zielonej herbaty i herbaty matcha... :) SKŁADNIKI (3- 4 porcje) galaretka z zielonej herbaty 2 łyżeczki liściastej herbaty zielonej (użyłam z brzoskwinią i hibiskusem) 2 łyżeczki miodu sok z 1/2 cytryny 1 kopiasta łyżeczka żelatyy lub agaru 300 ml wrzątku jogurtowa masa z herbata matcha 150 ml jogurtu naturalnego lub ulubionego mleka roślinnego 2 łyżeczki miodu 1 kopiasta łyżeczka herbaty matcha(...)owoce np. mango, kiwi, pomarańcza, winogrono kilka pistacji SPOSÓB PRZYGOTOWANIA W zaparzaczu umieszczamy herbatę i parzymy ją w 250 ml gorącej wody (powinna mieć ok. 75 stopni). Lekko studzimy herbatę i dodajemy do niej miód oraz sok z cytryny. W 50 ml wrzątku rozpuszczamy żelatynę i mieszamy z herbatą. Rozlewamy do szklaneczek i wstawiamy do lodówki do stężenia. W kubku
DefinicjaSmakułyżka soku z cytryny płatki migdałów do posypania Galaretka : 3 galaretki truskawkowe 0,5 kg truskawek 1 litr wody(...)owoce. Na spód wylewamy galaretki i chłodzimy około 2 godzin. Białka ubijamy mikserem na sztywno, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną i wlewamy sok z cytryny. Bezę rozkładamy na blaszkę, formując na kształt naszej formy w której piekliśmy ciasto. Posypujemy płatkami migdałów i pieczemy 1 godzinę w temperaturze 140 % C. Beza powinna być chrupka i wypieczona
Kulinarne Fantazje Marioliłyżka soku z cytryny płatki migdałów do posypania Galaretka : 3 galaretki truskawkowe 0,5 kg truskawek 1 litr wody(...)owoce. Na spód wylewamy galaretki i chłodzimy około 2 godzin. Białka ubijamy mikserem na sztywno, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną i wlewamy sok z cytryny. Bezę rozkładamy na blaszkę, formując na kształt naszej formy w której piekliśmy ciasto. Posypujemy płatkami migdałów i pieczemy 1 godzinę w temperaturze 140 % C. Beza powinna być chrupka i wypieczona
Kulinarne Fantazje Marioliprawdziwki ) 3 zabki czosnku majeranek - ok . łyzeczki sól , pieprz-do smaku pól łyżeczki cukru łyżka soku z cytryny uszka: opakowanie ciasta francuskiego 20 dag pieczarek 1 cebula sól , pieprz do smaku olej do podsmażenie - ok. 2 łyżekWykonanie:Grzybki moczymy ok. godziny , zlewamy wodę , płuczemy , gotujemy w garnuszku w 2 szklankach wody , dosalamy . Gotujemy ok. 40 minut. Buraki gotujemy do miękkośći(...)Około godziny. Tarkujemy na tarce o duzych oczkach. Zalewamy wodą aby zakryły starkowane buraki, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy wywar z gotowania suszonych grzybów, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki ząbki czosnku, gotujemy ok.15 minut, doprawiamy majerankiem, sokiem z cytryny, sola , pieprzem i cukrem.Odstawiamy. Barszczyk odcedzamy na sicie. Podajemy w filizance. Mozemy tez wzbogacic barszczyk o pokrojone wczesniej ugotowane suszone prawdziwki. Paszteciki
Z Majeczką w kuchnipieprzem. Dodajemy przecier pomidorowy. Całość mieszamy. W tym samym czasie gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie na al. dente. Łososia kroimy w paski i podsmażamy z dwóch str. na niewielkiej ilości oleju. Doprawiamy solą i pieprzem. Skrapiamy sokiem z świeżo wyciśniętej cytryny. Na talerzu układamy w kolejności, warzywa, makaron i łososia w formie piramidy. Całość posypujemy koperkiem. Smacznego
Moniki Smakołykimąki ryżowej -1 jajko -ksylitol *może być inna np. słodka dynia, która nie ma zbyt dużo wody w sobie Cytrynowa polewa -140g śmietany kokosowej (stałej części mleka kokosowego schłodzonego w lodówce) -100g mleka roślinnego -120g miąższu/pasty kokosowej -ksylitol -duża cytryna (sok i skórka) Dodatkowo -Praliny: gdy zostanie część polewy dodać wiórki kokosowe i ulepić kulki -Gwiazdki(...)zewnątrz spód tortownicy i boki do połowy pokryć folią aluminiową. Do większego naczynia np. do kwadratowej blaszki włożyć mniejszą tortownicę. Wlać do niej masę serową. Do blaszki kwadratowej wlać wodę tak aby sięgała do połowy boków tortownicy i nie wlewała się za folię aluminiową. 6. Całość piec w 180’C ok 50-60 minut do zarumienienia góry sernika. 7. Następnie
Candy PandasObiad wyszedł dziś wybitny :) Socca: mąka z cieciorki + woda (tyle, żeby wyszła konsystencja gęstej śmietany), łyżka oliwy z oliwek, sól Kurczak: oliwa z oliwek, pierś z
Cytryna&Co.kurczaka 1 opakowanie makaronu sojowego/ ryżowego 4-5 łyżek sosu sojowego 1/3 cytryny mieszanka chińska- warzywa mrożone 400 gram przyprawy: najlepiej łyżeczka mieszanki chińskiej (sól, pieprz, cynamon, curry) opcjonalnie; 1/3 łyżeczki pasty curry 1 łyżka oleju kokosowego (lub innego tłuszczu) 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 150-200 ml wody Wykonanie: Kurczaka pokroić w kostkę, dodać przyprawy i sos sojowy. Odstawić(...)małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Ja dodaję jeszcze odrobinę pasty curry dla wzmocnienia smaku. Podlać wodą i spróbować (dla osób lubiących bardziej intensywny smak można dodać jeszcze 2-3 łyżki sosu sojowego). Pod koniec dodać sok z cytryny i zagęścić mąką ziemniaczaną. W między czasie przygotować makaron zgodnie z opisem na opakowaniu i dodać do sosu. Podsmażyć jeszcze
Tradycyjna KuchniaPrzygotowanie: Cebulę przyrumieniamy. Warzywa obieramy i kroimy. Nać myjemy. Wszystko umieszczamy w garnku razem z mięsem i zalewamy wodą. Gotujemy bulion. Lekko solimy. Wyciągamy mięso i oddzielamy od kości, po czym ponownie wrzucamy do garnka. Ścieramy skórkę z 1,5 cytryny, ze wszystkich wyciskamy sok. Do zupy dodajemy ryż i gotujemy na mały ogniu przez około 20 minut. Śmietankę mieszamy
Życie zamknięte w smakuwitaminy E. Przepis pochodzi z książki "Jelita wiedzę lepiej" Michaela Mosleya. Składniki na 2 porcje: 2 garści szpinaku bio 220 ml wody 1/2 awokado 1 średni banan 1 łyżka tahini 1 łyżka posiekanego imbiru sok z 1 cytryny Wykonanie: zblenduj wszystkie składniki na gęsty, gładki napój
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!porcji wyszły mi 4 szklanki musu po 250ml każda szklanka – razem 1 litr) sok z połowy średniej wielkości cytryny 3 łyżki cukru 2 galaretki cytrynowe 400g śmietanki kremówki 30% lub 36% 2 czubate łyżeczki żelatyny (ok. 10g) + 80ml gorącej wody do rozpuszczenia 2 czubate łyżki cukru pudru ok. 30g migdałów w płatkach (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szarlotka bez pieczenia
Kulinarne Przebojesurówka z jarmużu i żurawiny. Składniki: - 250g jarmużu- 1 jabłko- sok z ½ limonki- skórka starta z 1 cytryny- ok. 80g żurawiny suszonej- różowa sól himalajska- wino Mirin (3 łyżki)- solej sezamowy (3 łyżki) Jarmuż dokładnie płuczemy, osączamy z wody. Odcinamy twarde łodygi. Dodatkowo, aby pozbyć się wody osuszamy na papierowym ręczniku. Kroimy na bardzo cienkie paseczki. Oprószamy solą
mojewypiekiinietylkoKroimy go w słupki (ok. 4 cm x1,5 cm). Solimy, posypujemy pieprzem cytrynowym, skrapiamy oliwą oraz sokiem z cytryny i wstawiamy na kwadrans do lodówki. Cukinię kroimy na cienkie paski (sztuk tyle ile kawałków łososia). Sparzamy ją w gorącej wodzie przez 4 minuty. Każdy plasterek cukinii posypujemy pieprzem cytrynowym - kładziemy kawałek łososia i listki mięty.Rolujemy
Moje Kuchenne Rewelacjenaturalnej, niskosłodzonej lemoniady lub w ostateczności napoju typu Sprite lub tonic, który dodatkowo można rozcieńczyć wodą gazowaną. SKŁADNIKI / wszystkie składniki powinny być mocno schłodzone czerwone lekkie wino (np. stołowe) oranżada lub napój typu Sprite lub tonic kostki lodu plaster cytryny WYKONANIE Do szklanki wkładamy plaster cytryny, wypełniamy kostkami lodu, dolewamy 1/4 szklanki czerwonego wina i uzupełniamy
cool and mintyoctu balsamicznego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mielonego kminku 1/2 łyżeczki papryki słodkiej szczypta papryki ostrej do smaku sól, pieprz oraz natka pietruszki do posypania sałatki na talerzu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Sałatka z bobem, pomidorami i papryką Przygotowanie: Najpierw ugotuję bób: Bób dokładnie płuczę pod bieżącą wodą. Do wody w której będę gotowała(...)około 15–20 minut, ugotowany odcedzam i dostawiam do wystudzenia (jeżeli chcemy aby bób szybciej wystygł, możemy go przelać zimną wodą). W tym czasie gdy gotuję bób przygotuję sos i pozostałe składniki: Do miseczki przelewam oliwę, ocet, sok z cytryny, dodaję przyprawy, doprawiam solą i pieprzem. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę, kroję w drobną kostkę i dodaję
Uwaga Babcia Gotuje