kapusta lub dwie małe pęczek koperku 3 listki laurowe 4 ziela angielskie sól. pieprz, maggi sok z cytryny lub kwasek cytrynowy Kapustę obrać z wszystkich nieładnych liści, przekroić na ćwiartki, usunąć głąb i poszatkować. Przełożyć do garnka i dolać trochę wody, aby się nie przypaliła ( nie za dużo, ponieważ kapusta puści swoje soki). Dodać ziele angielskie, listki laurowe
talerz przyjemnościmasła, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, łyżeczka kurkumy, kilka łyżek ciepłej wody, 2 duże ziemniaki, pół puszki groszku konserwowego, 3 ząbki czosnku, łyżka przyprawy garam masala, tłuszcz do smażenia. Sos „Tysiąca wysp” 3 łyżki majonezu, 3 łyżki ketchupu, 2 łyżki kwaśnej śmietany, łyżka soku z cytryny, łyżka soku z pomarańczy, sól(...)szczypta pieprzu cayenne; Sos majonezowy 3 łyżki śmietany, 3 łyżki musztardy sarepskiej, 2 ząbki czosnku, sok z połowy cytryny, łyżeczka miodu, 1,5 łyżeczki curry. Sposób wykonania: Mąkę, masło, proszek do pieczenia, sól i kurkumę mieszamy w jednym naczyniu. Dodając stopniowo wodę zagniatamy ciasto. Ciasto cienko wałkujemy i wycinamy za pomocą szklanki kółka jak na pierogi. Ziemniaki gotujemy. Ugniatamy
Pobite gary Barbarykoncentratu pomidorowego, łyżka masła, łyżka oleju, 3 szklanki gorącej wody, przyprawy: łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki bazylii, 1/2 łyżeczki oregano, 1-2 łyżeczki cukru, 3 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy. Przygotowanie: Rybę rozmrażam, dokładnie osuszam ręcznikiem papierowym. Skrapiam sokiem z cytryny i dosyć obficie posypuję przyprawą do ryb. Następnie obtaczam w mące, rozmąconym jajku
JejKuchniamąki pszennej 4 jajka 375 ml mleka 300 ml wody gazowanej 150 g młodych liści szpinaku ' baby ' 4 łyżki roztopionego masła lub oleju 2 łyżki cukru szczypta soli Cytrynowy krem maślany: 200 g masła 1 szklanka cukru pudru 400 g serka kanapkowego typu Philadelphia skórka otarta z 2 cytryn Dekoracja: 200 ml śmietany kremówki 36% 1 łyżka cukru pudru kilka(...)jajka, wlej mleko oraz rozpuszczone masło i wrzuć opłukane liście szpinaku. Zmiksuj na najwyższych obrotach, aż składniki całkowicie się połączą, a liście szpinaku rozdrobnią. Na koniec wlej gazowaną wodę i połącz z ciastem już na małych obrotach. Gotowe ciasto naleśnikowe najlepiej jest odstawić na kwadrans przed smażeniem, ale nie jest to konieczne. Naleśniki smaż na mocno rozgrzanej patelni
Food Squarepszennej sól i czarny pieprz do smaku listek laurowy 2 szt. ziele angielskie sok z cytryny Przygotowanie: Kapustę szatkujemy dosyć drobno i układamy ciasno w garnku. Do kapusty dodajemy listek laurowy, angielskie ziele, sól i pieprz do smaku i wlewamy ok. 1 litra wody. Kapustę przykrywamy i gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut, aż kapusta będzie miękka. Na maśle(...)oleju szklimy drobno pokrojoną cebulę, dosypujemy mąkę i podsmażamy zasmażkę. Gdy się lekko zrumieni wlewamy trochę wody, szybko mieszamy, aby nie było grudek i dodajemy ją do kapusty, gotujemy, mieszamy aby kapusta zgęstniała. Wyłączamy my gaz. Doprawiamy kapustę do smaku odrobiną soku z cytryny (można pominąć), dodajemy posiekany koperek i nakładamy gorącą kapustę na talerze. Smacznego! The post Młoda
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzostały ścianki ok. 1 cm z każdej strony) i natrzyj solą. Po godzinie dokładnie umyj je w zimnej wodzie i osusz ręcznikiem papierowym. Dzięki temu zabiegowi nie będą gorzkie. Następnie podsmaż mięso doprawione kminem, chilli, solą , skórką z cytryny, cukrem,czosnkiem i słodką papryką. Dodaj podsmażoną szalotkę. Nafaszeruj nim bakłażany. Następnie rozpuść masło, dodaj mąkę i energicznym ruchem rozprowadź
Wielki apetytnadmiernemu ich wypadaniu. Odżywia, nabłyszcza i wygładza włosy ułatwiając rozczesywanie. Aby przygotować wywar należy zagotować kilka gałązek rozmarynu w wodzie. Po ostygnięciu przecedzić i używać jako płukankę lub wcierkę. Przechowywać max. 3 dni w lodówce. Cytryna Cytryna ma silne właściwości antyoksydacyjne, zawiera witaminy z grupy B oraz witaminę C. Sok z cytryny wzmacnia włosy, ogranicza nadmierne przetłuszczanie(...)likwiduje łupież i swędzenie. Dodatkowo nabłyszcza włosy i lekko je rozjaśnia. Sok z cytryny można bezpośrednio wcierać w skórę głowy (po 30 min zmyć) lub stosować jako płukankę. Zielona herbata Zielona herbata ma właściwości antyoksydacyjne, łagodzi podrażnienia i stany zapalne. Działa na włosy nawilżająco i wzmacniająco. Dodatkowo poprawia ukrwienie skóry, dzięki czemu zapobiega wypadaniu włosów. Aby przygotować wywar należy zaparzyć
wegujemydłonie w wodzie. Każdy kotlet od razu obtaczamy w bułce tartej i smażymy na małym ogniu do zrumienienia. Podajemy gorące np. w towarzystwie surówki, marchewki z groszkiem czy mizerii, jednak dziś proponuję do nich... Buraczki z jabłkami Potrzebujemy: 600 g buraków 2 duże, kwaśne jabłka 1 małą cebulkę 1 łyżka mąki pszennej sól, cukier sok z cytryny Buraki dokładnie myjemy(...)samo. Do cebulki dodajemy mąkę i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy jabłka i całość podlewamy ok. 1/3 szklanki wody. Dusimy do momentu, kiedy jabłka zaczynają tracić kształt i powoli zmieniają kolor. Wtedy dodajemy buraczki. Doprawiamy solą i cukrem oraz sokiem z cytryny. Chwilę podsmażamy i gotowe. Ilość cukru i soku z cytryny zależy od tego, jakie mamy jabłka. Jeśli kwaśne
Ratunku obiadwydrąż pestki i miękki miąższ i pokrój ją na mniejsze kawałki. Tak przygotowaną dynię, przełóż do garnka, zalej szklanką wody i duś na wolnym ogniu przez od 20-30 minut. Dodaj do niej następnie wyciśnięty sok z pomarańczy oraz z cytryny. Zamieszaj. Dodaj słodzik. Wszystko dokładnie razem połącz za pomogą blendera. Powinna wyjść Ci gładka masa. Dodaj żelfix/ konfiturex
Oka w rosole czyli KaFka gotujesosem i grilluj po obu stronach. Zblanszuj brokuły w lekko osolonej wodzie. Odlej na durszlaku i natychmiast opłukaj zimną wodą. Wymieszaj brokuły z sosem i rzuć na grilla. Przekrój awokado na pół i usuń pestkę. Zachowaj łupinę. Skrop sokiem z cytryny, posól i posyp chili i pieprzem. Grilluj awokado miąższem do dołu, około 1 minuty. Opłucz i osusz szpinak. Pokrój
codojedzeniamniejsze 1 ogórek małosolny (lub kiszony) 350 ml jogurtu naturalnego lub greckiego odtłuszczonego (duże opakowanie) 250 ml wody (1 szklanka) 500 ml maślanki naturalnej 1 pęczek koperku 1 pęczek szczypiorku 1-2 duże ząbki czosnku sok z połowy cytryny 1-3 łyżeczki octu jabłkowego lub winnego (wg smaku) sól, cukier, pieprz 2 jajka ugotowane na twardo lub półtwardo listonic_type(...)oraz dużą szczyptę pieprzu. Dodajemy sok wyciśnięty z połowy cytryny. Gotujemy pod przykryciem przez 10-15 minut. Zdejmujemy z ognia, wlewamy maślankę i zostawiamy do ostudzenia. W tym czasie ogórka szklarniowego obieramy i wydrążamy pestki łyżką. Trzemy na tarce wraz z ogórkiem małosolnym i rzodkiewką. Po 5 minutach odciskamy wodę z warzyw. Koperek i szczypiorek siekamy. Do wystudzonych buraków
Poezja smakuPyszne i bardzo puszyste rogaliki drożdżowe. Najlepsze, jak każde ciasto drożdżowe, w dniu upieczenia gdy tylko przestygną.Ciasto jest elastyczne i rogaliki łatwo się formuje. ok
Praktyczna pljakości ricotta – 750 g * sok z cytryn – 150 ml * skórka z cytryny – 1 łyżeczka * jajko „L” – 3 szt * cukier puder – 4 łyżki * mąka ziemniaczana – 2 pełne łyżki BEZA WŁOSKA: * białko – 2 szt * drobny cukier – 150 g * woda – 30 ml ORZECHOWY CRUMBLE: * orzechy laskowe – 150 g * masło(...)dolewamy sok z cytryny i nie przerywając mieszania wbijamy jajka i dosypujemy przesianą mąkę ziemniaczaną. Mieszamy krótko – tylko do połączenia składników. Wylewamy na podpieczony spód i wkładamy do nagrzanego na 160C piekarnika na ok. 50 minut. Pieczemy z funkcją pary wodnej ( lub jeśli nie posiadamy takiej funkcji w piekarniku, stawiamy pod spód metalową miskę wodą, która będzie parować ) . Studzimy
Ostra na Słodkolodówki. 3. Kasze gotujemy według instrukcji na opakowaniu. 4.Brokuł kroimy na małe różyczki i gotujemy w osolonej wodzie. 5. Na rozgrzanej patelni roztapiamy pozostałe masło, podsmażamy ugotowany brokuł, dodajemy kasze. 6. Rybę polewamy sokiem z cytryny połączonym z oliwą, pieczemy przez ok. 30min w piekarniku rozgrzanym do 180'C, do momentu aż się zarumieni. Smacznego! FLĄDRA: -przede wszystkim źródło
FITBUuKkostkę 2-3 łyżki pokrojonej w kostkę czerwonej papryki 1/4 szkl. soku z cytryny 1 łyżka skórki z cytryny 5-6 łyżek oliwy z oliwek u mnie mrożona ,obgotowana chwilke 5 minut we wrzątku i od razu wrzucona do zimnej wody,następnie na sito . Wykonanie Ostudzoną brukselkę pokroić w plastry,nożem ,lub Mandoliną .Jabłko pokroić w kostkę – u mnie
w mojej kuchni