wina (u mnie pół wytrawne) 1 mała czerwona cebuli ½ jabłka 3 śliwki suszone 50 g boczku 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka octu winnego sól i pieprz Przygotowanie: Kapustę czerwoną szatkujemy i płuczemy pod zimną wodą. Przekładamy do garnka, zalewamy winem i dusimy około 10-15 minut na małym ogniu. Cebulę, boczek i śliwki kroimy
Mania Gotowaniabotwinki* 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka octu winnego 250ml jogurtu naturalnego 250ml kefiru Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz Do podania: ugotowane na twardo jajka, koperek *Jeśli pęczek botwinki jest spory z dużymi buraczkami można zwiększyć ilość rosołu lub nie dodawać wszystkich liści z buraczków Botwinkę dokładnie myjemy pod bieżącą woda. Następnie buraczki obieramy i kroimy(...)ogniu kilka minut. Następnie dorzucamy liście i gotujemy jeszcze 5 minut. Dodajemy sok z cytryny i ocet winny, doprawiamy i po chwili zestawiamy z ognia. Odstawiamy zupę by ostygła. Jeśli zależy nam na czasie to wstawiamy garnek do zlewu wypełnionego zimną wodą. Kiedy wywar ostygnie dodajemy jogurt i kefir, wstawiamy do lodówki*. Podajemy z jajkiem i koperkiem
Kolizje Smakówmomentu zagotowania. Gotowe! Propozycja podania: Do kieliszka wkładamy plasterek cytryny i plasterek limonki, kilka listków mięty. To delikatnie dusimy łyżeczką, aby cytryna i mięta puściły soki. Dodajemy kilka kostek lodu. Dolewamy troszkę soku z czarnego bzu i wody mineralnej (najlepiej lekko gazowanej). Całość wieńczymy odrobiną Prosecco!* www.steak-company-berlin.de Dolce Vita! * białe włoskie wino musujące
Kuchnia smakówszklanka namoczonego łubinu (żółty wąsko listny ) 2 szklanki mąki pszennej 3 szklanki mleka łubinowego 2 jajka 1 żółtko 1 szklanka mąki łubinowej 2 łyżki oleju 1 łyżka soku z cytryny szczypta soli farsz 25 dag czerwonej fasoli 1 cebula 20 dag pieczarek 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 żółtka 20 dag zielonej fasoli szparagowej majeranek sól pieprz świeżo mielony natka pietruszki(...)oliwek 1/2 szklanki słodkiej śmietany 30% pęczek kolendry sól i pieprz biały Wykonanie: Namoczony łubin miksujemy z 3 szklankami wody. Miksując dodajemy 2 jajka, żółtko, mąkę pszenną, mąkę łubinową oraz olej. Na koniec miksowania przyprawiamy solą oraz sokiem z cytryny. Z tak przygotowanego ciasta smażymy cienkie naleśniki. Gotujemy fasolę czerwoną. odcedzamy następnie zmiksować.W osobnym naczyniu gotujemy fasolę szparagową
kgwjanczewobardziej aromatyczne. Nigdy nie dodaję do nich octu spirytusowego tylko ocet jabłkowy i sok z cytryny, gdyż spirytusowy zabija ich smak, a ocet jabłkowy i cytryna podkreśla i go wydobywa. Buraki mają lepszy smak, gdy przed smażeniem są najpierw upieczone, a nie gotowane w wodzie. Buraki są źródłem cennych witamin i minerałów potrzebnych dla naszego organizmu. Najwięcej ich powinny spożywać(...)cukrzycę, gdyż mają wysoki indeks glikemiczny. Składniki na buraczki: 6 - 7 średnich buraków jabłko duża cebula ząbek czosnku 3 łyżeczki majeranku łyżka octu jabłkowego łyżeczka soku z cytryny 2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki cukru pieprz naturalny i sól do smaku rzepakowy do smażenia Jak zrobić buraczki na ciepło? Buraki bez obierania zawinąć w folię aluminiową i piec
Gotuj w domulaska wanilii 125 g masła (oraz niewielka ilość do wysmarowania formy do babki) otarta skórka z 1 sparzonej cytryny otarta skórka z 1/2 sparzonej pomarańczy 25 g rodzynek namoczonych w letniej wodzie 25 g moreli suszonych posiekanych w kostkę szczypta soli Lukier: 75 g cukru pudru otarta skórka z 1/2 pomarańczy kilka(...)ciasta dodajemy roztopione masło, zaparzone ciasto i w dalszym ciągu wyrabiamy. Do wyrobionego ciasta wrzucamy namoczone wcześniej rodzynki, pokrojone w kostkę suszone morele oraz otarte skórki z pomarańczy i cytryny. Całość mieszamy do uzyskania luźnej konsystencji, do momentu, aż ciasto zacznie odklejać się od rąk. Wyrobione ciasto oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość
Malinowo w kuchnimakaronu tagliatelle 300g świeżych krewetek 2 ząbki czosnku 100ml białego wina 100ml śmietanki 30% 200g pomidorów cherry pęczek pietruszki 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy sól świeżo mielony pieprz cytryna do podania Krewetki oczyścić: usunąć głowy, pancerz z ogona, wyciągnąć czarną "nitkę" na grzbiecie krewetki. Dokładnie opłukać i osuszyć na papierowym ręczniku. Pomidory zanurzyć na kilkanaście sekund we wrzątku, wyjąć(...)przez ok minutę. Wlać śmietankę, wymieszać, dodać posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą, pieprzem. W międzyczasie ugotować makaron al'dente w lekko osolonej wodzie. Makaron odcedzić, wyłożyć na patelnie do krewetek, wymieszać. wyłożyć na talerze, podawać z cytryną. Smacznego
Obiad gotowykostka masła - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 szklanka mąki pszennej - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej - 3/4 szklanki cukru - sok z 1/2 cytryny - kardamon 1/2 łyżeczki NA KARMEL: - 3 łyżki masła - 3 łyżki miodu - 2 łyżki cukru - 1 łyżka wody - cynamon Wykonanie karmelu: Wszystkie składniki zagotowujemy w rondelku na małym ogniu, ciągle mieszając. WYKONANIE: - dynię obierz i zetrzyj na tarce
SMYKWKUCHNIsoczysty. 1/2 szklanki ryżu 20 dkg łososia 6 truskawek 1/2 awokado 10 gron winogrono ciemne 6 kulek mozzarella 1 garść roszponki 1/2 cytryny sól, pieprz kolorowy przyprawa do ryb oliwa z suszonych pomidorów Ryż dokładnie płuczę zimną wodą, przekładam do garnka wlewam szklankę wody, dodaję sól i gotuję na wolnym ogniu aż wchłonie wodę. Wstawiam pod koc na 30 minut(...)gotowania zależy od grubości łososia. mój był dość gruby. Truskawki, winogrono myję i kroję na cząstki, dodaję do ryżu przestudzonego, dokładam roszponkę, mozzarellę pokrojoną, awokado które skrapiam sokiem z cytryny, dodaję łososia którego dzielę na kawałki. Doprawiam solą, pieprzem, polewam oliwą od suszonych pomidorów
wesoła kuchniaśrednich) 1 Czerwona cebula 3 Pomidory (lub ok. 10-12 pomidorków cherry) 1 cup Domowego bulionu lub wody 1 tsp Wędzonej papryki 1 tsp Suszonego oregano 1/2 tsp Suszonego rozmarynu Sól i pieprz (do smaku) Przygotowujemy marynatę. Cytryny szorujemy, wyciskamy z nich sok (powinno być ok. 1/2 szklanki), skórkę ścieramy na tarce. Czosnek kroimy w drobną kostkę lub przeciskamy przez(...)praskę. Mieszamy razem sok i skórkę z cytryny, czosnek, miód, oliwę i musztardę. Kurczaka lekko nacinamy i nacieramy marynatą. Odstawiamy na minimum 20 min. lub dłużej. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Kroimy cebulę, pomidory i ziemniaki. Dodajemy je do mięsa razem z bulionem, wędzoną papryką, oregano, rozmarynem, solą i pieprzem i wszystko razem mieszamy. Skrapiamy na koniec delikatnie oliwą Pieczemy
Oslov.minut Składniki: 1/2 małego kalafdiora 1/2 cebuli 1 duży malinowy pomidor 1/2 pęczka matki kilka łodyżek świeżej mięty sok z cytryny sól himalajska czarny mielony pieprz Wykonanie: Kalafiora dzielimy na różyczki i dokładnie płuczemy pod zimną wodą. Następnie ścieramy go na grubej tarce warzywnej, wrzucamy do miski. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Natkę i miętę płuczemy
Kulinarne przygody Gatitypapryka wędzona 3 pomidorki koktajlowe oliwa sos bazyliowy: 1 garść liści bazylii 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz kolorowy 2 łyżki jogurtu greckiego Szparagi obieram, obcinam końce i gotuję w osolonej wodzie pięć minut. Pierś z kurczaka kroję na plastry cienkie i wąskie. Dwie szparagi zielone i jedną białą zawijam w paski piersi
wesoła kuchniapietruszki sól, pieprz, lubczyk, majeranek do smaku duży pęczek liści botwinki 150 ml jogurtu naturalnego 3 łyżki soku z cytryny kilka kropel tabasco sól, pieprz do smaku dodatkowo ugotowane, pokrojone w kostkę ziemniaki Do gotującej wody (około 3l) wrzucamy umyty filet z indyka. Po chwili zdejmujemy pianę z powierzchni wody i wrzucamy do niej warzywa. Gotujemy około
Mienta blog