woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:554/1096)

Piątkowe danie, czyli ryba w porach 153

minut na niezbyt dużym ogniu, często mieszając. Gdy por nam się podsmaża, przygotowujemy rybę. Filety z ryby myjemy w zimnej wodzie, następnie kładziemy je na ręczniku papierowym i dokładnie osuszamy. Tak przygotowaną rybę skrapiamy sokiem z cytryny oraz oprószamy solą i pieprzem. Przyprawioną rybkę umieszczamy na kawałku folii aluminiowej, na wierzch ryby kładziemy pora z cebulką, lekko dociskamy dłonią

KulinarneImpresje.pl
Jajka w groszku 103

jajek kurzych. 24 jajka przepiórcze, 450 g groszku zielonego mrożonego, 300 ml śmietany 30%, sok z cytryny, sól, cukier, 13 g żelatyny, masło do smarowania foremek Jajka przepiórcze ugotować na twardo, obrać ze skorupek. Groszek wrzucić do garnka, wlać niewielką ilość wody, ugotować do miękkości. Zmiksować, przetrzeć przez sito. Powinniśmy otrzymać 300 ml przecieru. Do groszku wlać 100 ml śmietany

królestwo garów
surówka z selera i jabłka... 462

Składniki: seler 3 sztuki większe, jabłka 3 sztuki, sok z cytryny 1 łyżka, cukier 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, majonez light 2 łyżki jabłka i selery obrać ze skóry, selery opłukać pod zimną wodą w rozdrabniaczu na tarce do warzyw zetrzeć selery i przełożyć do miski jabłka zetrzeć na tarce grubsze oczka wprost do selerów, wlać

W Mojej Kuchni Lubię
Wątróbka z sosem z suszonej żurawiny ( sałatka ) 138

płaska cukru - 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu - szczypta soli - mała czerwona cebulka - 2 łyżki soku z cytryny - 1 łyżeczka cukru - 15 dag sera z niebieską pleśnią - mała kapusta pekińska ( lub ulubiona mieszanka sałat) Żurawinę umieścić w małym rondelku, zalać do równości wodą. Gotować 15-20 minut, aż owoce napęcznieją i staną się miękkie. Zmiksować i jeżeli przeszkadzają nam pesteczki

kawawszklance
Duszone kiełki soczewicy + brązowy ryż 145

soli i kurkumy - Na odrobinie oliwy podsmażyć plasterki papryczki chili, po chwili dodać kiełki i trochę wody - Dodać curry, świeżo mielony czarny pieprz i sól; dusić 3-5 min - Po ugotowaniu do ryżu dodać trochę oliwy z oliwek i sok z cytryny, wymieszać, przełożyć na talerz, udekorować posypką chili - Przełożyć kiełki na talerz, skropić je lekko cytryną

Wegańska kuchnia orientalna
Świąteczna nalewka 130

przedpołudnie pierwszego dnia Świąt Bożego Narodzenia do pysznego ciasta- wypróbujcie przepis ze mną. NALEWKA ŚWIĄTECZNA SKŁADNIKI: 1l wody 1 pomarańcza bez skórki 1 jabłko ze skórką garść rodzynek garść migdałów 4 suszone śliwki 4 suszone morele garść kandyzowanej papai sok z połowy cytryny 1/4 szklanki cukru 2 goździki odrobina kandyzowanej limonki  0,7 l wódki w przepisie podano jeszcze

Kuchnia Beaty
Sałatka Cezar 409

wędzonego boczku; 1 filet z kurczaka (o wadze ok. 250 g); 50 g parmezanu (w kawałku) 8 filecików anchois; Sól; Pieprz. Sos: 2 jaja; 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny; 6 łyżek oliwy; 1 łyżka drobno startego parmezanu; Sól; Pieprz. Grzanki: 6 kromek bułki pszennej (u mnie bułka paryska ); 2 łyżki oleju; 2 ząbki czosnku.   Sposób przygotowania: Sałatę podzielić(...)Jaja włożyć do wrzącej, posolonej wody i gotować przez 2,5 minuty. Po tym czasie jajka przełożyć do miseczki z zimną wodą. Z wystudzonych jaj ściąć nożem czubek i wyjąć łyżeczką płynne żółtko. Sok z cytryny dobrze wymieszać z oliwą. Następnie dodać płynne żółtka, starty parmezan i całość ubić mikserem lub trzepaczką. Sos doprawić solą i pieprzem do smaku. Usmażyć

Gospodyni Miejska
Ciasto wegańskie z masłem orzechowym bez cukru, bez glutenu 328

moczone przez około 4-5 godzin (można je moczyć przez całą noc) 120g mleczka kokosowego (tylko białą część, bez wody) 2 łyżki syropu klonowego 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii sok z 1/2 cytryny Karmel orzechowy: 2 łyżki syropu klonowego 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego 2 spore łyżki masła orzechowego szczypta soli Dodatkowo: około

Mała Cukierenka
Tatar z wędzonego łososia, bazylii i pieczonego buraka z mango na jaśminowym ryżu z musem malinowo-mango 173

piekarnika na 50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu delikatnie zdejmujemy skórkę i drobno siekamy. Ryż jaśminowy gotujemy w nieosolonej wodzie przez 10 minut. Łososia i cebulę oraz bazylię kroimy w drobną kosteczkę i doprawiamy oliwą, sokiem z cytryny oraz zmielonym pieprzem. 1/2  utworzonej masy wykładamy do naczynia. Mango kroimy w kostkę 1/2 jego część łączymy z burakami. Mieszamy

ChilliJemy
Kapusta czerwona z jabłkami i żurawiną 82

średnia kapusta czerwona, 4 twarde jabłka, 200 g żurawiny suszonej, 3- 4 łyżki oleju, sól, sok z cytryny, cukier Zdjąć wierzchnie liście kapusty, opłukać, cienko poszatkować wyrzucając głąb. Włożyć do garnka, zalać 200 ml gorącej wody i dodać olej. Gotować pod przykryciem 20 minut. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Dodać do kapusty jabłka i żurawinę (żurawinę

królestwo garów
Kurczak w jogurtowej pikantnej marynacie i zapiekane rozmarynowe ziemniaczki z cytryną 219

zmielony pieprz Wykonanie:Piekarnik nagrzać do 200°C. Ziemniaki obrać i pokroić w małe kawałki. Włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować przez ok 9 minut, następnie odcedzić. Do naczynia żaroodpornego wlać oliwę z oliwek, sok z cytryny, dodać rozmaryn i czosnek. Włożyć ziemniaki, doprawić sola i pieprzem i dokładnie wymieszać. Pozostawić na 10 minut, od czasu do czasu

Blondynka Gotuje
Dżem z owoców kiwi. 139

zmiksuj np. blenderem. Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój na kawałki. jabłka wsyp do garnka, podlej odrobiną wody, i duś pod przykryciem na małym ogniu, aż jabłka się rozpadną. Do jabłek dodaj zmiksowane kiwi, cukier i sok z cytryny. Wymieszaj i smaż na małym ogniu, aż masa lekko zgęstnieje. Gorący dżem przełóż do czystych, wyparzonych słoiczków. Słoiki dobrze zakręć

Przepisy i porady kulinarne
Pasta z makreli wędzonej. 242

ości. Obrane mięso rozdrabniamy palcami, wkładamy do miski, dodajemy serek i dokładnie mieszamy.  Cebulę zalewamy w garnuszku gorącą wodą na około 2 minuty , aby zmniejszyć jej ostrość. Następnie kroimy ją w drobną kostkę, wrzucamy do miski, wlewamy sok z cytryny, doprawimy pieprzem i dokładnie mieszamy.  Smarujemy pastą pieczywo, a wierzch posypujemy szczypiorkiem. Smacznego

Symfonia smakowa
matiasy w cytrynie, cebuli i ... 162

potrzeba olej rzepakowymatiasy 1x wymoczyć przez 3 godziny w zimnej wodzie - potem odlać na sito aby odciekły z wody, pokroić je na 1,5cm kawałki w misce i w słoiku układać warstwami: pokrojona cebula na pół plasterki, matiasy, plastry cytryny bez skóry, ziele i liście, pieprz mielony układać do wyczerpania składników - na koniec je zalać olejem i lekko przygnieść łyżką

W Mojej Kuchni Lubię
C - Fishcakes - kotlety rybne z sosem majonezowo – kaparowym 158

naczyniu żaroodpornym – piec  20 minut w temp. 200 stopni. Odstawić do ostudzenia. Ziemniaki obrać, ugotować w posolonej wodzie, wystudzić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Delikatnie połączyć rozdrobnione mięso ryby, starte ziemniaki, natkę pietruszki, sok i skórkę z cytryny, 2 jajka, oraz 2 łyżki sosu kaparowego. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą. Uformować  kotlety, obtoczyć

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała