opakowanie krewetek królewskich - wagowo 0,5 kg (surowych, z pancerzem, oczyszczonych i bez głowy) 2 ząbki czosnku odrobina soku z cytryny sól, pieprz 1/2 kostki masła 1 łyżka oleju natka pietruszki do posypania Krewetki odmrozić, przepłukać wodą, odsączyć i przesypać do miski. Czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę, posolić i za pomocą noża - rozetrzeć. W ten sposób uzyskacie przeciśnięty
Ugotowaćkażdą połówkę pokroiłam wzdłuż na 4 części, potem posiekałam w plasterki. Wrzucam pokrojoną cukinię do garnka, zasypuję łyżką cukru, podlewam odrobiną wody i duszę aż cukinia zmięknie (ok. pół godziny na wolnym ogniu). W tym czasie myję cytryny, ścieram z nich skórkę i wyciskam sok. Następnie blenderem mielę cukinię na papkę, wsypuję cukier, galaretkę, sok i skórkę z cytryn, mieszam
Kuchnia w szuwarachoryginale bucatini) 1-2 ząbki czosnku 1 duża papryczka chili 2 fileciki anchovy 200g pomidorków wiśniowych puszka tuńczyka w oleju (180g) 1 łyżka drobnych kaparów sok z połowy cytryny 100g rukoli sól, pieprz oliwa z oliwek Przygotowanie : Makaron ugotować al dente. Na patelni rozgrzać nieco oliwy, najlepiej z tuńczyka, w razie potrzeby dodać innej i przesmażyć na niej pokrojony(...)kilka minut od czasu do czasu mieszając. Dodać makaron i wszystko dokładnie wymieszać, aby składniki się połączyły, w razie potrzeby podlać niewielka ilością wody od gotowania makaronu. Dodać rozdrobnionego tuńczyka i wszystko obficie skropić sokiem z cytryny. Dodać większą cześć rukoli, zostawić kilka listków do dekoracji, doprawić solą i pieprzem, odrobiną oliwy i natychmiast podawać. Smacznego
Codzienne Gotowanieząbki czosnku 1-2 szalotki 2 fileciki anchovy 1 papryczka chili 1 łyżka kaparów słoiczek suszonych pomidorów w oliwie kilka garści zielonych oliwek bez pestek sok z cytryny sól, pieprz Przygotowanie : Makaron ugotować al dente. Na patelni rozgrzać nieco oliwy z suszonych pomidorów, przesmażyć na niej wyciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną szalotkę, anchovy, pokrojoną w plasterki papryczkę chili(...)pół. Wszystko dokładnie wymieszać i chwilę przesmażyć. Dodać ugotowany makaron, wymieszać, aby składniki połączyły się z makaronem, w razie potrzeby podlać niewielką ilością wody od gotowania makaronu. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Natychmiast podawać. Smacznego
Codzienne Gotowaniekaparów pół pęczka natki pietruszki 200 g zielonej fasolki sól, pieprz, imbir, papryka słodka, tymianek kilka kropel sosu sojowego kilka kropel cytryny Przygotowanie: Fasolkę wrzucić do osolonego wrzątku, gotować 4 min (niech będzie chrupka) odcedzić i zahartować zimną wodą. Mięso umyć, osuszyć pokroić na kawałki i przyprawić. Na odrobinie oleju podsmażyć kurczaka. Dodać pokrojonego pora. Na końcu wmieszać pomidory
Gaździnka warzyrównież oliwa z oliwek) 1/5 szklanki octu balsamicznego 2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego 1 łyzeczka płynnego miodu (np. akacjowego) 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta ostrej papryki i słodkiej papryki, szczypta brązowego cukru, kurkumy oraz świeżo zmielona sól i pieprz po 1 łyżeczce kolendry i gorczycy przetartej w moździerzu Przygotowanie: Ryż(...)oleju suszone pomidory, awokado oraz mozarellę kroimy w dość długie i reguralne paski. Paski awokado łączymy z sokiem z cytryny( aby zapobiec jego ciemnieniu). Rozdrobnione surowce również odkładamy na bok. Pierś z kurczaka dokładnie płuczemy pod zimną wodą, odsączamy na papierowym ręczniczku i kroimy w dość reguralną kostkę. Dobrze wysuszone kawałki piersi łączymy z suszonym imbirem i oregano oraz
Symfonia SmakówDANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. CUKIER + MASŁO + CZEKOLADA (5 min): do małego rondla (najlepiej o grubym dnie) wrzucamy 3 łyżki cukru i 2 łyżki wody. Rozpuszczamy cukier w wodzie na małym ogniu. Kiedy syrop stanie się klarowny dorzucamy masło i połamaną w kostkę czekoladę. Cały czas mieszamy i rozpuszczamy całość na małym ogniu, aby nie przypalić czekolady. Kiedy mamy już(...)nocy w lodówce wyciągnijcie ciasto i pokrójcie na kawałki (rozpada się przy krojeniu wiec potrzebujecie ostrego noża, zanurzonego uprzednio w zimnej wodzie). Do tego polecamy podać zblendowanego lub rozgniecionego widelcem banana z odrobiną soku z cytryny (nie stanie się ciemny). Bita śmietana lub serek mascarpone zmiksowany z odrobiną cukru pudru też się świetnie nadają. OM NOM NOM! Post TRUFLA CZEKOLADOWA
Nerds Kitchenpieczenie (35 minut) Ilość porcji: 4 Składniki: 2 filety dorsza bałtyckiego (ok. 500g) 500g młodych ziemniaków 200g pomidorków koktajlowych Ćwiartka cytryny Olej rzepakowy Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, tymianek Gałązka koperku Ziemniaki dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i skrapiamy olejem. Doprawiamy solą, pieprzem i tymianek, a następnie całość mieszamy. Umieszczamy w piekarniku nagrzanym(...)stopni z termoobiegiem na 25 minut. Ryby myjemy pod bieżącą woda i wyciągamy ewentualne ości. Pomidorki również myjemy, a koperek siekamy. Po 25 minutach wyjmujemy formę, mieszamy ziemniaczki i dokładamy pomidorki. Na wierzchu układamy rybę, skrapiamy ją sokiem z cytryny i oprószamy przyprawami (solą i pieprzem, bez tymianku). Na końcu posypujemy koperkiem. Pieczemy 10-12 minut. Podajemy jeśli warzywa
Kolizje Smakówząbków czosnku 1/2 szklanki ziaren słonecznika 14 plastrów suszonych pomidorów w oleju ok. 3 łyżki oleju 2-3 łyżki wody pieprz cayenne- dosłownie na czubku noża odrobina soli i pieprzu czarnego mielonego sok z cytryny- u mnie z połowy małej cytryny Przygotowanie : Ziarna słonecznika namoczyć, najlepiej na noc. Przed użyciem odcedzić na sicie Czosnek po obraniu przecisnąć przez praskę, pomidory
Proste Potrawypietruszki • 2 łyżki masła • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika • sól, pieprz, cukier do smaku • sok z 1/2 cytryny • 1/2 szklanki śmietanki 30% Wykonanie: • Marchewkę obrać i pokroić w kostkę. • Wrzucić do wrzącej wody posolonej z łyżeczką cukru i gotować 15 minut. Ma być chrupiąca a nie rozgotowana. • Sezam uprażyć
To co kochampłaska łyżeczka soli 115 g masła 1 jajko (L) 200 ml mleka 70 ml wody Na nadzienie : 5 jabłek kwaśnych i jędrnych (350 g) 160 g cukru trzcinowego jasnego sok z połowy cytryny 2 łyżki masła 1 łyżeczka cynamonu 1/4 szklanki cydru Ponadto: 2 łyżki masła 2 łyżeczki cynamonu(...)utartego masła dodajemy jedno jajko i miksujemy do połączenia. 3. Mleko podgrzewamy do 40 stopni C. Do mąki dodajemy masę jajeczno-maślaną i mieszamy następnie wlewamy trochę wody w temperaturze pokojowej wyrabiając ciasto. 4. Następnie wlewamy ciepłe mleko i wyrabiamy starannie ciasto do momentu aż będzie jednolite i zacznie pracować.Ciasto pozostawiamy w ciepłym i ciemnym miejscu
vaniliowoczekoladowaszklanki pokrojonych truskawek 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki soku z cytryny Przygotowanie : Mąkę przesiać, dodać płatki owsiane, w garnuszku rozpuścić miód, margarynę, cukier i dodać do płatków z mąką, wymieszać, jeśli masa jest zbyt sucha, można dodać odrobinę wody. Zostawić ok. pół szklanki masy do posypania na wierzch, resztą wyłożyć blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pokrojone
zdrowa vege kuchniawhites and 5 tablespoons of caster sugar for the top Składniki na spód 110g mąki 75g zimnego masła niesolonego 1 łyżka lodowatej wody 1 małe jajko szczypta soli Składniki na masę skórka otarta z 2-3 cytryn 150ml soku cytrynowego 100g drobnego cukru 60ml creme freche 4 jajka i 3 żółtka 3 białka i 5 łyżek cukru na bezę Method(...)oven for 10 minutes until it sets. Wykonanie: Przesiewamy mąkę i sól, dodajemy pokrojone w kostkę masło i szybko łączymy ze sobą. Gdy zacznie tworzyć kruszonkę, dodajemy wodę i jajko. Ponownie zagniatamy szybko i odkładamy do lodówki na godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy do formy do pieczenia. Widelcem nakłuwamy powierzchnię ciasta, przykrywamy papierem do pieczenia
Smaki Przyprawy i Koloryoven for 10 minutes until it sets. Wykonanie:Przesiewamy mąkę i sól, dodajemy pokrojone w kostkę masło i szybko łączymy ze sobą. Gdy zacznie tworzyć kruszonkę, dodajemy wodę i jajko. Ponownie zagniatamy szybko i odkładamy do lodówki na godzinę.Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy do formy do pieczenia. Widelcem nakłuwamy powierzchnię ciasta, przykrywamy papierem do pieczenia(...)innego co obciąży ciasto). Pieczemy przez 15 minut, po czym zdejmujemy papier i groch i pieczemy kolejne 5 minut.W międzyczasie masę robimy miksując ze sobą sok i skórkę z cytryny oraz cukier. Cukier musi się rozpuścić. Powoli dodajemy creme freche, jajka i żółtka. Uwaga: masa będzie bardzo lejąca, ale tak ma właśnie być. Wylewamy masę do podpieczonego spodu i pieczemy
Kulinarna rozmowaszkl cukru 250 g masła 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej sok z połowy cytryny cukier waniliowy Polewa czekoladowa 200 g czekolady gorzkiej 2-3 łyżki masła Żółtka utrzeć mikserem z cukrem na puszystą masę, dodać olej, aromat i wodę oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać ubitą pianę z białek. Ciasto podzielić na dwie
Pieguskowa Kuchnia