woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:499/1096)

Krewetki z pancerzem marynowane w czosnku (smażone na maśle) 244

opakowanie krewetek królewskich - wagowo 0,5 kg (surowych, z pancerzem, oczyszczonych i bez głowy)  2 ząbki czosnku odrobina soku z cytryny sól, pieprz 1/2 kostki masła 1 łyżka oleju natka pietruszki do posypania Krewetki odmrozić, przepłukać wodą, odsączyć i przesypać do miski. Czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę, posolić i za pomocą noża - rozetrzeć. W ten sposób uzyskacie przeciśnięty

Ugotować
#1. Dżem cytrynowy z cukinii 139

każdą połówkę pokroiłam wzdłuż na 4 części, potem posiekałam w plasterki. Wrzucam pokrojoną cukinię do garnka, zasypuję łyżką cukru, podlewam odrobiną wody i duszę aż cukinia zmięknie (ok. pół godziny na wolnym ogniu). W tym czasie myję cytryny, ścieram z nich skórkę i wyciskam sok. Następnie blenderem mielę cukinię na papkę, wsypuję cukier, galaretkę, sok i skórkę z cytryn, mieszam

Kuchnia w szuwarach
Makaron z tuńczykiem i pomidorkami 189

oryginale bucatini) 1-2 ząbki czosnku 1 duża papryczka chili 2 fileciki anchovy 200g pomidorków wiśniowych puszka tuńczyka w oleju (180g) 1 łyżka drobnych kaparów sok z połowy cytryny 100g rukoli sól, pieprz oliwa z oliwek Przygotowanie : Makaron ugotować al dente. Na patelni rozgrzać nieco oliwy, najlepiej z tuńczyka, w razie potrzeby dodać innej i przesmażyć na niej pokrojony(...)kilka minut od czasu do czasu mieszając. Dodać makaron i wszystko dokładnie wymieszać, aby składniki się połączyły, w razie potrzeby podlać niewielka ilością wody od gotowania makaronu. Dodać rozdrobnionego tuńczyka i wszystko obficie skropić sokiem z cytryny. Dodać większą cześć rukoli, zostawić kilka listków do dekoracji, doprawić solą i pieprzem, odrobiną oliwy i natychmiast podawać.   Smacznego

Codzienne Gotowanie
Makaron z suszonymi pomidorami i oliwkami 192

ząbki czosnku 1-2 szalotki 2 fileciki anchovy 1 papryczka chili 1 łyżka kaparów słoiczek suszonych pomidorów w oliwie kilka garści zielonych oliwek bez pestek sok z cytryny sól, pieprz Przygotowanie :  Makaron ugotować al dente. Na patelni rozgrzać nieco oliwy z suszonych pomidorów, przesmażyć na niej wyciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną szalotkę, anchovy, pokrojoną w plasterki papryczkę chili(...)pół. Wszystko dokładnie wymieszać i chwilę przesmażyć. Dodać ugotowany makaron, wymieszać, aby składniki połączyły się z makaronem, w razie potrzeby podlać niewielką ilością wody od gotowania makaronu. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Natychmiast podawać. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Kurczak z fasolką i suszonymi pomidorami 221

kaparów pół pęczka natki pietruszki 200 g zielonej fasolki sól, pieprz, imbir, papryka słodka, tymianek kilka kropel sosu sojowego kilka kropel cytryny Przygotowanie: Fasolkę wrzucić do osolonego wrzątku, gotować 4 min (niech będzie chrupka) odcedzić i zahartować zimną wodą. Mięso umyć, osuszyć pokroić na kawałki i przyprawić.  Na odrobinie oleju podsmażyć kurczaka. Dodać pokrojonego pora. Na końcu wmieszać pomidory

Gaździnka warzy
58.Lekka wiosna na talerzu: czyli kolorowa sałatka ryżowa! 236

również oliwa z oliwek) 1/5 szklanki octu balsamicznego 2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego 1 łyzeczka płynnego miodu (np. akacjowego) 1 łyżka musztardy dijon  1 łyżeczka soku z cytryny szczypta ostrej papryki i słodkiej papryki, szczypta brązowego cukru, kurkumy oraz świeżo zmielona sól i pieprz  po 1 łyżeczce kolendry i gorczycy przetartej w moździerzu  Przygotowanie:  Ryż(...)oleju suszone pomidory, awokado oraz mozarellę kroimy w dość długie i reguralne paski. Paski awokado łączymy z sokiem z cytryny( aby zapobiec jego ciemnieniu). Rozdrobnione surowce również odkładamy na bok.  Pierś z kurczaka dokładnie płuczemy pod zimną wodą, odsączamy na papierowym ręczniczku i kroimy w dość reguralną kostkę. Dobrze wysuszone kawałki piersi łączymy z suszonym imbirem i oregano oraz

Symfonia Smaków
TRUFLA CZEKOLADOWA Z MUSEM BANANOWYM – 1,80 zł 320

DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. CUKIER + MASŁO + CZEKOLADA (5 min): do małego rondla (najlepiej o grubym dnie) wrzucamy 3 łyżki cukru i 2 łyżki wody. Rozpuszczamy cukier w wodzie na małym ogniu. Kiedy syrop stanie się klarowny dorzucamy masło i połamaną w kostkę czekoladę. Cały czas mieszamy i rozpuszczamy całość na małym ogniu, aby nie przypalić czekolady. Kiedy mamy już(...)nocy w lodówce wyciągnijcie ciasto i pokrójcie na kawałki (rozpada się przy krojeniu wiec potrzebujecie ostrego noża, zanurzonego uprzednio w zimnej wodzie). Do tego polecamy podać zblendowanego lub rozgniecionego widelcem banana z odrobiną soku z cytryny (nie stanie się ciemny). Bita śmietana lub serek mascarpone zmiksowany z odrobiną cukru pudru też się świetnie nadają. OM NOM NOM! Post TRUFLA CZEKOLADOWA

Nerds Kitchen
Dorsz bałtycki pieczony z ziemniaczkami i pomidorkami 192

pieczenie (35 minut) Ilość porcji: 4 Składniki: 2 filety dorsza bałtyckiego (ok. 500g) 500g młodych ziemniaków 200g pomidorków koktajlowych Ćwiartka cytryny Olej rzepakowy Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, tymianek Gałązka koperku Ziemniaki dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i skrapiamy olejem. Doprawiamy solą, pieprzem i tymianek, a następnie całość mieszamy. Umieszczamy w piekarniku nagrzanym(...)stopni z termoobiegiem na 25 minut. Ryby myjemy pod bieżącą woda i wyciągamy ewentualne ości. Pomidorki również myjemy, a koperek siekamy. Po 25 minutach wyjmujemy formę, mieszamy ziemniaczki i dokładamy pomidorki. Na wierzchu układamy rybę, skrapiamy ją sokiem z cytryny i oprószamy przyprawami (solą i pieprzem, bez tymianku). Na końcu posypujemy koperkiem. Pieczemy 10-12 minut. Podajemy jeśli warzywa

Kolizje Smaków
Pasta do chleba z soczewicą 182

ząbków czosnku 1/2 szklanki ziaren słonecznika 14 plastrów suszonych pomidorów w oleju ok. 3 łyżki oleju 2-3 łyżki wody pieprz cayenne- dosłownie na czubku noża odrobina soli i pieprzu czarnego mielonego sok z cytryny- u mnie z połowy małej cytryny Przygotowanie : Ziarna słonecznika namoczyć, najlepiej na noc. Przed użyciem odcedzić na sicie Czosnek po obraniu przecisnąć przez praskę, pomidory

Proste Potrawy
Marchewka z sezamem 129

pietruszki • 2 łyżki masła • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika • sól, pieprz, cukier do smaku • sok z 1/2 cytryny • 1/2 szklanki śmietanki 30% Wykonanie: • Marchewkę obrać i pokroić w kostkę. • Wrzucić do wrzącej wody posolonej z łyżeczką cukru i gotować 15 minut. Ma być chrupiąca a nie rozgotowana. • Sezam uprażyć

To co kocham
Ślimaczki szarlotki na drożdżowym, czyli Cinnamon & apple rolls buns 234

płaska łyżeczka soli  115 g masła  1 jajko (L) 200 ml mleka  70 ml wody Na nadzienie :  5 jabłek kwaśnych i jędrnych (350 g) 160 g cukru trzcinowego jasnego  sok z połowy cytryny  2 łyżki masła  1 łyżeczka cynamonu  1/4 szklanki cydru Ponadto: 2 łyżki masła  2 łyżeczki cynamonu(...)utartego masła dodajemy jedno jajko i miksujemy do połączenia.  3. Mleko podgrzewamy do 40 stopni C. Do mąki dodajemy masę jajeczno-maślaną i mieszamy następnie wlewamy trochę wody w temperaturze pokojowej wyrabiając ciasto.  4. Następnie wlewamy ciepłe mleko i wyrabiamy starannie ciasto do momentu aż będzie jednolite i zacznie pracować.Ciasto pozostawiamy w ciepłym i ciemnym miejscu

vaniliowoczekoladowa
Truskawkowe batony owsiane 216

szklanki pokrojonych truskawek 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki soku z cytryny Przygotowanie : Mąkę przesiać, dodać płatki owsiane, w garnuszku rozpuścić miód, margarynę, cukier i dodać do płatków z mąką, wymieszać, jeśli masa jest zbyt sucha, można dodać odrobinę wody. Zostawić ok. pół szklanki masy do posypania na wierzch, resztą wyłożyć  blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pokrojone

zdrowa vege kuchnia
Lemon Tart - Tarta Cytrynowa 181

whites and 5 tablespoons of caster sugar for the top Składniki na spód 110g mąki 75g zimnego masła niesolonego 1 łyżka lodowatej wody 1 małe jajko szczypta soli Składniki na masę skórka otarta z 2-3 cytryn 150ml soku cytrynowego 100g drobnego cukru 60ml creme freche 4 jajka i 3 żółtka 3 białka i 5 łyżek cukru na bezę Method(...)oven for 10 minutes until it sets.  Wykonanie: Przesiewamy mąkę i sól, dodajemy pokrojone w kostkę masło i szybko łączymy ze sobą. Gdy zacznie tworzyć kruszonkę, dodajemy wodę i jajko. Ponownie zagniatamy szybko i odkładamy do lodówki na godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy do formy do pieczenia. Widelcem nakłuwamy powierzchnię ciasta, przykrywamy papierem do pieczenia

Smaki Przyprawy i Kolory
Lemon Tart - Tarta Cytrynowa 257

oven for 10 minutes until it sets. Wykonanie:Przesiewamy mąkę i sól, dodajemy pokrojone w kostkę masło i szybko łączymy ze sobą. Gdy zacznie tworzyć kruszonkę, dodajemy wodę i jajko. Ponownie zagniatamy szybko i odkładamy do lodówki na godzinę.Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy do formy do pieczenia. Widelcem nakłuwamy powierzchnię ciasta, przykrywamy papierem do pieczenia(...)innego co obciąży ciasto). Pieczemy przez 15 minut, po czym zdejmujemy papier i groch i pieczemy kolejne 5 minut.W międzyczasie masę robimy miksując ze sobą sok i skórkę z cytryny oraz cukier. Cukier musi się rozpuścić. Powoli dodajemy creme freche, jajka i żółtka. Uwaga: masa będzie bardzo lejąca, ale tak ma właśnie być. Wylewamy masę do podpieczonego spodu i pieczemy

Kulinarna rozmowa
Metrowiec 828

szkl cukru 250 g masła 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej sok z połowy cytryny cukier waniliowy Polewa czekoladowa 200 g czekolady gorzkiej 2-3 łyżki masła Żółtka utrzeć mikserem z cukrem na puszystą masę, dodać olej, aromat i wodę oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać ubitą pianę z białek. Ciasto podzielić na dwie

Pieguskowa Kuchnia