woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:499/1096)

Tarta z mascarpone i śliwkami oraz prezent od BioPlanet :) 287

masła szczypta soli Składniki na nadzienie: 500 g mascarpone 100 g cukru pudru trzcinowego 2 jajka skórka z 1 cytryny 10 śliwek robaczywek ;) CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Wszystkie suche składniki na spód mieszamy ze sobą. Dodajemy zimną wodę i pokrojone w kostkę masło. Wszystko razem zagniatamy na jednolite ciasto (nie za długo, żeby nie ogrzać za bardzo(...)piekarnika i pieczemy 15 minut. Po tym czasie wyciągamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. 4. Zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 180 stopni. Mascarpone, jajka, pozostały cukier oraz skórkę cytryny wkładamy do miski i dokładnie razem ubijamy. Następnie przekładamy masę na upieczony spód. Śliwki kroimy na połówki, wyciągamy pestki i układamy na masie, lekko dociskamy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy

My Culinary Art
TABBOULEH Z BOBEM, ORZESZKAMI PINII I ŚWIEŻĄ MIĘTĄ 137

czosnek – 1 ząbek * szalotka – 1 szt * orzeszki pinii – 0,5 szkl * natka pietruszki, mięta, kolendra, koperek * sok z cytryny * sól, pieprz * oliwa z oliwek dobrej jakości SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Wypłukaną w zimnej wodzie kaszę bulgur wrzucamy do ok. 1,5 szkl wrzącej, osolonej wody, mieszamy, gotujmy ok. 10 minut nie mieszając już ponownie w trakcie gotowania – kasza

Ostra na Słodko
TABBOULEH Z BOBEM, ORZESZKAMI PINII I ŚWIEŻĄ MIĘTĄ 141

czosnek – 1 ząbek * szalotka – 1 szt * orzeszki pinii – 0,5 szkl * natka pietruszki, mięta, kolendra, koperek * sok z cytryny * sól, pieprz * oliwa z oliwek dobrej jakości SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Wypłukaną w zimnej wodzie kaszę bulgur wrzucamy do ok. 1,5 szkl wrzącej, osolonej wody, mieszamy, gotujmy ok. 10 minut nie mieszając już ponownie w trakcie gotowania – kasza

Ostra na Słodko
Słodko kwaśna galaretka 112

Galaretka truskawkowa – 1 op Galaretka cytrynowa – 1 op Truskawki Sok z cytryny – 4 łyżki Skórka otarta z cytryny – 1 łyżka Bita śmietana Mięta  Galaretkę truskawkową rozpuścić w 450 ml gorącej wody, dokładnie wymieszać i pozostawić do ostudzenia. Galaretkę cytrynowa rozpuść w 400 ml gorącej wody, dokładnie wymieszać , pozostawić do wystudzenia. Gdy galaretki przestygną , do cytrynowej dodać sok, dobrze wymieszać

Camilla w kuchni
Naleśniki z prażonymi jabłkami 220

zostało żółtko z rolady serowej, wiec dodałam je do naleśników a ilość płynów czyli mleka i wody zwiększyłam każde o 50 ml taka ilość starczyła mi na 9-10 naleśników Składniki na Prażone Jabłka 1 kg jabłek (u mnie Jonagold) 2 łyżki cytryny (do polania jabłek żeby nie straciły swojego koloru) 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka(...)drobne plasterki. Całość przerzucamy do miski i polewamy cytryną dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy masło przerzucamy jabłka razem z sokiem z cytryny i smażymy na dużym ogniu około 3 min. Jeśli jabłka puszczą mało soków możemy je podlać wodą lub sokiem jabłkowym. Po tym czasie zmniejszamy ogień przykrywamy patelnię przykrywką i dusimy wszystko jeszcze 5 min. Po tym czasie dodajemy

Piekielna Kuchnia Pati
Makaron z kurczakiem i sosem z awokado. 382

smażenia; świeżo zmielony pieprz;sól; Kurczaka myjemy, kroimy w drobną kostkę. Obsypujemy solą i pieprzem i obsmażamy na oliwie. Wstawiamy wodę na makaron i gotujemy go al dente. Miąższ z awokado, śmietankę, czosnek, pietruszkę i sok z cytryny miksujemy dokładnie w blenderze. Dodajemy powstały krem do smażącego się kurczaka. Podgrzewamy delikatnie, pilnując aby nie doprowadzić do wrzenia. Na patelnię dodajemy

Miksturownik
Cukiniowe spaghetti z pesto, halloumi i pomidorami 148

łyżka sezamu 150 g ugotowanego bobu 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki laskowych orzechów +2 łyżki do posypania mała doniczka świeżej bazylii 10 liści pieprzowej mięty 3 łyżki utartego parmezanu 2 ząbki czosnku 50 ml oliwy z oliwek sól do smaku Ugotuj bób w lekko osolonej wodzie, opłucz i obierz. Wsyp bób do malaksera. Dodaj pokrojoną bazylię, miętę, parmezan(...)dodaj do do bobu wraz z czosnkiem i parmezanem. Wlej oliwę i zmiksuj. Dopraw pesto sokiem z cytryny i solą. Pokrój cukinię na spaghetti przy pomocy veggie twister . Blanszuj cukiniowe spaghetti przez 1 minutę w mikrofalówce. Ugotuj soba w lekko osolonej wodzie. Odcedź makaron i przełóż do miski z cukiniowym makaronem. Dodaj pesto i wymieszaj. Przekrój pomidorki na pół

codojedzenia
Piątek: Spaghetti z krewetkami, grzankami i pistacjami 101

natka pietruszki, bazylia Sól i pieprz Grzanki 2 kromki chleba 2 łyżki oliwy 2 łyżki drobno posiekanych pistacji Zest z jednej cytryny 1/2 łyżeczki suszonej mięty lub kilka listków świeżej, drobno pokrojonej Sól Przygotowanie: Krok 1 Zagotuj wodę, solidnie posól, wsyp makaron i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź zachowując pół szklanki wody z gotowania. Krok 2 W połowie(...)skórkę a miąższ pokrój w małą kostkę. Wrzuć je na rozgrzaną patelnię. Praż często mieszając aż grzanki lekko zbrązowieją. Przełóż do misy. Dodaj do nich posiekane pistacje, zest z cytryny i miętę. Wymieszaj. Krok 3 Wytrzyj patelnię ręcznikiem papierowym, wstaw na kuchenkę, rozgrzej na niej dwie łyżki masła i dwie łyżki oliwy. Wyłóż na rozgrzany tłuszcz krewetki. Smaż dwie minuty

Niedzielny kucharz
Surówka z kapusty prosta, zdrowa 144

garnka z wrzącą wodą. Nie gotować i od razu odcedzić. Jeśli kapusta nie jest młoda to ją chwilę w tej wodzie potrzymać. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Odcedzoną kaustę odstawić do wystygnięcia i w tym czasie przygotować sos z oleju, cytryny, cukru, soli, majonezu,wyciśniętego przez praskę czosnku. Dokładnie wymieszać. Zetrzeć na tarce o grubych otworach marchew, cebulę i jabłko (adsbygoogle = window.adsbygoogle

zielonacukinka
Kopiec kreta na dużą blachę 417

łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem: 500ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa 30g czekolady mlecznej lub deserowej 6 bananów sok z połowy cytryny     *** Wszystkie składniki na ciasto dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa *** *** Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę – moja ma wymiary 26 x 21 cm. Wkładamy do piekarnika nagrzanego(...)wierzch. Spód ciasta układamy ponownie w foremce *** *** Wierzch ciasta kruszymy w dłoniach i przekładamy do miseczki *** *** Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody i studzimy *** *** Banany obieramy, przekrawamy wzdłuż na połówki, smarujemy sokiem z cytryny i układamy na cieście *** *** Następnie banany smarujemy z wierzchu cienką warstwą galaretki *** *** Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie ciągle miksując dodajemy

Blog z Apetytem
Francuskie śniadanie i konfitura brzoskwiniowa 86

zależności od tego jak słodkie są owoce) Przygotowanie Brzoskwinie wkładam na dwie minuty do wrzącej wody, odcedzam, schładzam w zimnej wodzie, obieram ze skórki i pozbawiam pestek. Obrane owoce kroję na małe kawałki, zasypuję cukrem, skrapiam sokiem z cytryny i odstawiam na kilka godzin, aby puściły sok. Tak przygotowane brzoskwinie gotuję na jak najmniejszym ogniu do czasu, aż owoce się

Cztery Fajery
Francuskie śniadanie i konfitura brzoskwiniowa 181

zależności od tego jak słodkie są owoce) Przygotowanie Brzoskwinie wkładam na dwie minuty do wrzącej wody, odcedzam, schładzam w zimnej wodzie, obieram ze skórki i pozbawiam pestek. Obrane owoce kroję na małe kawałki, zasypuję cukrem, skrapiam sokiem z cytryny i odstawiam na kilka godzin, aby puściły sok. Tak przygotowane brzoskwinie gotuję na jak najmniejszym ogniu do czasu, aż owoce się

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
makaronowa sałatka z kurczakiem 178

trojkolorowe świderki) ok 200 g gotowanego mięsa kurczaka 3 ogórki konserwowe puszka kukurydzy mała cebula jabłko kilka kropli soku z cytryny sól, pieprz do smaku 2 łyżki jogurtu naturalnego łyżka majonezu Makaron ugotować al'dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić, przelać zimną wodą, wystudzić. Mięso pokroić w kostkę, podobnie ogórki i cebulę. Jabłko umyć, nie obierać, wydrążyć gniazdo nasienne, również

6niebo
Jogurtowiec truskawkowy 1714

łyżek cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku) 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 3,5 łyżki żelatyny Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa około 150g umytych, obranych truskawek poszatkowane pistacje do ozdoby   1. Galaretkę rozpuścić w 200ml gorącej wody i odstawić do ostygnięcia. 2. Keksówkę o wymiarach 25x12cm wyłożyć folią spożywczą. Około 150g truskawek pokroić w plastry(...)zalać je lekko tężejącą galaretkę i blaszkę wstawić do lodówki, aby galaretka całkiem stężała. 3. Żelatynę zalać 1/3 szklanki gorącej wody i mieszać, aż się rozpuści. 4. Truskawki (350g) zmiksować na mus i wymieszać je z sokiem z cytryny, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym. Dodać jogurt i wymieszać. 5. Do żelatyny dodać 3-4 łyżki masy truskawkowo-jogurtowej i wymieszać

Mała Cukierenka