woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:531/1096)

Śledź w lubczyku 191

czerwonej cebuli 1 garść świeżego lubczyku (moim zdaniem 2 garści - też nie będzie za dużo) świeżo zmielony pieprz do smaku 1/2 cytryny 4 łyżki oleju Jeśli śledzie są z zalewy to należy je opłukać w wodzie i wstawić do lodówki na 20 godzin namaczając w mleku. Śledzi wiejskich płukać nie trzeba (bardzo lubię te z Biedronki, ponieważ nie są słone(...)pokroić w talarki Lubczyk posiekać Filety pokroić w mniejsze kawałki, posypać posiekanym lubczykiem i świeżo zmielonym pieprzem Podawać z krążkami cebuli wyłożonymi oddzielnie do miseczki i ćwiartkami cytryny  Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Sałatka z czarnym ryżem, łososiem i warzywami oraz "Czarna Madonna" 183

pieczonego lub smażonego łososia 6 rzodkiewek 4 łodygi selera 10 zielonych oliwek chili pół czerwonej papryki sok z połowy cytryny szczypta suszonego tymianku sól pieprz dobry olej (u mnie krokoszowy) lub oliwa Ryż wypłukać i ugotować w podwójnej ilości wody. Po odparowaniu wody przykryć ryż pokrywką. Do schłodzonego ryżu dodać rozdrobnionego łososia, pokrojone w kostkę łodygi selera, talarki rzodkiewek, rozdrobnioną

Weekendy w domu i ogrodzie
Hummus z mango i kokosem 137

Składniki: puszka ciecierzycy mango kokos 1 łyżeczka tahini sok z połowy cytryny sól, pieprz Ciecierzyce odcedzić, przełożyć do miski. Mango obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do ciecierzycy. W kokosie robimy dziurkę, wodę z kokosa przelewamy do miski. Miąższ z kokosa ścieramy na tartce, 2 łyżki płatków dodajemy do pozostałych składników.  Całość miksujemy na pure, dodajemy pastę, sok z cytryny

kulinarnyswiatdomi
Rybne kołaczki 160

świeżych drożdży (użyłam 7 g instant) 1 łyżeczka cukru 220 ml ciepłej wody 70 g miękkiego masła 1 jajko lub mleko do posmarowania sezam ( u mnie czarnuszka) do posypania   Farsz: 250 g filetu z dorsza ( u mnie 300 g) sól pieprz sok z 1/2 cytryny odrobina masła 1 spory por (biała część) 6 suszonych pomidorów 1/2 pęczka natki pietruszki(...)Dodać do miski masło i dolewamy stopniowo wodę.  Wyrabiamy elastyczne, gładkie ciasto.  Miskę przykryć ściereczką lub wstawić do worka i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę. W międzyczasie przygotować farsz.  Dorsza osuszyć i ewentualnie zdjąć skórę.  Doprawić solą i pieprzem i skropić sokiem z cytryny.  Podsmażyć na maśle.  Zdjąć z patelni i ostudzić

Sto kolorów kuchni
Żurawinowy nerkownik na daktylowym spodzie 163

kokosowych 1 łyżka ekstraktu z wanilii 200g mrożonej żurawiny 2 łyżki miodu (można więcej) 2 łyżki soku z cytryny 100g daktyli 50g suszonej żurawiny 1 łyżka nasion chia 1 łyżka kakao do przybrania płatki migdałów suszona żurawina SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Nerkowce zalewamy wodą i odstawiamy na noc aby zmiękły. Daktyle i żurawinę zalewamy wrzątkiem na 1-2h przed przygotowaniem. Żurawinę

DefinicjaSmaku
Pieczona szynka z orzechowym pęczakiem 126

orzechów włoskich 50 g masła 1 cebula 3 ząbki czosnku sól pieprz cytrynowy sok z połowy cytryny 2 łyżki miodu olej do smażenia Sposób przygotowania: Szynkę myjemy. Wkładamy do gotującego się wrzątku na 3-5 min. Wykładamy szynkę, osuszamy. Wody po gotującej się szynce nie wylewamy, przyda nam się do podlewania pęczaku. Czosnek siekamy, rozgniatamy go z solą i imbirem(...)kostkę. Gotujemy w małej ilości wody z dodatkiem masła , soli i pieprzu cytrynowego. Jeśli potrzeba to podlewamy pęczak wodą. Pod koniec gotowania, dodajemy ugotowane warzywa, żurawinę i lekko posiekane orzechy. Wszystko razem mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, dokładamy miód i sok z cytryny. Szynkę kroimy w plastry i podajemy z pęczakiem. Smacznego

na moim stole...
Zupa botwinkowa 183

cukru 3/4 szklanki śmietany 18 % łyżka mąki pszennej liść laurowy ziele angielskie łyżka octu winnego lub soku z cytryny dodatkowo jajka ugotowane na twardo i szczypiorek W garnku na wolnym ogniu gotujemy bulion z marchewki, pietruszki i selera na dwóch litrach wody z solą, pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Gdy nasz bulion  jest gotowy dodajemy pokrojone w kostkę

Mango Papaja
Sernik na zimno z Czarną Porzeczką 147

woli. Ja upiekłam biszkopt. Masa serowa: 700 g twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego dwukrotnie 1 łyżka soku z cytryny 125 ml śmietany kremówki lub jogurtu naturalnego (pół szklanki) 200 g drobnego cukru 2 czubate łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody 250 g czarnej porzeczki, odszypułkowanej + dodatkowo 120 g drobnego cukru do dosłodzenia warstwy z porzeczką Wykonanie: Twaróg

Blondynka Gotuje
JAK ZROBIĆ SYROP KOKOSOWY 131

waniliowego *********************************  Zagotowujemy na początek 200 ml.wody( to niepełna szklanka) i dodajemy wiórki kokosowe.Gotujemy 10 minut , w tym czasie dużo część wody wsiąknie w wiórki.Po tym czasie dodajemy kolejne 200 ml.wody , cukier , cukier waniliowy,sok z cytryny , oraz łyżkę miodu i gotujemy jeszcze 20 minut.Gasimy płomień i studzimy lekko syrop.Cedzimy przez drobne sitko lub gazę( ja użyłam lnianej ściereczki

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Tarta z łososiem 106

ząbki czosnku200 ml gęstej śmietany2 jajkasok z połowy cytrynykilka gałązek świeżego koperkusól, pieprzMasło z mąką i szczyptą soli rozcieram w palcach na okruchy, po czym po trochu dolewam wody aby ciasto się połączyło i było zwarte. Owijam ciasto w folię i wkładam do lodówki na pół godziny. Następnie wyjęte ciasto wykładam na formę do tarty. Dziurkuję widelcem. Na wyłożone ciasto(...)dodaję pokrojony w plasterki czosnek, sól i pieprz i duszę jeszcze kilka minut. Odstawiam do ostygnięcia.Umytego i osuszonego łososia kroję na mniejsze paski po czym skrapiam sokiem z cytryny i oprószam solą i pieprzem.Na upieczony spód wykładam warstwę miękkiego pora na to kawałki łososia i posiekany koperek. Śmietanę i jajka roztrzepuję po czym wylewam delikatnie na tartę. Zapiekam

UgotujmyTo.pl
Muffiny w jagodowym kapeluszu 133

każdą kolejną jagodą :D). Są naprawdę pyszne i można wzbogacić ich smak o nowe nuty wieloma składnikami. Na przykład tradycyjnie: śmietaną, a do tego miodowy posmak z wanilią i cytryną. Absolutna symfonia smaków rozbrzmiewa wtedy na języku i...kakaowych muffinach, które są bohaterkami dzisiejszego wpisu :) Mięciutkie, biszkoptowe w śmietanowo-jagodowym pokryciu z miodowym sosem z wanilią :) Łatwe i szybkie! Będą(...)jajka 1/4 szkl. mąki krupczatki 1/4 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru 2 łyżki kakao 1 łyżka wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Topping: 200 ml śmietany 30% 3 łyżki jagód Sos miodowo-cytrynowy: 2 łyżeczki płynnego miodu 2 łyżeczki soku z cytryny 1/2 laski wanilii Sposób przyrządzenia: Muffiny: 1. Oddziel białka od żółtek i ubij białka na sztywną pianę

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Makaron z krewetkami w sosie winno- maślanym 247

papryczka chilli 1 pomidor 1 mała cebula 3-4 ząbki czosnku 1/2 pęczka pietruszki 3 łyżki zimnego masła 100 ml białego wina 1/2 cytryny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Jeżeli używamy mrożonych krewetek przed gotowaniem należy je rozmrozić. Wstawiamy wodę na makaron i gotujemy al dente. Cebule i chilli siekamy w drobną kostkę. Czosnek kroimy w cienkie plasterki.  Pomidora kroimy w ćwiartki(...)dodajemy dwie łyżki masła, aby zagęścić sos. Do sosu wrzucamy ugotowany makaron i mieszamy.  Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Wykładamy na talerze skrapiamy cytryną i podajemy od razu. Smacznego

DefinicjaSmaku
Ciasto Łabędzi puch 481

kokosową posypkę: 1 czubata łyżka masła 5 łyżek cukru 90 g wiórków kokosowych Łabędzi puch – Składniki na poncz: pół szklanki ciepłej wody – ok. 120 ml 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny – ok. pół średniej cytryny Łabędzi puch – dodatkowe składniki: ok. 400 g dżemu porzeczkowego, wiśniowego, malinowego, jagodowego lub borówkowego * szklanka o pojemności

Kulinarne Przeboje
Wiosenna zupa ze szparagami i botwinką 199

szparagami i botwinką 12 szt szparagów 4 młode buraczki wraz z łodygami i liśćmi 6 młodych ziemniaków 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera koperek natka pietruszki łyżka soku z cytryny sól, pieprz 1 łyżeczka oliwy Warzywa myjemy dokładnie. Szparagom odłamujemy zdrewniałe końcówki i kroimy je na 3 - 4 cm kawałki. Buraczki wraz z liśćmi kroimy drobno. Pietruszkę, marchewkę i selera(...)ziemniaki kroimy na 4 części. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy marchewkę, selera, pietruszkę i ziemniaki - chwilę przesmażamy. Następnie zalewamy około 750 ml wody i zagotowujemy. Gdy warzywa zaczną robić się miękkie dodajemy buraczki i sok z cytryny. A na końcu (ok. 4 minut przed końcem gotowania zupy) dodajemy szparagi. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy koperek i pietruszkę. Smacznego

Miksturownik