woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:500/1096)

Mulligatawny 153

średnia cebula 1 papryczka chili (do smaku) puszka krojonych pomidorów (400g) 0,5 łyżeczki kurkumy 100ml mleczka kokosowego (użyłam śmietany) sok z cytryny (do smaku) sól Przygotowanie :  Wszystkie składniki wywaru umieścić w garnku, zalać wodą i zagotować. Zmniejszyć gaz i gotować do czasu aż warzywa będą miękkie.  Kolendrę, kozieradkę, kmin, koper włoski i ryz uprażyć na suchej patelni(...)plasterki.  Gdy zupa się ugotuje dodać do niej większą część marchewki i zmiksować. Zupę spróbować i ewentualnie doprawić do smaku, dodać mleko kokosowe (śmietanę) oraz sok z cytryny. Dodać pozostałą marchewkę i rozdrobnionego kurczaka, dokładnie wymieszać, w razie potrzeby podgrzać i natychmiast podawać.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Sałatka z kaszy bulgur z orzechami i granatem 99

chleba orkiszowego, który upiekłam z mieszanki do wypieku chleba orkiszowego Ecotrendy .   Jest to gotowa mieszanka z doskonałym składem bez żadnych ulepszaczy, do które wystarczy dodać tylko drożdże i wodę. Mój chlebek upiekłam w żeliwnym garnku, wyszedł pyszny z chrupiącą skórką.   Wyruszcie z Ecotrendami w podróż po zdrowie! Sałatka z kaszy bulgur z orzechami i granatem  Czas przygotowania(...)natki Sos: 2 łyżki  oleju z pestek dyni Ecotrendy 1 łyżeczka  miodu akacjowego Ecotrendy 1 mały ząbek czosnku sok z cytryny sól pieprz    Wykonanie Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, przelewamy zimną wodą i odstawiamy do ocieknięcia. Orzechy i pestki dyni prażymy na suchej patelni, aż zaczną delikatnie pachnieć. Nie wolno ich przypalić, bo będą

Kulinarne przygody Gatity
Kakaowa rolada bezowa z bananami. 370

białek szczypta soli 1 szklanka cukru 1 płaska łyżka maki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1 łyżka soku z cytryny Krem: 250 g. śmietanki 30 % 250 g. serka mascarpone 1 łyżka cukru waniliowego ( miałam swojski) 1 łyżeczka żelatyny 3 łyżki ciepłej wody 2 banany Dodatkowo: cukier puder Wykonanie: Białka ubić ze szczyptą soli. Następnie, po trochu wsypywać cukier, cały czas ubijając(...)Kiedy masa będzie gęsta i szklista dodać make, kakao i sok z cytryny. Wymieszać łyżką. Gotową masę wyłożyć na blaszkę od piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. Rozsmarować.  Piec w temperaturze 180 stopni, 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec jeszcze 20-25 minut. Wyciągnąć z piekarnika i odczekać około 10 minut. Następnie bezę przełożyć na ściereczkę

Agusiowe smakołyki
Konfitura z jabłek i cukinii 213

szkl) opcjonalnie cynamon  Przygotowanie: Jabłka i cukinie obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cukinię dusimy w odrobinie wody (aby się nie przypalała do dna) w rondlu a kiedy zmięknie dodajemy starte jabłka wymieszane z sokiem z cytryny i otarta skórką cytrynową. Dusimy. Kiedy wszystko zmięknie i zacznie się rozpadać dodajemy cukier (można lekko zblendować) oraz cynamon

Bon appetit mon amie
Zapiekanka z jabłek. 150

łyżka cukru pudru 1 cukier waniliowy  masło do natłuszczenia naczynek     Przygotowanie; Rodzynki opłukać i namoczyć w ciepłej wodzie odstawić na około 30 min. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki a następnie na drobne talarki. Pokropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Naczynka (lub jedno większe) natłuścić masłem a następnie poukładać pionowo jabłka. Jedno obok drugiego (ciasno). Białka ubić

Radość kipiąca uśmiechem.
Szaszłyki słodko-kwaśne 175

Polecam na grillowe uczty. 40 dag piersi z kurczaka 1 pomarańcza 2 marchewki czerwona papryka 4 łyżki płynnego miodu 2 cytryny łyżeczka octu sól, pieprz, papryka słodka i ostra Z porcji wychodzi 6 szaszłyków. Marchewki obgotowujemy 10 minut w wodzie. Wyjmujemy kroimy w grube plastry. Pomarańcze obieramy, kroimy w grube plastry a następnie w kostkę. Paprykę  i kurczaka myjemy

Humanistka w kuchni
Szpinakowa sałatka z bobem 151

300g mrożonego bobu 1 cebula dymka ze szczypiorkiem 50g prażonego słonecznika natka z pietruszki sól pieprz Dressing cytrynowy 3 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: 1. Bób ugotować do miękkości w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, następnie ostudzić i obrać. 2. Cebulę dymkę wraz ze szczypiorkiem drobno pokroić, a natkę z pietruszki drobno posiekać

Szalona Kuchnia Eweliny
Jak zjeść papaję 299

zielone cukinie,150 g fety,1-2 łyżki pestek papai.Dresing:4 łyżki oleju z awokado (lub innego tłoczonego na zimno),4 łyżki wody,1 łyżka musztardy,2 łyżki prażonego sezamu,sok i skórka otarta z połowy cytryny,sól i miód do smaku.      Przygotowanie:Do słoiczka lub shakera wlać składniki dresingu, wymieszać potrząsając słoikiem.Papaję i cukinie

SzczyptaSmaQ
Makaron po chińsku z kurczakiem i warzywami 211

brokuł (około 500 g) jedna średnia cukinia 1 pierś z kurczaka oliwa z cytryną kawałek imbiru (wielkości dwóch ząbków czosnku) 2 ząbki czosnku por (około 5 cm) 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka brązowego cukru biały pieprz wykonanie: Makron ugotować wg wskazań na opakowaniu. Odcedzić, przelać wodą i odstawić. Brokuł umyć, podzielić na małe różyczki. Blanszować przez 2 minuty. Odcedzić(...)umyć, pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać patelnię dodając na nią oliwę z oliwek z cytryną (około 2 łyżek). Dodać czosnek przepuszczony przez praskę oraz imbir cienko pokrojony. Podsmażyć około 1 minutę. Dodać por pokrojony w cienkie półksiężyce. Smażyć około 3 minut. W szklance zmieszać 1/3 wody, sos sojowy oraz cukier. Na patelnię wrzucić kurczaka, zalać sosem sojowym i dusić około

Ania i Marcin gotują
Mus z tuńczyka. 205

głębokiego talerza. Składniki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 3 płaskie łyżeczki żelatyny + 1/3 szkl. wody 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki posiekanej dymki ze szczypiorkiem 3/4 szkl. groszku mrożonego kilka czarnych i zielonych oliwek, kapary 1/2 łyżeczki soli pieprz, chili cytryna do podania olej do posmarowania foremek Przygotowanie: Tuńczyka przełożyć na sito i dokładnie odsączyć z zalewy(...)następnie zmiksować za pomocą blendera. Groszek obgotować w osolonej wodzie, gotować tylko kilka minut aby był jędrny a nie rozgotowany. Żelatynę zalać wrzącą wodą i wymieszać, aby całkiem się rozpuściła. Zmiksowanego tuńczyka wymieszać ze śmietaną, dymką  i solą, dodać niewielką ilość mielonego pieprzu. Dodać wystudzony groszek i żelatynę, dokładnie wymieszać. Foremki do babeczek wysmarować olejem, na dno każdej położyć

Codziennik Kuchenny
Mus gruszkowy. 273

wiadomo komu, bo bardzo chciałem przeczytać coś w rodzaju wow ! ;);) Składniki: 1 kg dojrzałych małych gruszek 1 łyżka miodu 2 łyżki soku z cytryny 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady kilka orzechów włoskich 2 łyżki cukru 2 łyżki wody Wykonanie: Przygotować kandyzowane plasterki gruszki: Cukier i wodę umieścić w rondelku, wymieszać, zagotować i zdjąć z ognia. Wybrać 3 - 4 gruszki i pokroić(...)przenieść na nowy papier, a po ostygnięciu zamknąć w pudełku. Pozostałe gruszki obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić w grubą kostkę i wymieszać z miodem i sokiem z cytryny w naczyniu żaroodpornym. Umieścić w piekarniku pod grillem na 45 minut w temperaturze 200 stopni. Lekko ostudzić i zmiksować w blenderze. Przelać do kieliszków lub pucharków i schłodzić w lodówce około

zadanie-gotowanie
Tort kasztanowo-kakaowy z jogurtowym kremem i czereśniami (bez glutenu, cukru białego) 141

rzepakowego -szczypta soli Krem jogurtowo-kokosowy -400-500g serka homogenizowanego -400g jogurtu typu greckiego -ksylitol -sok z połówki cytryny -mąka kokosowa ok 4 łyzki Polewa daktylowo-kakaowa -80g daktyli -3 łyżki gorzkiego kakao - ½ szkl. ciepłej wody -2 płaskie łyżeczki żelatyny + ¼ szkl. wody Dodatkowo -czereśnie (lub wiśnie) -dżem wiśniowy lub czereśniowy (do posmarowania blatów) -kakao (do ozdoby) BISZKOPT(...)JOGURTOWO-KOKOSOWY Serek i jogurt wymieszać, dodać dowolną ilość ksylitolu i sok z cytryny. Do masy wsypać 4 łyżki mąki kokosowej, wymieszać i zostawić na 5 minut do napęcznienia mąki. Jeśli krem jest za rzadki dodać jeszcze jedną łyżkę. POLEWA DAKTYLOWO-KAKAOWA Daktyle namoczyć w gorącej wodzie na ok 30minut, następnie odcedzić i zmiksować z ½ szkl. ciepłej wody oraz

Candy Pandas
Kurczak w ananasach 142

patelni podkładając odrobinę tłuszczu. Cebulę i ananasa kroimy i podsmażamy chwilkę, na wierzchu układamy udka, dodajemy przyprawy, podlewamy ok pół szkl wody i dusimy na wolnym ogniu ok 30 min. Wyjmujemy udka a sos doprawiamy sokiem z cytryny i zagęszczamy odrobiną mąki kukurydzianej by miał gładką konsystencję. Udka podajemy z ryżem i sałatą polewamy sosem z ananasami

Gotowanie jest łatwe
Orzo z krewetkami – sałatek ciąg dalszy 213

pokrojonej 6 łyżek posiekanego kopru 6 łyżek posiekanej natki pietruszki 1 ogórek 100 g koziego sera Dressing 5 łyżek soku z cytryny 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki czarnego pieprzu młotkowanego Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie. Ja gotowałam mój 10 minut jak pisało na opakowaniu ale wydawało mi się, że to trochę za długo…Odcedź makaron(...)opłukaj zimną wodą. Dymkę, koper i pietruszkę pokrój i wsyp do dużej miski. Pokrój ogórek w drobną kostkę i dodaj do ziół. Dodaj pokrojoną czerwoną cebulę, obrane krewetki i pokruszony ser. Do małego słoiczka wlej oliwę, dodaj sok z cytryny, sól i pieprz. Zakręć słoik i mocno wstrząśnij. Polej dressingiem sałatkę i dokładnie wymieszaj. Podaj sałatkę z dodatkową cytryną

codojedzenia
Schab ze śliwką i morelą w galarecie 228

morele suszone  Sól, 0,5 kostki masło, 1 szt cytryna, pieprz 1,5 szkl wywar mięsny, 3 łyżeczki żelatyna DEKORACJA 0,5 szt ogórek świeży, 2 liście sałata, 1 szt papryka czerwona świeża, por liście, 1 gałązka natka pietruszki PRZYGOTOWANIE:  Morele i śliwki opłukać w ciepłej wodzie, osączyć. Schab opłukać, osuszyć. Zrobić nożem w środku schabu otwór(...)godz. w 180 stop, polewając wytwarzającym się sosem. Mięso ostudzić i pokroić w plastry. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody, kiedy napęcznieje, dodać do wywaru zagotować mieszając. Następnie wywar ostudzić. Plastry schabu na przemian z cytryną ,ułożyć na półmisku, zalać tężejącą galaretą, udekorować ogórkiem, sałatą, porem, pietruszką i papryką. Wstawić do lodówki

Kuchnia Danusi