do Kuchniczosnku biała część pora 2 łyżki oliwy 2 łyżki kremowego, śmietankowego serka sól, pieprz, ostra papryka natka pietruszki sok z cytryny Przygotowanie: Krewetki wcześniej rozmrozić. Jeśli nie mamy wiele czasu, wystarczy je przelać letnią wodą i pozostawić na 15-30 minut. Por i czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek i por, następnie smażyć przez(...)minuty. Przełożyć do jakiegoś naczynia. Wlać 3/4 szklanki wody, dodać serek i dokładnie mieszać do czasu, aż się rozpuści. Ponownie włożyć krewetki (cały czas trzymając na dużym ogniu), doprawić solą, pieprzem i szczyptą papryki. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Dusić chwilę pod przykryciem (ok. 4-5 minut). Skropić sokiem z cytryny. Gotowe. Smacznego
Kuchnia Elliesłodką papryką. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Ważne, aby naczynie było jak najbardziej dopasowane wielkością do ilości ryby. Na garnku z gotującą się wodą ustawiamy drugi garnek lub miskę. Rozpuszczamy w nim masło. Dodajemy skórkę otartą z cytryny, a następnie wyciśnięty z niej sok. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, po czym dodajemy po 2 łyżki posiekanego koperku i natki pietruszki. Następnie
psgotujemypatelni lub w garnku, do zeszklonej cebulki dorzucamy umytą wątróbkę. Wyciskamy dwa zmiażdżone ząbki czosnku. Podsmażamy razem około 5 minut. Dodajemy szklankę wody. Dusimy około 15minut. Przyprawiamy solą, pieprzem, chili, magą oraz łyżką soku z cytryny. Można podawać z ziemniakami, z purée lub świeżym pieczywem - polewając sosem. No mniam
upichconawigilijnym stole był zawsze obecny. Jak przystało na kaszubskie korzenie i ta ryba jest lekko kwaśna. Nie polewamy jej przed podaniem ani cytryną czy też octem. Składniki: 1 karp ( około 1 ½ kg ) 3 l wody 2 marchewki Kawałek selera 1 pietruszka 1 cebula Sól Vegeta ( domowa ) Liść laurowy Ziele angielskie 50 – 100 ml ocet spirytusowego 10% Cukier Żelatyna Wykonanie(...)minut. ( dzięki temu dodamy mniej żelatyn a galareta będzie bardziej aromatyczna ). Pozostałą część karpia kroimy w dzwonka i również dodajemy do gotującego się wywaru. Karpia gotujemy około 10 minut ( woda powinna lekko mrugać ). Następnie dodajemy ocet. Od całości przygotowanego octu odlewamy część (około 50 ml) i wlewamy do gotującej się ryby. Gotujemy kolejne około 10 minut. Karpia wyjmujemy a wywar
Smaki Ewyminut. Zmiksuj blenderem na gładką masę, dodaj śmietankę i zagotuj na małym ogniu sos. Dopraw solą i ewentualnie sokiem z cytryny. Dodaj posiekaną pietruszkę. PASTA PAPRYKOWA: - 2 papryki czerwone - papryczka chili do smaku - 1 łyżeczka miodu - 1/3 szklanki wody - sól - łyżka masła Paprykę sparz wrzątkiem, przykryj folią tak aby zaparowała. Po czym szybko usuń skórkę z papryki. Miąższ kroimy
SMYKWKUCHNIsię wino. Ja z racji tego, że nie piję….no dobra, trochę mniej…ok, skończyło mi się wino 😉 zrobiłem z sokiem z cytryny i wyszło wspaniale. Przełamałem słodycz deseru sokiem z malin, cytryny i skórką z limonki, co dało fajny efekt. Deser ten można zjeść samodzielnie lub wzbogacić o jakieś na przykład ciasteczka 😉 Na zakończenie mojej przydługiej(...)wiec możemy robić Zabaglione Zabaione Zabajone Po pierwsze zagotuj wodę w wysokim rondlu. Po drugie przyszykuj metalową miskę, która wejdzie spodem w rondel, ale nie będzie dotykać gotującej się wody. Teraz ważna sprawa, przed położeniem miski na gotujący się rondel😉, włóż żółtka do miski, dodaj cukier i sok z cytryny i bardzo dobrze wymieszaj. Po trzecie weź ściereczkę, bo może
RafalCookjajka na twardo jedna cebula 4 ugotowane buraki 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 18% sok z ćwiartki cytryny Wykonanie: 1.Gotujemy buraki w łupinach, studzimy, kroimy w kostkę. 2. Jeśli używamy śledzi solonych moczymy je przez godzinę w wodzie. Jeśli gotowych, kroimy w kostkę bez moczenia. 3. Gotujemy jajka na twardo, studzimy, kroimy. 4. Obieramy jabłka, kroimy w kostkę, skrapiamy
Mama z miastapieprz do smakuZ oczyszczonej, opłukanej kapusty zdjąć kilka ładnych liści i blanszować je 2 min we wrzątku. Przepłukać zimną wodą ,osączyć i wyłożyć nimi foremkę do pieczenia pasztetu.Resztę kapusty pokroić ,włożyć do garnka, dodać miód, kolendrę, sok z cytryny, sól, pieprz i zalać śmietaną i mlekiem.Dusić, aż kapusta zmięknie i płyn prawie odparuje.Kapustę zemleć 2,3 razy
Kulinarny karnet Christopheraskorzonery - 1 cebula - 2 żółtka - 2 łyżki mąki z tapioki tu sprawdzisz gdzie można kupić - 1 łyżka masła - sok z 1/2 cytryny -sól i czarny pieprz do smaku Przygotowanie: Do średniej wielkości garnka nalałam wodę, oceniając mniej więcej jej ilość, by zakryła warzywa. Wstawiłam na gaz. Zaczęłam obierać skorzonerę (obierajcie w rękawiczkach ochronnych, wydziela lepki płyn który(...)się już wody. Udało się tym sposobem spowodować by nie ściemniała. Gotowałam do miękkości. Po zdjęciu z gazu zblendowałam. Odlałam pół szklanki, dodałam mąkę z tapioki, dobrze rozmieszałam. Dodałam do zupy razem z masłem i żółtkami. Chwilę bledowałam. Ponownie postanowiłam na gaz i doprowadziłam do wrzenia. Doprawiłam solą i czarnym pieprzem. Gdy przestygła dodałam sok z cytryny. Podawałam
Szkrab Je Samsmak torcik cytrynowy) -5 łyżeczek żelatyny + ¼ szkl. wody na górną warstwę: 150g jogurtu + łyżka ksylitolu + 1 łyżeczka żelatyny i odrobina wody Ciasteczka serki -przepis TUTAJ Dodatkowo -2 kostki gorzkiej czekolady (na noski) -skórka cytryny (na ogonki) CIASTECZKA SERKI Ciasto wykonać z podanego przepisu i wycinać „kopnięte” kwadraty oraz w nich mniejsze i większe kółka imitując żółty ser (duże
Candy Pandassoli 2 żółtka 75 g masła 2-3 łyżki zimnej wody jabłka najlepiej duże (na tę porcje wykorzystałam 10 szt ) plus 2-3 jabłka do pokrojenia w kostkę, która wypełni środek wydrążonego jabłka cynamon miód 2 łyżki sok cytryny rodzynki, orzechy opcjonalnie słomka do zrobienia dziurek SPOSÓB WYKONANIA :ciasto(...)żółtka oraz pokrojone w kawałeczki zimne masło oraz 2-3 łyżki zimnej wody. Szybko zagniatamy ze sobą składniki, gotowe ciasto wkładamy do woreczka i chowamy do lodówki na ok 30 minut. - jabłka myjemy, osuszamy, ścinamy górę jabłka - środek wydrążamy ostrożnie nie uszkadzając ścianek, jabłka skraplamy cytryną powoduję to, że nie będą ciemniały i przełamią smak słodkości
Basia w kuchni