woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:495/1096)

Zupa krem buraczkowa 124

Składniki: • 1 kg buraków • 700 g ziemniaków • 2 łyżki oliwy • po łyżeczce soli i pieprzu np. ziołowego • 2 szklanki wody lub bulionu warzywnego • łyżka cukru (można pominąć) • sok z jednej cytryny

AniaGotuje.pl
Słodko-słony sernik na zimno z borówką amerykańską 176

średnicy 19 cm Składniki: 250 g mascrapone 250 g śmietankowego serka kanapkowego 3/4 szklanki słodzonego skondensowanego mleka 3 łyżeczki żelatyny sok z 1 cytryny 350 g borówek amerykańskich Wykonanie: Żelatyna namaczamy w 1/4 szklanki wody, następnie delikatnie podgrzewamy w mikrofali, uważając, aby woda się nie zagotowała. Odstawiamy do wystudzenia. W misce ubijamy serek i mascarpone, a następnie powoli wlewamy mleko

Kulinarne przygody Gatity
RYŻ Z POLĘDWICZKĄ I WARZYWAMI W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM 155

cebuli, 5 małych pieczarek, mąka ziemniaczana (do obtoczenia mięsa), sól, świeżo mielony pieprz, garść posiekanego szczypiorku, 2 torebki ryżu; sos: 1/4 szklanki soku z cytryny, 4 łyżki cukru trzcinowego, 4 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki wody. Przygotowanie: Ryż gotuję w osolonej wodzie. Składniki sosu łączę. Mięso oczyszczam z włókien, przekrawam na pół, następnie kroję w plasterki. Oprószam solą i pieprzem

JejKuchnia
Tort czekoladowy z musem wiśniowym 172

gęstnieć dodajemy kakao i znów miksujemy do właściwej konsystencji. Następnie ścieramy czekoladę i mieszamy ręcznie. Poncz: robimy esencje, osładzamy ją, dodajemy sok wyciśnięty z cytryny oraz rum wiśniowy zlany od wisienek. Mus: wiśnie odmrażamy, odlewamy wodę z sokiem najlepiej odsączyć na sitku, ja dociskałam owoce żeby wycisnąć jeszcze sok, aby mus nie był za rzadki. Wkładamy wiśnie do blendera, dosypujemy

Państwo Wojtczuk gotują
Kokociasto, czyli ciasto kokosowe z morwą czarną (bez cukru) 245

spróbujcie :) Kokociasto, czyli ciasto kokosowe z morwą czarną (bez cukru) 5 czubatych łyżek mąki kokosowej 2 jajka 50 ml mleka kokosowego 50 ml wody 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki ksylitolu sok z 1/2 cytryny suszona morwa czarna lub rodzynki Jajka ubić z dodatkiem ksylitolu na puszystą pianę. Dodać mleko i mąkę wymieszaną z sodą, wlać sok z cytryny

FitKot
Zielona sałatka z sosem bazyliowo-miętowym 207

Porcje 3 Oceń Zapisz przepis Drukuj Składniki Brokuł - 1 główka 2 dojrzałe, miękkie awokado Sos garść liści mięty garść liści bazylii 3 łyżki wody 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin sok z 1 cytryny 2 łyżki miodu 1 łyżka musztardy sól, pieprz Przygotowanie Podziel brokuł na małe różyczki i ugotuj na parze (powinien był półtwardy). W tym czasie przygotuj

Powiedz dietom nie
Sałatka z pieczonym pstrągiem łososiowym i szpinakiem 182

upieczonego pstrąga (np. z TEGO przepisu), wagowo około 100 g 2 garście szpinaku baby 1/2 czerwonej cebuli pomidorki koktajlowe sos 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek 1 łyżka przegotowanej wody sól, pieprz Upieczonego pstrąga rozdrobnić na mniejsze kawałki. Szpinak umyć, osuszyć. Cebulkę pokroić w cienkie talarki. Pomidorki umyć i przekroić na pół. Sałatkę można

Ugotować
Tajska zupa curry z warzywami 168

piersi z kurczaka, pokrojone w cienkie paseczki. Zaczynać od zrobienia własnej pasty curry – do wysokiego naczynia wrzucić chilli, laskę trawy cytrynowej, sok z cytryny, listki kaffir, zmieloną kolendrę, 2,5 cm imbiru, 2 łyżki wody. Za pomocą blendera zmiksować dokładnie na papkę. Do garnka wlać olej i obsmażyć pokrojoną w plasterki cebulkę. Jak będzie lekko złotawa dodać połamany

Kuchnia Pokoleń
Łosoś z masłem orzechowym i komosą 169

łyżeczki masła orzechowego (ok. 10g), - ½ szklanki komosy ryżowej (ok. 100g), - sok z cytryny, sól i pieprz. Sposób przygotowania: 1. Łososia skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. 2. Brokuły wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy ok. 5 min. 3. Komosę gotujemy według przepisu na opakowaniu. 4. Łososia smarujemy masłem orzechowym i pieczemy w 200⁰C przez

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Zdrowotny napar z tymianku (idealny na zimę) 173

zasmakuje, możecie zastąpić go ulubioną herbatą :) Składniki: -2 łyżki suszonego tymianku -1 łyżka miodu -1 łyżka startego, świeżego imbiru -sok z połowy cytryny Wykonanie:  Do szklanki wkładamy tymianek i zalewamy gorąca (nie wrzącą!) wodą. Przykrywamy i zaparzamy przez 5 minut. Następnie przecedzamy płyn i dodajemy resztę składników. Jeśli lubicie słodsze napoje, dodajcie więcej miodu. Smacznego głodomorki

Smakuj życie!
Pomysł na Lunch Boxa #4 - Pieprzny Kurczak z Ryżem 188

Kuchni. Pozdrawiam Pan Sylwetka. KLIKNIJ i ZOBACZ PRZEPIS - SKŁADNIKI - 500 g Piersi z Kuczaka 1 Kg Ziemniaków Pieprz Kolorowy Sok z Cytryny Sól Pomidory Koktajlowe -  Żółty  Ryż -  300 g Ryżu  550 ml Wody  3 g Kurkumy  3 g Czosnku  Sól - WARTOŚCI ODŻYWCZE - Kalorie  1584   Węglowodany

Sylwetka Od Kuchni
ROLMOPSY W ŚMIETANIE 150

ogórki konserwowe kilka marynowanych grzybków 2 jajka cebula papryka marynowana 5 łyżek gęstej śmietany 4 łyżki majonezu sól,pieprz biały sok z cytryny szczypiorek Śledzie opłukać i zalać  na ok 1 godz zimną wodą.Skropić sokiem z cytyny.Odstawić na 15 min.Ugotować jajka na twardo. Cebulę obrać i razem z jajkami,2 ogórkami oraz grzybkami drobno posiekać.Doprawić

Niespełnione zdolności kulinarne
Rolada makowa - makowiec bezglutenowy 157

mielonego niebieskiego (mielonego), 2 łyżki cukru, 2 łyżki miodu, 100 g żurawiny suszonej, 50 ml sherry lub miodu pitnego trójniaka, skórka z 1/2 cytryny – cienko obrana, 2 łyżki  brandy waniliowego * nadzienie: zagotować 200 ml wody lub mleka ze skórką cytrynową, żurawiną i cukrem. Wsypać mak i gotować na małym ogniu, 5 minut cały czas mieszając. Wyjąć skórkę, wlać sherry

królestwo garów
Śledzie po kaszubsku 196

marynowanych grzybów (np. pieczarek) 3 cebule szklanka suszonych śliwek garść rodzynek słoiczek przecieru pomidorowego (100-150 ml) sól, pieprz, majeranek, sok z połowy plasterka cytryny Marynata do śledzi: 100 ml octu 1,5 szklanki zimnej wody 1 łyżka cukru 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren gorczycy Matiesy moczymy w zimnej wodzie około 2 godzin (dobrze jest

Trzeci talerz