woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:495/1096)

Taboule w szynce 156

szczypior z 2 dymek pęczek mięty pęczek natki pietruszki około 10 czarnych oliwek pokrojonych w plasterki sól, pieprz sok z połowy cytryny oliwa z oliwek dodatkowo duże plastry szynki szczypior do związania  wykonanie Kuskus zalewamy gorącą wodą około1 cm ponad krawędź kaszy. Przykrywamy miseczkę z kaszą talerzykiem i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie drobno kroimy paprykę

Przysmaki Karolki
Zupa krem z cukinii 171

żółtka 3 szt · cebula 2-3 szt · śmietana 18 proc 2 łyżki · groszek ptysiowy 10 dag · sól · sok z cytryny · olej  Cebulę oraz cukinię obrać, pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do garnka, wlać 1,5 L wody wrzącej, łyżkę oleju i gotować 20 minut na małym ogniu. Lekko schłodzić i zmiksować zupę, by powstał gładki krem. Doprawić solą oraz

Camilla w kuchni
Paratha z zielonym nadzieniem 129

bobu, 50 g oliwek zielony, pęczek zielonej pietruszki, ½ łyżeczka świeżo mielonej kolendry, szczypta skórki otartej z cytryny, sok z połowy cytryny, 1 łyżka oleju rzepakowego, pieprz kolorowy świeżo zmielony.  Przygotowanie: Mąkę mieszamy z solą i dodajemy tyle wody, aby wyrobić miękkie ciasto. Odstawiamy na 15 min. w misce pod przykryciem. Bób, zieloną pietruszkę, oliwki, olej i przyprawy miksujemy

Moniki Smakołyki
Ciasto pelne aromatu 153

brzoskwiniamiskladniki: 1kg brzoskwin 175g biszkoptow 150g amaretti 3 jajka 100g cukru 100g mielonych migdalow maslo do smarowania 1 lyzka soku z cytryny 1/2 lyzeczki esensji waniliowej wykonanie:Brzoskwinie zaparzamy we wrzatku przez okolo 2 minuty, nastepnie przelewamy zimna woda i obieramy ze skorki. Wyciagamy pestke i jesli owoce sa miekkie to rozgniatamy je widelcem. Ja zmielilam moje blenderem. Do brzoskwin

Przysmaki Karolki
Kompot rabarbarowy z rozmarynem. 137

zamienił się w kompot. Kompot rabarbarowy. Uwielbiam, gdy tak niewiele trzeba by było smacznie! Kompot rabarbarowy z rozmarynem Składniki 600g rabarbaru 1,4l wody (6 szklanek) 3/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii 3 łyżeczki soku z cytryny 3 łyżki stewii z erytrytolem* 1 łyżka agawy 2 gałązki rozmarynu *Można zastąpić innym naturalnym słodzidłem. Sposób przygotowania Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy(...)łyżką stewii z erytrytolem i 1 łyżką syropu z agawy. Smażymy na wolnym ogniu ok. 2-3 minuty, aż rabarbar puści sok. Pilnujemy by nie spalić garnka! Dodajemy wodę, na razie jedną (!!) posiekaną gałązkę rozmarynu i resztę składników. Gotujemy ok. 30 minut. Wyłączamy gaz i odstawiamy kompot do ostygnięcia. Do wysokiej butelki wsadzamy drugą gałązkę rozmarynu. Przelewamy kompot do butelki

Fill The Bowl
Kompot rabarbarowy z rozmarynem. 207

zamienił się w kompot. Uwielbiam, gdy tak niewiele trzeba by było smacznie! Kompot z rabarbaru z rozmarynem Składniki 600g rabarbaru 1,4l wody (6 szklanek) 3/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii 3 łyżeczki soku z cytryny 3 łyżki stewii z erytrytolem* 1 łyżka agawy 2 gałązki rozmarynu *Można zastąpić innym naturalnym słodzidłem. Sposób przygotowania Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze(...)łyżką stewii z erytrytolem i 1 łyżką syropu z agawy. Smażymy na wolnym ogniu ok. 2-3 minuty, aż rabarbar puści sok. Pilnujemy by nie spalić garnka! Dodajemy wodę, na razie jedną (!!) posiekaną gałązkę rozmarynu i resztę składników. Gotujemy ok. 30 minut. Wyłączamy gaz i odstawiamy kompot do ostygnięcia. Do wysokiej butelki wsadzamy drugą gałązkę rozmarynu. Przelewamy kompot do butelki

Fill The Bowl
WIŚNIOWA FANTAZJA 133

wiśni 8 łyżeczek żelatyny 500g śmietanki kremówki (30%) Galaretka:  reszta syropu z wiśni 1/2 szklanki wrzacej wody 1 galaretka wiśniowa 1 łyżka cukru Ciasto kruche. Mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier puder wymieszać razem. Dodać jajko, sok z cytryny i pokrojone i masło. Szybko zagnieść ciasto. Umieścić w tortownicy (ok. 25x25cm) i wstawić do lodówki na 30 minut. Piec

Słodki Zakątek
Ryż z miętą i orzechami. 200

chili garść listków mięty 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka pasty imbirowej kardamon (u mnie szczypta mielonego) kawałek kory cynamonu 2 łyżki soku z cytryny garść orzechów nerkowca sól olej Wykonanie: Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie. Z mięty, czosnku, pasty imbirowej i papryczki chili przygotować pastę (zmiksować blenderem). Na rozgrzanym oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę. Dodać kardamon, cynamon

zadanie-gotowanie
Sałatka z pieczarek i pora 385

pieczarek 4 jaja 1 por 1-2 winne jabłka 1 puszka zielonego groszku  kilka łyżek majonezu sok z 1/2 cytryny  odrobina kwasku cytrynowego sól pieprz Pieczarki oczyścić i gotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowego przez ok 10 minut. Przestudzić i pokroić w plasterki. Jaja ugotować i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić

Apetyczna babeczka
Ciasto leśny mech ze szpinakiem 160

łyżeczki sody -2 łyżeczek proszku do pieczenia -30 dag świeżego szpinaku Aby wykonać krem: -400 ml śmietanki 30% -8 łyżek przegotowanej letniej wody -4 łyżeczek żelatyny – 4 łyżek cukru pudru – skórka z 1 cytryny – cukru waniliowego (16g) Do nasączenia ciasta: -100 ml herbaty posłodzonej, z dodatkiem soku z 1 cytryny Do udekorowania: – pestek granatu Ciasto leśny(...)blaszki. Przestudzone przekrój poziomo na pół. Górną część skrusz dokładnie w dłoniach. Dolny blat włóż ponownie do blaszki i nasącz ponczem. Teraz pora na wykonanie kremu. Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia na kilka minut. Następnie podgrzej ją do całkowitego rozpuszczenia (nie dopuść jednak do zagotowania). Śmietanę z cukrami ubij na sztywno. Wlej przestudzoną żelatynę ciągle miksując. Wsyp skórkę

Arbuziaki
Ciasto leśny mech ze szpinakiem 276

łyżeczki sody -2 łyżeczek proszku do pieczenia -30 dag świeżego szpinaku Aby wykonać krem: -400 ml śmietanki 30% -8 łyżek przegotowanej letniej wody -4 łyżeczek żelatyny – 4 łyżek cukru pudru – skórka z 1 cytryny – cukru waniliowego (16g) Do nasączenia ciasta: -100 ml herbaty posłodzonej, z dodatkiem soku z 1 cytryny Do udekorowania: – pestek granatu Ciasto leśny(...)blaszki. Przestudzone przekrój poziomo na pół. Górną część skrusz dokładnie w dłoniach. Dolny blat włóż ponownie do blaszki i nasącz ponczem. Teraz pora na wykonanie kremu. Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia na kilka minut. Następnie podgrzej ją do całkowitego rozpuszczenia (nie dopuść jednak do zagotowania). Śmietanę z cukrami ubij na sztywno. Wlej przestudzoną żelatynę ciągle miksując. Wsyp skórkę

Arbuziaki
Szpajza - deser jajeczny 147

cukier i dalej ubijać. Dodawać po jednym żółtku i dalej miksować. W między czasie rozpuścić żelatynę w 4 łyżkach wody. Przestudzoną dodać do masy jajecznej i wymieszać. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać sok i skórkę z cytryny, wymieszać. Do drugiej kakao i nalewkę. Obie masy naprzemiennie układać w pucharkach. Schłodzić w lodówce. Dodatkowo: sok z wiśni

Kulinarna (nie)codzienność
Czwartek:Tortilla soup 115

łyżki przecieru pomidorowego 1 puszkę całych pomidorów 1 czerwona papryczka chilii (lub mniej, według uznania) Sok z jednej limonki lub z połowy cytryny Kilka plackó tortilli pokrojonych w cienkie paski 3 szklanki bulionu drobiowego, warzywnego lub wody Pęczek świeżej kolendry 1 ½ łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka chilii (opcjonalnie) 1 łyżeczka mielonej kolendry ½ łyżeczki kminu 1 łyżeczka wędzonej papryki słodkiej(...)przesiekane lub zmiksowane pomidory z puszki oraz 3 szklanki bulionu lub wody. Dorzuć pokrojoną tortillę, a kiedy kurczak się usmaży również posiekane lub porwane na mniejsze kawałki filety. Gotuj zupę bez przykrycia 15 minut. Krok 3 Na koniec dopraw solą i ewentualnie pieprzem. Wlej sok z limonki lub cytryny, dodaj posiekaną kolendrę. Wymieszaj i podawaj. Artykuł Czwartek:Tortilla soup pochodzi

Niedzielny kucharz
Pstrąg z piekarnika 197

Pstrąg z piekarnika w klasycznym wydaniu bo im przepis na pstrąga prostszy tym pstrąg smaczniejszy. Składniki : 4 średnie wypatroszone pstrągi 1 cytryna 25gr masła świeża pietruszka sól i pieprz Przygotowanie: Wypatroszone pstrągi płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowymi ręcznikami, w środku również warto przetrzeć. Na wierzchnim boku pstrąga robimy kilka nacięć do których powrócimy za chwilę. Środek naszej rybki

Mechanik w kuchni
BEZGLUTENOWE, WEGAŃSKIE WRAPY Z MIGDAŁOWYM SOSEM "MAJONEZOWYM", CUKINIĄ, GUACAMOLE, SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI 154

łyżeczki curry. Sos "majonezowy": 1/4 szklanki migdałów (moczone przez noc), 1/4 szklanki ziaren słonecznika (moczone przez noc), 2 łyżki sosu z cytryny, 1 łyżka octu jabłkowego, 4 łyżki oliwy, 1 łyżeczka musztardy, 100 - 120 ml wody, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka nieaktywnych płatków drożdżowych (opcjonalnie), 1 łyżeczka suszonego czosnku lub 1-2 ząbki świeżego, 4 ziarna czarnego pieprzu. Dodatkowo

Jeść, by żyć w zdrowiu