woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:522/1096)

BAKLA ÇORBASI, czyli turecka zupa z bobu 120

oliwę i wrzucić cebulę, czosnek i marchewkę. Zeszklić. Dodać mąkę i mieszać przez minutę. Dodać bób, mieszać jeszcze chwilę i wlać wrzącą wodę. Gotować 10 min. i zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wlać do miseczki, udekorować śmietaną i koperkiem. Artykuł BAKLA ÇORBASI, czyli turecka zupa z bobu pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy

Tureckie Przepisy
Kakaowe ciasto z serkiem i gruszkami 105

łyżeczki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier wanilinowy masa 220 g serka caprio 1 szkl mleka 4 łyżeczki żelatyny 3 gruszki otarta skórka z cytryny sok z połowy cytryny Białka ubić na sztywną pianę, dodać stopniowo cukier i ciągle ubijać aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka , kakao, oraz mąkę i proszek do pieczenia. Wylać ciasto do formy wyłożonej(...)blaty. Gruszki obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i ugotować z dodatkiem goździka i cynamonu. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Serek, mleko, cukier włożyć do kubka blendera i zmiksować, dodać sok z cytryny i otartą skórkę. Następnie dodać żelatynę i na koniec gruszki pokrojone w kosteczkę. Wymieszać, wstawić na kilka- kilkanaście minut do lodówki i kiedy masa

Gotowanie jest łatwe
Sałatka z bobem 155

Składniki na 2 porcje: Bób – ok. 25 dag 1 pomidor 1 czerwona papryka lub po kawałku kolorowej 1 cebula 1 ząbek czosnku Cytryna Natka pietruszki ½ ostrej papryki w proszku Olej Sól Pieprz Przygotowanie: Bób ugotować w osolonej wodzie do miękkości.  Cebulę pokroić w talarki, czosnek posiekać. Zeszklić z ostrą papryką w proszku. Paprykę pokroić w większą kostkę. Podsmażyć

Fabryka pomysłów
Bigos z białej kapusty – kuchnia podkarpacka 156

poszatkowanej białej kapusty (w oryginale 2,5) 1 marchewka 1 cebula ćwiartka kurczaka 500 g kiełbasy przecier pomidorowy liść laurowy kminek sok z cytryny ocet do smaku 1 łyżka smalcu sól, pieprz Do garnka z zimną wodą wkładamy ćwiartkę kurczaka, solimy i gotujemy do miękkości (wody powinno być tylko tyle, by kurczak był cały czas zanurzony w wywarze). Z wywaru(...)dodajemy ją do kapusty razem ze starą marchewką, liściem laurowym, majerankiem, mięsem z kurczaka i przecierem pomidorowym. Gdy kapusta będzie miękka, doprawiamy ją solą, pieprzem, octem i sokiem z cytryny. * Źródło: „Tradycja, smak i wdzięk”, LGD Eurogalicja Inne dania KUCHNI PODKARPACKIEJ znajdziecie TUTAJ

Trzeci talerz
Turecka pizza czyli Lahmacun 201

pozbawiony skórki i pestek, bardzo drobno posiekany1 papryczka chili4 - 5 ząbków czosnku, drobno posiekanySól i świeżo zmielony czarny pieprzdo podaniacytryna pokrojona w ósemkidodatkowe posiekane liście pietruszkiprzygotowanieciastoW misce wymieszać wodę, drożdże , cukier i oliwę. Pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut  aby uaktywnić drożdże. W dużej misce dokładnie wymieszać mąkę i sól z drożdżami(...)kamień, piec ok 8 - 10 minut aż ciasto lekko zbrązowieje a mięso puści sok. W tym czasie szykować kolejny placek.Podawać ciepłe , posypane pietruszką i polane sokiem z cytryny. Do placków można podać   tzatziki tzatziki(  w Turcji zwane cacik )  Smacznego!Uwagi: placki sądobre nawet zimne, więc można traktować je jako dobrą przekąskę

Stare Gary
Słodko-ostra chińszczyzna z kurczakiem&ananasem. 549

cebula 2 ząbki czosnku 1 duży pomidor 1 łyżka kukurydzy 1 łyżka oleju 2 szklanki bulionu (2 szklanki wody + 1/2 kostki bulionowej) sól, pieprz, 3 łyżki sosu sojowego ciemnego , 2 łyżki curry, 1 łyżka papryki ostrej, 1 łyżka soku z cytryny opcjonalnie: pędy bambusa Przygotowanie:  Gotujemy ryż wg wskazówek na opakowaniu. (jeśli macie ten w woreczku, to nie gotujcie(...)Pomidora parzymy i obieramy ze skórki. Zagotowujemy wodę z 1/2 kostki bulionowej warzywnej.`Dodajemy 1/2 obranego i pokrojonego w kostkę pomidora. Gotujemy. Dodajemy 1 łyżkę sosu sojowego, szczyptę soli i pieprzu oraz curry. Ściągamy z ognia. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodajemy oczyszczonego i umytego kurczaka i smażymy na lekko złotawy kolor

Kitchens Alphabet
NALEWKA Z ARONII i IMBIRU 111

SKŁADNIKI : 2 kg aronii  2 litry wody  O,5 kg cukru O,5 l wódki 250 ml spirytusu lub jak nie mamy to dodatkowe 0,5 l wódki  sok z jednej cytryny  kawałek korzenia imbiru(...)cukier i wlewamy wodę. Ogrzewamy wszystko, około 15 minut, nie doprowadzając do wrzenia (ponieważ owoce mogą stracić witaminy ), co jakiś czas mieszamy aby cukier się rozpuścił.  Po lekkim przestudzenia aronię ubijamy tłuczkiem aby dobrze puściła sok.  Następnie wszystko przecedzamy przez sitko wyłożone gazą i dokładnie wyciskamy owoce.  Do powstałego soku wlewamy sok z cytryny i całą wódkę

Kulinarne Fantazje Marioli
Sałatka z makaronem, truskawkami, awokado, mozzarellą i bazylią 128

osobę * awokado- 1 szt. * świeża bazylia- 1/2 doniczki * słonecznik, sezam- do posypania Słodki sos winegret: * olej sezamowy- 2 łyżki * sok z cytryny- 2 łyżki * miód- 1 łyżka Ugotować makaron (koniecznie al dente!) w lekko osolonej wodzie. Na suchej patelni podprażyć słonecznik oraz sezam. W międzyczasie umyte truskawki przekroić na ćwiartki/krążki, a awokado pokroić w plastry i ułożyć

Kraina Miodem Płynąca
Sernik jaglany z kremem z migdałów i chwile niezastąpione 95

dajcie szans cierpieć podniebieniu! Pieczcie! Składniki 200-250g kaszy jaglanej 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 400g twarogu półtłustego zmielonego 4 łyżki cukru pudru 3 jajka 1/2 łyżeczki esencji waniliowej 1/2 łyżeczki olejku pomarańczowego skórka otarta z 1/4 cytryny krem migdałowy 1 szklanka migdałów 1 łyżka oleju 1-2 łyżeczki rumu lub likieru amaretto 2 łyżeczki cukru brązowego wierzch(...)bakalii. Kaszę jaglaną płuczemy na sicie, przekładamy do garnka o grubym dnie, zalewamy wodą i mlekiem, gotujemy do miękkości, aż kasza wchłonie płyn. Odstawiamy do przestudzenia. Twaróg miksujemy z cukrem, dodajemy po łyżce przestudzonej kaszy i miksujemy. Wbijamy po jajku, dodajemy esencje oraz otartą skórkę z cytryny. Następnie do masy serowej dodajemy krem z migdałów. Całość miksujemy krótko na niskich

Raj dla Podniebienia
Wegański kokosowy tofurnnik na proteinowym spodzie z kokosowym nadzieniem (bez glutenu, laktozy, cukru białego, wegańskie, RAW) 141

napój roślinny Kokosowe nadzienie -100g wiórków kokosowych niesiarkowanych -20g oleju kokosowego nierafinowanego -ksylitol (według własnej preferencji) -gorąca woda Kokosowy tofurnik -180g tofu naturalnego (kostka) -śmietanka kokosowa powstała z 400ml mleka kokosowego -sok z połówki cytryny -ksylitol (według własnej preferencji) -łyżeczka agaru -resztki nadzienia kokosowego jeśli nie zmieściło się do spodu :P PROTEINOWY SPÓD Banany zblendować na gładką(...)więc należy dodawać trochę gorącej wody do uzyskania zbitego i plastycznego ciasta. KOKOSOWE NADZIENIE Wiórki kokosowe zmiksować w rozdrabniaczu wraz z olejem kokosowym, co jakiś czas dodając trochę gorącej wody do uzyskania masy, z której można lepić np. kulki (nie ma być gładka, wiórki powinny być wyczuwalne), do takiej ciepłej masy dodać ksylitol i po jego rozpuszczeniu można zdecydować

Candy Pandas
Krewetki z pancerzem marynowane w czosnku (smażone na maśle) 203

opakowanie krewetek królewskich - wagowo 0,5 kg (surowych, z pancerzem, oczyszczonych i bez głowy)  2 ząbki czosnku odrobina soku z cytryny sól, pieprz 1/2 kostki masła 1 łyżka oleju natka pietruszki do posypania Krewetki odmrozić, przepłukać wodą, odsączyć i przesypać do miski. Czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę, posolić i za pomocą noża - rozetrzeć. W ten sposób uzyskacie przeciśnięty

Ugotować
#1. Dżem cytrynowy z cukinii 102

każdą połówkę pokroiłam wzdłuż na 4 części, potem posiekałam w plasterki. Wrzucam pokrojoną cukinię do garnka, zasypuję łyżką cukru, podlewam odrobiną wody i duszę aż cukinia zmięknie (ok. pół godziny na wolnym ogniu). W tym czasie myję cytryny, ścieram z nich skórkę i wyciskam sok. Następnie blenderem mielę cukinię na papkę, wsypuję cukier, galaretkę, sok i skórkę z cytryn, mieszam

Kuchnia w szuwarach
Makaron z tuńczykiem i pomidorkami 157

oryginale bucatini) 1-2 ząbki czosnku 1 duża papryczka chili 2 fileciki anchovy 200g pomidorków wiśniowych puszka tuńczyka w oleju (180g) 1 łyżka drobnych kaparów sok z połowy cytryny 100g rukoli sól, pieprz oliwa z oliwek Przygotowanie : Makaron ugotować al dente. Na patelni rozgrzać nieco oliwy, najlepiej z tuńczyka, w razie potrzeby dodać innej i przesmażyć na niej pokrojony(...)kilka minut od czasu do czasu mieszając. Dodać makaron i wszystko dokładnie wymieszać, aby składniki się połączyły, w razie potrzeby podlać niewielka ilością wody od gotowania makaronu. Dodać rozdrobnionego tuńczyka i wszystko obficie skropić sokiem z cytryny. Dodać większą cześć rukoli, zostawić kilka listków do dekoracji, doprawić solą i pieprzem, odrobiną oliwy i natychmiast podawać.   Smacznego

Codzienne Gotowanie
Makaron z suszonymi pomidorami i oliwkami 164

ząbki czosnku 1-2 szalotki 2 fileciki anchovy 1 papryczka chili 1 łyżka kaparów słoiczek suszonych pomidorów w oliwie kilka garści zielonych oliwek bez pestek sok z cytryny sól, pieprz Przygotowanie :  Makaron ugotować al dente. Na patelni rozgrzać nieco oliwy z suszonych pomidorów, przesmażyć na niej wyciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną szalotkę, anchovy, pokrojoną w plasterki papryczkę chili(...)pół. Wszystko dokładnie wymieszać i chwilę przesmażyć. Dodać ugotowany makaron, wymieszać, aby składniki połączyły się z makaronem, w razie potrzeby podlać niewielką ilością wody od gotowania makaronu. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Natychmiast podawać. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Kurczak z fasolką i suszonymi pomidorami 195

kaparów pół pęczka natki pietruszki 200 g zielonej fasolki sól, pieprz, imbir, papryka słodka, tymianek kilka kropel sosu sojowego kilka kropel cytryny Przygotowanie: Fasolkę wrzucić do osolonego wrzątku, gotować 4 min (niech będzie chrupka) odcedzić i zahartować zimną wodą. Mięso umyć, osuszyć pokroić na kawałki i przyprawić.  Na odrobinie oleju podsmażyć kurczaka. Dodać pokrojonego pora. Na końcu wmieszać pomidory

Gaździnka warzy