woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:537/1096)

Europejski Festiwal Smaku - warsztaty kulinarne nad Bystrzycą dla mieszkańców Lublina 192

cytryny, kawałki cytryny także dorzucamy do środka i zawijamy całą rybę bardzo szczelnie folią spożywczą. Tak przygotowaną rybę możemy zostawić nawet na noc w lodówce aby smaki przeszły do mięsa ryby. Jeśli nie mamy na to czasu, wystarczy odstawić rybę na bok na kilkanaście minut, a następnie wrzucić do szerokiego garnka / głębokiej patelni z gotującą się wodą. Woda nie musi(...)potem gotować mocno - wystarczy, że od czasu do czasu mrugnie nam bąbelek jak w gotującym się rosole ; ) Tak rybę trzymamy w wodzie ok. 15-20 minut. Po tym czasie wyciągamy, studzimy i otwieramy z folii, zioła i kawałki cytryny wyrzucamy. Małym widelczykiem ściągamy skórę z ryby , a następnie o ddzielamy bardzo dokładnie mięso od ości - zaczynając od grzbietu po brzuch

Right Behind The Kitchen
Marynowane śledzie na sałatce z porów i jabłek 365

łyżki majonezu - pół łyżeczki musztardy miodowej albo innej łagodnej Przygotowanie:  Śledzie wstawiamy na 1-2 godziny do naczynia z wodą żeby oddały trochę soli. Następnie suszymy je i kroimy na mniejsze kawałki. Kroimy cebule w piórka a cytrynę w półplasterki. Do zamykanego plastikowego pojemnika wkładamy kilka kawałków cytryny, trochę cebuli, 3 ziarna ziela angielskiego i kilka ziaren pieprzu

W poszukiwaniu inspiracji
Pierniki z białym lukrem 211

przyprawy do piernika (jedno opakowanie) - 1 czubata łyżka kakao - 1/2 łyżki kawy rozpuszczalnej - 1 łyżka sody oczyszczonej + 1 łyżka ciepłej wody - 1 1/2 łyżki śmietany lukier: - 1 białko jajka - około 1 1/4 szklanki cukru pudru - kilka kropel soku z cytryny dodatki do dekoracji: - posypki Delecta (m.in. kolorowe mini piegi) - pisaki lukrowe Przygotowanie: Zaczynam od odmierzenia składników. Masło, cukier, miód, kakao(...)całkowitego wystudzenia. Jajka ubijam lekko trzepaczką. Do miski wsypuję resztę mąki oraz przyprawę do piernika. Dokładnie mieszam. Wtedy dodaję dopiero masę kakaową i jajka oraz sodę oczyszczoną rozpuszczoną w wodzie oraz śmietanę. Wyrabiam ciasto ręcznie na gładką masę. Dzielę je na pół i obwijam każdą kulę folią spożywczą. Odkładam do lodówki na kilka godzin.  Schłodzone ciasto rozwałkowuję na grubość

Kuchnia co dnia
Ptysie ze szparagami 135

nadzienie: 400 g zielonych szparagów, oliwa, sól, cukier, sok z cytryny, 200 g serka mascarpone, 100 pstrąga łososiowego lub łososia wędzonego, ciasto: 125 ml wody, 40 g masła, sól, 90 g mąki pszennej, 2 - 3 jajka, Wodę zagotować z masłem i szczyptą soli – gotować aż zacznie się dobrze pienić. Zdjąć z ognia, wsypać mąkę. Drewnianą łyżką wyrabiać ciasto(...)minut, aż szparagi będą miękkie. Przełożyć do miski, zmiksować, przetrzeć przez sito. Odstawić do ostudzenia. Do szparagów dodać serek mascarpone, wymieszać, doprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny. Każde ciastko przekroić w poprzek na pół napełnić farszem i dodać kawałek ryby wędzonej. zastawa

królestwo garów
Detoks - dzień 3 234

wcale nie jem objętościowo więcej niż zwykle i wcale nie jestem jakoś mega głodna. Dzisiejsza zupka na śniadanie w zupełności mi wystarczyła. Pomiędzy posiłkami staram się popijać tylko wodę i herbatę ziołową. W chwili kryzysu podjem jakieś jabłko lub chipsy warzywne.  Trzeciego dnia miał nastąpić kryzys ozdrowieńczy (na początku brzmiało to dla mnie dziwnie), ale u mnie póki(...)chodzi Po obiedzie był soczek z zielonej pietruszki i cytryny (bomba witaminowa, zwłaszcza dużo jest witaminy C) - wycisnęłam sok z cytryny i z pęczka pietruszki, dodałam jeszcze jeden pęczek pietruszki i około 400 ml wody i zmiksowałam w mikserze Leczo w trakcie przyrządzania  Kolacja: Zachcialo mi się pomidorów, zjadłam dwa, do tego ogórki kiszone i rzodkiewki (naprawdę się

pyszne zdrowości
Herbata z głogiem na jesienne wieczory 145

zalać owoce głogu. Naczynie szczelnie zamknąć i odstawić na czas dwóch tygodni. Po tym czasie należy odlać z owoców alkohol. Zagotować 400ml wody, dodać laskę cynamonu lub 1 łyżeczkę sproszkowanego, 5 goździków, otartą skórkę z 1 cytryny oraz 1 łyżkę cukru. Całość zagotować i odczekać do momentu, aż na powierzchni pojawi się piana. Następnie trzeba ściągnąć utworzoną pianę, zestawić(...)głogu działają uspokajająco. Jedynym przeciwskazaniem do stosowania głogu jest niedociśnienie. Przepis na napar z głogu na nadciśnienie Łyżkę ususzonych kwiatów lub liści głogu wsyp do szklanki i zaparz wrzącą wodą. Naparzaj pod przykryciem przez 15 minut, a potem przecedź. Tak przygotowany napar pij 2 razy dziennie. źródło

Gotowanie jest łatwe
ZUPA MARCHEWKOWO-KOKOSOWA 194

patelni płatków migdałowych. Przed samym podaniem skropcie sokiem z cytryny oraz oliwą smakową np. truflową. Dodatki te maksymalnie podnoszą smak i wygląd zupy.  Wyostrzają doskonały balans miedzy słodyczą marchewki, a ostrością imbiru. SKŁADNIKI / 4-6 porcji 750 g marchewki (około 6 marchewek) 750 ml gorącego bulionu warzywnego lub wody z 3 łyżkami sosu sojowego 2 cebule pokrojone w kostkę(...)ciepło z kaszą jaglaną i/lub uprażonymi płatkami migdałów. Przed samym podaniem skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą truflową. Posypujemy szczyptą chili. * kaszę jaglaną wsypujemy do rondelka i prażymy na sucho, od czasu do czasu mieszając, przez około 2 minuty, aż zacznie pachnieć. Zalewamy wodą lub bulionem w proporcji 1:2 (1 miarka kaszy na 2 miarki wody), przykrywamy i gotujemy

cool and minty
Sałatka brokułowa z żurawiną 244

dente w lekko osolonej wodzie. Ugotowanego brokuła zahartować, przelewając zimną wodą. Pozostawić na sicie, aż nadmiar wody obcieknie. Pomidory pokroić w cząstki, cebulę pokroić w cienkie pióra. Ser bałkański pokroić w kostkę. Wszystkie składniki sałatki delikatnie połączyć. Przygotować sos. Sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól, miód i zioła przełożyć do niedużego słoiczka. Zamknąć słoik i potrząsać energicznie

kolorowotorcikowo
DOMOWY KISIEL JABŁKOWY Z CYNAMONEM 155

już czwarty dzień z rzędu. I sądząc po komentarzach, na tym się nie skończy :) Składniki 3 duże jabłka sok z cytryny (do smaku) cukier trzcinowy (do smaku) lub miód cynamon (do smaku- u nas około pół łyżeczki) 2 szklanki wody 2 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie Jabłka obierzcie i zetrzyjcie na tarce. Włóżcie do rondelka, zalejcie 1 szklanką wody i zagotujcie(...)najbardziej moim dzieciom (i nam również). W pozostałej szklance wody rozmieszajcie mąkę ziemniaczaną i wlejcie całość do zmiksowanych jabłek- dokładnie wymieszajcie i zagotujcie. Teraz przyprawcie- zróbcie to dosyć dobrze, tak, żeby kisiel nie przypominał w smaku rozwodnionego soku jabłkowego: Dajcie 1-2 lub więcej łyżek cukru, kilka łyżek soku z cytryny i sporo cynamonu. Wymieszajcie raz jeszcze, spróbujcie. Gotowe

OliveandThyme
Śledzie z granatem i rodzynkami 184

granatu.  Składniki: 5 matiasów  1 duża czerwona cebula 1 granat pół papryczki chili garść rodzynek sok z połowy cytryny 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy francuskiej pół łyżeczki grubo mielonego kolorowego pieprzu 1/3 szklanki oleju szczypta cukru woda i pół szklanki mleka  Sposób przygotowania: Śledzie zalewamy wodą i mlekiem i pozostawiamy na 2 godziny

Gosia gotuje
Marchewka glazurowana 372

Marchewka glazurowana Składniki: 4-5 marchewek 2 łyżki masła   sól, pieprz 1/2 łyżki miodu 1 łyżeczka soku z cytryny 1,5 łyżki brązowego cukru ½ łyżeczki octu balsamicznego Przygotowanie: Marchewki obieramy i kroimy w słupki. Gotujemy we wrzącej wodzie przez około 7 minut. Marchew nie powinna być zbyt miękka, gdyż będziemy ja jeszcze podsmażać. Ugotowana marchew dokładnie osuszamy

Mania Gotowania
Słodkie rybne pierogi z Bersuhl – Crossroads Inn 216

CIASTO mąka pełnoziarnista – 100g mąka pszenna zwykła – 100g olej – 3 łyżki + do smarowania sól – 1 łyżeczka letnia woda – 100ml czarny sezam do posypania NADZIENIE filet z łososia – 200g MARYNATA: koperek – 1 łyżeczka cytryna – 3 łyżki miód – 2 łyżki pieprz – 2 szczypty sos sojowy – 3 łyżki SOS: śmietana – 5 łyżek(...)MARYNOWANIE (1 + 20 min) Kawałki ryby obtoczyć w marynacie, zostawić na 20 min w lodówce. 4. CIASTO (5 + 20 min) Wymieszać dwa rodzaje mąki, dodać olej, sól i letnią wodą. Wyrobić przez kilka minut do uzyskania gładkiego ciasta. Przykryć ogrzaną, szklaną miską, zostawić na 20 min. 5. FORMOWANIE PIEROGÓW (20 min) Ciasto cienko rozwałkować (na ok. 2 mm), wyciąć trójkąty

Nerds Kitchen
Cukinie faszerowane kaszą jaglaną i kurczakiem 521

łyżeczki mieszanki curry, pół łyżeczki ostrej papryki, porządna szczypta chilli, pieprzu i czosnku w proszku, sól  - garść tartego sera - sok z cytryny do skropienia i natka pietruszki Przygotowanie: Kaszę jaglaną ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie. Odstawić. Pierś z kurczaka drobno posiekać i posolić.  Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Cukinie umyć, osuszyć, przekroić poziomo na 2 części(...)kukurydzę), posolić, podlać mlekiem. Po chwili na patelnię wrzucić mięso, szybko podsmażyć, przyprawić curry, papryką, chilli, pieprzem i czosnkiem, Pod koniec dodać ugotowaną kaszę, serek kremowy, skropić sokiem z cytryny. Całość dokładnie przemieszać i trzymać jeszcze chwilę na dużym ogniu do czasu, aż mleko odparuje.  Wydrążone cukinie natrzeć solą i pieprzem, następnie ostrożnie wypełnić farszem. Posypać tartym serem. Zapiekać

Kuchnia Ellie
Taboulleh z ciecierzycą 199

cytryny ● 1 pęczek mięty ● 1 pęczek kolendry ● ½ łyżeczki mielonego kuminu ● 5 cl oliwy z oliwek ● Sól, pieprz   Ogórek obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę. Paprykę umyj, osusz, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Pomidory umyj i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Ciecierzycę odcedź i opłucz. Ziarna komosy ryżowej wypłucz, zalej w garnku wodą(...)Cytryny wyciśnij. Zioła opłucz, osusz i drobno posiekaj. W miseczce wymieszaj sok z cytryny, oliwę, kumin, sól i pieprz, po czym wlej przygotowany w ten sposób sos na taboulleh. Dodaj posiekane zioła, całość wymieszaj i wstaw do lodówki na 2-3 godziny. *Około trzy razy objętości wody, dokładny czas gotowania i ilość wody sprawdź na opakowaniu. **Możesz również dodać

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
RAVIOLI Z NADZIENIEM Z GROSZKU I JARMUŻU O SMAKU MIĘTOWO -KOLĘDROWYM 217

jeśli to wszystko połączysz z nutą masła i świeżością cytryny, znajdziesz się w niebie, oj tak moja droga w kulinarnym niebie! To chodź i skosztuj! PRZEPIS NA NAJLEPSZE RAVIOLI: CIASTO - 5 żółtek - 180 g mąki pszennej tortowej - łyżeczka oliwy z oliwek - 1-2 łyżki letniej wody Na stolnicę wysyp mąkę zrób wgłębienie, wybij do niego żółtka, dodaj oliwę(...)łyżkę oliwy z oliwek - sok z cytryny - ewentualnie parmezan do posypania - pietruszka, grecka bazylia NO TO ZACZYNAMY! Ciasto wyjmij z foli i rozwałkuj na bardzo cienki blat.  Poukładaj na nim farsz, przykryj połową ciasta i za pomocą radełka wycinaj ravioli. Ravioli odkładaj na ściereczkę obok. W dużym garnku zagotuj 2 litry wody z płaską, małą łyżeczką soli i łyżeczką

SMYKWKUCHNI