woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:505/1096)

Babeczki z łososia z różą ziemniaczaną 138

sera żółtego • 3 ząbki czosnku • 2 łyżki masła • sól, pieprz cytrynowy, gałka muszkatołowa do smaku • sok z 1 cytryny • olej do smarowania foremek • sałata, koper do dekoracji Wykonanie: • Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Utłuc na puree i przyprawić gałką muszkatołową. • 1/3 sera żółtego zetrzeć bardzo drobno i wymieszać z ziemniakami. • Szpinak(...)grubej tarce. Masę dokładnie wymieszać. • Z filetu łososia zdjąć skórę. Filet pokroić na cienkie plastry. • Łososia wymieszać z solą, pieprzem cytrynowym i sokiem z cytryny. • Formę na 12 muffinek wysmarować olejem.U mnie foremki o wysokości 6 cm i szerokości na górze 5 cm. • Boki i dno foremek wyłożyć plastrami łososia

To co kocham
Jajka faszerowane awokado 146

jajka faszerowane znajdziecie TU . Jajka faszerowane awokado – Składniki /12 sztuk/: 7 jajek 1/2 dojrzałego awokado 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka posiekanego szczypiorku sól, pieprz 1-2 łyżki majonezu Wykonanie: Jajka ugotować na twardo w osolonej wodzie. Ostudzić, obrać i przepołowić. Połowę żółtek przełożyć do miseczki. Widelcem rozgnieść żółtka. Białko z jednego jajka oraz połówkę awokado pokroić

Pasja Smaku
Vegańskie ciasto z nerkowca i daktyli bez pieczenia 185

łyżka soku z cytryny 2 dkg oleju kokosowego 1 owoc persymona 1 łyżka cukru kokosowego 1 łyżka soku z cytryny Vegańskie ciasto z nerkowca i daktyli bez pieczenia Przygotowanie. Daktyle oraz nerkowca wsypać do miseczek, zalać zimną wodą i moczyć przez noc. Z namoczonych daktyli odlać wodę. Wrzucić daktyle do blendera. Dodać rozpuszczony olej kokosowy oraz orzechy włoskie. Zblendować. Formę(...)formy wyłożyć krem daktylowy, rozłożyć równomiernie lekko ugniatając palcami. Orzechy nerkowca osuszyć z wody, włożyć do blendera. Dodać syrop z agawy, sok cytrynowy, pokruszoną chałwę oraz rozpuszczony olej kokosowy. Zblendować. Masę wyłożyć na spód daktylowy. Na patelnię wsypać cukier kokosowy, wlać łyżkę soku z cytryny po czym ułożyć pokrojone w cienkie plasterki kawałki persymona. Karmelizować na małym ogniu przez minutę

mecooks
Surówka z czerwonej kapusty z nutą chrzanu 151

/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -1/4 główki czerwonej kapusty -1 jabłko -sok z połowy cytryny -łyżeczka cukru -sól, pieprz -kiełki rzodkiewki - sos chrzanowy lub łyżka majonezu z łyżeczką chrzanu Kapustę szatkujemy, zalewamy wodą i zagotowujemy. Jeżeli lubicie miękką kapustę zalecam gotować 5 minut.  Odcedzamy, odstawiamy do wystygnięcia. Umyte i obrane jabłko ścieramy

Kulinarne przemyslenia
Sałatka ryżowa z wędzonym dorszem 159

dorsze 1 torebka ryżu 2 jaka 1 cebula 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku sól do smaku pieprz do smaku sok z cytryny do smaku majonez Wykonanie: Dorsza obrać ze skórki, ości i rozdrobnić. Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie. Ugotować również jajka, drobno posiekać. Ostudzony ryż połączyć z jajkami, dorszem, pokrojoną drobno cebulą i majonezem według uznania i starannie wymieszać

Tradycyjna Kuchnia
PIECZONE KOLBY KUKURYDZY Z CHILI 138

skórka z limonki / cytryny sól świeżo mielony czarny pieprz Do miseczki włożyłam masło, posiekaną pietruszkę, chili, skórkę i sok z cytryny.   Wsypałam świeżo zmielony czarny pieprz i sól. Wszystko wymieszałam. Kukurydzę można podgotować przez około 10 minut w wodzie. Posmarować aromatycznym masłem i gotowe. Ja grillowałam je na grillowej patelni przez około 20 minut. Możecie też ułożyć

potrawyregionalne
Sałatka z wędzonym łososiem 293

cytryny1 łyżka oleju lub oliwy z oliweksól, pieprz kolorowy, pieprz cytrynowyPRZYGOTOWANIEZiemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Kroimy w kostkę, obsmażamy chwilę na oleju, posypujemy kolorowym pieprzem. Studzimy.Ogórka i łososia kroimy w kostkę. Koperek siekamy. Mieszamy wszystkie składniki sałatki, doprawiamy solą, pieprzem cytrynowym i sokiem z cytryny

Moje Kuchenne Rewelacje
Prawdziwy sernik wegański 196

świeżego, podejrzewam że będzie potrzebne do tego 6 cytryn) *500 g sojowego mleka w proszku- tylko i wyłącznie mleko sojowe się do tego nadaję, gdyż ma największą ilość białka, a twarożek to nic innego jak ścięte białko *(to na zdjęciu udało mi się kupić na allegro za 12 zł) *litr gorącej wody(...)potrzebne też będą: garnek, sitko, miska, gaza bawełniana i 12 h oczekiwania! przygotowanie serka: Zagotować wodę w czajniku i w gorącej wodzie rozpuścić mleko w proszku. Zagotować mleko do wrzenia. Zdjąć z ognia i wlać cały sok z cytryny na raz, przemieszać. Natychmiast zacznie się ścinać białko, tworząc maleńkie grudki.Po około 15 minutach znowu przemieszać „ser”. Odczekać jeszcze

greenscarf
Cudaczek serowo wisniowy z kremem 2946

łyżki cukru 100 ml likieru  waniliowego 35 dag masła Warstwa wiśniowa: 1 słoik wiśni drylowanych z syropu 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki cukru 2 galaretki wiśniowe 1 łyżeczka żelatyny Poncz: ¾ szklanki wody ¼ szklanki likieru waniliowego 1 łyżeczka cukru pudru Dodatkowo : Polewa czekoladowa Posypka białej czekolady Słoiczek dżemu wiśniowego Sposób wykonania: Biszkopt ciemny: Jajka wbić do misy miksera(...)zimnego budyniu aż do skończenia, pod koniec miksując wlewamy cienkim strumieniem likier waniliowy, całość mieszamy mikserem do połączenia. Warstwa wiśniowa: Wiśnie z syropem przelewamy do rondelka, dodajemy sok z cytryny, podgrzewamy, aby były gorące ale nie gotujemy, mieszamy z sokiem z cytryny, wsypujemy galaretki w proszku i żelatynę i mieszamy do momentu aż się rozpuszczą, zostawiamy do lekkiego stężenia. Poncz

Wanilia i Kardamon
Kotleciki rybne dla dzieci 277

rozmrażamy i rozdrabniamy nożem. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na złoty kolor. Bułkę zostawiamy w miseczce z wodą na kilka minut, a następnie odciskamy. Do ryby dodajemy jajko, namoczoną bułkę, posiekany koperek oraz cebulkę. Doprawiamy masę sokiem z cytryny, solą i pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest zbyt rzadka możemy dodać do niej kilka łyżek bułki

Dieta bez mleka
Śledzie w oleju lnianym wg Anny Starmach 189

ziarna ziela angielskiego 1 goździk sól Filety śledziowe namoczyć w wodzie na 3-4 godziny. Po tym czasie wodę wylać, filety osuszyć. Każdy pokroić na 3 części. Cebulę posiekać w pióra, posypać solą, dodać ocet winny i sok z cytryny. Odstawić na 30 minut. W słoiku włożyć warstwowo filety, cebulę i przyprawy. Zalać olejem lnianym. Szczelnie zamknąć i odłożyć

Moja Galeria Smaku
Warzywa po grecku (dieta dr Dąbrowskiej) 249

dieta dr Dąbrowskiej) Czas przygotowania:  30 minut Składniki: 1 duża cebula 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 łodyżki selera naciowego  3 łyżki koncentratu pomidorowego sok z cytryny sól morska lub himalajska pieprz czarny szczypta mielonego ziela angielskiego 1/2 łyżeczki papryki szczypta ostrej papryki listki natki pietruszki Wykonanie: Wszystkie warzywa obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy(...)ogień, patelnię przykrywamy i dusimy warzywa przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat, i jeśli jest taka potrzeba, dolewany jeszcze nieco wody. Wszystko dusimy razem przez 5 minut. Po zdjęciu z ognia doprawiamy sokiem z cytryny

Kulinarne przygody Gatity
Grillowana cukinia z warzywami po grecku (dieta dr Dąbrowskiej) 238

Dabrowskiej) Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 średnia cukinia 1 duża cebula 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 łodyżki selera naciowego  3 łyżki koncentratu pomidorowego sok z cytryny sól morska lub himalajska pieprz czarny szczypta mielonego ziela angielskiego 1/2 łyżeczki papryki szczypta ostrej papryki listki natki pietruszki Wykonanie: Wszystkie warzywa obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy(...)ogień, patelnię przykrywamy i dusimy warzywa przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat, i jeśli jest taka potrzeba, dolewany jeszcze nieco wody. Wszystko dusimy razem przez 5 minut. Po zdjęciu z ognia doprawiamy sokiem z cytryny. W międzyczasie cukinię płuczemy, osuszamy i kroimy w plasterki o grubości 2 cm., solimy je i pieprzymy. Grillujemy na suchej patelni grillowej

Kulinarne przygody Gatity
Pstrąg z grilla 255

pstrągi 100 g masła 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku 2 ząbki czosnku sól pieprz przyprawa do ryb z grilla Mojito Lime Kamis gałązki rozmarynu plasterki cytryny Przygotowanie:Pstrągi oczyścić z wnętrzności, odciąć płetwy, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ponacinać z góry, doprawić na zewnątrz i wewnątrz solą, pieprzem i przyprawą do ryb. Włożyć na pół godziny(...)blenderze. Do środka każdego pstrąga włożyć po 2 łyżki masła i spiąć wykałaczką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać na dno trochę wody. Położyć ruszt do grilla. Pstrągi ułożyć na ruszcie położyć na każdym po kawałku cytryny i gałązki rozmarynu. Włożyć do nagrzanego piekarnika z funkcją grill. Grillować z każdej strony po około 10-15 minut w zależności od wielkości

Ala piecze i gotuje
Kruche ciasto z jabłkami i orzechowym kremem (Quadrotti di mele con crema di noci) 170

cukru pudru 200 ml mleka Masa jabłkowa 800 g jabłek 50 g cukru trzcinowego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka cynamonu Polewa czekoladowa 250 g masła 50 g cukru 35 ml wody 3 łyżki kakao Dekoracja orzechy włoskie gorzka czekolada **** INGREDIENTI Pasta frolla 300 g di farina 200 g di burro freddo(...)mieszamy, aż powstanie gładki krem. Masa jabłkowa Obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach.  Jabłka dusimy z sokiem z cytryny, cukrem trzcinowym i cynamonem ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Ciasto Gdy mamy przygotowane wszystkie składniki, rozpoczynamy składanie ciasta.  Na jednym placku rozsmarowujemy jeszcze gorącą

La grande e la piccola cuoca