ziela angielskiego kilka li ści laurowych 2 żółtka 1-2 łyżki oleju roślinnego 1/2 łyżeczki oregano suche 4 łyżki stołowe śmietany Pó ł cytryny ( sok lub 1-2 łyżki octu lub do smaku) 4 litry wody Wykonanie nogi i golonke ,kurczaka umyte w łożyć do gara zalać woda i gotować mi ęso przez kilka minut. Następnie dodać wszystkie oczyszczone
mojej kuchnitalerz. Patelni nie myjemy używamy do przygotowania ryżu. średnia główka kalafiora cebula dwa ząbki czosnku 2 łyżki masła domowa vegeta + 50 ml wody (lub bulion) garść posiekanej natki pietruszki opcjonalnie: 2 łyżki soku z cytryny szczypta chilli 2. Na patelnie dodajemy masło i smażymy drobno posiekany czosnek i cebulę. Po chwili dodajemy kalafior starty na tartce i bulion. Mieszając
Na moim talerzuforsycji – popularnego krzewu kwitnącego wczesną wiosną. KOKTAJL Z KWIATAMI FORSYCJI Składniki na koktajl z kwiatami forsycji: 1 jabłko 1/2 banana 2 plastry cytryny 1 garść kwiatów forsycji 1 łyżeczka miodu 2 łyżeczki siemienia lnianego woda Jak zrobić koktajl z kwiatami forsycji: Jabłko pozbawiamy gniazda nasiennego, banana obieramy ze skórki. Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera, zalewamy wodą (tylko tyle
Dorota Smakujepszennej uniwersalnej + mąka do podsypania saszetka suszonych drożdży (7 g) szczypta soli skórka z połowy pomarańczy łyżeczka cukru jajko łyżka spirytusu, soku z cytryny lub octu winnego (muzułmanie wybiorą sok lub ocet) ok. pół szklanki wody litr oleju do smażenia (dobry jest rzepakowy) cukier puder lub płynny miód Masło stopić. W misce wymieszać mąkę, drożdże, cukier, drobno startą skórkę
Weekendy w domu i ogrodziekońcu wykonać. Polecam - jestem mile zaskoczona ich smakiem. Dla kogo: dla eksperymentatorów dla fanów ciecierzycy dla lubiących ideę no-waste Składniki: woda po ciecierzycy w puszce (ok. 140-150ml) łyżeczka soku z cytryny 200g cukru drobnego do wypieków barwnik (opcjonalnie) Wykonanie: Ciecierzycę odsączyć i zacząć ubijać, aż otrzymamy sztywną pianę. Zajmie to chwilę czasu. Do ubitej piany dodawać
Mania WypiekaniaSkładniki 1–1 i ½ szklanki wody filtrowanej ½ pęczka natki pietruszki ½ pęczka świeżej kolendry 1-2 pomarańcze,lu cytryna i pomarańcza 1-2 łyżeczki sproszkowanych liści moringa kawałek korzenia imbiru opcjonalnie Wykonanie Wszystkie składniki zmiksować w blenderze. Wypić świeży koktajl na zdrowie:)) Moringa jest najbardziej zdrową rośliną na świecie! Zawiera ponad 90 składników odżywczych i przeciwutleniaczy 46! Jest
mojej kuchnidodajemy do malin. Mieszamy do połączenia się składników. Gotową masę studzimy i wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby stężała. Nasączenie Do wody dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy sok z cytryny oraz alkohol. Mieszamy i odstawiamy na bok. Krem do tynkowania tortu Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Bardzo miękkie masło ubijamy
Wędrówki po kuchnidodajemy do malin. Mieszamy do połączenia się składników. Gotową masę studzimy i wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby stężała. Nasączenie Do wody dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy sok z cytryny, mieszamy i odstawiamy na bok. Krem do tynkowania tortu Do schłodzonej śmietany dodajemy schłodzone mascarpone i ubijamy do momentu, aż krem będzie sztywny. Pod koniec
Wędrówki po kuchnipapryczkę chili oraz pomidorki koktajlowe. Smażyć na małym ogniu przez 15 minut. Po 10 minutach dodać zielony groszek, sól, pieprz oraz sok z cytryny. Dusić przez kolejne 5 do 7 minut. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Wymieszać z sosem pomidorowym. Całość można posypać startym serem Parmezan. Makaron z sosem ze świeżych pomidorów O czym warto pamiętać przygotowując makaron z sosem
mecooksCiecierzycę odcedzić. Sezam uprażyć na suchej patelni do lekkiego zbrązowienia. Przełożyć do blendera, dodać oliwę i miksować przez chwilę. Dodać czosnek, sok z cytryny oraz sos sojowy i ponownie zmiksować. Dodać ciecierzycę i miksować, dolewając wody do uzyskania odpowiedniej, ulubionej konsystencji. Doprawić pieprzem. Przełożyć do miseczki, polać oliwą i ozdobić sezamem
Healthy food exploreraromatycznie. Chcecie się przekonać? To koniecznie spróbujcie. Tylko trzeba się śpieszyć, bo za chwilę sezon morelowy się skończy. Zachęcam :) Składniki: Syrop: 2 szklanki wody 1 szklanka cukru kawałek kory cynamonu kilka goździków Dodatkowo: sok z cytryny według uznania około 60 dag małych moreli Wykonanie moreli w korzennym syropie: 1. Składniki syropu przekładamy do garnka i gotujemy kilka minut, na koniec
Izabelawkuchniłyżki cukru (lub więcej w zależności od słodkości truskawek) 2 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Truskawki zmiksować na gładki mus, dodać sok z cytryny i dokładanie wymieszać. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem. Żelatynę zalać wodę, tylko tyle, żeby była przykryta. Odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzać ją w kąpieli wodnej lub 10 sekund w mikrofalówce – uwaga! żelatyna ma się
Pociąg Do KuchniSkładniki: 400 g makaronu rigatoni 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 2 ząbki czosnku dwie duże garście szpinaku 250g krewetek królewskich skórka z ½ cytryny 10-12 kawałków suszonych pomidorów Sposób przygotowania: Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Odcedzić. Na dużej patelni podgrzać łyżkę oliwy i łyżkę masła, przesmażyć pokrojon y w plasterki czosnek . Dodać umyty i osuszony szpinak
Pyry na Gazkapusty 1 cebula pęczek koperku sól himalajska lub morska świeżo zmielony pieprz mielony kminek sok z cytryny Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na suchej patelni "przesmażamy" cebulę, gdy zacznie się lekko przypalać wlewamy 2-3 łyżki zimnej wody. Chwilę dusimy. W międzyczasie szatkujemy drobno kapustę. Cebulę przekładamy do dużego garnka(...)którym będziemy robić kapustę. Poszatkowaną kapustę wkładamy do garnka z cebulą, zalewamy 3 łyżkami wody, posypujemy solą i dusimy na małym ogniu pod przykryciem, raz na jakiś czas mieszając, Gdy kapusta będzie miękka, dodajemy przyprawy i sok z cytryny, dokładnie mieszamy. Na koniec posypujemy posiekanym koperkiem i podajemy
Kulinarne przygody GatitySkładniki 1–1 i ½ szklanki wody filtrowanej ½ pęczka natki pietruszki ½ pęczka świeżej kolendry 1-2 pomarańcze,lu cytryna i pomarańcza 1-2 łyżeczki sproszkowanych liści moringa kawałek korzenia imbiru opcjonalnie Wykonanie Wszystkie składniki zmiksować w blenderze. Wypić świeży koktajl na zdrowie:)) Moringa jest najbardziej zdrową rośliną na świecie! Zawiera ponad 90 składników odżywczych i przeciwutleniaczy 46! Jest
w mojej kuchni