woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:553/1096)

Makaron z ciecierzycą, jarmużem i chorizo 101

ząbków czosnku drobno pokrojonego puszka ciecierzycy - ciecierzyca odsączona,  wypłukana i osuszona350 g jarmużu tarty parmezan do posypania Sól i pieprz Sok z cytryny, do skropieniaprzygotowanieMakaron ugotować, odcedzić. Przygotować jarmuż. Wrzucić opłukane liście jarmużu na 3 - 4 minuty do wrzątku. Odsączyć, usunąć grube, łykowate nerwy.  Wysuszyć liście, pokroić w grubsze paski(...)smażyć mieszając aż jarmuż zmięknie, ale nie będzie rozgotowany. Można podlać 1 - 2 łyżkami wody z gotowania makaronu.. Dodać makaron, wymieszać.  Skropić oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Podawać z parmezanem. Smacznego

Stare Gary
BARSZCZ WIGILIJNY- NAJLEPSZY, BEZ CUKRU 336

angielskiego- garść suszonych grzybów- sól i pieprz do smaku- ksylitol do smaku (lub cukier)- ocet/ ocet jabłkowy/ winny/ sok z cytryny (dowolnie)- majeranek- natka pietruszki do posypania (nie trzeba)Warzywa obrać, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować (ja dałam tylko część z tych 4,5l). Doprawić solą i gotować na małym ogniu pod przykryciem ok.40

Smaczne Zdrowe
Zielone jajka z awokado 156

papryczka mała czerwona 6 pomidorków koktajlowych natka pietruszki 1 awokado 4 jajka 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oleju rzepakowego sos vinaigrette: 7 łyżek oleju rzepakowego 1 łyżka octu winnego 1/2 łyżeczki bazylii sól 1/2 łyżeczki musztardy 3 łyżki wody Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję na pół. Wydrążam żółtka i przekładam je pojemnika, dodaję do nich obrane

wesoła kuchnia
Ryba marynowana 116

mąki • tarta bułka do panierowania • olej do smażenia Marynata • 1 szklanka octu • 4 szklanki wody • 3 łyżki cukru • 1 łyżka soli • 2 czerwone cebule Wykonanie: • Filety pokroić na 2-3 kawałki każdy, ułożyć na tacy, polać sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem. • Majonez wymieszać dokładnie z mąką i jajkami

To co kocham
Dyniofii – ciacho bez pieczenia 137

błyskawicznego na zimno ( plus 2 szklanki mleka ) 1 opakowanie cukru waniliowego 1 szklanka cukru sok z 1/2 cytryny 1 łyżka żelatyny spożywczej 1 opakowanie galaretki agrestowej Dynię obieramy , oczyszczamy komorę nasienną , kroimy w kostkę i wkładamy do garnka . Zalewamy 3 łyżkami wody , przykrywamy i dusimy na małym ogniu , co jakiś czas mieszając , żeby się nie przypaliła . Jak już będzie miękka

Ogrodnik w podróży
Truskawkowo-rabarbarowy pudding z nasionami chia 139

chia 1 łyżka cukru ( opcjonalnie miód, syrop z agawy) 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki płatków migdałowych garść truskawek Instructions Rabarbar Rabarbar myjemy i kroimy w centrymetrowe kawałki. Na patelni lub w rondelku dusimy rabarbar z wodą i cukrem ok 5-10 min. Pudding Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy do lodówki

Mieszam w Garnku
Śledzie po japońsku 124

Granny Smith) - 1 szklanka gęstej śmietany ( crème fraiche ) może być inna, ale co najmniej 18% - sok z ½ cytryny - 1,5 łyżeczki musztardy ziarnistej - różowa sól himalajska - świeżo mielony pieprz kolorowy - cukier (do smaku) - jajka ugotowane na twardo Śledzie moczymy w zimnej wodzie lub mleku (czas zależy od stopnia zasolenia). Wymoczone osuszamy ręcznikiem papierowym. Cebule kroimy w drobną kostkę. Przekładamy(...)miseczki, sparzamy wrzątkiem, hartujemy zimną wodą i odcedzamy na sitku (jest lżej strawna). Umyte jabłko pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy ze skórką w taką samą kostkę, jak cebulę – skrapiamy sokiem z cytryny – mieszamy, aby jabłko nie ściemniało. Do jabłka dodajemy odsączoną cebulę, śmietanę, musztardę, różową sól himalajską, świeżo zmielony pieprz kolorowy oraz cukier do smaku. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy

mojewypiekiinietylko
Jesień na talerzu. Z marchewki. 154

łyżeczki cukru sól, pieprz do smaku mąka - ok. 8 łyżek 1-2 łyżki soku z cytryny łyżeczka kuminu 1/2 łyżeczki kminku 1/2 łyżeczki tandoori masala 1 ząbek czosnku garść świeżej kolendry oliwa masło Marchewkę obrać i ugotować w osolonej wodzie z 1 łyżeczką cukru i kminkiem. Odcedzić.  Na patelni podgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną drobno cebulę i dodać ugotowaną marchewkę

KUCHARNIA
hummus 124

Następnego dnia cieciorkę płuczemy, zalewamy świeżą wodą , dodajemy łyżeczkę sody i gotujemy do miękkości , ok 40 min. Wody nie solić, wywar z gotowania zachowaćOdcedzoną cieciorkę i wywar ostudzić. Czosnek posiekać, włożyć  do wysokiego naczynia , dodać część soku z limonki lub cytryny, posolić i zmiksować blenderem. Po trochu dodawać ugotowaną ciecierzycę. a Pozostały sok dodawać stopniowo aby humus

Stare Gary
Tykwanik. 145

szczyptą soli dodać cukier, masło, jajka i wyrobić gładkie ciasto. Jeżeli jest zbyt twarde wlać trochę wody. Uformować kulę i wstawić na 1 godz do lodówki.Nadzienie.Kostki dyni gotować na parze 40 min. Następnie dodać cukier, cynamon, sok i skórkę z cytryny oraz orzechy i wymieszać.Ciasto rozwałkować na 2 placki.Podłużną formę wysmarować olejem i włożyć jeden placek, posypać

Kulinarny karnet Christophera
Barszcz ukraiński 113

mięsa wołowego (np. z udźca) 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego 1 jabłko (najlepiej kwaśne) sok z połowy cytryny 150-200 ml koncentratu buraczanego (dla lepszego smaku i koloru) 1-2 łyżki Vegety sól pieprz cukier Wykonanie: Do dużego garnka wlewamy wodę. Wkładamy umyte mięso i gotujemy do miękkości, w międzyczasie zbierając powstające szumowiny. Marchewki, pietruszkę oraz seler myjemy i obieramy(...)miękkości, a następnie dorzucamy ziemniaki, koncentrat oraz obrane i pokrojone na ósemki jabłko. Całość mieszamy. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodajemy osączoną z zalewy fasolkę i doprawiamy zupę sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem do smaku. Dodajemy także koncentrat buraczany (ja wlałam ok. 200 ml). Barszcz rozlewamy do przygotowanych talerzy dodając po kilka kawałków pokrojonej wołowiny. Każdą porcję ozdabiamy łyżką

MyCookBook.pl
Bezglutenowa babka orzechowo – marchewkowa 179

pieczenia 80ml rozpuszczonego masła klarowanego lub oleju kokosowego 4 jajka 60g ksylitolu 30ml miodu lub syropu klonowego 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie 1 Marchewkę obieram i ścieram na średnich oczkach. 2 Żurawinę i orzechy namaczam w ciepłej wodzie. 3 Piekarnik rozgrzewam do 180st.C. 4 Do miski przesiewam mąkę gryczaną, z brązowego ryżu, jaglaną i ziemniaczaną. 5 Dodaję zmielone siemię

Book of spells
rozgrzewająca zupa imbirowa 150

mrożonych (marchew, pietruszka, brukselka, por, seler, fasolka szparagowa) 2-3 cm korzenia imbiru 4 łyżki sosu sojowego 3 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oliwy przyprawy: słodka mielona papryka, papryka ostra, sól, pieprz natka pietruszki Udko umyć, zalać woda, doprowadzić do wrzenia, gotować ok 10 minut. Cebulę obrać, pokroić w piórka, wrzucić na rozgrzaną oliwę zeszklić, dodać przeciśnięty przez praskę

6niebo
Śledzie na słodko 112

moreli pół szklanki rodzynek 4 suszone daktyle 1 szklanka passaty pomidorowej 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka soku z cytryny pół łyżeczki soli pół łyżeczki pieprzu 3 łyżki oleju rzepakowego     Przygotowanie   Śledzie włożyłem do miski, zalałem wodą i moczyłem 2 godziny. Po wciągnięciu z wody, osuszyłem i pokroiłem na nieduże kawałki. Rodzynki, daktyle i morele zalałem gorącą(...)wodą i zostawiłem na około 20 minut, odcedziłem na sicie. Cebulę obrałem, pokroiłem w talarki. Na patelni rozgrzałem olej, wrzuciłem cebulę i ją zeszkliłem. Dodałem odcedzone rodzynki, pokrojone morele i daktyle. Wszystko razem dusiłem, dodałem koncentrat pomidorowy i passatę pomidorową, doprawiłem do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Gotowałem razem jeszcze 2 – 3 minuty, sos powinien być dosyć gęsty. Śledzie

R'n'G Kitchen
Krem pomidorowy z musem awokado / Tomato cream with avocado mousse 120

ząbki czosnku 100 g. obranej marchewki 25 g. obranej pietruszki 2 łyżki masła 1 szkl. wody kilkanaście listków bazylii 1 łyżeczka cukru 1 niepełna łyżeczka soli świeżo mielony pieprz Mus z awokado 1/2 dojrzałego awokado 1 łyżeczka mascarpone 1/2 łyżeczki soku z cytryny sól pieprz Cebulę, marchewkę i pietruszkę pokrój w większą kostkę, czosnek w plasterki. Pomidory podziel na cząstki(...)pokrojone pomidory i 1 szklankę wody. Posłódź i posól. Przykryj garnek i gotuj 30 minut. Do zupy dodaj listki bazylii i pieprz do smaku, gotuj jeszcze 5 minut. Zdejmij z ognia i zblenduj na krem. Możesz przetrzeć zupę przez sito, ale nie jest to konieczne. Dojrzałe awokado rozdrobnij dobrze widelcem, dodaj sok z cytryny i mascarpone. Dopraw solą i pieprzem

Delicious Place