śmietany kremówki 36 % 3 łyżki cukru trzcinowego poncz: 1/2 szklanki wina białego 1 cytryna pozostałe: 1 słoiczek konfitury z czarnej porzeczki rurki waflowe 300 ml śmietany kremówki 30 % 1 fix do śmietany owoce do dekoracji Galaretki: Galaretkę rozpuszczam w dwóch szklankach gorącej wody i studzę. Do dzbanka wysokiego prostego o średnicy 9,5 cm wlewam trochę galaretki, dodaję maliny(...)zwijam w rulon razem z ręcznikiem. Zostawiam do przestygnięcia. Krem wiśniowy: Wiśnie wydrylowane przykładam do garnka, dodaję sok z cytryny, cukier i gotuję na wolnym ogniu aż zrobią się miękkie. Miksuję blenderem. Żelatynę namaczam w dwóch łyżkach zimnej wody, dolewam gorący sok wiśniowy pół szklanki i rozpuszczam. Wlewam do reszty soku i wstawiam do lodówki aż zacznie lekko tężeć. Mascarpone
wesoła kuchniałyżki soku z cytryny sól pieprz garść rukoli 10 pomidorków koktajlowych starty parmezan 200 g makaronu tagliatelle lub spaghetti Krewetki obieramy. Najpierw odrywamy główki i ściągamy pancerz. Na końcu wyciągamy ze środka jelito (czarna nitka). Główki i pancerzyki można zostawić i np. zamrozić. My robimy z nich wywar do wszelkich zup orientalnych. W garnku nastawiamy wodę na makaron. Gotujemy(...)drobno pokrojony czosnek. Dodajemy krewetki i smażymy około 1 minutę. Wlewamy śmietankę oraz sok z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia na wolnym ogniu, dzięki temu sos nieco zgęstnieje. Pomidorki kroimy na połówki, rukolę płuczemy pod bieżącą wodą. Dodajemy do sosu, łączymy z sosem i wrzucamy odcedzony makaron i mieszamy. Już na talerzu posypujemy startym
Kuchnia od dwojgacieście piwnym – Składniki: Składniki do przygotowania ryby: ok. 500g filetów rybnych (u mnie morszczuk) odrobina soku z cytryny do skropienia ryby sól i pieprz do smaku Składniki na ciasto piwne: 200 ml piwa – 4/5 szklanki 50 ml wody – 1/5 szklanki 1 szklanka mąki pszennej – ok. 150g 1 jajko 1/4 łyżeczki soli Dodatkowo: 2 szklanki oleju rzepakowego(...)osuszyć. Następnie każdy filet ryby skropić sokiem z cytryny, odstawić na 20 minut. Następnie ponownie osuszyć filety za pomocą papierowego ręcznika. Kolejno pokroić filety na mniejsze kawałki o długości ok. 5 cm. Doprawić z obu stron solą i pieprzem. Przygotować ciasto piwne: do miski dodać mąkę, sól, wymieszać. Następnie dodać jajko, wodę oraz piwo i wymieszać za pomocą trzepaczki
Kulinarne Przebojeszklanki dobrej oliwy z oliwek- koperek, szafran (szczypta)- sól, świeżo mielony pieprz- ok.1,5-2l wody lub wywaru rybnego (ja daję wodę)- skórka otarta z ok.1/8 pomarańczy (ja daję gotową Oetkera)- 2 łyżki soku z cytryny- szczypta chili (nie trzeba)Dodatkowo:- bagietka- trochę oliwy i masła- ząbek czosnku Filety z ryb kroimy na kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny.W(...)chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku i mieszamy. Pomidory sparzone i obrane ze skóry, kroimy w kostkę i dorzucamy do garnka.Dodajemy szczyptę szafranu, skórkę pomarańczową i zalewamy wodą lub bulionem. Dorzucamy fitety rybne pokrojone na kawałki, zalewamy białym winem i całość doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok.15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy owoce morza i gotujemy całość jeszcze ok.3-5 minut
Smaczne Zdrowekolej, żeby wyjść do ludzi ;) A więc, na gorąco z linii stołu: BAZA OBIADU: - 1 cały kalafior, opłukany, podzielony na duże róże, wrzucony na patelnię bez tłuszczu, lekko podlany wodą, trzymany na średnim ogniu (bardziej w stronę małego, niż dużego), - 1 cały brokuł, opłukany, podzielony na różyczki, rozrzucony na wierzchu kalafiora na patelni, posolony, - nie dolewać tłuszczu, nie przykrywać, zostawić(...)LIŚCI RZODKIEWKI: - 1 cały pęczek liści rzodkiewki , opłukany, wrzucony do blendera, - 4 duże łyżki słonecznika, - 1 ząbek czosnku , - sok z mniej więcej ćwiartki cytryny, - sól do smaku, - 1 duża łyżka oliwy z oliwek, - 2 duże łyżki wody, żeby lepiej się blendowało, - turbo :) Kiedy pesto już zrobione, wystarczy: - zgasić ogień pod patelnią, - przełożyć warzywa na talerz, - wyłożyć całe pesto na warzywa
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEwypróbujcie te z poniższego przepisu, z farszem mięsnym z dodatkiem szpinaku. Podałam je na pysznym sosie z suszonych grzybów i słodkiej śmietanki, ale dobrze smakują także prosto z wody lub podsmażone, posypane skwarkami i podane z kleksem kwaśnej, gęstej śmietany. Przygotowanie dania można rozłożyć w czasie i np. farsz zrobić dzień wcześniej. Ciasto z którego przygotowujemy pierogi(...)zredukuje się i zagęści. Odstawiamy z ognia. Przed samym podaniem podgrzewamy i posypujemy natką pietruszki. Opcjonalnie skrapiamy sokiem z cytryny. CIASTO :Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z solą. Masło rozpuszczamy w 200 ml bardzo gorącej wody, przelewamy do miski z mąką . Mieszamy łyżką do połączenia składników. Wykładamy na oprószony mąką blat i wygniatamy przez około 5 minut, aż ciasto
cool and mintyOdradzam używanie miksera, gdyż dość często masa warzy się. Na koniec dodać sól, świeżo zmielony pieprz i sok z cytryny - do smaku.Z opłukanych szparagów odciąć zdrewniałe końce. Można dolne części (dla pewności) bardzo cieniutko obrać. Szparagi ugotować do miękkości w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Podawać z gorącym sosem holenderskim - ja dorzuciłam jajko sadzone i małego młodego ziemniaczka
Codzienna kuchnia niecodziennamąki pszennej najlepiej 00 2 żółtka 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka oliwy ok 1/4 wody Masło estragonowe 100 g masła 1-2 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżeczki miodu 2 łyżki białego wina 2 łyżeczki soku z cytryny 1 filiżanka listków estragonu sól i świeżo zmielony pieprz Dodatkowo pęczek szparagów parmezan Przygotowanie: 1. Makaron - na stolnicy(...)odcedzamy i wrzucamy do wody z lodem 5. Sos - końcówki szparagów kroimy w mniejsze kawałki i gotujemy w maśle ok 15 minut, na wolnym ogniu żeby masło nie zaczęło się rumienić, masło ma jedynie się zaromatyzować, odcedzamy, końcówki nie będą już potrzebne, następnie ostudzone masło włożyć do pojemnika blendera dodać oliwę, miód, sok z cytryny, wino, estragon, szczyptę soli
Słodki Kompromisnajlepiej typ 00 do pizzy) 60 g drożdży 3-4 łyżki oliwy ok 1 szkl. letniej wody 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru Biały „sos”: 135 g śmietankowego serka kanapkowego około 3/4 płaskiej łyżeczki soli suszone oregano 1/2 łyżki soku z cytryny (lub więcej, do smaku) Dodatkowo: 2 twarde gruszki (u mnie konferencja) dwie garści świeżego szpinaku garść(...)wlewamy olej i resztę wody oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy aż do otrzymania gładkiego ciasta. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut, do wyrośnięcia. Serek kanapkowy przekładamy do małego rondelka. Dodajemy do niego łyżkę tartej mozzarelli, sól oraz suszone oregano. Podgrzewamy całość na małym ogniu, aż nieco się rozrzedzi. Dodajemy sok z cytryny do smaku. Szpinak myjemy, osuszamy
Smaki Na Talerzuszczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki mleka łyżka oliwy z oliwek Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, dodajemy gałkę muszkatołową oraz mleko i ugniatamy tworząc puree. W tym czasie łososia pozbawiamy skóry, kroimy na pół i przyprawiamy solą, pieprzem cytrynowym oraz sokiem z cytryny. Resztę cytryny kroimy w ćwiartki i układamy na filetach razem z listkami świeżej bazylii. Łososia
Mango Papajazsiadłego mleka 1 pęczek rzodkiewek 1 pęczek młodych buraków po 1 jajku na talerz lub szynka koperek sól cukier sok z 1/2 cytryny Wykonanie: Buraczki myję, usuwam stare liście, kroję na kawałki, zalewam niewielką ilością wody, tak by były przykryte i gotuję. Jajka gotuję na twardo, obieram ze skorupek, każde kroję na pół i układam w talerzach. Ugotowane buraki odcedzam(...)kostkę i dodać do warzyw. Kefir najpierw mocno schładzam, połową zalewam przygotowane warzywa i miksuję za pomocą blendera na krem. Dolewam pozostały kefir, doprawiam solą, cukrem i sokiem z cytryny. Nalewam w talerze i posypuje odrobiną siekanego koperku po wierzchu. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenZapraszam na przepis z użyciem dipu meksykańskiego Prymat.składniki:800 g piersi z indyka3 papryki4-5 plastrów świeżego ananasaParty Dip meksykański Prymat6 łyżek keczupu2 łyżki
Monia miesza i gotujeszklanki mleczka kokosowego z puszki, (400 ml) 2 szklanki wywaru z kurczaka 10 dag cienkiego makarony chińskiego 3 łyżki świeżej kolendry lub natki pietruszki 1 łyżka soku z cytryny sól świeżo zmielony czarny pieprz 1.Pierś kurczaka pokrój na niewielkie kawałki. Cukinie przekrój na pół wzdłuż, a następnie każdą połówkę pokrój w półplasterki. Bakłażan pokrój na kawałki podobnej wielkości(...)przykryj i duś potrawę przez 10 minut. Włóż makaron i duś jeszcze przez 5 minut (być może trzeba jeszcze dodać trochę wywaru lub wody, żeby makaron nie przywarł do dna). Wsyp kolendrę, wlej sok z cytryny, ewentualnie przypraw do smaku.Podawaj gorące. Źródło ,,kuchnia Azjatycka
Apetyczna babeczkabakaliowej mieszanki-orzechy włoskie,laskowe,arachidowe,migdały,żurawina 1 łyżka miodu gryczanego 1 łyżeczka soku z cytryny 1 świeże jabłko 1 banan 2 mandarynki 150 g serka homogenizowanego waniliowego szczypta cynamonu melisa cytrynowa do dekoracji Sposób przygotowania 1. Wodę ze szczypta soli doprowadzić do wrzenia, wsypać ryż, dodać łyżeczkę masła, kurkumę, wlać wino przykryć i gotować 15 minut,od czasu(...)czasu zamieszać.Gdyby wody okazało się za mało i ryz szybko chłonął można dolać troszkę w trakcie gotowania.Po upływie tego czasu ryż okręcić z garnkiem w koc i zostawić na 10 minut w cieple aby "doszedł" 2. Ryż lekko przestudzić wymieszać z mieszanką bakaliową i miodem oraz szczyptą cynamonu.Jabłko umyć -nie obierać ze skórki,pokroić w grubą kostkę, mandarynki
Wanilia i Kardamonbazie zielonego bobu, wyrazistego czosnku i z dodatkiem chrupiącego prażonego słonecznika. Składniki: 350g bobu 2 łyżki soku z cytryny 50g łuskanego słonecznika 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy extra virgin Wykonanie: 1. Bób ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, następnie wyłuskać. 2. Słonecznik uprażyć na suchej na patelni, a następnie zblendować do postaci proszku. 3. Bób zmiksować z oliwą
Szalona Kuchnia Eweliny