łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry olej do smażenia oliwa z oliwek suszone daktyle 1 cytryna sól i pieprz do smaku Przepis: Zaczynacie od namoczenia cieciorki w 2 szklankach wody 12 godzin przed przygotowaniem zupy. Lepiej nie używajcie tej z puszki, bo jest obrzydliwa i zupełnie nie ma smaku. Mięso kroicie na nieduże kawałki(...)litr wrzątku i dodajecie odcedzoną cieciorkę. Gotujecie na wolnym ogniu i pod przykryciem ok. 45 minut. Możecie w trakcie gotowania dodać jeszcze litr wrzątku, jeśli ciecierzyca będzie wchłaniać dużo wody. Następnie myjecie, obieracie i kroicie w kostkę marchewkę, którą dodajecie do zupy razem z odcedzoną zieloną i czerwoną soczewicą. Tej drugiej moczyć wcześniej nie trzeba. Potem wlewacie pomidory z puszki
GRUBY WAŁEKśredniej wielkości ogórek szklarniowy 3 łyżki drobno posiekanego koperku kubeczek jogurtu naturalnego (180 g) 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta cukru sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Do niewielkiego rondelka wlewamy wodę, dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, pieprz ziołowy, doprawiamy wodę do smaku solą i pieprzem. Zagotowujemy, a następnie wrzucamy do rondelka pierś z kurczaka. Gotujemy(...)tarce, zasypujemy lekko solą i odstawiamy na 15 minut. 4. W tym czasie przygotowujemy sos: w kubeczku mieszamy jogurt naturalny, majonez, łyżkę drobno posiekanego koperku, łyżeczkę soku z cytryny i szczyptę cukru. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 5. Ostudzonego kurczaka rozrywamy palcami na małe kawałki. 6. Kalarepę i ogórka odciskamy z soku, który puściły pod wpływem soli
W kuchni Katiesztuk: bezy 4 duże białka (najlepiej 1-2 dniowe) niepełna szklanka cukru (210 g) 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta soli śmietana malinowa 1 opakowanie małej śmietany 30% (200 g) 1 galaretka o smaku malinowym 1 szklanka wrzącej wody do dekoracji świeże truskawki kolorowa, cukrowa posypka Białka wyjąć z lodówki i zostawić w ciepłym miejscu przez co najmniej 1 godzinę(...)Następnie wlać je do miski, dodać szczyptę soli i za pomocą miksera ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać zwykły cukier (stopniowo) i sok z cytryny. Powstanie gęsta, błyszcząca i sztywna masa. Cukier musi się rozpuścić! Miksowanie zajęło mi około 10 minut (na najwyższych obrotach miksera). Przygotowaną masę przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Uformować 9 okrągłych
Ugotowaćwrzuciłam do miksera :) Ciasto formujemy w kulkę i chłodzimy w lodowce przynajmniej 1 godzinkę Nadzienie: Jabłka kroimy w kostkę,podlewamy woda i dusimy 15 minut. Jabłuszka ze słoika wylewamy do rondelka, doprawiamy cynamonem,make ziemniaczana mieszamy z sokiem z cytryny i wlewamy do masy jabłkowej,dusimy ok. 2 minut. ( tak samo robimy w przypadku świeżych jabłek) Ciasto dzielimy
Różne smaki w kuchnizniknie jako pierwsza. Polecam! Składniki: 1 dojrzałe awokado 2 ugotowane na twardo jajka 1 mała cebula 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz 1 łyżka oliwy/oleju 1/4 łyżeczki sumaku rzeżucha do przybrania Wykonanie: ugotować jajka na twardo (od zagotowania wody-8 minut). Ostudzić, obrać ze skorupek obraną cebulę posiekać w drobniutką kostkę jajka pokroić w drobną kostkę awokado przekroić nożem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wrzuciłam do miksera :) Ciasto formujemy w kulkę i chłodzimy w lodowce przynajmniej 1 godzinkę Nadzienie: Jabłka kroimy w kostkę,podlewamy woda i dusimy 15 minut. Jabłuszka ze słoika wylewamy do rondelka, doprawiamy cynamonem,make ziemniaczana mieszamy z sokiem z cytryny i wlewamy do masy jabłkowej,dusimy ok. 2 minut. ( tak samo robimy w przypadku świeżych jabłek) Ciasto dzielimy
Słodkości i nie tylkotwardo 50g margaryny Optima Omega 3 (można wcześniej roztopić, ja użyłam w kawałku) 1 większy ząbek czosnku 2 łyżeczki soku z cytryny Dodatkowo: ½ łyżeczki cukru Sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Pasta kanapkowa- Bób płuczemy w zimnej wodzie, przekładamy do garnka, zalewamy wodą (2x tyle wody, co bobu), dosypujemy odmierzoną ilość cukru. Stawiamy na ogniu i od momentu zagotowania, gotujemy
Kuchnia w czekoladziekilka łyżek sypkiego twarogu półtłustego 150 g makaronu pełnoziarnistego, np. świderki 1 pęczek zielonych szparagów 2-3 pomidory malinowe połowa cytryny 1-2 łyżki oleju sól, pieprz Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przelać zimną wodą i odcedzić. Do średniej wielkości garnka wlać wodę. Posolić i zagotować. Szparagi umyć, odłamać twarde końcówki. Do gotującej się wody włożyć szparagi(...)już prawie miękkie to do wody wkładam całe szparagi. Gotuje pod przykryciem dosłownie minutę. Ugotowane szparagi należy od razu przełożyć na talerz. Uwaga: powinny być jędrne i zielone. Pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Szparagi przekroić na 3 części. Do miski wsypać makaron, dodać pomidory, szparagi (część główek pozostawić do dekoracji). Przygotować sos: sok z cytryny wymieszać z olejem. Przyprawić solą
Ugotowaćwina (u mnie pół wytrawne) 1 mała czerwona cebuli ½ jabłka 3 śliwki suszone 50 g boczku 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka octu winnego sól i pieprz Przygotowanie: Kapustę czerwoną szatkujemy i płuczemy pod zimną wodą. Przekładamy do garnka, zalewamy winem i dusimy około 10-15 minut na małym ogniu. Cebulę, boczek i śliwki kroimy
Mania Gotowaniabotwinki* 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka octu winnego 250ml jogurtu naturalnego 250ml kefiru Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz Do podania: ugotowane na twardo jajka, koperek *Jeśli pęczek botwinki jest spory z dużymi buraczkami można zwiększyć ilość rosołu lub nie dodawać wszystkich liści z buraczków Botwinkę dokładnie myjemy pod bieżącą woda. Następnie buraczki obieramy i kroimy(...)ogniu kilka minut. Następnie dorzucamy liście i gotujemy jeszcze 5 minut. Dodajemy sok z cytryny i ocet winny, doprawiamy i po chwili zestawiamy z ognia. Odstawiamy zupę by ostygła. Jeśli zależy nam na czasie to wstawiamy garnek do zlewu wypełnionego zimną wodą. Kiedy wywar ostygnie dodajemy jogurt i kefir, wstawiamy do lodówki*. Podajemy z jajkiem i koperkiem
Kolizje Smakówmomentu zagotowania. Gotowe! Propozycja podania: Do kieliszka wkładamy plasterek cytryny i plasterek limonki, kilka listków mięty. To delikatnie dusimy łyżeczką, aby cytryna i mięta puściły soki. Dodajemy kilka kostek lodu. Dolewamy troszkę soku z czarnego bzu i wody mineralnej (najlepiej lekko gazowanej). Całość wieńczymy odrobiną Prosecco!* www.steak-company-berlin.de Dolce Vita! * białe włoskie wino musujące
Kuchnia smakówszklanka namoczonego łubinu (żółty wąsko listny ) 2 szklanki mąki pszennej 3 szklanki mleka łubinowego 2 jajka 1 żółtko 1 szklanka mąki łubinowej 2 łyżki oleju 1 łyżka soku z cytryny szczypta soli farsz 25 dag czerwonej fasoli 1 cebula 20 dag pieczarek 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 żółtka 20 dag zielonej fasoli szparagowej majeranek sól pieprz świeżo mielony natka pietruszki(...)oliwek 1/2 szklanki słodkiej śmietany 30% pęczek kolendry sól i pieprz biały Wykonanie: Namoczony łubin miksujemy z 3 szklankami wody. Miksując dodajemy 2 jajka, żółtko, mąkę pszenną, mąkę łubinową oraz olej. Na koniec miksowania przyprawiamy solą oraz sokiem z cytryny. Z tak przygotowanego ciasta smażymy cienkie naleśniki. Gotujemy fasolę czerwoną. odcedzamy następnie zmiksować.W osobnym naczyniu gotujemy fasolę szparagową
kgwjanczewobardziej aromatyczne. Nigdy nie dodaję do nich octu spirytusowego tylko ocet jabłkowy i sok z cytryny, gdyż spirytusowy zabija ich smak, a ocet jabłkowy i cytryna podkreśla i go wydobywa. Buraki mają lepszy smak, gdy przed smażeniem są najpierw upieczone, a nie gotowane w wodzie. Buraki są źródłem cennych witamin i minerałów potrzebnych dla naszego organizmu. Najwięcej ich powinny spożywać(...)cukrzycę, gdyż mają wysoki indeks glikemiczny. Składniki na buraczki: 6 - 7 średnich buraków jabłko duża cebula ząbek czosnku 3 łyżeczki majeranku łyżka octu jabłkowego łyżeczka soku z cytryny 2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki cukru pieprz naturalny i sól do smaku rzepakowy do smażenia Jak zrobić buraczki na ciepło? Buraki bez obierania zawinąć w folię aluminiową i piec
Gotuj w domulaska wanilii 125 g masła (oraz niewielka ilość do wysmarowania formy do babki) otarta skórka z 1 sparzonej cytryny otarta skórka z 1/2 sparzonej pomarańczy 25 g rodzynek namoczonych w letniej wodzie 25 g moreli suszonych posiekanych w kostkę szczypta soli Lukier: 75 g cukru pudru otarta skórka z 1/2 pomarańczy kilka(...)ciasta dodajemy roztopione masło, zaparzone ciasto i w dalszym ciągu wyrabiamy. Do wyrobionego ciasta wrzucamy namoczone wcześniej rodzynki, pokrojone w kostkę suszone morele oraz otarte skórki z pomarańczy i cytryny. Całość mieszamy do uzyskania luźnej konsystencji, do momentu, aż ciasto zacznie odklejać się od rąk. Wyrobione ciasto oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość
Malinowo w kuchnimakaronu tagliatelle 300g świeżych krewetek 2 ząbki czosnku 100ml białego wina 100ml śmietanki 30% 200g pomidorów cherry pęczek pietruszki 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy sól świeżo mielony pieprz cytryna do podania Krewetki oczyścić: usunąć głowy, pancerz z ogona, wyciągnąć czarną "nitkę" na grzbiecie krewetki. Dokładnie opłukać i osuszyć na papierowym ręczniku. Pomidory zanurzyć na kilkanaście sekund we wrzątku, wyjąć(...)przez ok minutę. Wlać śmietankę, wymieszać, dodać posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą, pieprzem. W międzyczasie ugotować makaron al'dente w lekko osolonej wodzie. Makaron odcedzić, wyłożyć na patelnie do krewetek, wymieszać. wyłożyć na talerze, podawać z cytryną. Smacznego
Obiad gotowy