woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:494/1096)

BARSZCZ ZABIELANY Z WARZYWAMI I JAJKIEM 124

pora 4 ugotowane buraki 2-3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 3 ziemniaki koperek pieprz czarny sól liść laurowy ziele angielskie majeranek sok z cytryny szczypta cukru śmietana 18% + jajka ugotowane na twardo Wykonanie:  Żeberko zalewamy wodą, zagotowujemy. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, trochę soli i gotujemy ok 20 minut. Po tym czasie dorzucamy czosnek oraz warzywa (por, seler, pietruszkę(...)gotujemy do miękkości mięsa i warzyw. Przed końcem gotowania mięso wyjmujemy, obieramy, pokrojone wrzucamy do zupy. Dodajemy starte na dużych oczkach buraki, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, cukrem oraz odrobiną cytryny - do smaku. Gotujemy jeszcze około 10-12 minut. Na koniec dodajemy zahartowaną wcześniej śmietanę. Przed podaniem posypujemy świeżo posiekanym koperkiem i podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami

Walijskie Pichcenie
Makaron w sosie cytrynowo - bazyliowym z filetem z tilapii czerwonej 171

ości poza tymi, które odchodziły od kręgosłupa :) Filety opłukałam, osuszyłam papierowym ręcznikiem i obficie polałam sokiem świeżo wyciśniętym z cytryny, a następnie odstawiłam do lodówki na 10-15 minut. W tym czasie nastawiłam wodę na makaron. Kiedy się zagotowała, posoliłam i wrzuciłam do niej makaron, który na średnim ogniu gotuje się kilka minut.Sk

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pesto z jarmużu z makaronem 234

jarmużu pociętych na kawałki (ok. 2 szklanki) 1/2 szklanki płatków migdałowych 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny 2 wyciśnięte ząbki czosnku 2 cm kawałek parmezanu (starty na tarce) ok. 5-6 łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego/z pestek winogron ok. 1/3 szklanki wody (z gotowania makaronu) sól morska, świeżo mielony pieprz dodatkowo: ugotowany makaron (u mnie razowe spaghetti) dodatkowo(...)zmiękły. Przekładamy do naczynia i miksujemy (np. za pomocą ręcznego blendera lub malaksera) wraz z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, startym pamezanem, wyciśniętymi ząbkami czosnku, uprażonymi migdałami oraz dużą szczyptą soli. Aby pesto miało luźniejszą konsystencję, dodajemy trochę wody z gotowania makaronu i ponownie blendujemy. Makaron odlewamy i do gorącego dodajemy pesto. Mieszamy, aż oblepi się sosem. Nakładamy

Poezja smaku
Aromatyczny bakłażan z sałatką z kaszy bulgur 195

Danie zrobione na podstawie przepisu z tej stronyskładniki2 średnie bakłażany,przecięte  wzdłuż na pół1/2 szklanki oliwy z oliwek,  + dodatkowo do skropienia2 łyżki drobno posiekanej skórki cytryny 2 ząbki czosnku, zmiażdżone2 łyżeczki mielonego kminu1 łyżeczka mielonej kolendry1 łyżeczka papryki3/4 łyżeczki mielonego cynamonu1/2 łyżeczki płatków czerwonej papryki 1/2 łyżeczki soli + nieco dodatkowosałatka 1 szklanka kaszy(...)szklanki wrzącej wody. Gotować 5- 6 minut, a następnie zostawić pod przykryciem na ok 40 minut aby dobrze zmiękł i wchłonął wodę. Dodać oliwki, cebulę, rodzynki, pietruszkę, kolendrę, pistacje i sok z cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać i odstawić na co najmniej 30 minut, aby smaki się przegryzły. Bakłażan i sałatka może być zrobiona 2 godziny

Stare Gary
Puszysty sernik z rodzynkami 181

przygotowanie (tortownica 26 cm) Żółtka oddzielamy od białek, a następnie żółtka ubijamy z cukrem w misce nad gorącą wodą na gładki krem. Odstawiamy do ostygnięcia. Krem z żółtek ucieramy z masłem i kolejno dodajemy budyń, proszek do pieczenia, startą skórkę z cytryny. Jak uzyskamy gładką masę, stopniowo dodajemy ser i ucieramy do połączenia się wszystkich składników. Białka ubijamy na sztywną(...)przez ok. 50-60 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy go jeszcze w nim przez ok. 10 minut. Polewę czekoladową wkładamy na ok. 5 minut do gorącej wody i czekamy aż się rozpuści. Polewamy nią wierzch ciasta i posypujemy płatkami migdałów. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Smacznego! Post Puszysty sernik z rodzynkami pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
SAŁATKA Z MŁODYCH BURAKÓW I ZIEMNIAKÓW 169

pęczek młodych buraków z botwinką 1 ząbek czosnku 3 łyżki majonezu  1 łyżka octu jabłkowego + trochę do smaku (możecie zastąpić sokiem z cytryny) sól, świeżo zmielony pieprz, cukier Przygotowanie Ziemniaki wyszorujcie i ugotujcie w osolonej wodzie. Młode buraki odetnijcie od botwinki, umyjcie i ugotujcie  na pół-miękko w osolonej i ocukrzonej wodzie. Ugotowane ziemniaki pokrójcie w dowolną kostkę

OliveandThyme
Tort szodonowy 141

winogron; 150 g ciemnych winogron; Wykonanie: Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gęstą kremową masę. Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody. Odstawić, aby spęczniała, następnie rozpuścić podgrzewając (nie gotować!). Masę żółtkową połączyć z sokiem z cytryny i startą skórką. Stale ucierając powoli dolewać wino. Wymieszać z żelatyną. Ochładzać około 5-7 minut. Na spodni placek biszkoptowy założyć obręcz(...)usunąć obręcz tortownicy. Na wierzch ciasta ułożyć winogrona zamoczone w białku, a następnie w cukrze krysztale.   Uwagi: 1. Jajka użyte do masy szodonowej przed użyciem należy sparzyć wrzącą wodą (jajka układam na sicie i przelewam wrzątkiem). 2. Ciasto biszkoptowe można naponczować, np. jakimś sokiem

In my kitchen
Herbata miętowa 144

zwykle, to mogłabym już świętować :) Bo że nie sięgnę w ogóle, to chyba nierealne...  Składniki:  Liście świeżej mięty Cytryny Sposób przygotowania: Liście mięty starannie obrywamy z gałązek. Uszkodzone, przybrudzone wywalamy. Płuczemy dosłownie chwilę pod bieżącą zimną wodą i osuszamy na papierowych ręcznikach. Przekładamy na sitka suszarki do warzyw (grzybów) i rozkładamy równomiernie wraz z pokrojonymi na ćwiartkę plastrami

Kuchnia w czekoladzie
Jasny, pikantny sos słodko- kwaśny do sajgonek 137

mąki ziemniaczanej 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę łyżeczka ostrego sosu piri piri 2 łyżeczki octu ryżowego sok z 1/2 cytryny 1 czubata łyżeczka cukru sól do smaku Wykonanie: Na małą patelnię lub do małego rondelka wlewamy zimną wodę i rozpuszczamy w niej mąkę ziemniaczaną. Dodajemy pozostałe składniki sosu i włączamy gaz. Całość, od czasu do czasu mieszając, podgrzewamy

Smak mojego domu
Kolorowe spaghetti z krewetkami 154

natka pietruszki - różowa sól himalajska - świeżo mielony pieoprz kolorowy - chilli w płatkach - suszona natka kolendry - skórka starta z 1 wyparzonej cytryny Ponieważ danie przygotowuje się bardzo szybko, wszystkie składniki należy przygotować wcześniej, aby były „pod ręką”. Nastawiamy posoloną wodę wodę na makaron. Gotowałam osobno, aby nie mieszać kolorów. Czosnek obieramy i kroimy w talarki. Szalotki kroimy w kostkę. Ścieramy skórkę

mojewypiekiinietylko
sałatka z wędzonym łososiem i szpinakiem 159

pomidory 1 czerwona cebula 5 orzechów włoskich mała garść mix'u suszonych owoców 2 łyżki soku z cytryny skórka z cytryny kilka liści szpinaku oliwa z oliwek Sposób przyrządzenia : komosę ryżową wsypujemy do garnka i zalewamy 2 szklankami wody, solimy i gotujemy przez 20 minut, aż komosa zmięknie i wchłonie cały płyn brokuły myjemy, pozostawiamy różyczki i gotujemy w osolonej(...)następnie podsmażamy na patelni, delikatnie doprawiając solą ogórka myjemy, obieramy, kroimy w kostkę, a pomidory sparzamy w gorącej wodzie, usuwamy skórę i również kroimy w kostkę wszystkie składniki mieszamy z komosą, posypujemy orzechami włoskimi i suszonymi owocami oraz startą skórką z cytryny dodajemy szpinak i pokruszonego wędzonego łososia na koniec wszystko solimy, skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą z oliwek

zobacz ich smak
Surówka z czerwonej kapusty 345

czerwona 2 cebule czerwone 2 jabłka słodko -kwaśne 1 łyżeczka soli 1/2 łyzeczki pieprzu 1 łyzeczka cykru 1 cytryna - sok ( może być mniej) Wykonanie Umytą główkę kapusty podzielić na ćwiartki i poszatkować (pokroić w paski) W garnku zagotować ok 4 litrów wody i osolić(...)kipiącej wody wrzucić kapustę ,blanszować ok 3-4 minut(nie przykrywać ). Po tym czasie odcedzić ,przepłukać pod zimną ,najlepiej bieżącą wodą . Odsączyć i przełożyć do miski. Dodać pokrojoną w piórka cebulę, z tarte jabłka na dużych oczkach, Skropić cytryną doprawić solą,pieprzem i cukrem .Dobrze wymieszać Po ok 20 minutach jeszcze raz wymieszać, jeśli potrzeba doprawić.  Do sałatki można

Eli Gotowanie
Tureckie ciasto szpinakowe 159

szklanka cukru 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki soku z cytryny Krem 500 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru (lub według własnego smaku) 1 łyżeczka żelatyny truskawki Wykonanie: Rozmrożony szpinak odcisnąć z wody i włożyć do miski. Mikserem rozdrobnić. Dodać jajka, cukier i zmiksować. Do masy szpinakowo -jajecznej przesiać mąkę(...)cytryny. Miksować i dodawać olej. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Czas pieczenia to około 45 minut. Ciasto po przestudzeniu przekroić na dwa blaty. Krem Schłodzoną mocno śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Rozpuszczoną w dwóch łyżkach wody żelatynę wlać do śmietany

O kuchni z uczuciem
Banany z gorzką czekoladą i gorącymi malinami. 103

łyżki śmietanki 30% (ewentualnie mleka) można odrobinę nalewki malinowej (najlepiej domowej) WYKONANIE: Maliny wkładamy do rondla, dodajemy cukier, smażymy, aż woda odparuje(tutaj można dodać 2-3 łyżeczki nalewki), czekoladę roztopić dodać śmietankę, banany pokroić, skropić sokiem z cytryny, następnie banany polać (popisać) czekoladą, wokół położyć gorące maliny

Kuchnia Beaty
Dżem pomidorowy 133

skórki, usuń nasienia i pokrój w kostkę 2. Pomidory przełóż do garnka, gotuj z niewielką ilością wody aż zmiękną, a woda odparuje, zmiksuj za pomocą blendera uważając by się nie poparzyć. 3. Dodaj cukier, odrobinę cytryny oraz wanilię 4. Gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając do momentu gdy dżem uzyska gładką, gęstą konsystencję. Uważaj by nie przypalić

KreatywnePiny