woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:548/1096)

Podpłomyki z łososiem i malinami 107

sera feta 1 garść malin 10 pomidorków koktajlowych 6 pomidorów suszonych 1 łyżka soku z cytryny 100 g łososia wędzonego 1 awokado 1 cebula optima omega 3 do smażenia bazylia, tymianek świeży Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól. roztopioną margarynę i wystudzoną, zioła, i wodę. Zagniatam ciasto rękoma i formuję wałek.Ciasto dzielę na osiem części. Każdą cienko wałkuję(...)kroję i przesmażam na margarynie, dodaję pokrojone pomidorki i chwilę smażę razem. Wykładam na podpłomyki , dodaję pomidory suszone pokrojone, maliny, łososia. Awokado kroję na plastry i polewam sokiem z cytryny. Dodaję do farszu, posypuję tymiankiem i bazylią świeżą

wesoła kuchnia
Ziemniaczane kotleciki z groszkiem i tuńczykiem 154

sosie własnym 80g mrożonego groszku zielonego Hortex 1 jajko skórka otarta z 1/2 cytryny 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu mąka, do obtaczania olej, do smażenia Dip: 200g jogurtu greckiego naturalnego 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka kaparów 1 łyżka posiekanego szczypiorku szczypta soli(...)Sposób przyrządzenia: 1. Ziemniaki dokładnie ugnieć tłuczkiem. 2. Dodaj odsączonego tuńczyka i wymieszaj. 3. Blanszuj groszek w gotującej się wodzie przez 4min., odcedź i dodaj do ziemniaków z tuńczykiem - wymieszaj. 4. Wbij jajko, wsyp posiekaną natkę pietruszki, skórkę otartą z cytryny i przyprawy - wymieszaj bardzo dokładnie. 5. Formuj kotleciki, obtaczaj w mące i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Sałatka śledziowa po hawajsku 103

łyżek majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta cukru szczypta soli pieprz Wykonanie: 1. Filety śledziowe pokroić w paseczki o szerokości około 1 cm, a następnie zalać wodą i moczyć przez około 3-4 godziny. Po tym czasie odsączyć. 2. Ananasa i cebulę pokroić w małą kostkę. 3. Majonez

Szalona Kuchnia Eweliny
CZERWONY KOKTAJL Z BURAKA I GRANATU 152

słodkie jabłka , żeby złagodzić gorycz skórek granatu, - 1 czerwony grejpfrut, żeby podkręcić smak (ale już bez białych skórek), - sok z połówki cytryny, żeby koktajl nie tracił koloru i żelazo z buraka lepiej się wchłaniało (wit.C), - woda do pożądanej konsystencji, - Vitamix 1-3-10 turbo i dobra minuta blendowania, żeby pesteczki granatu dobrze się zmieliły, ale warto :) Moje dzieci niestety wyczują(...)jeszcze bardziej. U mnie wchodzi do "karty" jako sposób podania sobie granatu bez większego babrania się, a przy okazji buraka, bo mnie akurat ten smak nie przeszkadza. Grejpfrut i cytryna dają fajną kwaskowość, a jabłko słodycz, więc cała kompozycja jest naprawdę pyszna! Jeśli nie macie wstrętu do buraka, różowo POLECAM! :)) Inny koktajl z buraków znajdziecie  tutaj , więcej buraków, jabłko

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Cytrynkowiec na chrupiącym spodzie - bez pieczenia 100

waniliowy, 150 g cukru pudru, 70 g masła, 400 g serka homogenizowanego waniliowego, 5 łyżek mleka, 3 łyżki żelatyny, sok z jednej cytryny Do dekoracji: polewa czekoladowa, pokrojone plasterki cytryny, listki melisy, Sposób przygotowania: Przygotować spód. Masło, cukier, cukier waniliowy, kakao i roztrzepane jajko rozpuścić w garnku. Podgrzewać na małym ogniu aż zgęstnieje (cały czas mieszać). Do tak przygotowanej masy(...)spód tortownicy o średnicy 23 cm, wyrównać i odstawić do całkowitego wystudzenia. Przygotować masę cytrynową. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej, przegotowanej wody. Do garnka włożyć masło, dodać mleko, budyń w proszku, cukier puder i sok z cytryny - zagotować stale mieszając ( składniki mają się dokładnie ze sobą połączyć, nie może być grudek). Masę lekko przestudzić i zmiksować razem z serkiem

Nie tylko w kuchni
Kurczak pieczony z cytryną i rozmarynem oraz duszona marchewka 227

łyżeczka soli morskiej 1 łyżka oleju rzepakowegoodrobina pieprzu Marchewka:1/2 kg marchewki (ok. 6 średnich sztuk)2 łyżki masła sólcukiersok z cytryny Sposób przygotowania:Kurczaka dokładnie umyć i osuszyć. Cytrynę umyć i zetrzeć z niej skórkę, a następnie z połowy wycisnąć sok. Olej wymieszać ze skórką i sokiem cytrynowym, dodać przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dokładnie wymieszać. Marynatą dokładnie(...)jest to jednak konieczne.Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na dużej, głębokiej patelni rozpuścić masło, dodać marchewkę i podsmażyć przez kilka minut. Dodać odrobinę wody i dusić pod przykryciem, do miękkości. Doprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny.Smacznego!Wyliczenia:kurczak 10 złmarchewka 1 złcytryna 1 złmasło 0,5 złczosnek 0,5 złolej, przyprawy

Obiad za dychę
Łosoś w słodkiej marynacie 143

łosoś w słodkiej marynacie. Łosoś będzie pieczony w piekarniku aby uniknąć nadmiaru tłuszczu. Podamy go z mieszanką warzyw gotowanych w wodzie. Składniki filet ze skórą z łososia 3-4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki miodu 2 łyżki soku z cytryny 1 ząbek czosnku Łosoś w słodkiej marynacie – przepis Zaczynamy od przygotowania marynaty. W misce mieszamy sos sojowy, miód(...)cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek. W przygotowanej marynacie marynujemy łososia. Odstawiamy na ok. 20 minut. Łososia pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok. 15-20 minut. Łososia podajemy z warzywami gotowanymi w wodzie. Smacznego! Artykuł Łosoś w słodkiej marynacie pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa krem z pasternaku z chrzanem 164

łyżka koperku posiekanego – 1/2 szklanki śmietanki słodkiej – sól, pieprz do smaku – 2 łyżki soku z cytryny Wykonanie: – Rozgrzać masło i udusić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać pokrojony pasternak, seler i ziemniaki, podlać 1 litrem wody, doprawić i gotować 10 minut. – Następnie dodać kalafior podzielony na różyczki, obrane i pokrojone jabłko, dusić

To co kocham
Sałatka z krewetek po prowansalsku 193

duże pomidory 1 pęczek rzodkiewek 3 awokado 20 szt krewetek Przygotowanie   Szparagi włożyłem do dużego garnka z wrzącą osoloną wodą. Gotowałem przez 5 minut na średnim ogniu. Dobrze osączyłem, osuszyłem papierowym ręcznikiem. Pokroiłem na małe kawałki. Sok z cytryny i 6 łyżek z oliwy wymieszałem w małej misce. Doprawiłem do smaku solą i pieprzem. Sałatę, pomidory, rzodkiewki, awokado

R'n'G Kitchen
Młoda kapusta słodko-kwaśna 292

złoto tak aby powstały skwarki jak na smalec, Kapustę myjemy i w miarę drobno szatkujemy, wkładamy do garnka z osoloną wodą i gotujemy 5-7 minut. Po ugotowaniu kapustę odcedzamy, dodajemy 2 łyżki stołowe cukru, 1 łyżkę soku z cytryny, szczyptę soli i 2 szczypty grubo mielonego pieprzu cytrynowego (może być czarny grubo mielony) i odparowujemy resztę płynu mieszając. Dodajemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
ŚLEDZIE W PRZYPRAWACH KORZENNYCH Z CEBULKĄ 261

posmaku.Składniki, 4 porcje:- 400g śledzi a'la Matjas- 2 łyżki whisky lub brandy- 2 łyżki musztardy (dałam Dijon)- 1 łyżeczka miodu (dałam 1 łyżkę)- 2 łyżeczki soku z cytryny- 2 łyżki sosu sojowego- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu- 3/4 szklanki oleju lnianego lub dobrego rzepakowego (dałam 1/4 szklanki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia i 1/2 szklanki oleju lnianego(...)mielonej kolendry8) 1 łyżeczka mielonego imbiru9) 2 łyżeczki mielonego kardamonuJa zamiast pozycji 7-9 dałam 2 łyżeczki przyprawy korzennej KotayiŚledzie wymoczyć, kilkakrotnie zmieniając wodę, przynajmniej 2-3x.Whisky lub brandy wymieszać z musztardą, miodem, sokiem z cytryny, sosem sojowym, pieprzem i 1/4 szklanki oleju. Odstawić.Na suchą patelnię włożyć przyprawy: listek, anyż goździki i całe nasiona kardamonu i podgrzewać mieszając

Smaczne Zdrowe
Zalewajka 153

majeranku warzywko ( czyli suszone warzywa bez dodatków ) 5 łyżek śmietany 30 % sok z 1/2 cytryny 1 duża łyżka barszczu białego (uży. Winiary ) 1 łyżka mąki pszennej sól, pieprz do smaku 1. Pokrojone ziemniaczki wraz z marchewką, grzybkami i kiełbasą / boczkiem, przekładam o garnka, zalewam wodą i gotuje. Kiełbaskę wyjmuje po około 10-15 minutach żeby się  nie rozpadła(...)tego gotowego barszczu z 1 płaską łyżką mąki z kilkoma łyżkami wody z gotującej się zupy aby zahartować ( czyli żeby śmietana się nie zważyła nam w zupie :) Wlewamy całość przez siteczko i mieszamy doprowadzając do wrzenia. Gotujemy jeszcze przez 5 min, doprawiamy do smaku, dodajemy sok z cytryny.  Podajemy z pajdką świeżego chlebka i jeśli chcemy to okraszamy zupkę

Gotowanie...to proste !
Parzenie herbaty czarnej i ziół 91

herbata staje się gorzka. Cytrynę dodajemy do herbaty po wyjęciu z kubka liści lub torebki ekspresowej. Kontakt cytryny z liśćmi herbaty powoduje wydzielanie szkodliwego dla organizmu cytrynianu glinu Napary (herbatki) ziołowe np. z mięty lub melisy zazwyczaj przygotowujemy zalewając zioła wodą o temperaturze 98-100 stopni i parzymy około 4 do 8 minut. W tym przypadku warto jednak przestrzegać zaleceń

Cztery Fajery
Parzenie herbaty czarnej i ziół 139

herbata staje się gorzka. Cytrynę dodajemy do herbaty po wyjęciu z kubka liści lub torebki ekspresowej. Kontakt cytryny z liśćmi herbaty powoduje wydzielanie szkodliwego dla organizmu cytrynianu glinu Napary (herbatki) ziołowe np. z mięty lub melisy zazwyczaj przygotowujemy zalewając zioła wodą o temperaturze 98-100 stopni i parzymy około 4 do 8 minut. W tym przypadku warto jednak przestrzegać zaleceń

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Babka cytrynowa na piwie 152

Domowej cukierni Ewy :)  Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 250 ml piwa cytrynowego skórka otarta z 2 cytryn 4 jajka 250 ml oleju 1,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier: 1 szklanka cukru pudru 2-3 łyżki wody Jajka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem oraz olej

Domowa cukiernia Ewy