woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:515/1096)

zupa-bulion z golonki i wieprzowych nożek 169

ziela angielskiego kilka li ści laurowych 2 żółtka 1-2 łyżki oleju roślinnego 1/2 łyżeczki oregano suche 4 łyżki stołowe śmietany Pó ł cytryny ( sok lub 1-2 łyżki octu lub do smaku) 4 litry wody Wykonanie nogi i golonke ,kurczaka umyte w łożyć do gara zalać woda i gotować mi ęso przez kilka minut. Następnie dodać wszystkie oczyszczone

mojej kuchni
Kurczak z ryżem kalafiorowym 181

talerz.  Patelni nie myjemy używamy do przygotowania ryżu. średnia główka kalafiora cebula dwa ząbki czosnku 2 łyżki masła domowa vegeta + 50 ml wody (lub bulion) garść posiekanej natki pietruszki opcjonalnie: 2 łyżki soku z cytryny szczypta chilli 2. Na patelnie dodajemy masło i smażymy drobno posiekany czosnek i cebulę. Po chwili dodajemy kalafior starty na tartce i bulion. Mieszając

Na moim talerzu
Koktajl z kwiatem forsycji 164

forsycji – popularnego krzewu kwitnącego wczesną wiosną. KOKTAJL Z KWIATAMI FORSYCJI Składniki na koktajl z kwiatami forsycji: 1 jabłko 1/2 banana 2 plastry cytryny 1 garść kwiatów forsycji 1 łyżeczka miodu 2 łyżeczki siemienia lnianego woda Jak zrobić koktajl z kwiatami forsycji: Jabłko pozbawiamy gniazda nasiennego, banana obieramy ze skórki. Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera, zalewamy wodą (tylko tyle

Dorota Smakuje
Griwech - algierski chrust 166

pszennej uniwersalnej + mąka do podsypania saszetka suszonych drożdży (7 g) szczypta soli skórka z połowy pomarańczy łyżeczka cukru jajko łyżka spirytusu, soku z cytryny lub octu winnego (muzułmanie wybiorą sok lub ocet) ok. pół szklanki wody litr oleju do smażenia (dobry jest rzepakowy) cukier puder lub płynny miód Masło stopić. W misce wymieszać mąkę, drożdże, cukier, drobno startą skórkę

Weekendy w domu i ogrodzie
Bezy z wody po ciecierzycy (wegańskie) 128

końcu wykonać. Polecam - jestem mile zaskoczona ich smakiem.  Dla kogo: dla eksperymentatorów dla fanów ciecierzycy dla lubiących ideę no-waste Składniki: woda po ciecierzycy w puszce (ok. 140-150ml) łyżeczka soku z cytryny 200g cukru drobnego do wypieków barwnik (opcjonalnie) Wykonanie: Ciecierzycę odsączyć i zacząć ubijać, aż otrzymamy sztywną pianę. Zajmie to chwilę czasu. Do ubitej piany dodawać

Mania Wypiekania
zamiast porannej kawy zdrowy koktajl na oczyszczenie i wzmocnienie z proszkiem moringa 134

Składniki 1–1 i ½ szklanki wody filtrowanej ½ pęczka natki pietruszki ½ pęczka świeżej kolendry 1-2 pomarańcze,lu cytryna i pomarańcza 1-2 łyżeczki sproszkowanych liści moringa kawałek korzenia imbiru opcjonalnie Wykonanie Wszystkie składniki zmiksować w blenderze. Wypić świeży koktajl na zdrowie:)) Moringa jest najbardziej  zdrową rośliną   na świecie! Zawiera ponad 90 składników odżywczych i przeciwutleniaczy 46! Jest

mojej kuchni
Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową 277

dodajemy do malin. Mieszamy do połączenia się składników. Gotową masę studzimy i wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby stężała. Nasączenie Do wody dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy sok z cytryny oraz alkohol. Mieszamy i odstawiamy na bok. Krem do tynkowania tortu Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Bardzo miękkie masło ubijamy

Wędrówki po kuchni
Tort Rafaello 214

dodajemy do malin. Mieszamy do połączenia się składników. Gotową masę studzimy i wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby stężała. Nasączenie Do wody dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy sok z cytryny, mieszamy i odstawiamy na bok. Krem do tynkowania tortu Do schłodzonej śmietany dodajemy schłodzone mascarpone i ubijamy do momentu, aż krem będzie sztywny. Pod koniec

Wędrówki po kuchni
Makaron z sosem ze świeżych pomidorów 191

papryczkę chili oraz pomidorki koktajlowe. Smażyć na małym ogniu przez 15 minut. Po 10 minutach dodać zielony groszek, sól, pieprz oraz sok z cytryny. Dusić przez kolejne 5 do 7 minut. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Wymieszać z sosem pomidorowym. Całość można posypać startym serem Parmezan. Makaron z sosem ze świeżych pomidorów O czym warto pamiętać przygotowując makaron z sosem

mecooks
Hummus 149

Ciecierzycę odcedzić. Sezam uprażyć na suchej patelni do lekkiego zbrązowienia. Przełożyć do blendera, dodać oliwę i miksować przez chwilę. Dodać czosnek, sok z cytryny oraz sos sojowy i ponownie zmiksować. Dodać ciecierzycę i miksować, dolewając wody do uzyskania odpowiedniej, ulubionej konsystencji. Doprawić pieprzem. Przełożyć do miseczki, polać oliwą i ozdobić sezamem

Healthy food explorer
Morele w korzennym syropie. 198

aromatycznie. Chcecie się przekonać? To koniecznie spróbujcie. Tylko trzeba się śpieszyć, bo za chwilę sezon morelowy się skończy. Zachęcam :) Składniki: Syrop: 2 szklanki wody 1 szklanka cukru kawałek kory cynamonu kilka goździków Dodatkowo: sok z cytryny według uznania około 60 dag małych moreli Wykonanie moreli w korzennym syropie: 1. Składniki syropu przekładamy do garnka i gotujemy kilka minut, na koniec

Izabelawkuchni
Puszysty i delikatny mus śmietanowy z truskawek 186

łyżki cukru (lub więcej w zależności od słodkości truskawek) 2 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Truskawki zmiksować na gładki mus, dodać sok z cytryny i dokładanie wymieszać. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem. Żelatynę zalać wodę, tylko tyle, żeby była przykryta. Odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzać ją w kąpieli wodnej lub 10 sekund w mikrofalówce – uwaga! żelatyna ma się

Pociąg Do Kuchni
Makaron z krewetkami i szpinakiem 169

Składniki: 400 g makaronu rigatoni 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 2 ząbki czosnku dwie duże garście szpinaku 250g krewetek królewskich skórka z ½ cytryny 10-12 kawałków suszonych pomidorów Sposób przygotowania: Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Odcedzić. Na dużej patelni podgrzać łyżkę oliwy i łyżkę masła, przesmażyć pokrojon y w plasterki czosnek . Dodać umyty i osuszony szpinak

Pyry na Gaz
Młoda kapusta z koperkiem (dieta dr Dąbrowskiej) 307

kapusty 1 cebula pęczek koperku sól himalajska lub morska świeżo zmielony pieprz  mielony kminek sok z cytryny Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w  drobną kostkę. Na suchej patelni "przesmażamy" cebulę, gdy zacznie się lekko przypalać wlewamy 2-3 łyżki zimnej wody. Chwilę dusimy. W międzyczasie szatkujemy drobno kapustę. Cebulę przekładamy do dużego garnka(...)którym będziemy robić kapustę. Poszatkowaną kapustę wkładamy do garnka z cebulą, zalewamy 3 łyżkami wody, posypujemy  solą i dusimy na małym ogniu  pod przykryciem, raz na jakiś czas mieszając, Gdy kapusta będzie miękka, dodajemy przyprawy i sok z cytryny, dokładnie mieszamy. Na koniec posypujemy   posiekanym  koperkiem i podajemy

Kulinarne przygody Gatity
zamiast porannej kawy zdrowy koktajl na oczyszczenie i wzmocnienie z proszkiem moringa 193

Składniki 1–1 i ½ szklanki wody filtrowanej ½ pęczka natki pietruszki ½ pęczka świeżej kolendry 1-2 pomarańcze,lu cytryna i pomarańcza 1-2 łyżeczki sproszkowanych liści moringa kawałek korzenia imbiru opcjonalnie Wykonanie Wszystkie składniki zmiksować w blenderze. Wypić świeży koktajl na zdrowie:)) Moringa jest najbardziej  zdrową rośliną   na świecie! Zawiera ponad 90 składników odżywczych i przeciwutleniaczy 46! Jest

w mojej kuchni