wersjach, na przykład z buraka. Carpaccio z buraka podaję zazwyczaj z dodatkiem rukoli, sera mozzarellą i słonecznika. Dodatek to pyszny sos na bazie oliwy, soku z cytryny i miodu. Carpaccio z buraka smakuje naprawdę rewelacyjnie! Carpaccio z buraka bardzo często serwuję, kiedy odwiedzają mnie znajomi czy rodzina. To bardzo smaczna, elegancka i cudownie wyglądająca przystawka, która posmakuje(...)CARPACCIO Z BURAKA (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 2 buraki czerwone garść rukoli 1 kulka mozarella 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki oliwy garść ziaren słonecznika Wykonanie Buraczki porządnie umyć, zalać wodą, dodać szczyptę soli i zagotować. Gotować pod przykryciem do uzyskania miękkości, ok. 60-80 minut. Pamiętajcie jednak, że czas gotowania zależy od wielkości buraków
Przepiski.plzeszłym tygodniu podałam Wam przepis na tahini - pastę z sezamu. Dziś obiecany przepis na hummus - pastę z ciecierzycy, sezamu, czosnku, soku z cytryny i oliwy z oliwek.Zanim przejdziemy do przepisu chciałabym Wam pokrótce opowiedzieć o hummusie, bowiem jest o czym. Zapewne słyszeliście, że jest zdrowy - zajadają się nim wegetarianie, weganie oraz osoby cierpiące na celiakię (nietolerancja glutenu - białka zawartego(...)rozetrzeć pomiędzy palcem wskazującym, a kciukiem.3. Odcedzamy nasiona ciecierzycy i odstawiamy do wystygnięcia.Odrobinę wody, w której gotowała się ciecierzyca można zostawić - idealnie posłuży do rozcieńczenia hummusu jeśli okaże się zbyt gęsty. 4. Wystudzone nasiona ciecierzycy przekładamy do blendera, dodajemy pastę tahini, sok z cytryny, posiekany czosnek, oliwę z oliwek i dokładnie miksujemy.Pasta powinna być gładka, bez wyczuwalnych grudek
W kuchni Katiedałam 200 g)150 ml śmietany 30-36%1. Mąkę z cukrem pudrem, szczyptą soli i kawałkami schłodzonego masła posiekać aż zrobią się drobne okruszki. Dodać żółtko i jedną łyżeczkę wody i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć ją folią i wstawić do lodówki na min. 30 min. 2. Ciasto rozwałkować – najlepiej między kawałkami folii – i wyłożyć formę(...)zaczną zmieniać kolor. Wyjąć papier z kulkami/grochem i dalej zapiekać 3-4 minuty. Wyjąć foremkę i posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem i ponownie wstawić do piekarnika na 2 minuty. 3. Cytryny umyć i sparzyć. Z 2-3 cytryn zetrzeć skórkę. Wycisnąć z cytryn 175 ml soku i przecedzić przez sitko. Połączyć jajka z cukrem ale delikatnie, żeby nie zrobiła się piana
UgotujmyTo.pltortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki wody Na masę makową: 1 duża puszka (900 g) masy makowej z bakaliami 40 g rodzynek 60 ml rumu 50 g płatków migdałowych 160 g marmolady wieloowocowej Dodatkowo: cukier puder 1-2 łyżeczki soku z cytryny WYKONANIE Dzień wcześniej rodzynki zalać rumem i zostawić na noc. Biszkopt: Wszystkie(...)dobrze ją rozprowadzić na całości biszkoptu. Zawinąć ponownie w roladę. Cukier puder wsypać do garnuszka, dodać sok z cytryny i utrzeć całość podgrzewając. Jeżeli masy będzie za mało, to dosypać jeszcze cukru pudru. Jeżeli zaś masa będzie zbyt gęsta, to dolać wody. Gotowym lukrem polać roladę
Passions hobbies lifeczerwonej i kawałek żółtej) 2 ząbki czosnku 6-8 łyżek śmietany 30% 2 łyżki masła Garść siekanej natki pietruszki Skórka otarta z połowy cytryny Sól morska, świeżo mielony pieprz Krewetki rozmrażamy, dokładnie płuczemy w chłodnej wodzie i odsączamy. Czosnek drobno siekamy, papryczkę kroimy w cienkie plasterki. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W miedzyczasie na rozgrzanej patelni(...)pietruszki, przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy jeszcze ok. 2 minuty często mieszajac, do połączenia smaków. Mieszamy z ugotowanym makaronem i przekładamy na talerze. Tuż przed podaniem posypujemy startą skórką cytryny
Zawsze głodna!wody szklanka cukru laska cynamonu laska wanilii 1 anyż gwieździsty Sposób przygotowania: Małe słoiczki wyparzamy lub sterylizujemy w piekarniku w 100 stopniach C. Wodę zagotowujemy z cukrem i przyprawami. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Cytryny parzymy wrzątkiem i kroimy w plasterki. Plasterki cytryn układamy w słoikach i zalewamy nieco przestudzonym syropem około 75-70stopni
Pyry na Gazcebulę 350g młodych ziemniaków 3 młode marchewki 1 młody burak gałązka świeżego rozmarynu / 2/3 suszonego 675ml wody (ok. 2,5 szklanki) 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oliwy z oliwek 1,5 łyżeczki masła sól pieprz szczypta cukru łyżeczka soku z cytryny 3 łyżki łuskanego słonecznika 1 łyżka nasion siemienia lnianego jogurt naturalny do podania Sposób przyrządzenia: 1. Cebulę obierz(...)oliwek. 2. Warzywa obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w wodzie - ok. 20min. 3. Do ugotowanych warzyw ( nie odlewaj wywaru!) dodaj zeszkloną cebulę, oberwane igiełki rozmarynu, sos sojowy i masło. 4. Całość zblenduj/ zmiksuj na gładki krem. 5. Do zupy dodaj cukier i sok z cytryny - wymieszaj dokładnie. 6. Dopraw do smaku solą i sporą ilością pieprzu. 7. Nasiona
Kuchnia w Słońcu Skąpanamarchew 3-4 duże pietruszki 3 średnie cebule* ok. 2-3 łyżki pasty pomidorowej/ przecieru/ lub ketchupu ok. 2-3 łyżki musztardy odrobina mąki sól cukier pieprz sok z cytryny olej/ masło klarowane Rybę(karp ,mintaj, dorsz) pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem , panierować w jajku i bułce tartej i usmażyć na głębokim tłuszczu ( najlepiej na maśle klarowanym(...)minutach dodać pastę pomidorową/ketchup, musztardę, oprószyć trochę mąką, dodać cukier, sól, pieprz i sok z cytryny. Pożądany smak potrawy powinien być słodko-kwaśny, dlatego przyprawiać potrawę, aż uzyskamy właściwy smak i konsystencję. Można dolać więcej wody, aby warzywa miały luźniejszą konsystencję. Rybę można wyłożyć na formę i pokryć ją warzywami, lub podawać od razu na talerz samodzielnie
Calzonella.com40ml syropu dla uzyskania mocnego smaku – do tej mieszanki dodajemy sok z cytryny, cukier już niepotrzebny. Podgrzewamy do zagotowania i dalej postępujemy jak w przepisie. Żelatynę wsypujemy do dzbanka z dziubkiem, takiego, żeby łatwo nam się z niego nalewało do pojedynczych foremek. Zalewamy żelatynę 5 łyżkami zimnej wody, mieszamy i zostawiamy na 5 minut– żelatyna napęcznieje, uwodni się, zacznie proces(...)już wiecie jakie słodycze będą miały u Was największe branie? SKŁADNIKI 300ml Coca Coli – 150ml po odparowaniu 3 łyżki soku z cytryny 1,5 łyżki drobnego cukru (biały lub brązowy) 8 płaskich łyżeczek żelatyny (40ml) 5 łyżek zimnej wody Zapisz
Karo in the Kitchensera feta 1 długi ogórek 2 pomidory 1/2 cebuli kilka oliwek Dressing: 3 łyżki oliwy 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny 1/2 łyżeczki miodu sól zioła prowansalskie Przygotowanie sałatki: Makaron ugotować w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Ugotowany opłukać zimną wodą i odstawić do ostygnięcia. Do miski przełożyć ugotowany ostygnięty makaron. Wszystkie warzywa umyć. Ogórka
kolorowotorcikowołyżkę 1 łyżeczka esencji waniliowej (użyłam domowej nalewki waniliowej na spirytusie) 1/2 łyżeczki soku z cytryny otarta skórka z 1/4 cytryny spora garść listków pietruszki 1/2 dużego ogórka świeżego, obranego i pozbawionego pestek Żelatynę zalać łyżką wody i odstawić do napęcznienia. Natkę pietruszki utrzeć w moździerzu z łyżką cukru na gładką masę. Obrany i pozbawiony pestek ogórek(...)garnku zagrzać mleko, śmietankę i cukier. Podgrzewać aż rozpuści się cukier. Nie gotować, jak tylko zacznie wrzeć odstawić z ognia. Do masy pietruszkowo-ogórkowej zetrzeć cytrynę, dodać sok z cytryny i esencje waniliową. Żelatynę rozpuścić najpierw w małej ilości podgrzanej śmietanki, następnie wymieszać dokładnie z resztą masy ( w razie grudek przetrzeć przez sitko) Delikatnie połączyć
Piekarz-Kucharz-Garkotłuksól do smaku, najlepiej himalajska Skworcu pieprz cytrynowy Skworcu 3- 4 liście limonki Skworcu 1-2 łyżki soku z cytryny odrobina mielonego kuminu Skworcu 2-3 łyżki oleju 2 ząbki czosnku Przygotowanie; Ryż płuczemy , zalewamy woda, dodajemy dwa liście limonki i mieloną kurkumę. Gotujemy do miękkości. Co jakiś czas mieszamy i uzupełniamy wodę jeśli jest taka potrzeba(...)limonki. smażymy parę chwil. Następnie wrzucamy kalafior i fasolkę szparagową, podlewamy ok 3/4 szkl. wody lub rosołu. Przykrywamy patelnię i dusimy kilkanaście minut. Pod koniec dodajemy groszek z marchewką oraz starty czosnek. dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami. Chwilkę jeszcze dusimy, polewamy sokiem z cytryny - dozując ilość. Podajemy z ryżem. Smacznego! Ps, na zdjęciu w pojemniczku jest kurkuma która
Radość kipiąca uśmiechem.Składniki : 2 kg truskawek 4 duże jabłka 4 szklanki cukru, jeśli mało słodkie dodać więcej sok z dwóch cytryn Przygotowanie : Truskawki umyć i osączyć, jabłka obrać ze skórki - pokroić drobno i gotować je na wolnym ogniu do miękkości, dodać odrobinę wody by nie przypalić (przykryć garnek pokrywką) Teraz truskawki pokroić dość drobno i dodać do upróżonych jabłek, ugnieść wszystko, wymieszać(...)ogniu dość często mieszając, dodać sok z cytryny, dżem nie straci wtedy tak szybko koloru Mój dżem próżyłam około godziny, do końca nie był bardzo gęsty, ale to mi nie przeszkadzało, najważniejsze, że był bez żadnych dodatków. Po przełożeniu do czystych, suchych słoiczków dla pewności pasteryzowałam około 10 min. od momentu zawrzenia wody w garnku. Będzie świetny do przełożenia ciast
Proste Potrawykrem: 400 ml mleka budyń o smaku waniliowym 1 małe opakowanie cukru wanilinowego 2 łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny 250 g margaryny (o temp. pokojowej) Składniki na polewę: 200 g margaryny 1 szklanka cukru 4 łyżki wody 1 mały cukier waniliowy 3 łyżki kakaoFale Dunaju to proste do wykonania a zarazem bardzo efektowne i smaczne ciasto. Zaczynamy(...)łyżce dodawać wystudzony budyń i cały czas miksować. W międzyczasie dolewać stopniowo sok z cytryny. Na ostudzone ciasto wyłożyć krem (fot.2). Wstawić do lodówki do stężenia kremu, najlepiej na całą noc. Przygotować polewę. Rozpuścić w rondelku 200 g margaryny. Wsypać szklankę cukru, 4 łyżki wody, cukier waniliowy i 3 łyżki kakao. Intensywnie mieszać aż do momentu kiedy polewa zacznie gęstnieć
Świat Ciasta