już nigdy nie kupicie gotowca :) SKŁADNIKI (ok 1,5 l) 4 torebki dobrej czarnej herabty 3 brzoskwinie lub nektarynki 1 limonka 1 cytryna syrop z kwiatów czarnego bzu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Zagotowujemy 1,5 litra wody i zalewamy herbatę. Odstawiamy na 2-3 min. Brzoskwinie i cytrysy kroimy plastry i wrzucamy do gorącej herbaty. Po ok. 5 minutach wyjmujemy torebki
DefinicjaSmakunóżki odkładamy w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki, do stężenia. Aby wyjąć galaretkę z foremki wystarczy, że zanurzymy ja na chwilę w gorącej wodzie lub podważymy ją nożem. Podajemy z chlebem, chrzanem, octem lub ćwiartką cytryny. Smacznego:) Artykuł Zimne nóżki wieprzowe pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujeszklanki ziemniaczanej) 1 szklanka mleka (roślinnego) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0.5 szklanki oleju 0.5 szklanki cukru Kisiel cytrynowy 1.5 szklanki soku z cytryny (375 ml) 3/4 szklanki cukru 5 łyżek mąki ziemniaczanej + kilka łyżek wody Krem czekoladowy – klik Dodatkowo brzoskwinie lub inne owoce. Sposób przygotowania pokazuję w filmiku powyżej 🙂 Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię
Via Gustopuszka) - 1 ugotowane na twardo jajo ekologiczne - 1/4 ogórka zielonego - 5 czarnych oliwek - 7 plastrów imbiru w zalewie - 5-6 ugotowanych w osolonej wodzie pieczarek - oliwa z orzechów włoskich, sól himalajska, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1/3 łyżeczki musztardy miodowej, mieszanka ziół Rukolę myjemy, wykładamy na talerz, dodajemy pokrojony w plasterki ogórek, jajko pokrojone na ćwiartki, tuńczyka, oliwki pokrojone
SMYKWKUCHNIukładam kawałki truskawek, na nie śmietankę. Z 15 truskawek robię domowy kisiel truskawkowy. Kroję je na kawałki wkładam do garnka, dodaję sok z cytryny i podsmażam aż zrobią się miękkie. W szklance rozpuszczam mąkę ziemniaczaną wody około 1/3 szklanki. Wlewam go gotujących się truskawek i mieszam energicznie aż się zagotuje. Przestudzony wykładam do pucharków. Dekoruję bezikami, biszkoptem, truskawką i miętą
wesoła kuchniapasty Wykonanie: 1. Ciecierzycę odcedzić i porządnie opłukać. 2. Cieciorkę umieścić w blenderze wraz z pastą tahini, posiekanym ząbkiem czosnku i sokiem z cytryny. Zmiksować na gładką pastę, dodając w międzyczasie ok 2 łyżki zimnej wody. 3. Gotowy hummus przełożyć do miseczki. Skropić oliwą z oliwek. Podawać na świeżym pieczywie posypany posiekaną pietruszką i świeżo zmielonym czarnym pieprzem
Atlas SmakówBuraka obrać i pokroić na mniejsze kawałki. 3. Cieciorkę umieścić w blenderze wraz z pastą tahini, posiekanym ząbkiem czosnku, burakiem i sokiem z cytryny. Zmiksować na gładką pastę, dodając w miedzyczasie ok 2 łyżki lodowatej wody. 4. Z kromki chleba odciąć twarde brzegi, podzielić w poprzek na 4 części. 5. Ser feta pokroić w małą kostkę ( na każde dwa kawałki
Atlas Smakówmniejsze porcje, układamy na sałatce. Gruszkę kroimy na cieniutkie plastry. Sałatkę polewamy sosem przygotowanym z 4 łyżek oliwy z oliwek, 1 łyżki wody, 1 łyżeczki miodu, przypraw: zmielonej kolendry, cynamonu, soku z limonki bądź cytryny, odrobiny octu winnego i soli. Gotowe! Smacznego
SMYKWKUCHNIPapier deikatnie usunąć, a roladę zwinąć lużno razem ze ściereczką i odstawić do ostygnięcia jeżyny umieścić w rodelku, zasypać cukrem, dodać sok z cytryny i gotować 10-15 minut, aż się rozpadną i odparuje część wody. Przetrzeć przez sitko, w celu pozbycia się pestek. Wlać do dzbanuszka mascarpone ubić z cukrem. Dolewać porcjami śmietanę kremówkę i ubijać, aż masa zwiększy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pomarańczy i grejpfruta, obieraj je nad miseczką, żeby zebrać sok. Pokrój miąższ na małe cząstki. Do wyciśniętego wcześniej soku z pomarańczy i cytryny, dodaj sok zebrany podczas obierania cytrusów, jeśli to konieczne uzupełnij go wodą, tak, by uzyskać 20 cl płynu. W gorącej kąpieli wodnej* ubijaj trzepaczką żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę (około 5 minut). Następnie wlej
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskamiksujemy z cukrem pudrem, dodajemy zimną masę kokosową. Jeszcze raz wstawiamy do lodówki. 15 truskawek , sok i skórkę z cytryny, cukier waniliowy, dżem miksujemy blenderem. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z dwoma łyżeczkami wody i dodajemy do masy truskawkowej. Gotujemy ją. Po zagotowaniu dodajemy pokrojone truskawki. Studzimy. Biszkopt skrapiamy likierem kokosowym, nakładamy frużelinę
Pyszności Słodkościlanguage:EN-US;} 250 g świeżych truskawek 100 g świeżych malin 2 łyżki miodu lipowego 2 łyżki jagód goji namoczonych w 100 ml wody przez 2 godziny 2 łyżki nasion chia 1 łyżeczka soku z cytryny Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataczęść serową: Wegański twaróg – 200g Mleko roślinne – 200g (u mnie sojowe) Skórka z cytryny – 1 otarta cytryna Sok z cytryny – 1-2 łyżki Wanilia – 1 laska Agar – 12g (około 4 łyżeczki) Woda – 40ml Składniki na górną część: Powidła śliwkowe – pół słoika (najlepiej delikatnie kwaskowe, u mnie dobrze sprawdziło się z Symbio) Wykonanie
Blendmanjest to naprawdę świetne połączenie. Wróćmy jednak do klasyka. Sprawdź jak zrobić tahini . Składniki: Ciecierzyca – 200g ugotowanej Tahini – 60g Woda (bardzo zimna) – 100ml Czosnek – 2 ząbki Kumin – 1 łyżka Sok z cytryny – 1 cytryna Sól do smaku Na wierzch – oliwa oraz posiekana pietruszka lub słodka papryka Wykonanie: Wszystkie składniki umieść w misce
Blendman