mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na nadzienie: 2 galaretki cytrynowe 500 g serka mascarpone 1/2 szklanki kremówki 2 łyżki cukru pudru sok i skórka z 1,5 cytryny 100 g cukru 1 jajko 1 żółtko 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej łyżeczka masła Przygotować biszkopt: białka ubić z cukrem na pianę, ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać razem(...)wilgotnej ściereczce i zwinąć jak roladę razem ze ściereczką. Odstawić. Jedną galaretkę cytrynową rozpuścić w szklance wody, przelać do prostokątnego naczynia i odstawić. Kiedy stężeje pokroić na paski grubości około 1,5 cm. Przygotować budyń cytrynowy: sok i skórkę z cytryny umieścić w rondelku. Dodać cukier, mąkę ziemniaczaną, jajko i żółtko. Cały czas mieszając zagotować, kiedy zacznie gęstnieć dodać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniacebula 2-3 garści rukoli 1 szklanka różnokolorowych pomidorków koktajlowych kilka gałązek świeżej kolendry oliwa z oliwek sok z 1/2 cytryny sól świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odstawiamy do całkowitego obcieknięcia. Cebule obieramy i kroimy w cienkie piórka. Chorizo kroimy w paski, mozzarellę w kostkę, pomidorki
Kulinarne przygody Gatityłyżeczki białego octu winnego, 1 i 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej, 800 g wydrylowanych czereśni, 1/4 szklanki wody, 5 łyżek cukru, 2 łyżki wody różanej*, 450 ml śmietany kremówki**, 4 łyżki cukru pudru, ew. skórka starta z cytryny, garstka pistacji Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Białka należy ubić z dodatkiem szczypty soli, następnie dodawać po łyżce cukru cały czas miksując(...)godzinę. Tak pieczona beza jest chrupka z zewnątrz, a w środku delikatna i piankowa. Po upieczeniu bezę należy całkowicie wysuszyć. Oczyszczone i wydrylowane czereśnie wrzucamy do rondelka i podlewamy wodą, dodajemy cukru i gotujemy do wyparowania większości powstałego syropu. Zajmie to ok. 10 minut. Ściągamy z ognia i dodajemy wodę różaną. Odstawiamy do ostygnięcia, próbując nie wyjeść większości czereśni ;) Ubijamy
Plate of Joyłyżki oliwy z oliwek sól morska świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE Jesiotra bardzo dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Oprószamy solą i pieprzem z zewnątrz i w środku. Masło kroimy w plastry i wkładamy do środka ryby. Cytrynę szorujemy, sparzamy i kroimy w grube plastry. Układamy na maśle. Dodajemy rozgniecione ząbki czosnku. Następnie dokładamy po pół pęczka ziół
Moje Kuchenne Rewelacjełyżeczki soli 1 łyżeczka oregano 2 łyżeczki cukru 1 jajko (60 g) 80 g ciepłej wody 50 g smalcu, stopionego i przestudzonego Pasta szpinakowa: 20 g masła 200 g mrożonego szpinaku 1 łyżka soku z cytryny 1 jajko, ugotowane na twardo 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku 1 łyżka białego serka twarogowego, np. kanapkowego 1 łyżka mleka(...)Dodatkowo: 50 g posiekanych rodzynków masło i mąka do przygotowania formy Przygotowanie: Zaczyn: Drożdże rozpuścić razem z cukrem w ciepłej wodzie. Wsypać mąkę pszenną i dobrze wymieszać do uzyskania masy o gęstej konsystencji. Naczynie z zaczynem odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na 30 minut do „ ruszenia drożdży". Dokładny opis przygotowania zaczynu znajdziecie tutaj
Nastoletnie Wypiekaniełyżeczki cynamonu natka pietruszki sok z cytryny do smaku sól, pieprz 1 łyżeczka oleju kokosowego lub masła klarowanego Wykonanie: Na oleju lub maśle podsmażam przez chwilę posiekane cebule i czosnek. Dodaję do nich przyprawy i smażę jeszcze około 1 minuty. Do garnka wsypuje soczewicę i zalewam 6 szklankami wody lub bulionu warzywnego, w zależności czym dysponuje. Do garnka przekładam(...)Soczewica ma być widoczna, to bardziej pomidory ulegają zmiksowaniu. Zupę doprawiam do smaku solą pieprzem i sokiem z cytryny. Na wierzch posypuje natka pietruszki. Można posypać kolendrą, ale ja nie specjalnie za nią przepadam. Gdyby zupa była zbyt gęsta należy dolać wody
Przysmaki Karolkikawałki.Przekładamy do miski. Dodajemy mąkę, jajka, posiekane szczypiorek i kolendrę, curry, chilli oraz gałkę muszkatołową,. Mieszamy dokładnie, dodając tyle wody, by powstało gęste ciasto, solimy je do smaku. Przygotowujemy sos, mieszając jogurt z posiekaną miętą i sokiem z cytryny, soląc do smaku. Na patelni rozgrzewamy tyle oleju, by placki były w nim zanurzone do połowy.Smażymy
Kuchnia w opałachgoździki 1l gęstego jogurtu naturalnego o zawartości tłuszczu 3% 2 łyżki ksylitolu (opcjonalnie może być stewia lub erytrol) 1 łyżka soku z cytryny 40g płatków migdałowych listki mięty do dekoracji Jagody opłukać, przełożyć do rondelka, zalać 500ml wody, dodać goździki i doprowadzić do wrzenia. Gotować 2-3 minuty i zdjąć z ognia, ostudzić. Jagody przełożyć do pojemnika blendera i zmiksować(...)według mnie to strata czasu i energii. Tym bardziej, że przecieranie dodatkowo spowoduje straty błonnika i witamin. Masę wymieszać z jogurtem naturalnym, doprawić do smaku ksylitolem i sokiem z cytryny. Wstawić do lodówki najlepiej na kilka godzin. Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni. Schłodzoną zupę rozlać do niewielkich misek, posypać płatkami migdałowymi, udekorować miętą i borówkami. 1 porcja
Dietologłyżkach oleju roślinnego do uzyskania rumianego koloru. Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę, przełóż do zmielonej ryby. Dodaj pozostałe składniki podsmażoną cebulę, skórkę otartą z połowy cytryny, bułkę tartą, jajko, posiekany koperek, dopraw solą i czarnym pieprzem. Wymieszaj składniki do uzyskania jednolitej masy. Wilgotnymi dłońmi uformuj pulpeciki o średnicy około(...)około 15 minut. Ja użyłem przystawki Varoma do Thermomixa. Można je także ugotować w bulionie lub osolonej wodzie, około 10 minut na małym ogniu. Do rondelka wlej śmietankę. Doda skórkę cytrynową, sok z cytryny, kurkumę, sól, pieprz i cukier do smaku. Gotuj 10 minut na małym ogniu, aż sos zgęstnieje
kuron.com.plłyżeczki soli 0,5 kostki masła 1 łyżeczka skórki cytrynowej 1 łyżeczka skórki z limonki 2 łyżeczki soku z cytryny Przygotowanie: piekarnik rozgrzewamy do 175'C. jajka w skorupkach wkładamy do miski z jak najcieplejszą wodą z kranu. Dzięki takiemu trikowi jajka po ubiciu będą dłużej puszyste i nie klapną po dosypaniu mąki. Po kilku minutach wbijamy
Luźna KuchniaSKŁADNIKI 4jajka, 1surowe żółtko, 4łyżki oleju słonecznikowego,sok z połowy cytryny, natka pietruszki ,albo zielony koper ,lub szczypiorek,sól pieprz(...)Jajka ugotować na twardo i po ugotowaniu,przelać zimną woda .Obrać ze skorupki.wszystkie jajka ,przekroić na połówki ,a z dwóch wyjąć żółtka.Białka i połówki jajek pokroić na drobne kawałki .Pozostałe dwa żółtka ,rozetrzeć z żółtkiem surowym i olejem .Dodać sok z cytryny ,sół i pieprz do smaku.Pokrojone jajka ,polac powstałym sosem ,posypać zielenina .Gotowe
w mojej kuchni1surowe żółtko, 4łyżki oleju słonecznikowego, sok z cytryny, natka pietruszki ,albo zielony koper ,lub szczypiorek,sól pieprz(...)Jajka ugotować na twardo i po ugotowaniu,przelać zimną woda .Obrać ze skorupki.wszystkie jajka ,przekroić na połówki ,a z dwóch wyjąć żółtka.Białka i połówki jajek pokroić na drobne kawałki .Pozostałe dwa żółtka ,rozetrzeć z żółtkiem surowym i olejem .Dodać sok z cytryny ,sól i pieprz do smaku.Pokrojone jajka ,polac powstałym sosem ,posypać zielenina .Gotowe
w mojej kuchnikorzeń pietruszki kawałek selera kawałek pora, około 10 cm 3 spore ząbki czosnku 1,3 l wody 3 ziemniaki 3 łyżki przecieru pomidorowego 1/2 słoika buraka tartego „Manufaktura Wielkopolska ” 1 puszka fasoli jasnej, bez zalewy 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oleju roślinnego 5 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe sól, pieprz Przygotowanie: Wolę(...)kostka jest większa, bardziej “rustykalna” Wlej wodę, dodaj sól i pieprz. Pamiętaj aby doprawiać potrawę praktycznie na każdym kroku, łatwiej będzie wykończyć jej smak. Po około 20 minutach gotowania, kiedy ziemniaki zmiękną dodaj buraczki tarte “Manufaktura Wielkopolska” oraz sok z cytryny (sprawia on, że buraki nie tracą swojego pięknego
kuron.com.plczczo, ok pół godziny przed pierwszym posiłkiem. Do jego przyrządzenia warto użyć ciepłej (ale nie gorącej!) wody. Polecam również pić go po umyciu zębów, lub wstrzymać się z tym min przez trzydziesci minut po wypiciu koktajlu, ponieważ duża zawartość soku z cytryny może uszkadzać szkliwo. To jak, gotowi na detox? Składniki na 1 dużą lub 2 mniejsze porcje: pół(...)kremowy. Pijemy od razu. Jeśli koktajl jest zbyt gęsty, możemy dodać więcej wody lub np. zielonej herbaty. Jeśli jest dla Was zbyt pietruszkowy w smaku (nie każdy lubi smak zieleniny, może on przeszkadzać zwłaszcza osobom nieprzyzwyczajonym do picia zielonych koktajli), możecie dodać więcej jabłka, ogórka i cytryny. Na zdrowie
Zawsze głodna!gorącej wody 2 łyżeczki cukru 2 opakowania galaretki cytrynowej (1 op. 40g) 700 ml gorącej wody Krem cytrynowy: 2 opakowania budyniu śmietankowego 250 g margaryny maślany smak 1/2 litra mleka 250 g serka mascarpone 1/2 szklanki cukru kryształ sok wyciśnięty z 1 cytryny 1 olejek spirytusowy cytrynowy (4,5g) Krem kakaowy: 2 opakowania budyniu czekoladowego 250 g masła maślany(...)wody. Galaretkę odstawić w chłodne miejsce do czasu, aż zacznie tężeć. Krem cytrynowy - ugotować budyń śmietankowy w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać 1/2 szklanki cukier, ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Następnie dodać 250 g serka mascarpone. Dobrze wymieszać. na koniec dodać sok wyciśnięty z cytryny
Ciastka - domowe słodkości