pęczka rzodkiewek 10 pomidorków koktajlowych 1/2 awokado 1/2 cytryny 5 pomidorów suszonych oliwa od pomidorów suszonych sól, pieprz 1 papryczka chili 3 liście sałaty 1/3 pęczka koperku 5 polędwiczek drobiowych papryka wędzona masło klarowane Kaszę gotuję zgodnie z instrukcją opakowania. Szparagi obieram i kroje na kawałki. Do gotującej wody wrzucam pokrojone łodyżki szparagów(...)czubków. Do wody dodaję odrobinę soli i cukru. Gotuję pięć minut, i wrzucam na dwie minuty główki. Szparagi odcedzam i przelewam zimna wodą. Pomidory kroję na kawałki, rzodkiewki też, chili, adwokatka kroję w kostkę i skrapiam sokiem cytryny, koperek kroje drobno, sałatę strzępie. Wszystkie warzywa przekładam do miski, dodaje kaszę, wlewam oliwę, doprawiam sola, pieprzem. Polędwiczki doprawiam solą, pieprzem, papryką
wesoła kuchniaswoich wartości odżywczych. PRZEPIS NA AROMATYCZNĄ HERBATKĘ ( na 1 porcję) Składniki: 1 torebka czarnej herbaty 3 plasterki cytryny gałązka świeżego tymianku 1 łyżka mrożonych porzeczek Poltino 1 łyżeczka miodu 3-4 ziarna kardamonu około 300 ml wrzącej wody Przygotowanie: Torebkę herbaty zalać wrząca wodą, dodać nasiona kardamonu. Naczynie z naparem przykryć talerzykiem i odstawić do zaparzenia
kolorowotorcikowojajeczną z serem feta lub wegańską koreańską pastę sojową :) Składniki: 3 jajka 1 dojrzałe awokado 1 łyżeczka soku z cytryny Sól himalajska Pieprz czarny Rzeżucha Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo (wkładamy jajka do wrzącej wody na ok. 6 min.) i studzimy w zimnej. Obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Awokado kroimy na pół, przekręcamy, wbijamy nóż
Czarnawisienkakostkę. • Rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę i posolić, aby puściła wodę. • Dodać całą kapustę, podlać 1 szklanką wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec i majeranek. Dusić do miękkości – ok. 20 minut. • Uduszoną kapusę zakwasić sokiem z cytryny i wymieszać ze śmietaną. • Zagotować, dodać koperek
To co kochamSkładniki: 1/2 małej główki czerwonej kapusty 1 duże jabłko 1 mała cebula sok z cytryny lub kwasek cytrynowy sól pieprz 3 łyżki oliwy lub oleju 1/2 łyżeczki cukru Sposób przygotowania: Kapustę poszatkować, zalać zimną wodą, posolić, gotować do miękkości około 25 minut, odcedzić. Ciepłą kapustę przełożyć do miski, posypać szczyptą kwasku cytrynowego lub pokropić niewielką ilością soku z cytryny
Przepisy kulinarne babci Antoninykolację. Dodatek, który zastępuje rewelacyjnie masło. Namocz w zimnej wodzie półtorej szklanki słonecznika na noc lub godzinę w gorącej wodzie. Odcedź, przełóż do miski. Dodaj 8 sztuk pokrojonego suszonego pomidora z oleju, 3 ząbki startego czosnku , sok z połowy cytryny oraz garść posiekanego koperku lub natki pietruszki albo i jedno i drugie. Wszystko to zmiksuj dokładnie blenderem, gdyby
Pasje Jolkiniż kurczak czy indyk. Składniki: 1 tusza z królika 200 ml 18% śmietany sok z 1 cytryny 1 szt.cebuli 3 ząbki czosnku 1-2 łyżki masła 3-4 łyżki oliwy świeże gałązki rozmarynu zioła prowansalskie sól pieprz 0,5 l wody mąka do obtoczenia królika (ja nie obtaczałam) marchew,por,seler (opcjonalnie) Królika umyłam i osuszyłam. Natarłam(...)solą, pieprzem i czosnkiem. Pokroiłam na porcje. Posypałam go ziołami prowansalskimi. Skropiłam cytryną i przełożyłam świeżym rozmarynem. Przykryłam i przełożyłam na 2 godziny do lodówki. Najlepiej jak pobędzie w niej całą noc. Jak pisałam powyżej ja nie obtaczałam go w mące. Ale oczywiście jak chcecie to zróbcie to. Obsmażyłam kawałki królika na maśle w głębokim garnku
potrawyregionalnewiele innych znajdziecie tutaj Charakteryzuje je to, że są naturalne- to susz owocowy. Wystarczy zaparzyć, dodać miodu bądz ksylitolu, cytryny jeśli koniecznie chcecie...wychłodzić i podawać. Wspaniałe orzezwienie bez dodatkowych kosztów, naturalne, na dobrej wodzie. Smacznego!Na zdrowie
Z Kuchni Do Kuchnipłynnego oleju kokosowego ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka czekoladowych kropelek/można pominąć/ Wykonanie: -Nasiona lnu zalać 2 łyżkami wody / można lekko zmielić/. -Obrane banany przełożyć do miski , rozgnieść widelcem i skropić sokiem z cytryny, dodać nasiona lnu. -Wsypać otręby, kokos, mąkę ryżową zmieszaną z sodą i olej. -Składniki starannie wymieszać łyżką, dodać kropelki
Zakamarki mojej kuchniSKŁADNIKI: 2 pęczki zielonych szparag kilka plastrów szynki parmeńskiej 100g masła 2 żółtka połowa cytryny sól, pieprz opcjonalnie: gałka muszkatołowa KROK 1: Szparagi dokładnie umyć Usunąć łykowate końce Wrzucić do garnka z wrzącą, osoloną wodą Gotować ok. 10 - 15 minut (szparagi powinny być al'dente) KROK 2: Przygotowanie sosu holenderskiego: Do miseczki wrzucić 2 żółtka Wycisnąć
smacznieinatematrazem około 4 min. Podlewamy około 1 i 1/2 szklanki wody przykrywamy pokrywką, gotujemy do miękkości ( zaglądać często w razie potrzeby podlać wodą) W trakcie dodać wymoczone rodzynki, dosmaczyć solą i pieprzem, zagotować, doprawić ewentualnie sokiem z cytryny. Tak przyrządzone mięso jest bardzo smaczne, możemy podać do niego jedynie surówkę. U mnie jest to marchewka z groszkiem
Proste PotrawyTo nie było łatwe zadanie. Tak przynajmniej myślałam przed przystąpieniem do pracy. Biszkopt, który ma nie opaść, do tego krem, który ma nie spłynąć i jeszcze
Eat Shrimpscytryny1/4 sałaty2 łyżki jogurtu naturalnegoPrzygotowanie:Jajko ugotować na twardo, zdjąć z palnika i przelać dwa razy zimna woda. Obrać łupkę i pokroić na plasterki/ćwiartki/kosteczkę. Sałatę porozrywać, pomidora i paprykę pokroić w kostkę, wrzucić do miski. Pokropić sokiem z cytryny, wsypać otręby, dodać jogurt i ułożyć na wierzchu jajko.Całość ma ok. 170 kcal Śniadaniowa sałatka, która doda
Czarnawisienkapłaty karpia Kieliszek czerwonego wina Pół łyżeczki cukru Garść rodzynek Garść mąki Garść migdałów w płatkach 1 jajko 1/2 cytryny Przyprawy: sól, biały pieprz 1/3 szklanki zupy rybnej lub wywaru z ryby Wyfiletowane płaty karpia dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Następnie osuszamy je ręcznikiem papierowym. Oprószamy delikatnie białym pieprzem oraz solą od strony mięsa. Również od strony mięsa ścieramy
Kolizje Smakówpieprzu kilka ziarenek ziela angielskiego 2 listki laurowe Na zupę: 2 marchewki kawałek brukwi 2 ziemniaki cebula 150g czerwonej soczewicy 1 łyżeczka melasy 1 łyżka koncentratu pomidorowego sok z cytryny (do smaku) sól, pieprz natka pietruszki do przybrania (opcjonalnie) olej do smażenia Jak przygotować szkocką grochówkę? Przygotowanie wywaru Do przygotowania szkockiej grochówki można wykorzystać zwykły rosół lub inny rodzaj wywaru(...)kostkę (marchewkę, ziemniaki, brukiew) i chwilę smażyć. Dodać czerwoną soczewicę, wymieszać, zmniejszyć ogień, przykryć i chwilę dusić, w razie potrzeby podlać niewielką ilością wody, aby warzywa się nie przypaliły. Dodać koncentrat pomidorowy, melasę i sok z cytryny, wymieszać. Zalać przecedzonym wywarem, przykryć i gotować do czasu aż warzywa i soczewica będą miękkie. Gdy mięso będzie zimne, obrać
Codzienne Gotowaniemigdałów - 30g orzechów włoskich - 1 łyżki oleju kokosowego - 2 łyżeczki nasion chia Składniki na krem: - 1 awokado - 1 banan - 2 łyżeczki soku z cytryny - 1 łyżeczka miodu (można pominąć) Daktyle, migdały i orzechy włoskie zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 15-20 minut. Po upływie tego czasu odsączamy, osuszamy i przekładamy do malaksera dodając olej kokosowy i nasionka chia. Rozdrabniamy(...)wstawiamy do zamrażarki na 1 godzinę. W tym czasie przygotowujemy krem. Wydrążamy łyżką miąższ z awokado (bez pestki:P). Do malaksera wrzucamy pokrojonego banana, awokado, miód i sok z cytryny. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Po wyjęciu spodu z zamrażarki, wylewamy na niego krem i ozdabiamy np. kawałkami truskawek. Smacznego
Be Fit Be Strongmielonego Sos chrzanowy: 1 łyżka masła 2 płaskie łyżki mąki niepełna szklanka bulionu 1/2 szklanki mleka 3 łyżeczki chrzanu 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz, cukier Pulpety: Do garnka, w którym będziemy gotować pulpety nalewamy wodę i wrzucamy kostkę rosołową (wówczas pulpety będą bardziej aromatyczne. Jeśli jednak ktoś nie przepada za "sztucznym" bulionem może wodę tylko trochę posolić). Mięso(...)wsypujemy bułkę tartą, wbijamy jajko i dodajemy przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy (najlepiej rękami). Nabieramy porcję mięsa w dłonie i formujemy klopsiki dowolnej wielkości. Pulpety wrzucamy do garnka z wrzącą wodą i gotujemy na małym ogniu około 20 minut. W międzyczasie przygotowujemy sos chrzanowy. Sos chrzanowy: W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Cały czas mieszając wlewamy stopniowo bulion
My simple kitchenprzygotowanych w domu. Tak jest zawsze u mnie :) Składniki: 1 kg niewielkich czerwonych buraków , 3 średnie korzenie chrzanu , 3 kwaskowate jabłka , sok z cytryny , sól . Buraki dobrze wyszorować, ugotować w skórce do miękkości. Ugotowane zalać zimną wodą, lekko przestudzić i obrać ze skóry. (Obierane na ciepło łatwo dają zdjąć z siebie skórę, można to robić rękoma, nożem ścinając tylko końcówkę(...)odsączyć z nadmiaru soku. Pozostały sok można doprawić i wypić - na zdrowie :) Świeży chrzan umyć i obrać ze skóry. Zetrzeć na drobnej tarce i od razu dodać sok z cytryny, żeby nie ściemniał. Jabłka umyć, obrać ze skóry i również zetrzeć na drobnej tarce. Jeśli one również puszczą dużo soku, wtedy można odsączyć go lekko, podobnie jak buraki. Buraki, chrzan
Codzienna kuchnia niecodziennacebule 1 ząbek czosnku 100 ml śmietanki 30% ok. 1,5 l bulionu pęczek koperku 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Bób płuczemy dokładnie pod bieżącą wodą, a następnie wrzucamy do wrzącej wody. Dodajemy 1/2 łyżeczki soli oraz 1/2 łyżeczki cukru i gotujemy przez około 15 min. Następnie odcedzamy, studzimy i obieramy(...)następnie zawartość patelni przenosimy do garnka z zupą. Gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Dodajemy śmietankę oraz przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na końcu dodajemy posiekany koperek oraz resztę ugotowanego bobu. Trzymamy na ogniu jeszcze około
Kuchnia MagdaLenycebule 1 ząbek czosnku 100 ml śmietanki 30% ok. 1,5 l bulionu pęczek koperku 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Bób płuczemy dokładnie pod bieżącą wodą, a następnie wrzucamy do wrzącej wody. Dodajemy 1/2 łyżeczki soli oraz 1/2 łyżeczki cukru i gotujemy przez około 15 min. Następnie odcedzamy, studzimy i obieramy(...)następnie zawartość patelni przenosimy do garnka z zupą. Gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Dodajemy śmietankę oraz przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na końcu dodajemy posiekany koperek oraz resztę ugotowanego bobu. Trzymamy na ogniu jeszcze około
Kuchnia MagdaLeny200g fasolki szparagowej (mrożonej); puszka tuńczyka w sosie własnym; 5 sztuk suszonych pomidorów; cebula; kilka kropel soku z cytryny; tymianek świeży; szczypta pieprzu cayenne; 1 łyżka oliwy (z pomidorów). Zaczynamy !! Gotuję makaron, nie dodając soli do wody, ponieważ tak jak wyżej wspomniałam ma on wyrazisty (ostry) smak. Od razu na patelnię wrzucam fasolkę
Życie na widelcuśmietany kremówki 36 % 3 łyżki cukru trzcinowego poncz: 1/2 szklanki wina białego 1 cytryna pozostałe: 1 słoiczek konfitury z czarnej porzeczki rurki waflowe 300 ml śmietany kremówki 30 % 1 fix do śmietany owoce do dekoracji Galaretki: Galaretkę rozpuszczam w dwóch szklankach gorącej wody i studzę. Do dzbanka wysokiego prostego o średnicy 9,5 cm wlewam trochę galaretki, dodaję maliny(...)zwijam w rulon razem z ręcznikiem. Zostawiam do przestygnięcia. Krem wiśniowy: Wiśnie wydrylowane przykładam do garnka, dodaję sok z cytryny, cukier i gotuję na wolnym ogniu aż zrobią się miękkie. Miksuję blenderem. Żelatynę namaczam w dwóch łyżkach zimnej wody, dolewam gorący sok wiśniowy pół szklanki i rozpuszczam. Wlewam do reszty soku i wstawiam do lodówki aż zacznie lekko tężeć. Mascarpone
wesoła kuchniałyżki soku z cytryny sól pieprz garść rukoli 10 pomidorków koktajlowych starty parmezan 200 g makaronu tagliatelle lub spaghetti Krewetki obieramy. Najpierw odrywamy główki i ściągamy pancerz. Na końcu wyciągamy ze środka jelito (czarna nitka). Główki i pancerzyki można zostawić i np. zamrozić. My robimy z nich wywar do wszelkich zup orientalnych. W garnku nastawiamy wodę na makaron. Gotujemy(...)drobno pokrojony czosnek. Dodajemy krewetki i smażymy około 1 minutę. Wlewamy śmietankę oraz sok z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia na wolnym ogniu, dzięki temu sos nieco zgęstnieje. Pomidorki kroimy na połówki, rukolę płuczemy pod bieżącą wodą. Dodajemy do sosu, łączymy z sosem i wrzucamy odcedzony makaron i mieszamy. Już na talerzu posypujemy startym
Kuchnia od dwojgacieście piwnym – Składniki: Składniki do przygotowania ryby: ok. 500g filetów rybnych (u mnie morszczuk) odrobina soku z cytryny do skropienia ryby sól i pieprz do smaku Składniki na ciasto piwne: 200 ml piwa – 4/5 szklanki 50 ml wody – 1/5 szklanki 1 szklanka mąki pszennej – ok. 150g 1 jajko 1/4 łyżeczki soli Dodatkowo: 2 szklanki oleju rzepakowego(...)osuszyć. Następnie każdy filet ryby skropić sokiem z cytryny, odstawić na 20 minut. Następnie ponownie osuszyć filety za pomocą papierowego ręcznika. Kolejno pokroić filety na mniejsze kawałki o długości ok. 5 cm. Doprawić z obu stron solą i pieprzem. Przygotować ciasto piwne: do miski dodać mąkę, sól, wymieszać. Następnie dodać jajko, wodę oraz piwo i wymieszać za pomocą trzepaczki
Kulinarne Przebojeszklanki dobrej oliwy z oliwek- koperek, szafran (szczypta)- sól, świeżo mielony pieprz- ok.1,5-2l wody lub wywaru rybnego (ja daję wodę)- skórka otarta z ok.1/8 pomarańczy (ja daję gotową Oetkera)- 2 łyżki soku z cytryny- szczypta chili (nie trzeba)Dodatkowo:- bagietka- trochę oliwy i masła- ząbek czosnku Filety z ryb kroimy na kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny.W(...)chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku i mieszamy. Pomidory sparzone i obrane ze skóry, kroimy w kostkę i dorzucamy do garnka.Dodajemy szczyptę szafranu, skórkę pomarańczową i zalewamy wodą lub bulionem. Dorzucamy fitety rybne pokrojone na kawałki, zalewamy białym winem i całość doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok.15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy owoce morza i gotujemy całość jeszcze ok.3-5 minut
Smaczne Zdrowekolej, żeby wyjść do ludzi ;) A więc, na gorąco z linii stołu: BAZA OBIADU: - 1 cały kalafior, opłukany, podzielony na duże róże, wrzucony na patelnię bez tłuszczu, lekko podlany wodą, trzymany na średnim ogniu (bardziej w stronę małego, niż dużego), - 1 cały brokuł, opłukany, podzielony na różyczki, rozrzucony na wierzchu kalafiora na patelni, posolony, - nie dolewać tłuszczu, nie przykrywać, zostawić(...)LIŚCI RZODKIEWKI: - 1 cały pęczek liści rzodkiewki , opłukany, wrzucony do blendera, - 4 duże łyżki słonecznika, - 1 ząbek czosnku , - sok z mniej więcej ćwiartki cytryny, - sól do smaku, - 1 duża łyżka oliwy z oliwek, - 2 duże łyżki wody, żeby lepiej się blendowało, - turbo :) Kiedy pesto już zrobione, wystarczy: - zgasić ogień pod patelnią, - przełożyć warzywa na talerz, - wyłożyć całe pesto na warzywa
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEwypróbujcie te z poniższego przepisu, z farszem mięsnym z dodatkiem szpinaku. Podałam je na pysznym sosie z suszonych grzybów i słodkiej śmietanki, ale dobrze smakują także prosto z wody lub podsmażone, posypane skwarkami i podane z kleksem kwaśnej, gęstej śmietany. Przygotowanie dania można rozłożyć w czasie i np. farsz zrobić dzień wcześniej. Ciasto z którego przygotowujemy pierogi(...)zredukuje się i zagęści. Odstawiamy z ognia. Przed samym podaniem podgrzewamy i posypujemy natką pietruszki. Opcjonalnie skrapiamy sokiem z cytryny. CIASTO :Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z solą. Masło rozpuszczamy w 200 ml bardzo gorącej wody, przelewamy do miski z mąką . Mieszamy łyżką do połączenia składników. Wykładamy na oprószony mąką blat i wygniatamy przez około 5 minut, aż ciasto
cool and mintyOdradzam używanie miksera, gdyż dość często masa warzy się. Na koniec dodać sól, świeżo zmielony pieprz i sok z cytryny - do smaku.Z opłukanych szparagów odciąć zdrewniałe końce. Można dolne części (dla pewności) bardzo cieniutko obrać. Szparagi ugotować do miękkości w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Podawać z gorącym sosem holenderskim - ja dorzuciłam jajko sadzone i małego młodego ziemniaczka
Codzienna kuchnia niecodzienna